Yleisradio uutisoi: ”Saksan puukottajalla ehkä skitsofrenia”

Skitsofrenian diagnostiikka on todellakin nopeutunut Saksassa, kun ennen diagnoosi on tehty mielentilatutkimuksessa. Onko kyseinen uutisointi eettisesti aivan oikein sanamuodoltaan, koska puukottajauutisesta voi syntyä käsitys, että kaikki paranoidiset skitsofreenikot ovat vaarallisia muille ihmisille. Entä jos jokaisen murhan yhteydessäkin mainittaisiin uutisoinnissa murhaajan psykiatrinen diagnoosi, joka on varsin usein psykopatia.

Olen itse julkisesti kertonut kuntoutumistarinaani skitsofreniadiagnoosistani huolimatta. Itse sain paranoidisen skitsofreniadiagnoosin postitse vuoden 2005 tammikuussa. Suomessa asuu noin 50000 skitsofreniadiagnosoitua kansalaista, joilla tutkimustiedon mukaan useimmilla on traumataustaa. Skitsofrenia ei tee kansalaisesta tappajaa, vaikka Yleisradion uutistoimitus niin väittää. Toisaalta oma henkeni tosin meinasi lähteä, koska olin helmikuussa vuonna 2004 itsetuhoinen ja tarkoitukseni oli jäädä junan alle Tampereen Kaukajärvellä.

Miksi skitsofreniaan sairastuneita leimataan edelleen niin vahvasti aikamme mediakulttuurissa, mutta psykopatiaa ei useinkaan laiteta uutisotsakkeisiin veritekoja selittävänä psykiatrisena diagnoosina?

 

 

+3
KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen vuonna 1978 syntynyt mies Pirkkalassa. Sain oppivelvollisuuteni suoritettua silloisessa Kuttulan koulukodissa Mäntyharjulla vuonna -94. Ylioppilaaksi kirjoitin vuoden -98 keväällä Tammerkosken lukion aikuislinjalta (iltalukio). Olen saanut ilmavoimien sääaliupseerin koulutuksen Tikkakoskella varusmiehenä saapumiserässä 2/98. Työhistoriani alkoi lehdenjakajana kesällä -97 vuosiloman sijaisena ja jakopiirini alueella sijaitsi myös silloinen kotini. Syksyllä -97 aloitin Galvanoimis Oy:n palveluksessa kuumasinkityslaitoksen työntekijänä Pirkkalassa ja olin palveluksessa vuoden 2002 loppuun. Olen opiskellut silloisella Tampereen teknillisellä korkeakoululla vuosina 1999-2002 konetekniikkaa. Sairastuin vähitellen psykoottistasoiseen masennukseen vuoteen 2004 mennessä. Kävin työkokeilussa vuonna 2008 vanhan työnantajani eli nykyisen Aurajoki Oy:n palveluksessa kolmivuorotyössä Pirkkalassa. Olen tehnyt etenkin vuosina 2013-2014 kokemusasiantuntijaluentoja mielenterveydellisestä kuntoutumisesta. Vuonna 2017 minut valittiin Suomen skitsofreniayhdistyksen kunniapuheenjohtajaksi. Vuonna 2010 julkaisemani omaelämäkerran nimi on Kuntoutujan tie ja se kirjoitettu salanimellä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu