Älyllinen epärehellisyys huutaa taivaaseen asti
Valtiovarainministeriö julkisti maanantaina 8.2.2021 kontroversiaalin raportin, jossa esiteltiin Suomen talouskasvun edellytyksiä suhteessa muihin verrokkimaihin ja näistä erityisesti Pohjoismaihin. Raportti huutaa älyllistä epärehellisyyttään taivaaseen asti.
Ilmeisesti jo raportin toimeksiannossa on ohjeistettu, että eurosta ei sitten puhuta, sillä jo maallikon ymmärryksellä jäsenyytemme joustamattomassa eurovaluutassa on se merkittävin eromme suhteessa muihin Pohjoismaihin.
Eurojäsenyyden myötä Suomi menetti oman valuuttakurssipolitiikan, jolla on kilpailukyvyn kannalta suuri merkitys.
Valtiovarainministeriö arvioi Suomen bruttokansantuotteen kasvavan vuosina 2019-2030 noin 10 prosenttia Tanskan, Norjan ja Ruotsin kasvun ollessa samaan aikaan yli 20 prosenttia.
Ajatuspaja Liberan vuonna 2014 julkaisemassa Euron tulevaisuus – Suomen vaihtoehdot -kirjassa kansantaloustieteen professori Vesa Kanniaisen johdolla työskennellyt tutkijaryhmä arvioi, että euro oli aiheuttanut 10 prosentin hyvinvointitappion euroalueen kansalaisille vuoteen 2014 mennessä.
***
Valtiovarainministeriön vältellessä ilmeisen tarkoituksellisesti bensan heittämistä eurokeskustelun liekkeihin, raportin myötä käynnistyi – suhteessa eurokeskusteluun – sekundaarinen keskustelu työvoimapulasta ja työperäisestä maahanmuutosta.
Työ- ja elinkeinoministeriön Ammattibarometri syyskuulta 2020 toteaa työvoimapulan top 10 -ammateiksi sairaanhoitajat ja terveydenhoitajat, sosiaalityön erityisasiantuntijat, kuulontutkijat ja puheterapeutit, yleislääkärit, lastentarhanopettajat, lähihoitajat, ylilääkärit ja erikoislääkärit, psykologit, erityisopettajat ja hammaslääkärit.
Harvalla näistä aloista ratkaisu on suoraan työn perässä Suomeen tuleva maahanmuuttaja, koska suomen kielen taito on erittäin oleellisessa osassa ammatissa pärjäämistä. Joillakin kärjen ulkopuolisilla työvoimapulasta kärsivillä aloilla taas ongelma on työn kuormittavuudessa tai elämiseen riittämättömässä palkkatasossa, jolloin tarvitaan palkan ja sosiaaliturvan yhteensovittamista.
Joillakin aloilla työvoimapula on myös koulutuskeskeisen ja tutkintouskovaisen kulttuurimme luomaa; Olemme itse rakentaneet työllistymisen esteitä korkealla vaatimustasollamme ja paikoin liiallisuuksiin menneellä osaamispassi-, lupakortti- ja sertifikaattibingolla.
Edellä esitetystä listasta esimerkiksi lasten ja vanhusten hoitotyössä sekä sosiaalityössä voisi ja tulisi edelleen tarkastella arkityötä kriittisesti uudelleen ja pohtia missä tehtävissä tarvitaan aidosti pätevyysvaatimusten mukaista tutkintoa ja mihin voi työssä oppia alemmallakin koulutustasolla.
Esimerkiksi varhaiskasvatuksen yksiköihin, kouluihin ja hoivakoteihin kelpaavat kyllä työnhakijat työkokeilu- tai kuntouttavan työtoiminnan sopimuksilla, mutta heitä ei juurikaan voida vakituisesti palkata, koska muodollinen pätevyys puuttuu.
Ajatellaan vaikka 10 vuotta lapsikatrasta kotona hoitanutta äitiä, jolla ei ole lähihoitajan tutkintoa, jolloin hän ei kelpaa lastenhoitajaksi päiväkotiin, vaikka jopa kokeilujaksolla osoittaisi pärjäävänsä. Ja sitten Suomeen houkutellaan lastentarhanopettajia Kreikasta ja Espanjasta?
Tai ajatellaan sosionomeja, jotka sijaistavat sosiaalityöntekijöitä menestyksekkäästi, mutta eivät koskaan saa virkaa, koska muodollinen yliopistopätevyys puuttuu. Ja taas itketään työvoimapulaa?
***
Tutkintouskovaisuutta sivutaan Keskuskauppakamarin Kilpailukyvyn avaimet 2020-luvulla – Suomesta maailman kilpailukykyisin maa -julkaisussa, jossa toivotaan panostuksia muun muassa läpi työuran jatkuvaan oppimiseen:
”Tarvitaan kulttuurin muutos, joka siirtää meidät pois tutkintouskovaisuudesta osaamisuskovaisuuteen. Eli siihen, että työuran aikana hankintaan tarvittavia osaamiskokonaisuuksia, ei aina uutta tutkintoa vanhan päälle.”
Tutkintouskovaisuus on tunnustettu myös Työ- ja elinkeinoministeriössä Ylen uutisen 19.2.2020 mukaan:
” Työmarkkinaneuvos Teija Felt työ- ja elinkeinoministeriöstä sanoo, että Suomessa ollaan tutkintouskovaisia.
– Kun ihmiset lähtevät vaihtamaan alaa, he lähtevät suorittamaan kokonaista tutkintoa, vaikka se ei olisi välttämättä tarpeen, Felt sanoo.”
Jos nyt emme mieti korkeaa osaamista selkeästi vaativia tehtäviä, kuten vaikkapa edellä mainitsemiani lääkäreitä, niin ratkaisuksi työvoimapulaan voi hyvinkin nähdä tutkintouskovaisuudesta osaamisuskovaisuuteen siirtymisen, pätevyys- ja tutkintovaatimuksista höllentämisen sekä työhön perehdyttämiseen, työssä oppimiseen ja täsmäkouluttamiseen panostamisen.
Paperinpalojen sijasta voisi taas ryhtyä luottamaan enemmän ihmiseen ja mestari ja kisälli -tyyppiseen tapaan tuottaa osaamista. Meillä on jo laadukas peruskoulutus ja yleissivistyksemme on korkealla tasolla.
—
Kimmo, erinomainen nosto! 🙂
Ja varsinkin nyt kun koronakriisin vuoksi (joissakin tapauksissa*) työttömät voivat opiskella työttömyyskorvauksilla tutkintoon johtavaa korkeakoulututkintoa.
Tämä edellä kerrottu *) ”joissakin tapauksissa” siksi, että edellisen kriisin eli finanssikriisin aikaan ei työttömät kaikissa tapauksissa saaneet opiskella työttömyyskorvauksilla tutkintoon johtavaa korkeakoulututkintoa (esim. ammattikorkeakoulututkintoa) .
Työttömille/lomautetuille tärkeäksi ohjeeksi:
Jos aiotte hakea omasta Te-toimistostanne oikeutta opiskella korkeakoulututkintoa työttömyyskorvauksialla ja saatte hakemukseenne hylkäävän vastauksen, niin muistakaa pyytää Te-toimiston päätös kirjallisena ja muutoksenhakuohjeiden kera.
Muistakaa samassa yhteydessä pyytää myös mahdollista tulevaa korkeakoulututkinnosta vastaavaa koulutuksenne järjestäjää henkilökohtaistamaan teidän aikaisemmat opinnot ja työ-(+ harraste)kokemuksenne.
Pyytäkää tässä samassa yhteydessä myös tästä korkeakoulutukinnon henkilökohtaistamisesta, joka on ollut Suomessa velvoittavaa lainsäädäntöä jo vuodesta 2006 -2007 lähtien, tehdyn aikaisempien opintojenne ja työkokemuksen hylkäävän henkilökohtaistamis-/hyväksilukupäätöksen muutoksenhakuohjeet.
Ja muistakaa yrittää samalla pitää tehokkaasti mahdollinen saatu korkeakoulun opiskelupaikka ”käsillänne”, jotta voitte ottaa ko. opiskelupaikan sitten vastaan, kun sen oikea aika on..
Nämä kaikki on helpommin sanottu kuin tehty: Näihin kaikkiin vaiheisiin kun saattaa vilahtaa jopa tusinan vuotta, kuten allekirjoittaneella ;)..
Tässä alla pari linkkiä aiheeseen:
https://www.te-palvelut.fi/te/fi/tyonhakijalle/jos_jaat_tyottomaksi/tyottomyysturva/opinnot_tyottomyysetuus/index.html
—
oph.fi: ”Henkilökohtaistaminen”
https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/henkilokohtaistaminen#b53660fe
—
Keskustelua asiasta käydään..
https://keskustelu.suomi24.fi/t/9063929/opiskelu-tyottomyysetuudella—kokemuksia
Ilmoita asiaton viesti
JYVÄSKYLÄ STUDIES IN EDUCATION, PSYCHOLOGY AND SOCIAL RESEARCH 610
Päivi Kilja
Opintojen henkilökohtaistaminen aikuisoppijoiden kokemana
Eksistentiaalis-fenomenologinen tutkimus näyttötutkintomestarikoulutuksen kontekstissa
Editors
Timo Saloviita
Department of Teacher Education, University of Jyväskylä
Sini Tuikka, Päivi Vuorio
Publishing Unit, University Library of Jyväskylä
Poimintoja:
– -”OECD ja Euroopan unioni ovat korostaneet elinikäisen oppimisen koulutuspoliittista merkitystä jo kahden vuosikymmenen ajan. OECD:n elinikäisen oppimisen koulutuspolitiikan sisältö kiteytettiin vuonna 1996 pidetyn OECD:n opetusministerikokouksen asiakirjaan Lifelong Learning for All (1996). Euroopan unionin elinikäisen oppimisen perusteet on esitetty Lissabonin strategiassa1(2000).
Tuolloin jäsenmaat hyväksyivät talouskasvua, kilpailukykyä ja sosiaalista integraatiota edistävän strategian ja samalla päätöksen toteuttaa ohjelma laajamittaisesti. Euroopan komission kommunikean mukaan jäsenvaltioiden tulisi kiinnittää huomiota aikuiskoulutuksen kuntoon laittamiseen ja sen myötä esimerkiksi nonformaalin ja informaalin oppimisen ja osaamisen tunnistamis- ja tunnustamisjärjestelmien toteuttamiseen (Commission of the European Communities 2006). Suomessa elinikäinen oppiminen sai vahvan aseman koulutus-poliittisesti, kun Elinikäisen oppimisen komitea (1997) antoi mietintönsä Oppimisen ilo : kansallinen elinikäisen oppimisen strategia. Tavoitteiden saavuttaminen edellytti paitsi aikuisväestön koulutusmahdollisuuksien lisäämistä myös aiemmin hankitun osaamisen hyödyntämistä.” – –
– – ”Vuonna 1998 lainsäädäntöä uudistettiin siten, että ammattitutkintolaki kumottiin ja näyttötutkintojärjestelmää koskevat säädökset siirrettiin lakiin ammatillisesta aikuiskoulutuksesta (L631/1998).
Lainsäädännön mukaan ammatillinen aikuiskoulutus määritettiin olevan ammattitaidon hankkimistavasta riippumattomia, näyttötutkintoina suoritettavia ammatillisia perustutkintoja, ammattitutkintoja ja erikoisammattitutkintoja samoin kuin niihin valmistavaa koulutusta ja muuta kuin näyttötutkintoon valmistavaa ammatillista lisäkoulutusta.
Samalla lainsäädännöllä määrättiin, että koulutuksen järjestäjän on huolehdittava henkilökohtaistamisesta näyttötutkintoon ja siihen valmistavaan koulutukseen hakeutumisessa, tutkinnon suorittamisessa ja tarvittavan ammattitaidon hankkimisessa. (Lakio 2014, 8–10; Ropponen 2015, 27–37.)” – –
– – ”Suomessa koulutuksen rakenneuudistus on perustunut osaamisperusteisuuden, yksilöllisen oppimisen ja yksilöllisten oppimispolkujen varaan. Perusasteen koulutuksessa oppilaalle on voitu järjestää perustelluista syistä erityisopetusta, jolloin oppilaalle on laadittu henkilökohtainen, opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma.
Opetusta on voitu myös yksilöllistää siten, että oppimistavoitteita, -sisältöjä tai arviointia on muutettu oppilaan erityisen tuen tarpeen mukaisesti. (Opetushallitus 2014b.)
Toisen asteen ammatillisessa koulutuksessa on opiskelijalle järjestetty opiskelun yksilöllistäminen tilanteissa, joissa opiskelija ei kykene etenemään yhteisen opetussuunnitelman mukaisesti. Myös arviointia on voitu mukauttaa siten, että erityistä tukea tarvitseva opiskelija selviytyy opinnoistaan.
Korkea-asteen koulutuksissa on kehitelty jo usean vuoden ajan henkilökohtaisia opiskelusuunnitelmia, osaamisen tunnistamista ja tunnustamista (AHOT) sekä koulutuksen osaamisperustaisuutta (esim. Aiemmin 2007; Suomen yliopistojen rehtorien neuvosto 2009).
Henkilökohtaisista opiskelusuunnitelmista on säädetty asetuksella vuonna 1992 (Asetus 1314/1992). Tämän myötä henkilökohtaisten opiskelusuunnitelmien kehittäminen käynnistyi toisen asteen ammatillista aikuiskoulutusta järjestävissä oppilaitoksissa.
Vuoden 2001 alusta voimaan astunut Opetushallituksen määräys henkilökohtaisten opiskeluohjelmien laatimisesta edellytti, että jokaiselle toisen asteen ammatilliseen tutkintoon johtavaan koulutukseen osal-listujalle tuli laatia henkilökohtainen opiskelusuunnitelma.
Henkilökohtaisten opiskeluohjelmien voidaan katsoa saaneen alkunsa erilaisten itsenäistä opiskelua korostavien suunnitelmien (learning contracts, learning plans, learning agree-ments, study plans ja self-development plans) kehittelystä Yhdysvalloissa 1980-luvulla.
Oppimissopimusten taustat löytyvät itsenäistä opiskelua korostavasta ajattelusta, joka laajeni myöhemmin opetuksen yksilöllistämiseen ja itseohjautuvan oppimisen tutkimiseen. (Knowles 1986, 38–42.)
Suomessa henkilökohtaistamisen käsite tuotiin ammatilliseen aikuiskoulu-tukseen aikuisopiskelun henkilökohtaistamisen kehittämisprojektin3 myötä 2000-luvun alussa. Projektin tuloksena luotiin malli henkilökohtaistamisen prosessille, ja sen myötä tutkinnon suorittajan henkilökohtainen suunnitelma laajeni kattamaan myös hakeutumisen, tutkinnon suorittamisen ja tarvittavan ammattitaidon henkilökohtaistamisen.
Henkilökohtaistaminen kuvattiin asiakasnäkökulmaa painottavaksi toimintatavaksi, joka yksilön osaamisen näkökulmasta tarkoittaa tarpeiden tunnistamista ja joustavia opintojärjestelyitä.
Henkilökohtaistamisen edellytykset taas luodaan yhteistyössä työpaikkojen ja muiden kumppanien kanssa sekä ohjauksellisilla työotteilla. (Spangar, Jokinen 3Opetushallituksen hallinnoima Aikuisopiskelun henkilökohtaistamisen AiHe-projekti toteutettiin vuosina 2000–2006. & Filander 2004; Spangar & Jokinen 2006, 103, 121–122.)
Henkilökohtaistaminen on tarkentunut myöhemmin näyttötutkinnon suorittajan ja siihen valmistavassa koulutuksessa olevan aikuisopiskelijan ohjaus-, neuvonta- ja tukitoimien asiakaslähtöiseksi suunnitteluksi ja toteutukseksi (Opetushallitus 2016, 28).
Henkilökohtaistaminen on perustunut näyttötutkintojärjestelmän keskeiseen perusideaan siinä, että ammatillinen tutkinto on mahdollistaa suorittaa riippumatta ammattitaidon hankkimistavasta.
Henkilökohtaistamista määritettäessä on syytä esittää myös kysymys siitä, mitä henkilökohtaistaminen ei ole. Tähän saadaan selkeyttä, kun tarkastellaan yksilöllistämisen (individualise, individualize) ja henkilökohtaistamisen (personalise, personalize) eroja.
Suomen kielessä henkilökohtaistaminen on jossain määrin ongelmallinen käsitteenä, koska henkilökohtaistamiselle ei ole annettu selkeää määritelmää ja sille läheisimmät käsitteet ovatkin persoonallinen, henkilökohtainen tai yksilöllinen.
Käsite yksilöllistää on määritetty jonkin muuttamiseksi yksilökohtaiseksi, jonkin yksilöllisyyttä vastaavaksi tai muista erottuvaksi. Personoida-sanalle taas annetaan synonyymeiksi henkilökohtaistaa ja yksilöllistää.” – –
Väitös alla:
https://www.jyu.fi/edupsy/fi/tohtorikoulu/kasvatustieteiden-tohtoriohjelma/valmistuneet-vaitoskirjat/978-951-39-7406-0_vaitos04052018.pdf
Ilmoita asiaton viesti
OECD 2001: LIFELONG LEARNING FOR ALL POLICY DIRECTIONS
https://www.oecd.org/officialdocuments/publicdisplaydocumentpdf/?cote=DEELSA/ED/CERI/CD(2000)12/PART1/REV2&docLanguage=En
Ilmoita asiaton viesti
Tunnen puolisiskoni sen verran hyvin, että hän osaa pedagogiikkaa ja on opettanut monta vuotta ala-asteella ja hänellä ei ollut koulutusta siihen vaan kunta valitsi hänet siihen virkaan, tietenkin pienellä palkalla.
Ilmoita asiaton viesti
Äh.
Järjestäytyneemmällä joukkoliikkeellä, asioita hoitaessa, tarvitse välttämättä mitään rehellisyyden tavoitetta olla mukana.
Ihan turhaa sotkemista, intressivedoista. Puhutaan mieluummin niistä suoraan.
Ilmoita asiaton viesti
Käytäntö voi toki olla toinenkin, jolloin vetoaminen rehellisyyteen on relevantimpaa.
Ilmoita asiaton viesti
Vihreissä, vasemmistoliitossa ja nyt perussuomalaisissa. Mihin Kimmo Kautio vielä ehtiikään. Vielä on demarit, kokoomus, kristilliset, keskusta ja RKP kiertämättä, mutta mieshän on kohtalaisen nuori. Jos Kautio tulee valituksi, niin on jo ehtinyt vaihtaa puoluetta ennen kuin valtuustokausi päättyy 😁
Ilmoita asiaton viesti
Voisiko Kautiosta ja muistakin todeta: Vanhetessa viisastuu, utopiat haihtuu, Siperia opettaa? Voi.
Ilmoita asiaton viesti
Siksi Kautio vaihtaakin taas puoluetta ennen valtuustokauden loppumista …
Ilmoita asiaton viesti
Olin 1980-luvun alussa työssä Saltsjöbadenin pitkäaikaissairaalassa Tukholmassa. Siellä osastolla oli yksi sairaanhoitaja kahta osastoa kohden. Ehkä kolme nykyistä lähihoitajaa ( ” undersköterska”) ja eniten oli hoitoapulaisia (” sjukvårdbiträde”), jotka tekivät perushoitoa potilaille. Ja toimi hyvin. Käsitin, että näin oli muuallakin. Hyvä systeemi. Suomi voisi ottaa oppia.
Ilmoita asiaton viesti
Minullakin on jokinlainen tuntuma tästä asiasta vaimoni ammatin kautta. Tuo kuvaamasi tapa olisi ratkaisu suomalaisten sairaaloiden hoitajapulaan. Silloin pitkän koulutuksen saaneet sairaanhoitajat ja lähihoitajat voisivat tehdä sitä työtä, johon heidät on koulutettu. Nyt merkittävä osa heistä turhautuu, kun huomaa, että suurin osa heidän ajastaan menee tehtäviin, jotka pystyy suorittamaan kuka tahansa terve aikuinen ihminen parin päivän perehdyttämisen jälkeen. Omaishoitajat tekevät niitä koko ajan kotonaan, mutta sairaalassa se ei enää onnistu.
Suomessa tilannetta on viety typeryydestä johtuen aivan toiseen suuntaan: tiimityötä, jossa kaikki tekee kaikkea.
Muutosta ei ole tulossa, koska liian moni ihminen järjestelmän johdossa ei pysty näkemään metsää puilta.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on tärkeä asia. Meillä on aivan liikaa jos jonkinlaista turvakorttia ja koulutusta joka tasaisin väliajoin pitää uusia. Samoin olemme titteli- ja todistusyhteiskunta, mutta ne eivät mittaa täysimääräisesti osaamista. Oppisopimus- ja kisällijärjestelmä voisi olla ainakin osa ratkaisua monella alalla. Parhaiten oppii itse työssä.
Ilmoita asiaton viesti
> Paperinpalojen sijasta voisi taas ryhtyä luottamaan enemmän
> ihmiseen ja mestari ja kisälli -tyyppiseen tapaan tuottaa osaamista.
Yksityinen sektori palkkaa ainakin IT-alalla paljon väkeä pelkkään osaamiseen perustuen, kun täysin samoihin tehtäviin kunnalla ja valtiolla on aina vaatimuksena korkeakoulu-tutkinto. Yritykset tietävät mitä ne oikeasti tarvitsevat, julkisella puolella viran vaatimukset päätetään poliitikkojen kesken, ja siihen tulee aina mukaan jo ihan huvikseenkin vaatimus korkeakoulu-tutkinnosta.
Ilmoita asiaton viesti