Suomen EU-jäsenyydestä on järjestettävä uusi kansanäänestys

MTV:n uutisaamu kysyi maanantaina twitter-gallupissa, uskovatko suomalaiset EU:n elvyttämisen olevan Suomen etu. Kyselyyn vastasi 1017 käyttäjää ja heistä 91% ei usko elpymisrahaston olevan Suomen etu. Tämän kummempia mielipidetiedusteluja kansalaisten näkemyksestä aiheesta en ole nähnyt.

Suomalaiset ovat äänestäneet EU-kannoistaan viimeksi vuonna 1994, kun äänestettiin Euroopan Unioniin liittymisestä. Kyllä-puoli voitti äänestyksen EU-jäsenyydestä pitkälti median salaliiton tukemana. Ilta-Sanomissa keskiviikkona 21.7.2010 haastateltu entinen mediapomo Pekka Karhuvaara katui julkisesti lähtemistä mukaan Aatos Erkon masinoimaan kampanjaan, jossa Turun Sanomat, Salon Seudun Sanomat, Aamulehti, Iltalehti, Kauppalehti, Satakunnan Kansa, Lapin Kansa, Helsingin Sanomat ja Ilta-Sanomat ryhmittyivät EU:n puolesta.


Eurojäsenyydestä kansalaisilta ei kysyttykään sitten enää mitään. Suomesta tuli 1.1.1999 keskiyöllä aikaeron ansiosta ensimmäinen maa, joka otti yhteisvaluutta euron käyttöön. Tämä itsenäisen Suomen historian kallein seikkailu aloitettiin silloisen valtiovarainministeri Sauli Niinistön ja pääministeri Paavo Lipposen vahtivuorolla.

Suomi liitettiin euroon perustuslakia rikkoen, ilman lakiesitystä ja ilman kansanäänestystä, vain tiedonantomenettelyä käyttäen. Perustuslain vastaiseksi menettely on katsottava siksi, että eurojäsenyydestä ei äänestetty eduskunnassa perustuslain säätämisjärjestyksessä, vaikka perustuslain valtiosäännössä oli tuolloin vielä kirjaus siitä, että ”Suomen rahayksikkö on markka.” Perustuslain kirjaus muutettiin vasta myöhemmin.

 

 

EU:n elpymisrahasto muuttaa EU:n luonnetta radikaalisti tulonsiirto- ja velkaunionin suuntaan. Elpymispaketin on täten arvioitu olevan niin Suomen perustuslain kuin EU:n omien perussopimustenkin vastainen.

Eurooppaoikeuden professori Päivi Leino-Sandbergin mukaan perustuslakivaliokunnan ja suuren valiokunnan välille on syntynyt Suomessa valtiosääntöoikeudellinen konflikti. Leino-Sandberg kommentoi 19.7.2020 Verkkouutisille:

”En odottanut näkeväni Suomessa hallitusta, joka julkisesti kiistää perustuslakivaliokunnan kannan merkityksen.”

Helsingin yliopiston kansantaloustieteen dosentti ja riippumattoman GnS Economicsin toimitusjohtaja Tuomas Malisen mukaan suomalaisille on valehdeltu eurosta jo pitkään:

Ekonomistit ovat vähätelleet sen haittoja ja poliitikot ovat liioitelleet sen etuja vuosien ajan. Samanaikaisesti suomalaisille on syötetty ”pajunköyttä” sekä eurosta eroamisen kustannuksista että sen haitoista.”

 

 

Tietoisuus eurojäsenyyden vahingollisuudesta Suomelle ja EU:n kehityksestä kohti liittovaltiorakenteita on vasta nyt tämän elpymisrahastokeskustelun myötä tavoittanut joitakin uusien sukupolvien edustajia, mutta vuosikymmenien valehtelun jäljet näkyvät epäluuloisena suhtautumisena äärimmäisen tärkeään ja kansakunnan edun mukaiseen kritiikkiin.

Elpymisrahastoa on perusteltu muun muassa Suomen viennillä. Taloustieteen emeritusprofessori Matti Virenin mukaan elvytyspaketilla ei ole niin paljon tekemistä viennin kanssa, kuin on annettu ymmärtää:

”Ongelma on siinä, että avun suurimmat vastaanottajat ovat Suomen viennin kannalta lähes merkityksettömiä (Kreikan, Italian, Espanjan, Portugalin ja Romanian) yhteenlaskettu osuus Suomen viennistä (vientituloista) on (oli 2019) maksutasetilaston mukaan vain 5.3 %.”

Sen sijaan Suomi on antanut EU:n vapaasti tuhota Suomen idänkaupan, joka on loiston vuosistaan romahtanut. Mikäli Suomi olisi vientinsä asialla, tämän paketin vastineeksi olisi tullut vaatia Venäjä-pakotteiden lopettamista. Sitäkään ei tehty.

Mitä tulee avustusten jakamiseen esimerkiksi Italiaan, niin Italian mafian vastaiset tutkijat varoittivat AP News-sivuston 17.7.2020 uutisen mukaan merkittävän osan maahan ohjatuista EU:n elpymisvaroista päätyvän mafian haltuun.

***

Olin etukäteen elpymisrahaston osalta siinä käsityksessä, että Suomessa eduskunta vielä käsittelisi ja siunaisi näin isossa ja periaattellisellakin tasolla merkittävässä asiakokonaisuudessa saavutetun neuvottelutuloksen jälkikäteen.

Näyttää kuitenkin siltä, että kun elpymispaketti ja monivuotinen rahoituskehys koplattiin yhteen ja eduskunta on syksyyn saakka istuntotauolla, ei EU-päätöksentekojärjestyksen mukaan eduskunta enää edes käsittele neuvottelutulosta, vaan Yle uutisten mukaan siunaus tarvitaan ainoastaan Euroopan parlamentilta.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sai siis neuvotella suomalaisten miljardeista käytännössä vain suuren valiokunnan leväperäisellä evästyksellä. Koska mitään rajoja ei etukäteen asetettu, Marinilla oli avoin shekki suomalaisten veronmaksajien rahoihin mukanaan. EU-asioiden käsittelystä eduskunnassa voi lukea tästä.

Tässä valossa eduskunnalle ei ole missään vaiheessa annettu riittävästi aikaa perehtyä elpymisrahaston luonteeseen kunnolla eikä Suomen kansalle ole annettu riittävästi totuudenmukaista informaatiota valistuneen mielipiteen muodostamisen tueksi. Suomalaisten rahoja siis kustiin miljardikaupalla Etelä-Eurooppaan juosten ja minimaalisella poliittisella debatilla.

Suomea viedään EU-pöydissä kuin litran mittaa. Elpymisrahaston kaltaiselta, epädemokraattisesti toteutetulta kuppaukselta ei voi nähtävästi välttyä vain eroamalla eurosta, koska näihin päätöksiin sidottiin myös euron ulkopuoliset EU-maat ja EU-asioiden päätöksentekojärjestys Suomessa mahdollistaa edellä kuvatun menettelyn.

***

 

Tässä hetkessä voi helposti nähdä, miten hyvä päätös Brexit briteiltä oli. Siksi Suomessakin tarvitaan nyt uusi kansanäänestys EU-jäsenyydestä. Koska Suomen EU- ja eurojäsenyyden perusta on rakennettu valheilla ja perustuslain kiertämisellä, eikä maassamme ole edes perustuslakituomioistuinta, meidän tulisi kansankuntana käydä todellinen, tarpeellinen ja perusteellinen keskustelu siitä, minne EU on menossa ja haluammeko olla siinä kyydissä mukana. Mikään muu ei pakota käymään tätä keskustelua niin tehokkaasti, kuin kansanäänestys.

kimmokautio
Muut Hämeenlinna
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Varavaltuutettu Hämeenlinnassa. Vapauden liiton eduskuntavaaliehdokas Hämeessä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu