Kelluva markka olisi itsenäisen Suomen pelastusrengas
Seurasin eduskunnan eurokeskustelua 14.5.2020 hetken aikaa epäuskoisena. Hallituksen vastaukset olivat surullista seurattavaa. Ministerit Marimekko-paidoissaan näyttävät olevan pihalla, kuin lintulaudat.
Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) toisteli kuin mantraa haavetta euroalueen yhteisen edun mukaisesta vakaudesta. No, vakautta on ollut, mutta tuskin sellaista, kuin on toivottu. Olematon kasvu ja halvaantunut talous ovat toki tietynlaista vakautta vuosien varrella edustaneet.
Edelliseen liittyen jo vuonna 2014 Taloussanomien Jan Hurri kirjoitti:
”Tiukasti tulkiten euroalue on jo hukannut yhden vuosikymmenen talouskasvun, ja nyt uusien hukkavuosien todennäköisyys näyttää jo kasvaneen suureksi.
Iso joukko markkinaekonomisteja ja taloustutkijoita pelkää, että eurotalous voi jo olla umpikujassa, jossa EKP ei mahda enää juuri muuta kuin pitää korot nollassa ja kokeilla yhä uusia rahaelvytyksen keinoja.”
Hukkavuodet ovat jatkuneet. Enää epäselvää on vain se, kuinka syvällä on pohja. Kansanedustaja Toimi Kankaanniemen (ps.) evästäessä hallitusta siitä, että Suomi on epäsymmetrisessä euroalueessa täysin väärässä seurassa ja meidän pitäisi varautua euron hajoamiseen, pääministeri Sanna Marin (sd.) veti yhtäläisyysmerkit euron ja EU:n välille:
”Edustaja Kankaanniemi, totesitte jotenkin näin, että Suomi on täysin väärässä seurassa kuuluessaan Euroopan unioniin. Kyllä tämä oli aika pysäyttävä puheenvuoro tästä salista. ”
Käsittämätöntä ymmärtämättömyyttä pääministeriltä. Perussuomalaisten Riikka Purran ihmetellessä poliittisten hokemien kierrätystä euron hyödyllisyydestä Suomelle, veti Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) vastauksellaan pohjat:
”Ei tuo edustaja Purran puheenvuoro aivan huono ollut. Kyllä se näin on, että sitä, mitä rakastaa, pitää myös kritisoida, ja se rakkaus kyllä kestää sen kritiikin. Kyllä me olemme myös tätä eurojärjestelmää vuosien varrella kehittäneet.”
Suoraan ministeriaitiosta kuultu Tuppuraisen rakkaus euroon kertoo paljon. Monien meistä suhtautumista euroon ei määrittele minkään valtakunnan järki, vaan tunne. Väitän, että euro ei haittaisi moniakaan sen nykyisistä vastustajista, mikäli EU aidosti olisi optimaalinen valuutta-alue eikä se vaatisi tuekseen liittovaltiorakenteita, joiden hinta on Suomen itsenäisyys. Näin ei kuitenkaan ole. Yhteisvaluutta ilman yhteistä budjettia – valuutta ilman valtiota – ei ole kautta maailmanhistorian toiminut missään.
***
Suomi on ollut eurossa yli 20 vuotta ja yhä aina ministeriaitiosta asti valehdellaan kansalle, että euro on Suomelle hyvä valuutta, eurojäsenyys on tuonut vakautta, pitänyt korot alhaalla ja huolehtii siitä, että valtio ja yritykset saavat edullista lainaa. Ja kansa vielä nielee kaiken. Tosin luulevathan jotkut yhä niinkin, että pankit lainaavat vain niihin talletettua rahaa.
Kehotan Marinia, Kulmunia, Tuppuraista ja muita ministereitä miettimään edes hetken, miksi vaikkapa Ruotsilla sitten on matala korkotaso ja ruotsalaiset yritykset saavat lainaa? Eihän Ruotsilla ole euroa, tätä suurta rakkauttanne.
Suomen euroa edeltävä korkotaso ja koko 90-luvun lama oli vahvan markan politiikan seurausta. Laman alkaessa Suomi oli mukana EU-maiden yhteisessä valuuttakokeilussa, ECU:ssa, johon osallistuneiden maiden kansalliset valuutat oli sidottu yhteen.
ECU-kokeilu ennakoi euroa aikanaan varsin hyvin, osoittaen yhteisvaluutan ongelmallisuuden. Tuota aikaa ja vahvan markan politiikkaa ei kukaan halua takaisin. Kelluva markka sen sijaan olisi voinut pienentää laman vaikutusta pakottamalla vaihtotasetta korjautumaan niin, että tuontihinnat olisivat nousseet ja vientihinnat laskeneet.
***
Talouspolitiikka on tietysti vaikea laji ja jotenkin tätä touhua katsellessa tuntuu siltä, että poliitikkojen tärkein syy puhua euroalueen vakauden puolesta on vastuun vältteleminen taloudellisesti ja valtiollisesti itsenäisen valtion luotsaamisessa.
On helpompaa olla olevinaan pääministeri tai valtiovarainministeri, kuin oikeasti olla sellainen itsenäisessä valtiossa. On helpompaa olla Suomen Pankin pääjohtaja, Roope Ankkana tyhjässä rahasäiliössä, joka on Brysselin karhukoplan letkuissa.
Stadissa on kiva tallailla taskut täynnä monopolirahaa. Ei tarvitse liikaa ajatella ja rasittaa mieltä. Istuu vain, kuin kirkkoveneen penkissä: On soutavinaan ja aukoo suuta, kun muut veisaavat. Kun pitää suunsa kiinni virheistään ja pesee kätensä vastuusta, kuin Pontius Pilatus, kansa palkitsee Pohjois-Korean kannatusluvuilla ja rakentaa kultin ympärille. Omatunnolle riittää, kun kerran vuodessa, kaatuneiden muistopäivänä, käy sankarihaudalla pyytämässä anteeksi. Turhaan kaaduitte.
***
Koronakriisi konkretisoi Suomen vaihtoehdot nopeammin, kuin tämän valintatilanteen pelättiin tulevan eteen. Suomen vaihtoehdot ovat euro ja liittovaltio tai oma raha ja itsenäisyys. Kaikki muu on tekohengitystä kuolleelle. Tiedän toki puhuvani seinille kirjoittaessani tästä yhä uudelleen ja uudelleen. Olen vain kumiseva vaski ja helisevä symbaali näille euron rakastajille, joille rahaliitto on ikuinen, ilman avioehtoa.
Kuljemme itsenäisen Suomen kärsimysten tietä. Kannamme siniristiämme Brysseliin. Suomi voisi toki nousta tästä lamasta pintaan ja kuiville talouskasvuamme kriisin jälkeen vauhdittavan, kelluvan markan avulla. Ei ole vielä myöhäistä toimia, mutta avainasemissa tällä hetkellä olevien ihmisten ymmärryksen eksponentiaaliseen kasvuun on todella, todella vaikea uskoa.
Onneksi he eivät ilmeisesti haluaisikaan itseään haukuttavan miksikään valtiomiehiksi.
Lähteet:
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/PoytakirjaAsiakohta/Sivut/PTK_73+2020+3.1.aspx
https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2000001848423.html
Kun Jussi Halla-aho sanoi vuosi sitten persujen Venäjä-mielisen europarlamenttiryhmän perustamistilaisuudessa, että ryhmän tavoitteena on purkaa (dismantle) euro, suomalainen media ei kiinnittänyt siihen juuri mitään huomiota. Se oli liian paksua soopaa jopa Halla-aholta.
Linkissä on hyvä kuva tuosta Le Penin, Meuthenin ja muiden Moskova-vetoisesta porukasta:
https://euobserver.com/institutional/145151
Ilmoita asiaton viesti
Joko olet, Jouni, löytänyt sen euron nettohyödyistä kertovan tutkimuksen?
Ilmoita asiaton viesti
Minun mielestäni on hyvä asia tulevia vaaleja, alkaen vaikka ensi kevään kuntavaaleista, ajatellen, että Perussuomalaisten todellinen kanta Euroopan Unioniin ja euroalueeseen tuodaan äänestäjien eteen näin kristallinkirkkaana. Erityisen mainioksi näiden seikkojen esiintuomisen juuri nyt tekee se, että useat EU:n sisärajat ovat poikkeuksellisesti kiinni tai hyvin rajoitetusti auki, jolloin saamme harjoituskokemusta eurooppalaisten yhteisöjen reunoille jäämisestä ja vapaan liikkuvuuden puuttumisesta.
Ilmoita asiaton viesti
Käytännössä vapaa liikkuminen ei ole vapaata liikkumista EU:n sisällä: passia pitää näyttää. Samalla lailla toimittiin Euroopassa jo ennen EU:ta, muistaakseni ainakin omalla kohdallani, vai onko Nummelinilla erilaisia kokemuksia?? Onko passin näyttäminen suurikin ongelma? Minusta se ei ole ollenkaan ongelma. Keitä te EU-fanit luulette huijaavanne?
Ilmoita asiaton viesti
Minulla on kokemusta tunnin odotuksesta turistibussissa Riikaan Viron ja Latvian rajalla Iklassa ja siitä, kun niinikään Viron ja Latvian rajalla Valgassa suomalaisia ei päästetty yli kaupungin keskustan rajanylityspaikoilla. Vielä pidempiä odotteluita muistan Liettuan ja Puolan sekä Puolan ja Saksan rajoilta. Näin siis oli ennen EU:n itälaajentumista. Suomalaiset matkustelevat paljon Baltiassa ja itäisessä Keski-Euroopassa silloin kun se on mahdollista ja siinä ei lohduta se, jos Pohjoismaissa ja Länsi-Euroopassa rajamuodollisuuksia olisikin vain vähän.
Ilmoita asiaton viesti
Olen kulkenut vain Virossa enne EU-aikaa ilman ongelmia. Uskonpa hyvinkin, että Latviassa ja Liettuassa oli ongelmia. Siellä oli vielä NL:sta peräisin olevaa byrokratiaa. Poikkeus vahvistaa säännön. Liikemiehet eivät liikkuneet busseilla, joten he tuskin kokivat näitä ongelmia.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä kannattaa muistaa myös vuosiluvut. DDR:n rajalla kesti aikoinaan tovin kuten balttiassa. Ja Puolassa. Yksi vuotiaasta vuodesta 1975 joka kesä kierrettiin autolla sun muulla vempaimella Eurooppaa ja länsimaiden rajoilla ei tarvinnut edes autoa pysäyttää kunhan heilutti passia rajan läpi ajaessa. Nykyään moni raja on vaikeampi kuin vaikka 1980 – luvulla. Eli koko tämäkin ’rajaton’ eu – alue on papukaijojen toistamaa vanhaa propagandaa.
Ilmoita asiaton viesti
Penskana olin perheeni kanssa autolomalla Unkarissa; matkareitti Ruotsi->Puola->Tshekkoslovakia->Itävalta (automme tarvitsi huoltoa)->Unkari. Puolan-Tshekkoslovakian ja Tshekkoslovakian-Unkarin välisillä rajoilla sai odottaa n. puoli tuntia – tunnin; jonot olivat pitkiä. Onneksi sää oli hyvä, niin aika ei tuntunut aivan yhtä pitkältä.
Ilmoita asiaton viesti
Juu. Itä – Euroopassa rajan yli ei vain surffattu joten kuulostaa tutulta. Mutta kaikki on suhteellista kun paljon pitempään saa ja sai venailla jossain Saksan ruuhkissa, se legendaarinen der Stau ei ole uusi juttu
Ilmoita asiaton viesti
Der Stau ei tosiaankaan ole mitään yhdentekevää. Kun piti mennä hakemaan työkavereita Stuttgartin lentoasemalta oli tarpeellista ottaa tunnin verran lisäaikaa ajamiseen, vaikka koko matka oli Autobahnia. Ja varautuminen osoittautui tarpeelliseksi, siinä oli (vain) puolen tunnin Stau tietyön takia. Onneksi ei ollut rekkaa poikittain tai semmoista.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan kun euroopan maat eivät voisi sopia keskenään rajapolitiikkaansa ilman euta?? Nämä eu fanit pitää automaattina, että jos einole euta niin palattaisiin 20v takaisiin käytäntöihin. Herätkää nyt hyvätnihmiset tähän päivään.
Ilmoita asiaton viesti
Jouni Snellman tapailee taas pohjia. Ei ensimmäistä kertaa. Mutta hänellä on vahva tunneäly, niin kuin nykyisessä monipuolisessa sosialidemokratiassa on tapana sanoa.
Ilmoita asiaton viesti
Olisi tosiaan mielenkiintoista kuulla hallituksen taloudesta vastaavan ministerin euron puolesta-vastaan kommentointi. Toki ilman tunteellista : ” rakkaudesta euroon ” – lässyttämistä. Lisäksi, onko hallitus millään tavalla varautunut mahdolliseen euroalueen hajoamiseen.
Ei kai Suomen ole pakko itsepäisesti pitää kiinni eurosta, jos toinen valuuutta vaihtoehtona on todistettavasti parempi. Vai onko ?
Objektiivinen keskustelu em. aiheista olisi nyt paikallaan.
Näin tärkeän ja kaikkia koskevan aiheen suhteen ei kansalta kysyminenkään eurossa olemisesta olisi nyt paha juttu, vaikka ollaankin edustuksellisessa demokratiassa.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus, kiitos siitä! Tosin bittitaivaaseenhan tämä lähtee heti kun Huusko huomaa (koska ”mielipiteesi ovat vääriä”)…
Ilmoita asiaton viesti
EU:n kannattajilla on tullut näköjään tavaksi muunnella opposition puheet toiseen muotoon. Kankaanniemi puhui varautumisesta euron hajoamiseen. Pääministeri Marin kommentoi aivan muuta eli sitä, että Suomi on väärässä seurassa, kun se on EU:ssa. Jos Marin todella kuvittelee tällä tavalla vastanneensa opposition kysymykseen, niin ei ihme, että oppositiossa tuohdutaan ja sitten vielä Marin nimittelee valehtelijaksi. Tähän voi vastata Marinin tyylillä: Kuinka te kehtaatte Suomen pääministerinä puhua tuolla tavoin. Kyllä lukijat ja kuulijat ymmärtävät, mitä peliä te pelaatte. Muistutan ex-pääministeri Mari Kivininiemen kohtalosta. Oli aika kiusallista kuulla illasta iltaan, kuinka Kiviniemi ei vastannut hankaliin kysymyksiin, vaan puhui asian vierestä, kuten poliitiikoille on opetettu. Se johti Kiviniemen siirtämiseen politiikan sivupolulle. Nyt kannattaa kuunnella lähipiiriä, koska kyllä niistä joku on pannut merkille tämän teidänkin tyylinne.
Tässäkin puheenvuorossa näkyy EU-fanien tyyli puhua asian vierestä, kun ei ole kanttia puhua itse asiasta. Ketä te luulette huijaavanne? Luuletteko, että lukijat eivät näe teidän taktiikkanne läpi?
Ilmoita asiaton viesti
Kunhan sitten muistetaan bensapumpuilla kirota kelluvaa markkaa, eikä öljysheikkejä tai Shelliä.
Ilmoita asiaton viesti
Ketäs siellä nykyisin kiitellään? Tai no tällä hetkellä ehkä koronavirusta, mutta muuten?
Ilmoita asiaton viesti
Joo loistavaa. Nyt kun öljyn hinta kävi jopa negatiivisen puolella, niin bensan hinta on tosiaan euron ansiosta laskenut olennaisesti. Aina kun ajan pumpulle, muistan kiittää siitä euroa.
Janin vähemmän viisasta argumentointia..
Ilmoita asiaton viesti
Näin Turun talousalueella asuvana kysyisin blogistilta ”Uskotko että Mayer olisi ostanut Pernon telekan jos Suomi eläisi markka-aikaa”
Ilmoita asiaton viesti
Mikä on kysymyksen pointti? Eikös se markka-aikanakin kelvannut norjalaisille? Vastakysymys, miksi suomalaisia yrityksiä on euroaikana liputettu Ruotsiin, jos euro meitä hyödyttää?
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/05/19/suomi-menettanyt-valtavasti-yrityksia-etenkin-ruotsiin
Ilmoita asiaton viesti
Mayer osti konkurssikypsän telakan ja sai siihen Suomelta kohtuullisesti tippiä. Tuo ei kerro mitään, mutta se kertoo, että Suomeen ei investoida. Euro on meidän taloudelle yksinkertaisesti liian kallis. Jotta asia oikenisi, palkkoja pitäisi laskea roimasti. Se taas ei käy. Kiky oli ohut yritys, mutta nyt senkin saavutus on häipynyt. Omalla valuutalla voidaan taloutta hoitaa järkevämmin kuin eurolla. Kannattaa muistaa, että sodan runtelemasta Suomesta syntyi ”Euroopan Japani” markalla.
Ilmoita asiaton viesti
Älä Erkki huolestu. Jos Japani on verrokki, niin eurossakin voimme päästä Euroopan Japaniksi, jos otetaan mittariksi bkt/velkasuhde.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä tässä vähän huolettaa. Se oli ennen ecu-kokeiluja, kun Suomella meni varsin hyvin, paremmin kuin Ruotsilla. Silloinen pääministeri Kalevi Sorsa nimitti Suomea Euroopan Japaniksi aivan perustellusti. Siitä on sitten tultu muutamin poikkeuksin hiljalleen alaspäin.
Ilmoita asiaton viesti
Vuoden 2012 alussa lorvailin Buenos Airesissa. Jos oikein muistan yhdellä US$:lla sai rahanvaihtopisteessä 4,5 pesetaa. Nyt ulkomaille lähtevä paikallinen turisti joutuu pulittamaan 140 pesetaa dollarista. – Ajattelin vaan, että se on sitä kellumista.
Ilmoita asiaton viesti
Nykyinen velkabittilainapolitiikka tosiaan kaataa, on kaatanut, Argentiinan lisäksi muitakin maita. Saa nähdä miten Italian käy. Jos sitä ajattelit vaan kun hurraat eu:n uusia ideoita moisista
https://edition.cnn.com/2020/05/17/investing/stocks-week-ahead/index.html
Countries’ massive debt piles are turning into a disaster
Three countries have already defaulted on their debt this year: Argentina, Ecuador and Lebanon.
Ilmoita asiaton viesti
Vieläkö keskuspankki kolisi tyhjyyttään. Vuonna 2006 se oli jonkinlainen nähtävyys. Ulkoapäin. Argentiina on yksi lukuisista esimerkeistä, kun politiikka ei huomioi ja tue reaalitalouden kehitystä. Ei sitä valuutalla korjata kuin hetki. Sitten tulee rumaa jälkeä kun luottamus menee. Brasilia on nyt vaaravyöhykkeessä. Eikä se Venäjän valuuttakaan luottamusta ole herättänyt pitkään aikaan. Valitettavasti rahatalous on lähtenyt elämään omaa elämäänsä ja irronnut liian kauaksi reaalitaloudesta. Rahatalous on menettänyt luottamusta valtavasti. Se on yksi iso vaikutin, miksi suomalainen merkittävä vientiteollisuus verkostoineen ei ole innostunut markasta. Ajat olivat aivan toiset 70-80 luvulla, kun ulkomaankaupasta parhaimmillaan oli 20…30% Neuvostoliiton kanssa. Kun öljyn hinta dollareissa nousi monet tehtaat Suomessa kävivät kuumana. Lähes kaikki kelpasi vastapainoksi. Lähinnä metsäteollisuus, jonka rakenne oli ”kotimainen” (nythän se on monikansallinen verkosto) korjautti kilpailukyvyn länteen devalvaatiolla. Hyvin hän se silloin toimi. Teknologiateollisuutemme vielä 90-luvun alussa oli lapsen kengissä.Ruotsilla oli eri systeemit ja taustalla maailman vanhin keskuspankki. Eikä Ruotsin elinkeinorakennekaan ole kehittynyt Kruunun ympärille. Osaamisen, pääomien ja pitkien kauppasuhteiden (mm. Saksa, Norja, Tanska, Iso-Britannia, USA, Suomi) varassa se on muotoutunut.
Ilmoita asiaton viesti
Esim Sami Miettinen ajatuksineen kaksoisvaluutasta, rinnakkaisvaluutasta voisi olla ratkaisu jossa oman euro2:n saisi halutessaan kellumaan. Olisi jonkinlainen win – win tosin edes Suomessa hänen ideansa ei kiinnosta ketään. Suomi kun maailman ainoana maana tosiaan kuvittelee jonkun solidaarisuuden olevan kun nykyeuron idea mahdollistaa Saksan mahti. Sinänsä teoreettisesti voi olla joku P – maiden valuutta ja mitä tahansa. Oli miten oli koko ajan meille tulee uusia bitcoineja ja lukemattomia valuuttoja, valuuttoja on ollut melkoinen määrä, joten tämä euro – valuutan ikuisuus ja pakollisuus on näitä monia meille koko ajan tuputettuja myyttejä
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä niitä Sami Miettisen samoin kuin Tuomas Malisen ajatuksia on varmasti huomioitu. Ne nyt eivät vain itse tuohen tuojien (vienti) puolella näytä ylittävän syvempää keskustelukynnystä. Heiltä kuten monelta muultakin puuttuu globaalin verkostotalouden (reaalitalous) substanssi. Teidän markkaa hamuavien pitäisi tiedostaa että kaikilla merkittävillä vientiyrityksillä on suomalaisomisteisia yhtiöitä ympäri maailmaa. Eri valuutan maissa. Heillä on sieltä käsin paikallista kosketusta bisnekseen eri valuutoilla.
Ilmoita asiaton viesti
Toi kokoomuslaisilta omaksuttu vanha mantra vakaudesta ja vauraudesta ja halvasta korosta on naurettava. Jopa kokkareet itsekin nykyään ymmärtää että euro on kriisissä ja umpikujassa, kun tiedetään vaihtoehdot, eli liittovaltio tai euron loppu. Tarua halvasta korosta paasaavilta kannattaa kysyä, että paljonko talo, auto, bensa ja sähkö maksoi ennen euroa ja mitä nyt ja miettiä sit että onko se 0 korko sittenkään niin halpaa, jos sillä eurolla saa kokoajan vähemmän.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/presidentin-talouskuritoive-voisi-johtaa-usean-maan-euroeroon-tutkija-sita-euroa-johon-niinisto-suomen-johti-ei-enaa-ole/7828002?mtv_ref=twb_uutiset_talous#gs.75l4df jopa kokoomuslainen presidenttimme joka euroon meidät pakotti ymmärtää virheensä ja euron ongelman, mutta ministerit paasaa jostain vakaudesta. Vmp
Ilmoita asiaton viesti