Mistä koulujen avaamisen kanssa vatulointi kertoo?

Hallitus kokoontuu tänään illansuussa päättämään koulujen avaamisesta. Vatulointi koulujen avaamispäätöksen kohdalla on turhaa. Koulujen osalta voisi nyt helposti ja ilman turhaa tärkeilyä tehdä maalaisjärjellisen poliittisen päätöksen, että pidetään koulut etäopetuksessa lukukauden loppuun.

Kaikkea ei tarvitsisi kysyä asiantuntijoilta ja virkamiehiltä moneen kertaan, eikä järjestellä turhia tiedotustilaisuuksia ministereiden patsastelua varten, kun olisi tärkeämpääkin tekemistä. Joko hallitus on keskustellut esimerkiksi eurojäsenyydestä käsillä olevan talouden kriisitilanteen edellyttämällä vakavuudella?

Opettajat kautta maan ovat tehneet hartiavoimin töitä etäopetuksen eteen ja monilla työpäivät ovat venyneet normaalia pidemmiksi. Silti kentältä kuuluu ääniä, että lukuisat opettajat, työmäärän lisääntymisestä huolimattakin, haluavat vastuullisesti jatkaa etäopetusta kevätlukukauden loppuun.

Koronaviruksen leviämisen riski koulutyön kautta otetaan opettajakunnan keskuudessa vakavasti ja opettajillakin tulee olla oikeus työturvallisuuteen. Myös opettajissa on runsaasti koronaviruksen riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä.

Mikäli syksyllä koulutiellä jatkavien oppilaiden opetuksessa jäädään joissakin tärkeimmissä aineissa jälkeen, niitä voidaan kuroa kiinni syyslukukaudella esimerkiksi uskonnon, taideaineiden ja liikunnan opetuksen kustannuksella, vaikka niillä normaalioloissa tietenkin on tunnustettu ja oleellisen tärkeä asemansa. Jonkin vaiheen, esimerkiksi ala- tai yläasteen, koulutiellään päättävien oppilaiden kohdalla tilanne voi olla hieman eri, mutta kouluille voitaisiin tässä suoda mahdollisuuksia harkittuihin poikkeuksiin.

Huolet esimerkiksi opetuksen jälkeen jäämisestä ovat siis melko turhia. Tärkeämpää olisi nyt keskittää huomio koulujen osalta siihen, että normaali elämä jatkuu syksyllä.

Elämme monilla aloilla täysin poikkeuksellista tilannetta, jonka kanssa eläminen sekä siitä toipuminen vaatisivat poliitikoilta reaalipoliittista lähestymistapaa. Siihen kuuluu muun muassa kyky erotella oleellisesti tärkeät asiat vähemmän tärkeistä.

Suomen ongelma on jo pitkään ollut sekä valtakunnan politiikassa että kuntatasolla se, että moni johtava poliitikko on tottunut normaalioloissa pyörittämään maailmaa juhlapuheilla, joissa höperöidään peräkkäin höttöistä arvopuhetta ja kauniita fraaseja, joilla ei tosielämässä ja päätöksenteossa tunnu olevan mitään pohjaa. Kriisitilanteessa oma näkemyksellisyyden puute ja kyvyttömyys strategisen ajattelun ohjaamiin poliittisiin päätöksiin ilman asiantuntija- ja virkamiesohjausta onkin sitten käytännössä olematonta.

Valitettava tosiasia on, että ilman reaalipoliitikkoja ei höttötädeille ja -sedille pian löydy juhlia, joissa puhua.

kimmokautio

Perussuomalainen tolkun ääni hämäläisessä politiikassa. Asiantuntijatyössä leipänsä ansaitseva isä ja sanaseppo. Mielipiteeni ovat omiani. http://www.kimmokautio.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu