Nato-argumenttien onttousko on kiireen syy?

Kirjoitus julkaistu ensimmäisenä 11.5.2022 Hämeen Sanomien mielipidepalstalla.

Suomen Nato-keskusteluun liittyy monenlaista tosiasioiden kiistämistä, paradoksaalisia perusteluja jäsenyyden puolesta ja silkkaa kaksinaismoralismia. Kaiken tekopyhyyden rajat ylittävät ne, jotka korostavat kaikessa ja koko ajan ihmisoikeuksia sekä vannovat ihmisoikeusperustaisen ulkopolitiikan nimiin, mutta antavat tukensa liittoumalle, joka nojaa sellaisen valtion sotavoimaan, joka ei ole edes Kansainvälisen sotarikostuomioistuimen jäsen.

 

Ruotsalainen filosofian tohtori ja valtionhallinnon tutkija Hedi Bel Habib nosti asian esiin HBL:ssä 30.4.2022. Hän kirjoittaa, että Naton sisällä hallitseva Yhdysvallat on järjestelmällisesti kieltäytynyt ratifioimasta Kansainvälistä rikostuomioistuinta ICC:tä, joka keskittyy muun muassa kansanmurhiin, sotarikoksiin ja rikoksiin ihmisyyttä vastaan. Yhdysvaltojen ohella myös Venäjä ja Kiina ovat jättäytyneet tuomioistuimen ulkopuolelle.

 

Bel Habibin mukaan Yhdysvallat on uhannut pakotteilla ja jopa määrännyt niitä ICC:n syyttäjille, virkamiehille ja heidän perheilleen. Bel Habib pitää Yhdysvaltain jatkuvaa uhkaa Kansainväliselle rikostuomioistuimelle huolestuttavana. Hänen mukaansa on selvää, että tämän pitäisi olla oleellinen kysymys pohdinnassa, pitäisikö Suomen ja Ruotsin liittyä Natoon vai ei.

Naton kannattajat ovat perustelleet liittoutumisen vaatimuksiaan Venäjän sotarikoksilla ja vaatineet äänekkäästi niiden tuomitsemista. Ilmeisesti ratkaisu on liittoutua toisen samanlaisen maan etupiiriin; juosten karhua pakoon suden suhuun. Täsmälleen samalla tavalla Nato-hakemuksen jättämistä perusteella nimenomaan hakemuksen jättämisen aiheuttamalla uhalla.

 

Valtionjohtommekin on kuitenkin joutunut myöntämään, että Suomeen ei kohdistu juuri nyt eikä näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa minkäänlaista uhkaa. Meitä on yritetty pelotella muun muassa Putinin halulla palauttaa entinen Neuvostoliitto, mutta eihän se meitä edes koske. Emmehän me ole koskaan edes olleet osa Neuvostoliittoa.

 

Nopeutetun Nato-prosessin tärkein tarkoitus näyttää olevan se, etteivät ajattelijat ehdi oikoa kaikkien sen tueksi esitettyjen argumenttien epäkohtia ja paljastaa vallitsevia kaksoisstandardeja.

+3
kimmokautio
Sitoutumaton Hämeenlinna

Rehellinen, sitoutumaton, riippumaton ja lahjomaton. Varavaltuutettu Hämeenlinnassa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu