Nato-argumenttien onttousko on kiireen syy?
Kirjoitus julkaistu ensimmäisenä 11.5.2022 Hämeen Sanomien mielipidepalstalla.
Suomen Nato-keskusteluun liittyy monenlaista tosiasioiden kiistämistä, paradoksaalisia perusteluja jäsenyyden puolesta ja silkkaa kaksinaismoralismia. Kaiken tekopyhyyden rajat ylittävät ne, jotka korostavat kaikessa ja koko ajan ihmisoikeuksia sekä vannovat ihmisoikeusperustaisen ulkopolitiikan nimiin, mutta antavat tukensa liittoumalle, joka nojaa sellaisen valtion sotavoimaan, joka ei ole edes Kansainvälisen sotarikostuomioistuimen jäsen.
Ruotsalainen filosofian tohtori ja valtionhallinnon tutkija Hedi Bel Habib nosti asian esiin HBL:ssä 30.4.2022. Hän kirjoittaa, että Naton sisällä hallitseva Yhdysvallat on järjestelmällisesti kieltäytynyt ratifioimasta Kansainvälistä rikostuomioistuinta ICC:tä, joka keskittyy muun muassa kansanmurhiin, sotarikoksiin ja rikoksiin ihmisyyttä vastaan. Yhdysvaltojen ohella myös Venäjä ja Kiina ovat jättäytyneet tuomioistuimen ulkopuolelle.
Bel Habibin mukaan Yhdysvallat on uhannut pakotteilla ja jopa määrännyt niitä ICC:n syyttäjille, virkamiehille ja heidän perheilleen. Bel Habib pitää Yhdysvaltain jatkuvaa uhkaa Kansainväliselle rikostuomioistuimelle huolestuttavana. Hänen mukaansa on selvää, että tämän pitäisi olla oleellinen kysymys pohdinnassa, pitäisikö Suomen ja Ruotsin liittyä Natoon vai ei.
Naton kannattajat ovat perustelleet liittoutumisen vaatimuksiaan Venäjän sotarikoksilla ja vaatineet äänekkäästi niiden tuomitsemista. Ilmeisesti ratkaisu on liittoutua toisen samanlaisen maan etupiiriin; juosten karhua pakoon suden suhuun. Täsmälleen samalla tavalla Nato-hakemuksen jättämistä perusteella nimenomaan hakemuksen jättämisen aiheuttamalla uhalla.
Valtionjohtommekin on kuitenkin joutunut myöntämään, että Suomeen ei kohdistu juuri nyt eikä näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa minkäänlaista uhkaa. Meitä on yritetty pelotella muun muassa Putinin halulla palauttaa entinen Neuvostoliitto, mutta eihän se meitä edes koske. Emmehän me ole koskaan edes olleet osa Neuvostoliittoa.
Nopeutetun Nato-prosessin tärkein tarkoitus näyttää olevan se, etteivät ajattelijat ehdi oikoa kaikkien sen tueksi esitettyjen argumenttien epäkohtia ja paljastaa vallitsevia kaksoisstandardeja.
Rauhoitu jo, juna män justiinsa!
Ilmoita asiaton viesti
Juna meni, mutta elämä jää… ehkä joksikin aikaa.
Itselleni tulee mieleen NATOsta haihattelu, johon mm vihreät menneet paljon. Samaa irtonaisuutta on muussakin.
Halutaan uskoa hyvää, ja se saa liian korostuneen merkityksen. Se, että Venäjän kanssa ei yritetä tulla toimeen tavallisesti, vaan halutaan elää muuta… voi olla samaa. Näin voisi arvella.
Hyviä tavoitteita taustalla, en kiellä, siinä kun niitä joillakin on. EUn suhteen oli tätä, ja on ollut epäonnistuneissa diileissä, pienen maan kohdalla.
Jos arvelussa on osuvuutta, koskahan tällainen muutos on Suomessa tapahtunut?
Ilmoita asiaton viesti
Trollien puolesta toivon että maksu tulee per palstasentti eikä tulospalkkauksena. Haluatko Kautio avata että mitä sopparissa lukee?
Ilmoita asiaton viesti
Mene sinä tuhlaamaan jo palkintodollareitasi.
Ilmoita asiaton viesti
Ruplillakäyville voi tulla yllätyksenä että toiset ei ole ostettavissa.
Ilmoita asiaton viesti
”Ilmeisesti ratkaisu on liittoutua toisen samanlaisen maan etupiiriin; juosten karhua pakoon suden suuhun.”
Olkoon näin. Kansalaisten ylivoimainen enemmistö pitää tuota ”sutta” vähemmän vaarallisena Suomelle kuin ”karhua”.
Ilmoita asiaton viesti
Mä odotan tähän jotain juhokustilaista ”ystävät läheltä ja viholliset kaukaa” -aforismia.
Ilmoita asiaton viesti
Paasikiveen vetoavat vain boomerit. Aikaansa seuraavissa piireissä tukeudutaan Machiavellin, von Clausewitzin ja Sun Tzun moderneihin ajatuksiin.
Ilmoita asiaton viesti
”Entä Sun Tzu?”
”Tulen kohta Sun Tzuhun.”
”Tirsk.”
-Fingerpori-
Ilmoita asiaton viesti
Tuon onneksi tajusin, mutta keskimäärin kerran viikossa Fingerpori jää minulta nykyään ymmärtämättä.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, jotain tuon tapaisia ’argumentteja’ varmaan tulee.
Toinen Nato-vastaisten kestohokema on ollut se Suomenlinnan kivitauluun hakattu kaikkien aikojen typerin suomalaisille annettu turvallisuuspoliittinen ohje eli ”Jälkimaailma, seiso täällä omalla pohjallasi äläkä luota vieraan apuun”. Siinä Nato-allergisten pyhässä kirjoituksessa siis neuvotaan torjumaan jo ennakolta kaikki mahdollisuudetkin ulkomaisen sotilaallisen avun saamiseen, jos sattuisi tulemaan oikein kusinen paikka.
Ilmoita asiaton viesti
Miten enemmistö on todettu? Multa ei ole asiasta kysytty.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä siinä osaltaan saattaa olla taustalla raiskaaja-armeijan suoritukset Ukrainassa.
https://www.savonsanomat.fi/paakirjoitus-mielipide/4588478
Ilmoita asiaton viesti
Kyseessä ei ole onttousko vaan ontto usko. Uskon onttous kävi selväksi kun venäläiset pudottivat naamarinsa ja alkoivat käyttäytyä tavalla joka on meille jo aiemmin tullut tutuksi, ison vihan ja sotien ajalta.
Ei nyt millään jaksa mennä öisin pommisuojaan, siksi NATO.
Ilmoita asiaton viesti
– Venäjä tuhoaa ja tappaa läntisessä naapurimaassaan. Nyt ei enää kannata jäädä yksin odottelemaan!
– Olet oikeass… ai joo, tuli mieleen yksi juttu.
– Niin?
– Naton sisällä hallitseva Yhdysvallat on järjestelmällisesti kieltäytynyt ratifioimasta Kansainvälistä rikostuomioistuinta ICC:tä.
– Tuota en olisi halunnut kuulla. Mutta jos Naton sisällä hallitseva Yhdysvallat on järjestelmällisesti kieltäytynyt ratifioimasta Kansainvälistä rikostuomioistuinta ICC:tä, ei kai Suomi voi turvallisuuttaan Naton varaan rakentaa.
Ilmoita asiaton viesti
Antti Kasvio kirjoitti mielenkiintoisesti siitä, että Suomen talous ei välttämättä mene hyvään suuntaan kun korot alkoivat nousta.
Niinistö on osaltaan hallitusten neitojen kanssa kääntänyt Suomen yhteiskunnan pohtimaan Nato kysymystä. Aseita lisää, aidat rajoille. Inflaatio laukkaa ja sitä ei saisi huomioida palkkaneuvotteluissa.
Niinistö tullaan muistamaan siitä, että hän ajoi Suomea euroon. Se päätös, jonka vaaroista tunnettu taloustieteilijä Pentti Kouri varoitti, johti Suomen ja Ruotsin talouksien erilaiseen kasvuun. Ruotsin eduksi.
Tämä Nato vamaan on harhautusta Niinistöltä. Se voi olla Niinistön typerin temppu, euron päälle. Hänen seuraajansa joutuu mielenkiintoiseen tilanteeseen.
Ilmoita asiaton viesti
Meinaatko, että inflaatio olisi nykyistä pienempi, jos meillä olisi vielä markka käytössä?
Ilmoita asiaton viesti
Inflaatioon vaikuttaa maailmalla kallistuva öljyn hinta ja moni muu asia, jotka eivät liity valuuttaan. Euroa ja dollareita on painettu tai nykyään jaettu koronatukina ym, mikä luo inflaatiota. Toisaalta euron jäsenenä Suomi on osallistunut euromaiden tukemiseen.
Lähinnä euron vaikutus on ollut siinä, että kilpailukykyä ylläpitääkseen olisi pitänyt leikata ihmisten palkkoja, koska valuutalla ei voi vaikuttaa siihen. Ihmisille jo palkkojen pitäminen vanhalla tasolla on haastavaa, vaikka inflaatio olisi alhainen. Asuntolainaa maksavan kurkkua alkaisi kummasti kiristää jos joutuisi joka vuosi tyytymään alempaan palkkaan..Tietenkin jos ihmiset ottavat toisen työpaikan ja etenevät elämässä sitä kautta…tai sitten suomalaiset löytävät itsestään jonkun kalevalaisen hengen kulkurin. Heinän korsi hampaiden väliin kohti suvituulta.
Ilmoita asiaton viesti
Et vastannut kysymykseeni.
Ilmoita asiaton viesti
Tavallaan vastasin. Energian kallistumisesta johtuvaan inflaatioon ei valuutta paljoa vaikuta. Muu on spekulaatiota. Riippuisi harjoitetusta politiikasta.
Ilmoita asiaton viesti
Vasta-argumenttien tyhjyys taisi olla suurempi syy.
Ilmoita asiaton viesti
”Meitä on yritetty pelotella muun muassa Putinin halulla palauttaa entinen Neuvostoliitto, mutta eihän se meitä edes koske. Emmehän me ole koskaan edes olleet osa Neuvostoliittoa.”
Toisaalla olen kuullut/lukenut, että Putin haaveilee nimenomaan keisarillisen Venäjän alueet. Pietari Suuri nousi keisariksi suuren Pohjan sodan voittojen ja Uudenkaupungin rauhan jälkeen. Suuren Pohjan sodan aikana Suomessa elettiin Isonvihan aikaa, kun Venäjä miehitti Suurta osaa Suomesta. Meininki oli venäläisillä samantapaista nyt Ukrainassa. Tällaisen emme halua toistuvan Suomessa, joten otan mielelläni vastaan Naton turvatakuut ja Iso-Britannian lupauksen turvata maatamme Naton hakuajan aikana.
Ilmoita asiaton viesti
Jos tarkkoja ollaan, niin osa Suomesta on kuulunut Neuvostoliittoon. Asun itse sillä alueella.
Ilmoita asiaton viesti
Hyviä NATO-vastaisia argumentteja ei ole ollut moneen vuosikymmeneen. Nähtävästi ylivoimaisesti suurin osa suomalaisista näkee saman nyt. Hienoa edistystä.
———————————
”Meitä on yritetty pelotella muun muassa Putinin halulla palauttaa entinen Neuvostoliitto, mutta eihän se meitä edes koske. Emmehän me ole koskaan edes olleet osa Neuvostoliittoa.
”
Kyllä Putinia on enemmän tuntunut innostavan tsaarin aikaiset rajat kuin Neuvostoliiton ( Leninin virheistäkin puhunut yms. ). Tuskin kannattaa jäädä Valko-Venäjän tai Ukrainan tilanteeseen. Muuthan Venäjän rajan länsipuolella ovatkin jo liittyneet NATOon mikäli ovat Venäjän vieressä.
”Ilmeisesti ratkaisu on liittoutua toisen samanlaisen maan etupiiriin; juosten karhua pakoon suden suhuun.
”
No tuo susi ei halua valloittaa meitä eikä muutenkaan toimi meitä kohtaan erityisen ikävästi. Karhu taas on tunnetusti ollut vaarallinen meille ja muille ja on ainut sotilaallinen uhka meille. Eikä siihen karhuun voi luottaakaan, joten iso susiliittolaisten lauma vaikuttaa enemmän kuin järkevältä.
Ilmoita asiaton viesti
Vasta melkein 30 v vatuloitu, joten kiirettä on pidetty.
Ilmoita asiaton viesti
Asiasta kiinnostuneille…lukekaa oheinen Gilesin ja Eskolan v. 2009 kirjoitettu analyysi Suomen ujostelusta Naton suhteen. Todella oivaltavaa ja terävää tekstiä:
https://www.academia.edu/343514/Waking_the_Neighbour_Finland_NATO_and_Russia
Ilmoita asiaton viesti
Kautio kirjoitti: ”Valtionjohtommekin on kuitenkin joutunut myöntämään, että Suomeen ei kohdistu juuri nyt eikä näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa minkäänlaista uhkaa.”
Mikä oli Kimmo Kaution näköpiiri pituus Venäjän sotatoimista ennen 24.2.2022.? Mielestäni Kaution käsitys vastuullisesta varautumisesta on järjetön jos se perustuu näköpiirissä oleviin uhkiin.
Ilmoita asiaton viesti
Kovaa porukkaa, eiku mukaan vaan!
Ilmoita asiaton viesti