Perussuomalaisten pelko ja kuntakapinan jalanjäljet
Muiden puolueiden edustajat valittavat, että perussuomalaiset käyvät kuntavaaleja valtakunnan asioilla.
Minusta taas on jännä ajatus, että kuntavaalien alla ei saisi enää puhua valtakunnan politiikasta mitään, vaan pitäisi jauhaa ainoastaan kotikylän siltarummuista, kuin niillä ei olisi mitään yhteyttä valtakunnan politiikkaan. Pitäisi ikään kuin redusoida itsensä yleisesti politiikasta kiinnostuneesta ihmisestä pelkäksi kuntavaaliehdokkaaksi.
Vaatimuksiin kuntapolitiikan ja valtakunnan politiikan erottamiselle toisistaan on toki lähihistoriasta löydettävissä surullisenkuuluisa esimerkki Jyrki Kataisen kuuden puolueen hallituksen ajoilta. Kokoomus, SDP, vihreät, vasemmistoliitto, RKP ja KD onnistuivat – kenties edellä mainittujen valittajien toivomalla tavalla – tämän eron tekemisessä.
Vuonna 2011 aloittaneen, niin sanotun ”Six pack” -hallituksen ministerit ja kansanedustajat nimittäin pyrkivät täyttä höyryä viemään eteenpäin kuntaliitoksiin – tarvittaessa jopa pakkoliitoksiin – tähdännyttä kuntauudistusta. Kokoomuksen ja demareiden jäsenkirjoilla virkansa ansainnut kuntien virkamiesjohto ja kuntapäättäjät nousivat kuitenkin avoimeen kuntakapinaan saavutettujen etujensa puolesta – omaa hallitustaan vastaan!
Yksi kuntakapinalle kasvonsa antaneista oli Janakkalan silloinen kunnanjohtaja, kokoomuslainen Anna-Mari Ahonen, joka liittyi nopeasti mukaan Sysmästä lähteneeseen pienten kuntien kapinaan. Silloinen Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Tapani Hellstén varoitteli Janakkalan kapinoinnin vaarantavan koko seutukunnan edunvalvonnan.
Sinipunan kentän kapinoinnista huolimatta keskustan välikysymykset kuntien lähipalveluista ja kuntauudistuksesta eivät onnistuneet kaatamaan Kataisen hallitusta. Hallituspuolueiden ministerit pitivät hillotolppansa kuntakentän mielipiteistä välittämättä.
Vuoden 2012 kuntavaalit käytiin esimerkiksi silloisessa kotikunnassani Hattulassa itsenäisyystaistelun tunnelmissa. Puolueet ja ehdokkaat kautta linjan julistivat kunnan itsenäisyyden olevan kaikkein tärkeintä ja sen kerrottiin olevan lähipalvelujen paras turva, kun taas mahdollisten kuntaliitosten peloteltiin vievän kyläkoulut ja tekevän syrjäkylistä liitoskunnissa syrjäkylien syrjäkyliä.
Kuntaliitosten uhan väistyttyä ja kuntakapinan soihtujen sammuttua, kuntapäättäjät kuitenkin ryhtyivät kyläkoulujen lakkautuksiin korkeimman omatoimisesti.
Pohjimmiltaan kymmenen vuoden takainen kuntakapina oli näytös, jossa kuntapäättäjät takertuivat saavutettuihin asemiinsa ja jäsenkirjavirkamiehet uhkaavan uudistuksen heiluttamiin jakkaroihinsa. Oma etu kulki kaiken edellä, isänmaan etu kaukana perässä. Muutosta pelättiin, kuin ruttoa.
Joidenkin pelko olikin ymmärrettävä. Niillä äänimäärillä, joilla pikkukunnassa pääsi aina kunnanhallitukseen asti, ei ehkä olisi suuremmassa kunnassa istuttu edes valtuustossa. Pienempien kuntien virkamiesjohdolle olisi räätälöity mitättömiä suojatyöpaikkoja.
Nyt pelko on jälleen käsin kosketeltava. Tällä kertaa pelätään perussuomalaisia ja kuntavaalien mahdollisesti tuomia muutoksen tuulia niin paljon, että jopa terveen järjen, suhteellisuudentajun ja asioiden tärkeysjärjestykseen laittamisen peräänkuuluttaminen on silkkaa pahuutta ja vääryyttä.
Lähde:
> Muiden puolueiden edustajat valittavat, että
> perussuomalaiset käyvät kuntavaaleja valtakunnan asioilla.
SDP ja Vasemmistoliitto sen sijaan hoitavat valtakunnan asioita kuntavaalien näkökulman kautta. Eli viivyttävät päätöksiä leikkauksista kuntavaalien yli.
Ilmoita asiaton viesti
Leikkauslistoja kun kriisi on päällä tarkoittaa finanssikriisin hoidossa tehtyjen virheiden kertomista kahdella.Missä muussa maassa olet nähnyt yhtä hulluja puheita.
Ilmoita asiaton viesti
Ei muissa maissa tarvitse leikata niin rajusti, siltä osin kuin Suomi rahoittaa alijäämää. No leikkaamistakin on monenlaista, monenlaisesta kohteesta. Blogissa mainittu kehitys-avusta leikkaaminen ei Suomen kriisiä syvennä, päin vastoin.
Ilmoita asiaton viesti
Saksassa paikallisvaalit ovat osavaltioittain eri aikoina.Siellä kuntavaalit ovat kuntavaalit.Syyskuussa miljoonakaupunki Kölnin pormestarivaalin voitti puolueiden ulkopuolinen.Sai jo ensi kierroksella vaadittavat 50%.Siellä ei ole ministereitä,kansanedustajia tai EU- parlamentin jäseniä ehdolla puolueiden puheenjohtajista puhumattakaan.Suomen järjestelmä on häpeäksi paikallisdemokratian periaatteelle.
Ilmoita asiaton viesti
Kunnissa ei minun mielestäni edes tarvittaisi vaaleilla valittuja päättäjiä, riittää kun asioista päättämään valittaisiin koulutettua väkeä. Joistain kysymyksistä voitaisiin kuitenkin kysyä kansan mielipidettä.
Ilmoita asiaton viesti
Jaahans, miten tämä koulutettu väki sitten valittaisiin?
Ilmoita asiaton viesti
Luonnollisesti Artot suorittaisivat valinnat
Ilmoita asiaton viesti
”Jaahans, miten tämä koulutettu väki sitten valittaisiin?”
Miten yrityksiin valitaan johtokunta, joka valitsee yritysten tärkeät johtajat ja määrittelevät toimintastrategian. Se on varmaan paljon tehokkaampi tapa johtaa kuin kyselemällä työntekijöiltä mielipiteitä, joita heillä ei todennäköisesti edes ole, ei huonoja eikä hyviä, mutta jos olisikin mielipiteitä, ei niiden laadusta olisi mitään takeita
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä pelosta, mutta tiedän monenkin – ihan puoluekannasta riippumatta – ihmetelleen mistä silloin oli kyse, kun perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho (30 596 ääntä Helsingistä) ja europarlamentaarikko Laura Huhtasaari (92 700 ääntä Suomessa) antoivat Twitterissä tukensa oululaiselle kaupunginvaltuutetulle Junes Lokalle. Lokka ei kuulu perussuomalaisiin. Hän on äärioikeistolainen, jonka yksityiskohtaisissa fantasioissa joukkoraiskataan nimeltä mainittuja punavihervasemmiston naisia.
https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000006408095.html?fbclid=IwAR0SheseSaxdmmpcDysyg-BDYXrCPXZfF__OeIEOqWcU517zjGexv6C8-HM
Ilmoita asiaton viesti
Kyseiset henkilöt kannattavat selvästi äärioikeistolaisia hurmosliikkeitä. Antoihan Laura kannatuksensa USA:n kongressin valtausoperaatiollekin, olisi varmaankin mieluusti ollut mukana, jos olis sinne vain jotenkin päässyt, tietenkin itsenäisenä henkilönä, eikä Suomen tai EU:n edustajana.
Toinen persumeppi, se Hakkarainen, taitaa tällä hetkellä edustaa Suomea ja EU:ta uuden morsiamensa luota, jostain Karibian saarelta.
Ilmoita asiaton viesti