Rauha ja itsenäisyys – conditio sine qua non
Itsenäisyytensä ja rauhan tilan säilyttävä Suomi. Sen tulee olla kaiken ulko- ja turvallisuuspoliittisen toiminnan conditio sine qua non; ehdoton edellytys. Näin ajatellen tasavallan presidentin ja hallituksen nyt harjoittama politiikka näyttäytyy ikävästi riskibisneksenä ja seikkailupolitiikkana.
Pelkokertoimet ovat korkealla. Kun Putin pieraisee Kremlissä, niin Arkadianmäellä se kuuluu kuin kanuunanlaukaus. Vähäistä on nykypoliitikkojen luotto ulkopoliittisiin kykyihinsä, jos ainoa tapa osoittaa olevansa jonkin sortin valtiomiestä, on pyyhkiä löysät Paasikiven-Kekkosen testamenttiin?
Ukrainan tilanne näyttää meille kristallinkirkkaasti riskin realisoitumisen potentiaalisen hinnan, jota emme halua joutua maksamaan. Kysymyksiä sodasta ja rauhasta ei pidä politiikassa ratkoa idealismin, vaan realismin pohjalta. Viha ei saisi hallita ajattelua. Toivo ei voi olla strategia, onni ei saa olla tekijä, eikä pelon pidä olla vaihtoehto. Suomen ei pidä missään oloissa lähteä kokeilemaan onneaan.
Visionääri Urho Kaleva Kekkonen hahmotteli Suomen sotien jälkeistä ulkopolitiikkaa puheessaan Ruotsin valtiopäivätalossa, Ruotsin talonpoikaisliiton eduskuntaryhmän järjestämässä tilaisuudessa 7.12.1943. Huomionarvoista tuossa puheessa on se, että se on laadittu vuotta ennen jatkosodan päättymistä. Kun tekstiä peilaa tähän päivään, siitä ei ole aistittavissa vihaa eikä uhoa sotatilasta huolimatta. Tämän päivän Suomessa moni eturivin poliitikkokin syyllistyy vihan ja uhon kyllästämiin kannanottoihin, vaikka emme edes itse ole sodassa.
Referoimatta Kustaa Vilkunan toimittamassa Maan puolesta -kokoelmassa sivulta 199 alkavaa monisivuista puhetta tässä sen laajemmin, Kekkosen puheesta loistaa sotatilasta huolimatta ilmeinen usko ja luottamus viisauden voimaan. Siihen, että kansakunnan kokemista takaiskuista huolimatta, suomalainen puolueettomuuden linja on vaihtoehto, joka tulisi toimimaan, kunhan se pohjautuisi realiteettien ja loogisten kehityskulkujen ymmärtämiseen.
Kaikenlaiselta realistiselta ja analyyttiseltä tarkastelulta putoaa kuitenkin hyvin nopeasti pohja, jos sotilaallista hyökkäystä tarkastellaan yksioikoisesti moraalisten oikeutusten kautta. Jos viime kädessä heittäydytään tunteiden vietäväksi, näkemään konfliktit mustavalkoisina hyvän ja pahan taistoina, joissa hyökkääjästä riippuen oikeutus toimiin joko on tai ei, niin tuosta ajattelutavasta tulee hyvin äkkiä hallitseva. Viisaus ei pysty vihaiseen päähän, eikä kiireessä tule kuin tietynlaisia lapsia. Ensin pitäisi rauhoittua.
Tuossa Kekkosen puheessa on yksi kohta, jota on kuitenkin kaikessa ajankohtaisuudessaan syytä lainata:
”Suomen etu ei voi olla, että se on jonkin suurvallan äärimmäisenä Venäjän rajalla alituisesti varuillaan olevana ja ensimmäiseksi vihollisen jalkoihin joutuvana liittolaisena, jolla ei ole sellaista poliittista vaikutusvaltaa, että sen sanalla olisi mitään merkitystä, kun sodasta ja rauhasta päätetään. Maa olisi tällöin äänettömänä yhtiömiehenä mukana liitossa, josta sille koituisi kohtuuttomat, ajan mittaan ylivoimaiset rasitukset. Se joutuisi aina taistelutantereeksi, milloin tahansa siitä riippumattomat suurpoliittiset ristiriidat johtavat sotaan.”
Tarkka lukija ehkä huomasikin, että Kekkonen kirjoitti tämän puheensa kuutisen vuotta ennen Naton perustamista. Natossa Suomi olisi Venäjälle vihamielisen suurvaltaryhmän eteentyönnetty tukikohta.
Lopuksi:
Moni tuntuu nyt ajattelevan, että isänmaallista on luottaa vain uhoon ja aseiden voimaan Ukrainan konfliktin ratkaisemiseksi ja Suomen turvallisuuden takaamiseksi. Rauhan eteen tehtävä työ on kuitenkin aivan yhtä tärkeää.
”Maailmanrauha on kaukainen päämäärä, mutta se ei toteudu, ellei sen hyväksi tehdä työtä. Yhteiskunnan silmissä on rauhantyö tunnustettava yhtä isänmaalliseksi kuin mikä tahansa muu kansallisesti jalo toiminta.”
– Urho Kaleva Kekkonen
Et varmaan jaksa tutustua Kekkosen puheisiin Talvisodan aikana.
Ilmoita asiaton viesti
Kaksi vuotta sitten päätin, että äänestän seuraavissa vaaleissa vain NATO:on liittymistä kannattavaa puoluetta. No kohta asia on järjestyksessä, ja seuraavassa vaalissa voi ajatella myös muitakin asioita. Kun puolustusliiton kannattajia on noin 2/3 osaa kansasta, niin voi tavallaan ajatella, että ei huolta.
Ilmoita asiaton viesti
Kekkonen oli taitava sanankäyttäjä. Hänen ei tarvinnut käyttää alatyylisiä ilmauksia asiaansa edistäessään. Voimasanatkin tulivat tarvittaessa tyylillä.
Sinusta ei voi sanoa samaa.
Ilmoita asiaton viesti
”… ilmeinen usko ja luottamus viisauden voimaan.”
– Mielestäni tänä keväänä on päinvastoin todistettu Axel Oxenstiernan kuuluisa lausahdus: ”Poikani, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan.” Alun perin lainaus kuuluu latinaksi: ”An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur.” (Wikipedia)
Vladimir Putin, kohta 70v., tuhlaa aivan päättömästi suuren kotimaansa kaikkia resursseja saavuttaakseen mutaisten peltojen ja raunioituneiden kaupunkien hallinnan.
Ilmoita asiaton viesti
”saavuttaakseen mutaisten peltojen ja raunioituneiden kaupunkien hallinnan”
Juuri sen, että se on typerää, pitäisi osoittaa, että Venäjän tavoite ei ole leikkiä Ukrainassa mitään antiikin aikaista maan valloitusta, vaan tämä on osa geopoliittisia suurvaltapelejä, korkeilla panoksilla.
Ilmoita asiaton viesti
Venäläinen historioitsija Andrey Kortunov (Ph D) kirjoittaa pitkän artikkelinsa lopuksi
’Viimeisestä näytöksestä?’:
” Any rational cost-benefit analysis would suggest that Moscow has a lot to lose, but not much to gain by trying to reconstruct Ukraine by military means. It is premature to analyze the outcome of the Kremlin’s move in Ukraine, but one can speculate that this will be remembered as the last act of the 30-years-long drama of Russia struggling with its imperial legacy.”
Venäjällä ollaan valmiit myöntämään virheet naapureiden kanssa ja aletaan katsomaan jo Ukrainan konfliktin jälkeisiä aikoja ulkopolitiikan suhteen lähimpien naapureiden kanssa, vaikka se tuleekin olemaan paljon vaikeampaa kuin 1991 Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen:
” Moreover, the Russian globalism of recent years can be considered a kind of political compensation for Moscow’s many failures in its attempts to build constructive and stable relations with many of its closest neighbors. Nevertheless, the task of building such relations should sooner or later return to the top of Moscow’s main foreign policy priorities. It will be much more difficult now than it was back in 1991.”
Jos näin todella ajatellaan tosissaan Venäjällä, niin se olisi hyvä asia Suomellekin. Vaan teot ratkaisevat, eivät vakuuttavat kirjoitukset …
” Andrey Kortunov: Ukraine conflict is the last act in a long Soviet collapse” (RT)
Ilmoita asiaton viesti
”Maailmanrauha on kaukainen päämäärä, mutta se ei toteudu, ellei sen hyväksi tehdä työtä. Yhteiskunnan silmissä on rauhantyö tunnustettava yhtä isänmaalliseksi kuin mikä tahansa muu kansallisesti jalo toiminta.”
Tuo on niin hyvä tavoite, että Suomen pitää ehdottomasti tehdä eräs sopimus rauhantyöstä:
”Sopimuspuolet sitoutuvat, kuten Yhdistyneitten Kansakuntien peruskirjassa on määrätty, sopimaan kansainväliset erimielisyydet, joissa ne saattavat olla osallisina, rauhanomaisin keinoin sillä tavoin, etteivät kansainvälinen rauha, turvallisuus ja oikeus vaarannu, ja pidättäytymään kansainvälisissä suhteissaan kaikesta voimankäytöllä uhkailusta tai voiman käytöstä, joka voisi jollain tavoin olla ristiriidassa Yhdistyneitten Kansakuntien tarkoituksia vastaan.
Sopimuspuolet myötävaikuttavat rauhanomaisten ja ystävällisten kansainvälisten suhteitten edelleen kehittämiseen vahvistamalla vapaita instituutioitaan, kehittämällä parempaa ymmärtämystä periaatteista, joihin nämä instituutiot perustuvat ja kehittämällä vakauden ja hyvinvoinnin edellytyksiä.
Ne pyrkivät poistamaan ristiriitoja kansainvälistä talouspolitiikoistaan ja edistävät taloudellista yhteistyötä, johon kaikilla sopimuspuolilla on mahdollisuus osallistua, kaikkien sopimuspuolten kesken”.
Tiedätkö Kimmo Kautio mistä sopimuksesta tuo on ote? Eikö ole ihmeellistä, että tuon sopimuksen tekemistä ja sen vaikutuksia pitää miettiä vuosikausia. Urho Kekkoselle asia olisi ollut täysin selvä niin kuin hänelle oli EEC:kin.
Ilmoita asiaton viesti
”Urho Kekkoselle asia olisi ollut täysin selvä niin kuin hänelle oli EEC:kin. ”
En usko. Perustelu tässä: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kimmokautio/rauha-ja-itsenaisyys-conditio-sine-qua-non/#comment-3648502
Se juttu, mikä Ruotsin mediassa esitettiin EECstä, Suomesta, Kekkosesta ja Venäjästä, … oli minusta varsin asiallista, ja todenmukaista. Kukaan osapuoli ei siinä käsittelyssä jäänyt kyseenalaiseen valoon.
Kannattaa kuunnella tämä juttu: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2007/08/19/zavidovo-vuoto-vauhditti-kekkoselle-puuhattua-poikkeuslakia
Muuten en tiedä paljoa Suomen historiasta.
(Viesti siirretty oikeaan paikkaan)
Ilmoita asiaton viesti
Aikoinaan Kekkonen takasi henkilökohtaisesti venäläisille, että Suomen ulkosuhteista ei tulisi venäläisille haittaa.
Nykyään ulkosuhteita luodaan, jotta haitanteossa voidaan olla mukana. En ihmettele, jos mielessä syntyy uhka, kun naapurissa tällaista ei voi olla huomaamatta.
Suhtautuminen ei koske vain Ukrainan sotaa, vaan ajallisesti niitä aikoja, jolloin Venäjästä päätetty sanotua irti tähän tapaan, mikä nyt on voitu julkisesti ääneen kertoa.
Vaarallista touhua, eikä mielestäni tervettä naapuruutta, tai sen hakemista.
Ilmoita asiaton viesti
Sehän koski YYA sopimuksen aikaa. UKK olisi pystynyt helposti vakuuttamaan venäläisille myös sen, ettei Suomen Natojäsenyydestä olisi uhkaa Venäjälle. Käsitykseni mukaan UKK olisi vienyt Suomen Natoon heti NL:n kaaduttua tai viimeistään siinä vaiheessa kun mentiin EU:iin.
Ilmoita asiaton viesti
Kuuntele ensimmäinen audio tästä linkistä: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2007/08/19/zavidovo-vuoto-vauhditti-kekkoselle-puuhattua-poikkeuslakia Ei ole pitkä, 3 min + rapiat. Aiheena EEC.
Ilmoita asiaton viesti
Ihanko oikeasti kuvaat Neuvostoliiton ja Suomen suhteita sanaparilla ”tervettä naapuruutta”? Kyseessä oli ison diktatuurin ja pienen ”puolueettomaksi” pakotetun naapurimaan välinen alistussuhde. Harvempi kaipailee siihen takaisin.
Ilmoita asiaton viesti
Voisit herätä todellisuuteen.
Vaikka muotoilet sanomasi todellisen oloisesti ja kärkevästi ja noin voidaan ajatella,… kaikkea ei tullut sanotuksi, ja mikä pahinta, kantavin osa jäi kertomatta.
Olojen tulisi olla terveet ja kivat, eikä tarvitsisi tehdä mitään sen eteen, kun muualla tosiaan ollaan pahoissakin jännitystiloissa.
Vähän hemmotellun oloinen mielikuva jää odotuksista.
Ilmoita asiaton viesti
”Maailmanrauha on kaukainen päämäärä, mutta se ei toteudu, ellei sen hyväksi tehdä työtä. Yhteiskunnan silmissä on rauhantyö tunnustettava yhtä isänmaalliseksi kuin mikä tahansa muu kansallisesti jalo toiminta.”
– Urho Kaleva Kekkonen
T Halosen toiminta oli minusta vähän tätä. Haloselle oltiin käärmeissään, kun piti globaalista yhteyttä maihin, jotka halusivat normaalioloja.
Ilmoita asiaton viesti
Kekkosen linjasta:
Pekka Peitsi Suomen Kuvalehdessä 38/1942 (Hävityksen siunaus):
”Kuta tehokkaampi on ryssää koskeva hävitys ja tuho, sitä turvallisemmin tuntein voimme ottaa tulevaisuutemme vastaan. Jos jatkuva taistelu vielä aiheuttaa sanokaamme kymmenen miljoonan venäläisen liianaikaisen poismenon, saattaa se suorastaan merkitä meille vuosikymmenien rauhaa.”
Ilmoita asiaton viesti
Roomalainen senaattori ja historioitsija Tacitus (noin 55-120) on todennut: ”Mitä ei tunneta, sitä pidetään suurenmoisena.”
Talvisotaan liittyen Kekkonen vastusti ulkoasiainvaliokunnan jäsenenä mm. rauhansopimuksen ehtojen hyväksymistä ja hän ei osallistunut sitä koskevaan äänestykseen eduskunnassa maaliskuussa 1940.
Suomen selviytyminen sodasta oli ”veitsen terällä.” Joukot olivat loppuun kuluneet ja reserviä ei juuri ollut.
Ilmoita asiaton viesti
Muistelen, että Kekkosen tukijapiirit vuoden 1968 presidentinvaalien tiimellyksessä joutuivat selittelemään tuota Kekkosen käyttäytymistä sanoen, että Kekkonen jätti äänestämättä ”juridisformaalisista syistä”. (Niinkuin mikään ”juridisformaliikka” hänen myöhemmissä vaiheissaan olisi mitään osaa tai arpaa näytellyt.)
Ilmoita asiaton viesti
Jos tuo oli Kekkosen kanta vuonnna 1942, paljon oli mies muuttunut, vuosien karttuessa. Vähän mallia muillekin, siihen todellisuuteen kasvamiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Niin Kekkosen kuin Paasikivenkin ylin toive jatkosotamme alkuvuosina oli, että Saksa kykenisi kaatamaan Neuvostoliiton.
Tänä päivänä kukaan ei uhoa mitään, kukaan ei vihaa mitään. Maata johdetaan nyt vain juuri niin kuin pitää: maan etua ajatellen. Oman maan, ei minkään muiden maiden.
Ilmoita asiaton viesti