Sauli Niinistön vuosikymmenen huijaus Nato-kansanäänestyksellä

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on koko presidenttiytensä ajan korostanut, että Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä tarvitaan kansanäänestys. Svenska Ylen 30.3.2022 haastattelussa Niinistö ilmoitti kääntäneensä takkinsa:

”Nato tarvitsee tiedon siitä, että kansa nyt tukee jäsenyyttä. Mielestäni meillä on jo se.”

Haastattelussa Niinistö sanoo ajatelleensa ”viime vuoden loppuun asti”, että kansanäänestys tarvitaan. Niinistö on kuitenkin tämänkin vuoden puolella korostanut, että kansalaisten mielipide on selvitettävä ”legitiimillä tavalla”.

 

Seuraavassa Niinistön näkemyksiä Nato-kansanäänestyksestä vuosien varrelta

 

30.10.2011 Ylen artikkeli kertoo kirjamessuilla järjestetystä presidentinvaalikeskustelusta:

”Niinistö muistutti, että Väyrynen oli viime hallituksessa hyväksymässä turvallisuuspoliittista selontekoa, jossa todetaan: ”On olemassa jatkossakin vahvoja perusteita harkita Suomen Nato-jäsenyyttä. Laaja poliittinen yhteisymmärrys on välttämätöntä ja kansalaismielipiteenkin huomioiminen tärkeää, kun jäsenyydestä päätetään.”

– Minä olisin ollut varovaisempi ja vaatinut ehdottomasti kansanäänestystä, Niinistö sanoi Väyryselle.”

 

Radio 1 presidentin kyselytunti 1.12.2012:

”Kyllä Nato on nyt siinä mittarissa minulla, että se on kansanäänestyksen väärti asia”.

 

Ylen ykkösaamussa 28.5.2016:

Ylen ykkösaamussa 28.5.2016 Niinistö sanoi, että Nato-jäsenyys on suuri asia ja kansanäänestys niin suuresta asiasta kuuluu demokratiaan:

”Olen ollut vähän kummissani, kun kuulee sellaista, että nyt päättäjien pitää vaan päättää, koska kansa päättää kuitenkin väärin.”

 

Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen 26.1.2022:

”Ihan suomalaisten itsensä takia mielipide pitää selvittää legitiimillä tavalla. Tarkoitan sillä sitä, että myös tappiolle jäävä puoli hyväksyy, että nyt kävi näin.”

”Sen pitäisi olla äärimmäisen laaja. Silloin ei kyllä olla kaukana kansanäänestyksestä. Olen edelleen sitä mieltä. Suuret ratkaisut, kuten EU-jäsenyys ja Nato-jäsenyys, vaativat kansan kantaa.”

 

Iltalehti 4.2.2022:

”Olen jo vuosia sitten todennut, että yhteiskuntarauhan kannalta on erittäin tärkeää, että tällainen äärimmäisen suuren luokan kysymys tulee käsitellyksi niin, että se nauttii legitiimisyyttä, sellaista tunnetta ihmisissä, että on oikein mitattu.”

”Minua vähän vieroksuttaa se, että sanotaan, ettei kansa tällaisista asioista ymmärrä, vaan se pitää jättää kansan valitsemien edustajien ratkaistavaksi. Niinhän se jäisikin joka tapauksessa ja mahdollisesti kahdenkolmasosan enemmistöä vaadittaisiin eduskunnassa.”

 

Kommentti:

Niinistön näkemyksistä oleellista on huomata, että hänen perusteensa mielipidemittausten legitimiteetin tarpeesta eivät ole kadonneet minnekään.

Yhteiskuntarauhan kannalta on äärimmäisen tärkeää, että myös hävinnyt osapuoli voi todeta, että päätös on tehty oikein ja kansan mielipide on luotettavalla tavalla selvitetty.

Niinistö on koko presidenttiytensä vuosikymmenen puhunut kansanäänestyksen puolesta, joten on melkoinen takinkääntö ryhtyä nyt ajamaan jäsenyyttä kansalta kysymättä.

Pahimmassa tapauksessa Sauli Niinistö jää historiaan poliitikkona, joka vei Suomen kansalta kysymättä ensin maallemme vahingolliseksi osoittautuneeseen yhteisvaluutta euroon ja lopuksi runnoi vielä läpi Nato-jäsenhakemuksen jättämisen, joka johti Suomen konfliktiin Venäjän kanssa.

Ironisinta olisi se, että Paavo Väyrynen olisi jälleen kerran oikeassa. Presidentinvaalitaistelun tuoksinassa vuonna 2011 Väyrynen väitti, että kokoomuksen Sauli Niinistö tekee Suomesta Naton jäsenen ilman kansanäänestystä.

kimmokautio
Muut Hämeenlinna
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Varavaltuutettu Hämeenlinnassa. Vapauden liiton eduskuntavaaliehdokas Hämeessä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu