Silmänkääntövihreyttä

Kirjoitin eilen EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin ja EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaavan komissaarin Jutta Urpilaisen (sd.) Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksesta Solidaarisuus EU:ssa hyödyttää myös Suomea. Kirjoituksessa naiset totesivat, että EU:n elpymisrahastossa olennaista on nimenomaan se, että kaikki toteutuu vihreän kehityksen periaatteiden mukaisesti.

Jokseenkin erikoista ja yllättävää oli se, että kirjoituksen yhdeksännessä kappaleessa naiset kysyivät:

”Mitä tapahtuisi Suomen matkailualalle, jos ihmisillä ei olisi enää varaa matkustaa Lappiin eri puolilta Eurooppaa?”

Ihmettelinkin keskiviikon kirjoituksessani elpymisrahaston perustelua Lapin lentomatkailulla, koska perustelu on rajusti ristiriidassa sen kanssa, että elpymisrahastoa on julkisuudessa kehuttu ”vihreäksi” paketiksi ja tätä myös Leyenin ja Urpilaisen kirjoitus julisti.

Samaan aikaan Leyenin kotimaa Saksa ja Ranska ovat ajaneet lentoveroa yhdessä Hollannin ja Ruotsin kanssa, kuten YLE:n uutisesta 7.11.2019 käy ilmi. Lentoverojen tarkoitus on – ainakin paperilla – lentämisen päästöjen, eli käytännössä lentomatkailun vähentäminen.

No, Urpilaisen ja Leyenin kirjoituksen päättömyyttä saattaa tietysti jonkin verran selittää sen propagandaluonne, jonka liberaalipuolueen Matti Muukkonen ystävällisesti suomalaisille paljasti. Kirjoitus paljastui copy-paste -tekstiksi, joka oli pienin muunnoksin, kuten paikannimiä muuttamalla, lähetetty useisiin EU-maihin. Paljastuksesta kertoi Suomen uutiset 30.7.2020.

 

***

 

Elpymispaketin vihreyttä voidaan pohtia myös sen rahoittamiseksi kaavaillun muoviveron lähemmän tarkastelun kautta. Silmänkääntövihreyttä se on nimittäin tämäkin, koska muovi on kuitenkin toistaiseksi ylivoimainen ratkaisu elintarvikkeiden säilyvyyden kannalta. Se on myös kuljetuksessa kevyt, mikä vähentää kuljetuksen hiilidioksidipäästöjä.

Ilman muovin käyttöä ruokahävikki lisääntyy rajusti, kertovat Iltalehden Muovipaniikki-jutussa 17.6.2019 Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri ja VTT:n erikoistutkija Heidi Peltola:

”Elintarvikkeen ympärillä oleva muovi vähentää ruokahävikkiä. Ympäristölle on erityisen kuormittavaa ruoka, joka jätetään syömättä tai pilaantuu, koska ruoan tuottamisen ympäristökuormitus on moninkertainen verrattuna pakkauksen tai pakkausjätteen hiilijalanjälkeen.

Yksi roskiin heitetty ruisleipäpala vastaa pussin hiilijalanjälkeä.

– Joka suunnasta tulee tällä hetkellä se viesti, että muovipakkaukset ovat pahasta: EU-tasolta kansalliseen politiikkaan ja laajasti eteenpäin median kauhuesimerkkien kautta. Muovin pahuus on iskostunut taas ihmisiin ja unohdetaan, että elintarvikkeissa ne hyvin suojaavana barrier-materiaalina suojaavat hyvin ja siten estävät ruokahävikkiä, Katajajuuri sanoo.”

Ja kun muovin käyttöä oletettavasti jatketaan ja sitä ryhdytään verottamaan, jokainen tietää kuka sen maksaa. Viime kädessä tietenkin kuluttaja kaupan hyllyltä tuotetta noukkiessaan.

Mikäli siis käy, kuten voi olettaa, että muovin käytön vähentäminen EU-tason vero-ohjauksella pahentaa ruokahävikkiä yhtä hyvien korvaavien pakkausmateriaalien puuttuessa, ympäristökuormitus pikemminkin kasvaa, kuin vähenee.

 

***

 

Siis: Elpymisrahasto on ”koronapaketti”, jolla ei ole mitään tekemistä koronakriisin hoidon kanssa. Se on paketti, jota perustellaan suomalaisille Suomen viennin edistämisellä, johon siitä ole apua. Se on ”vihreä” paketti, joka pitää yllä lentomatkailua, jota EU samaan aikaan haluaa vähentää ja se pelastaa ympäristöä lisäämällä ruokahävikkiä.

Se, mitä EU elvyttää on omaa himmeliään kansoja kurjistaen. Sota on rauhaa, vapaus on orjuutta ja tietämättömyys voimaa.

Eurooppa tarvitsee uuden valistuksen.

”Tulee päivä, jolloin tyranneja, pappeja ja heidän harhaanjohdettuja rikollisia kätyreitään nähdään vain teatterilavalla ja historian lehdillä ja jolloin aurinko nousee vapaiden ihmisten suvulle, ihmisten, jotka eivät tunnusta herrakseen mitään muuta kuin oman järkensä.”

Ranskalainen filosofi ja matemaatikko Markiisi de Condorcet (1743–1794)

kimmokautio

Perussuomalainen tolkun ääni hämäläisessä politiikassa. Asiantuntijatyössä leipänsä ansaitseva isä ja sanaseppo. Mielipiteeni ovat omiani. http://www.kimmokautio.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu