”Ukrainalaiset taistelevat vapauden puolesta”
Kirjoitin toissapäivänä, 12.4.2022 blogissani ”Puolueettomuus ei ole vanhentunutta, vaan se olisi ajankohtaisempaa, kuin koskaan” seuraavaa:
”Ukrainassa käydään nyt moraalista sijaissotaa, jossa suuri paha on hyökännyt pienen ja viattoman kimppuun. Tämän moraalisen sijaissodan tarkoituksena on padota Kiinan ja Venäjän vaikutusvallan nousua vedoten arvoihin. Käynnissä on olevinaan hyvän ja pahan taistelu, jossa kaikkien tulisi asettua hyvän puolelle; moraalisesti oikealle puolelle historiaa, toisin sanoen Yhdysvaltain etupiiriin.
Eurooppalaiset ja suomalaiset päättäjät, nämä suuret liberaalit moraalisaarnaajat, kauhistelevat sodan kauheuksia ja toistelevat lauseita, kuten ”Ukrainalla on oikeus”. Moraaliset argumentit ovat tietysti vaaleanpunaisen söpöjä ja oikein, mutta niiden toistelijoille on varattu tässä pelissä vain hyödyllisten idioottien roolit moraalisen sijaissodan tukijoina.”
Monet suomalaisista suurista moraalisaarnaajista toistelevat lausetta ”Ukraina taistelee vapauden puolesta”.
Mutta minkä vapauden?
***
Aatehistoriasta voimme löytää ainakin kahdenlaista vapautta; positiivista ja negatiivista. Havainnollistakaamme asiaa seuraavalla tarinalla, joka on lainattu Stanfordin filosofian tietosanakirjasta:
”Kuvittele, että ajat autolla kaupungin läpi ja tulet risteykseen. Käännyt vasemmalle, mutta kukaan ei pakottanut sinua menemään suuntaan tai toiseen. Tulet seuraavaan risteykseen. Käännyt oikealle, mutta kukaan ei estänyt sinua menemästä vasemmalle tai suoraan. Liikenteestä ei puhuta, eikä kiertoteitä tai poliisin tiesulkuja ole, joten olet kuljettajana täysin vapaa.
Kuva tilanteestasi saattaa kuitenkin muuttua varsin dramaattisesti, jos otamme huomioon, että syy siihen, miksi menit vasemmalle ja sitten oikealle, on se, että olet riippuvainen savukkeista ja haluat epätoivoisesti päästä ostamaan tupakkaa ennen kauppojen sulkeutumista.
Ajamisen sijaan tunnet, että sinua ajetaan, sillä tupakanhimo saa sinut hallitsemattomasti kääntämään rattia ensin vasemmalle ja sitten oikealle. Lisäksi olet täysin tietoinen siitä, että risteyksessä oikealle kääntyminen tarkoittaa, että myöhästyt todennäköisesti junasta, jonka piti viedä sinut tapaamiseen, jota pidät erittäin tärkeänä. Haluat olla vapaa tästä irrationaalisesta halusta, joka ei vain uhkaa terveyttäsi, vaan myös estää sinua juuri nyt tekemästä sitä, mitä sinun mielestäsi pitäisi tehdä.”
Yhtäältä voimme ajatella vapautta negatiivisena, esteiden puuttumisena. Jos luemme tarinaa tässä tarkoituksessa, näyttää siltä, että olet vapaa. Toisaalta ollaksesi positiivisesti vapaa, sinulla tulisi olla kyky hallita tilannetta. Tässä mielessä et näytäkään enää niin vapaalta.
Negatiivisessa vapaudessa on siis yksinkertaistettuna kyse siitä, kuinka monta ovea on avoinna, positiivisessa enemmänkin siitä, että kulkee oikeista ovista, oikeista syistä.
Ranskalaisfilosofi Jean-Paul Sartre ja Itävallan juutalainen, logoterapian kehittäjä ja keskitysleireiltä selvinnyt Viktor E. Frankl olivat intellektuelleja, joiden radikaalin positiivisen vapauden pääajatukset kulkivat samanlaisia polkuja ja nousivat toisen maailmansodan tavallisille ihmisille aiheuttamasta ahdingosta.
Sartrelle kyky ajatella tekee ihmisestä vapaan. Mikään ihmisen ulkopuolinen ei voi siihen vaikuttaa. Ihminen valitsee itsensä jonkinlaisena joka hetki uudestaan. Vaikka asioihin ympärillään ei välttämättä voi vaikuttaa, oman suhtautumisensa voi aina valita.
Kun elää Auschwitzin kaltaisissa oloissa, kuten Frankl, voi tarkoitusta ja iloa löytää valonsäteistä, leivänmuruista tai rakkaudesta, johon pahinkaan kiduttaja ei pysty. Frankl päätyi samaan johtopäätökseen, kuin Sartre: Hirvittävissäkin oloissa voi suojella valinnan vapautta ja mielen itsenäisyyttä.
***
Sartrelaisen eksistentialismin kriitikot varoittelevat nihilismiin vajoamisesta. Liberaalit puolestaan varoittavat, että positiivisen vapauden käsite pitää sisällään autoritäärisyyden vaaran. Rehellisyyden nimissä näin varmasti on. Tästä näkökulmasta on kuitenkin helppoa peilata Ukrainan sodan turhuutta ”tavallisen ihmisen” kannalta.
Ei ole mitenkään välttämätöntä nähdä yhteiskuntaa demokraattisena, puhumattakaan että valtion tasolla toteutuva tai toteutumatta jäävä länsi-integraatio olisi tavallisen ukrainalaisen positiivisen vapauden kannalta mitenkään merkityksellistä.
Entäpä negatiivisen vapauden kontekstissa? Kuten edellä kuvasin, negatiivinen vapaus on esteiden puuttumista. Sillä tarkoitetaan vapautta ulkoa tulevasta pakottamisesta. Tässä käsityksessä yksilö siis on vapaa, jos toiset ihmiset tai instituutiot eivät puutu ruumiilliseen koskemattomuuteen, omaisuuteen tai sopimusvapauteen.
Demokraattiset oikeusvaltiot voi tunnistaa käytännössä negatiivisen ja positiivisen vapauden kompromisseiksi.
On hyvä muistaa, että Ukrainaan valtiona kohdistui ennen sotaa Venäjän taholta vaatimuksia sitoutua Suomen kaltaiseen asemaan neutraalina maana, idän ja lännen välissä. Samanlaisia vaatimuksia on esitetty myös rauhan ehdoiksi. Me suomalaiset – tai ainakin rehellisimmät meistä – tiedämme varsin hyvin, että Suomi oli neutraalina ja EU:n ulkopuolisena valtiona länsimainen oikeusvaltio ja oikea demokratian mallimaa.
EU-jäsenyys ei ole demokratiatilannetta Suomessa parantanut millään tapaa ja Naton jäseniä emme ole. EU- ja eurojäsenyytemme ovat kyllä tuoneet meidät tilanteeseen, jossa itsenäisen toisin toimimisen mahdollisuutta ei monissakaan tapauksissa aidosti näytä olevan aiheuttamatta pahaa verta tai ”mainehaittaa”. Lähes kaikki uusi lainsäädäntömme tulee Brysselistä. Kaikissa euron pelastuspaketeissa, Venäjän vastaisessa rintamassa ja pakotepolitiikassa on oltava mukana, vaikka tästä kaikesta on sekä idänsuhteillemme että taloudellemme pelkkää vahinkoa.
Suomen oman historian valossa on melko mieletöntä sanoa, että ukrainalaisten negatiivinenkaan vapaus olisi millään tavalla ollut uhattuna, vaikka maa olisi sitoutunut neutraliteettiin jo kauan sitten, ottamatta minkäänlaista riskiä sodan syttymisestä tämän onnettoman länsi-integraation takia, minkä me suomalaiset olemme kokeneet. Meillä on riittävästi kokemusta nähdäksemme, ettei tämä mitään autuutta kenellekään takaa, ei valtiolle eikä varsinkaan kansalaisille. Me kehityimme länsimaiseksi demokratiaksi ja oikeusvaltioksi hyvissä väleissä Neuvostoliiton kanssa.
Sen seurauksena, ettei Ukraina halunnut sitoutua neutraliteettiin, kansalaisten negatiivinen vapaus on heikossa hapessa nyt, kun sota rajoittaa sitä. Valtion neutraliteetti ei ole demokratiaa, oikeusvaltioperiaatteita tai yksilön vapauksia rajoittava tekijä.
Maailman valtioista kansainvälisen oikeuden tarkoittamassa mielessä puolueettomia on vain 10 prosenttia. Economist Intelligence Unitin vuoden 2021 demokratiaindeksin kymmenestä kärkimaasta 40 prosenttia on puolueettomia maita. Puolueettomuus on usein demokratian turva, mutta harvoin sen este.
Vapaus, jonka puolesta urheiden ukrainalaisten sanotaan nyt taistelevan, on tosiasiassa lähinnä läpeensä korruptoituneen valtion johtajien vapautta kekkuloida kansankuntansa kaapin päällä, läntisen suurvaltaeliitin talutusnuorassa ja pelata valtapelejään kansansa kustannuksella.
Vai onko sittenkin niin, että onnellisin on kansalainen, joka ei omista mitään? Kansalainen, jolla ei ole mitään muuta jäljellä tämän turhan sodan jälkeen, kuin kaatuneita läheisiä, sukulaisia ja ystäviä sekä poltettu maa? No, onneksi on sentään vapaus.
***
Suomalainen Nato-haukka ja suuri moraalisaarnaaja ovat näinä aikoina hyvin usein sama henkilö, jolla on kaksi korttipakkaa. Suuri moraalisaarnaaja sanoo, että Ukrainan kansalla pitää olla oikeus päättää, liittyykö maa Natoon, mutta samaan aikaan hän haluaa evätä Suomen kansalta oikeuden päättää samasta asiasta. Lieköhän omatunto puhdas, jos kaiken tämän jälkeen pääsee lähettämään terveisensä Ukrainaan: ”Minä sain Nato-unelmani, se on maksettu teidän uhrauksillanne.”
Suuri moraalisaarnaaja saarnaa paljon myös solidaarisuudesta, mutta harvoin näkee omaa kaksinaismoralismiaan, hyvesignalointiaan, hyväksikäyttöään ja opportunismiaan. Voisimme pitää hiljaisen hetken, jos emme muuhun kykene, kuin jeesustelemaan arvoista ja moraalisista oikeutuksista, joista emme edes itse sanottavasti piittaa.
”Ihmiseltä voidaan ottaa pois kaikki, paitsi yksi asia: viimeinen ihmisen vapauksista – valita oma asenne missä tahansa olosuhteessa, valita oma tie.”
– Viktor Frankl
Eli puolustelet täällä Venäjää, hyökkääjää, joka on vajonnut ISIS:n tasolle ja järjestelmällisesti raiskaa, kiduttaa ja murhaa lapsia, naisia ja vanhuksia?
Hyi helvetti että suomalainen voi olla vastenmielinen.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni käytin lähinnä aikaani perustellakseni, että Ukrainan sota on äärimmäisen turha siitä näkökulmasta, että valtion neutraliteetti ei olisi kansalaisten vapauksia vienyt. Sen sijaan niitä vie nyt sota.
Ja heti tuli yksi moraalisaarnaaja paikalle.
Ilmoita asiaton viesti
No jos Venäjän sotarikoksien ja terrorismin halveksunta, jotka ovat Putinin aikana jatkuneet toisesta Tsetsenian sodasta lähtien, on moraalisaarnaa, olen moraalisaarnaaja.
Ilmoita asiaton viesti
Voisit kertoa vielä halveksutko Irakin, Libyan ja Jugoslavian pommituksia, jotta tiedämme monellako moraalilla saarnaat?
Ilmoita asiaton viesti
Minä uskon, ettet sinä kuuntele tätä saarnaajaa yhtään sen enempää kuin edellisiäkään. Valtion neutraliteetti on tärkeä osa yksilön vapautta. Jos Suomella olisi olisi ollut neutraliteettia, Kekkosen presidenttiura olisi päättynyt yhteen kauteen. Honkaliiton kaatamisen jälkeen siirryimme vuosiksi yksinvaltiasjärjestelmään, jota sinä kehtaat kutsua demokratian mallimaaksi. Maassamme eli vahvasti lehdistösensuuri, joka esti esimerkiksi lehdistöä kirjoittamasta presidenttimme alkoholin käytöstä ja vapaan tiedon välityksen koskien naapurivaltiotamme.
Ilmoita asiaton viesti
Sodan jälkeinen Suomi aina NL:n romahtamiseen asti oli kaikkea muuta, kuin demokratian saati parlamentarismin mallimaa. Ei valtio jonka poliittisiin jopa taloudellisiin päätöksiin puututaan toisen valtion (NL) toimesta ole missään muodossa demokratian mallimaa. ”Onneksi suomalaiset eivät tienneet kuinka paha NL oli, sillä se oli vielä pahempi” totesi pres. Mauno Koivisto. Petimme itseämme vuosikymmenien ajaksi ja toivottavasti se ei enää koskaan toistu.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä lienee korkealentoisin ja pitkäveteisin moraalisaarna, joka NATO:sta on pidetty. Täysin ilman ironiaa ilmeisesti kutsut siinä muita moraalisaarnaajiksi.
”Voisimme pitää hiljaisen hetken, jos emme muuhun kykene, kuin jeesustelemaan arvoista ja moraalisista oikeutuksista, joista emme edes itse sanottavasti piittaa.”
Aika laaja yleisö kohdallasi tätä varmasti odottaa.
Ilmoita asiaton viesti
Vapaus yhteiskunnan tasolla tarkoittaa sitä, että olkoon päättäjät sitten kuinka surkeita tahansa on ne omiamme ja vaaleilla valittuja. Vapaus yksilön tasolla tarkoittaa ukrainalaisille sotilaille ylevästi omien arvojen ja maan puolustamista, että omat päättäjät ovat yhä omia, konkreettisesti sitä, että kuolee mielummin rintamalla, sodassa, kuin tulee teloitetuksi, kidutetuksi, leiritetyksi keskitetysti.
Ilmoita asiaton viesti
Vapautta on esimerkiksi se, että voit kirjoittaa näitä blogejasi.
Myös EU-jäsenyys on tuonut meille runsaasti vapauksia, joita ei ollut ”itsenäisessä” Suomessa. Silloin ei vaikkapa kaupasta saanut ostaa italialaista pastaa. Näitä hulluuksia nuorempi polvi ei tiedä tai muista.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi on täydellisen suvereeni itsenäinen valtio jossa ylin päätäntävalta on omilla päätäntäelimillä mutta euvostoliitton lainsäädäntö ylittää omamme.Se siitä itsenäisyydestä.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, lainsäädäntömme toki on harmonisoitua, mutta meillä on kuitenkin mahdollisuus siihen vaikuttaa. Toisin on ”itsenäisyytensä säilyttäneessä” Norjassa, joka noudattaa niitä samoja säädöksiä, sisämarkkinoille päästäkseen. He kutsuvat sitä nimellä ”telefax-demokratia”: Bryssel lähettää uudet säädökset faksilla, mitä Norja sitten alkaa noudattamaan ilman vaikutusmahdollisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Ensimmäinen lause osuva, mutta EU on kyllä myös kiistatta vienyt itsenäisyyttämme ja esim. ajanut maatalouden ahdinkoon.
Ilmoita asiaton viesti
Ennen EU-aikaa meillä oli järjestelmä, jossa tuottajahinnat oli kirjoitettu lakiin ja tuonti oli hyvin rajoitettua. Olihan tilanne tuottajan näkökulmasta helpompi, mutta mielestäni nykyinen järjestelmä on yhteiskunnan kokonaisedun kannalta parempi.
Ilmoita asiaton viesti
Tälläisiin putintrolleihin ei ole syytä kommentoida.
Hämeenlinnan persu aivopieruineen.
Ilmoita asiaton viesti
Hitlerin tyylisen petovallan kannattaja, Stalinin tyylisen petovallan kannattaja ja Putinin tyylisen petovallan kannattaja (putinisti).
Ei sanaakaan Putinin hirmuvallan tekemistä kauheuksista.
Putinin tekosia:
Rauhantahtoisia kaupunkeja vallatetaan, ihmisiä teloitetaan, taloja ryöstetään, asutuskeskuksia/kaupunkeja pommitetaan maan tasalle, naisia raiskataan, ”puolet” kaupungeista (tai enemmänkin) lähtee pakolaisiksi, ”pois-ukrainalaistamista” (kansanmurhaa) suunnitellaan julkisesti. Ne ovat Putinin sotajoukkojen tekoja ja tekojen seurauksia.
Tulisiko Putinin hirmuvaltaa ja sen järkyttäviä tekoja puolustelevia kirjoituksia edes antaa olla julkaistuina. Eihän natsien tai stalinistienkaan petovaltoja puolustelevia tai niiden edustamiin kauheuksiin yllyttäviä kirjoituksia tulisi antaa olla julkisilla foorumeilla.
Todella kammottavaa valhetta ja valheellista propagandaa. Sillä myös yritetään valkopestä ja valheellisesti kieltää Putinin käskyttämät ja sallimat sotarikokset ja järkyttävät kauheudet.
Ilmoita asiaton viesti
Olisi kannattanut jättää moinen roska kirjoittamatta.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän hyökkäyksen tarkoituksena oli vallata koko Ukraina ja liittää se Venäjään. Venäjän medioissa on käsitelty tätä tavoitetta täysin avoimesti.
On täysin käsittämätöntä, että Suomesta löytyy vielä ihmisiä, jotka ottavat todesta Venäjän propagandan ja valheet. Koska kyse on tuskin täydellisestä tyhmyydestä, niin voi vain miettiä, miksi?
Ilmoita asiaton viesti
Narratiivi jossa Venäjän raakalaismainen hyökkäys käännetään uhrin syyksi on tullut tutuksi. Vaihtoehdoksi sodalle tarjotaan alistumista yksinvaltaiselle ihmisarvoja polkevalle diktatuurille ja maalaillaan kuvaa suomettuneesta Suomesta demokratian mallimaana, mitä se ei tosiaankaan ollut.
Suomen tapauksessa ja Ukrainalle tarjoiltuna ”puolueettomuus” on varsin orwellilainen käsite: Ei mikään maa ole puolueeton jos se on suuren naapurimaansa alistama ja joka naapuri estää maan suvereenin päätöksenteon sisä- ja ulkopolitiikassa.
Viktor Frankl menetti keskitysleirissä vanhempansa, vaimonsa ja veljensä. Nyt en ole ihan varma miten olennaista on tuoda palasia hänen lauseistaan kirjoitukseen, joka nimenomaan syyllistää venäläisen hirmuhallinnon uhreja antamalla ymmärtää että alistumalla nämä olisivat välttäneen kohtalonsa. Kaution teksti on filosofiseen kääreeseen huonosti naamioitua Venäjän suorittaman joukkomurhan puolustelua ja uhrien syyllistämistä.
Ilmoita asiaton viesti
Arvoisa Kimmo Kautto, hyvä kirjoitus. Pohditte positiivista ja negatiivista vapautta. Noita kahta ajatuksellista polkua seuraten päätyy kiinnostaviin ja selvästi tunnereaktioita herättäviin mietteisiin.
Positiivinen vapaus on taitolaji. Ihminen kun on oman itsensä kovin tuomari. Ja ne yhteiskunnan normit niin helposti kääntyvät ihmisen sisäisiksi mittareiksi. Tällöin hän todellakin on henkisesti aika ahtaalla.
– Olen huomannut, että positiiviseen vapauteen ihmiset pyrkivät toisinaan tavalla, joka ulkopuoliselle näyttäytyy epätoivoisena pyristelynä. Positiivinen vapaus kun taitaa enempi olla mielenrauhaa, sisäistä tyyneyttä ja taitavaa valintojen tekemistä ja niiden seurausten tyyntä kantamista.
Muutama sana Ukrainasta – neljästi tai viidesti maan halki polkupyörällä ajaneena.
-2010 -luvun alkupuolella itäisen Ukrainan puolen talot olivat maalissa ja paikat siistit. Köyhyyttä oli, mutta koneet pelloilla isot ja kovaa mentiin. Länsipuolella oli paljon maalittomia taloja ja sotkuisempaa. Selitys lienee maantieteessä. Kymmenien neliökilometrien pellot ovat valtaosin Itäisessä Ukrainassa.
– Vuodesta 2012 vuoteen 2018 tapahtui maassa kehitys. Väestössä se näkyi hyväntuulisuutena, avautumisena ja toiveikkuutena. Ilmeisesti lännen avustusrahoilla oli jotakin myös saatu aikaan. Ettei pelkästään kadonnut korruptioon.
– Krim oli selvästi köyhää ja heikoille jätetty alue vuonna 2012. Se tuntui hämmentävältä. Käytöstavat miesten kesken vaikuttivat karkeilta. Naiset vaitonaisempia kuin muualla Ukrainassa. Avointa riitelyä, huutelua ja hierarkia -rakenteet todella näkösällä.
***’ *****
Positiivinen vapaus on siitä metka käsite, että sen yhteydet taloudelliseen kehittymiseen ovat aika heikot. Tien päällä kun ”nappasin” visioita lastenkasvattamisen tavoista, niin kovin tyypillisesti slaavilaiselta vaikuttivat. Perheyhteys on tiivis. Ja äiti ja noin 12-14 -vuotias poika kävelevät luonnikkaasti käsi kädessä.
– aika metkaa. Pohjoismaalaisittain katsottuna tuo”manner-euroopan kansojen tapa”.
*** ***
Kyllä tarkempi Blogistanian seuraaminen vakuuttaa siitä, että me emme suomalaisessa lastenkasvatuksessa (1960 -luvulta alkaen) ole kovin hyvin onnistuneet.
– Blogistaniassakin näkyy usein, ihmisen kyky eriyttää oma tunnemaailmansa ulkomaailmasta on jäänyt vaillinaiseksi. Kehityksellinen puutos paikantuu varhaislapsuuteen. Kunpa se äiti olisi Suomessakin pitänyt pidempään kädestä kiinni. Ei olisi lapsi joutunut tällöin liian varhain liian pienin eväin pelottavaa ulkamaailmaa vastaan kesken persoonallisuutensa rakenteellisen kehityksen.
Tuon edellä olevan kappaleen kirjoitin, jotta jaksaisitte atkaa pohdintojanne. Vaikka saattekin osaksenne tökeröä ja matalamielistä palautetta.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan niin, meidän pitää ymmärtää niitä, jotka ovat erkaantuneet liian varhain äidin hoivasta. Ilkeämielisten huomautusten sijaan olisi sääli ja myötätunto parempaa palautetta. Ehkä Kimmo vielä joskus ymmärtää ihan itse mitä vapaus on niin ettei tarvitse hakea sitä ranskalaisfilosofin Jean-Paul Sartren tai Viktor E. Franklin kirjoituksista puhumattakaan tupakanhimoisen autoilijan vapaudesta valita hakupolku.
Vinkkinä Kimmolle päätellä mitä kansakunnan vapaus tarkoittaa, ehdotan, että Kimmo vertailisi Ukrainan tilannetta Suomen tilanteeseen vuonna 1939. Se oli aika kaukana tupakanhimoisen vapaudesta valita oikea tie.
Vielä Kimmolle toinen tapa päätellä mitä vapaus tarkoittaa, on tutkia vapautta esimerkiksi Venäjällä. Niinkin yksinkertainen asia kuin sana ”sota” on kielletty sana.
PS: Onkohan se Tolstoin kirjan nimi muutettu?.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Juha!
Ilmoita asiaton viesti
Ukrainalla ei ollut mitään vaihtoehtoa valita sellainen liittoutumattomuus, että Venäjän yksipuolinen hyökkäys olisi estetty.
Filosofoiminen vapauden käsitteellä on epätoivoista yritystä maalata ilmiselvää totuutta mustasta valkoiseksi.
Maidanin mellakoissa syöstiin vallasta presidentti, joka kansan tahdon vastaisesti pyrki viemään Ukrainaa Venäjän sylliin Euraasian liittoon. Sitä kansa ei halunnut. Kun tämä ei toteutunut, niin presidentti pakeni Venäjälle, Venäjä kaappasi Krimin niemimaan itselleen ja aloitti sotatoimet Itä-Ukrainan seprartistien aseistamisella ja usutuksella.
Kun tuokaan ei oikein riittänyt, Venäjä päätti yrittää vallata koko maata itselleen. Tästä on kysymys eikä mistään muusta.
Ukrainalaiset taistelevat vapautensa puolesta eikä siihen ole muuta lisättävää tai mitään kyseenalaistettavaa.
Mitä puolestaan tulee vapauteen ja EU-jäsenyyteen, niin on lievästi sanottuna muunnettua totuutta väittää, että likipitäen kaikki lainsäädäntö tulee Brysselistä. Itse asiassa sieltä ei tule lainsäädäntöä lainkaan. Ainoastaan joissain asioissa direktiivejä, joiden puitteissa Suomen eduskunnan edellytetään säätävän lait, jotka vastaavat direktiivien sisältöä.
Mutta nämä tapaukset ovat pieni osa Suomen lainsäädännöstä.
Lisäksi olennaista on ymmärtää, että liittyminen EU:hun on tapahtunut vapaaehtoisesti kansanäänestyksen tuloksen perusteella. Sen jälkeen kansan tuki EU-jäsenyyteen on vain kasvanut vuosi vuodelta.
Ilmoita asiaton viesti
”Nykyisestä lainsäädännöstämme arviolta 70–90 prosenttia on saanut sisältönsä EU:n päätöksistä. Merkittävä osa uusista lakiteksteistä on pelkkää direktiivien kääntämistä ja pukemista kansallisten lakien muotoon.”
https://yle.fi/uutiset/3-7220998
Ilmoita asiaton viesti
”arviolta 70–90 prosenttia”
Aikamoisella hehtaarilla ”arvioidaan” periaatteessa verifioitavissa olevaa asiaa. Uutisointi tuossa muodossa on harhaanjohtavaa, koska hyvin suuri osa lainsäädännöstä on vanhaa perua olevaa rikoslainsäädäntöä, jota on aina Ruotsin vallan jälkeiseltä ajalta lähtien itse viilailtu yhteiskunnan modernisoinnin tuloksena paremin vastaamaan tätä päivää.
EU:sta tulee lähinnä yhteisiin standardeihin liittyvää direktiiviä, ilmastotoimenpiteisiin liittyvää direktiiviä ja sellaista direktiiviä, jolla ohjaillaan yhteisen talousalueen sopimuksen mukaista lainsäädäntöä. Eli lainsäädännössä on laajoja osa-alueita, joihin Bryssel ei puutu juuri millään tavoin niin kauan kuin itse säädetyt lait eivät ole ristiriidassa esimerkiksi EU:n ihmisoikeusperiaatteiden kanssa. Prosenttiosuuden mainitseminen ei ole kovin relevantti asia, jos sillä tarkoitetaan yksittäisten nippelilakien lukumäärää.
Ilmoita asiaton viesti
Seuraamalla eduskunnan keskustelua budjetista saa kyllä käsityksen jos on halua, että kaikki keskeisimmät valtion tulo- ja menoarviossa olevat suurimmat ja tärkeimmät päätökset ovat omissa käsissämme, verotus, sote, puolustus. koulutus ym.
Ilmoita asiaton viesti
Onneksi olkoon Nato -haukat, Kokoomus, iltapäivä -lehdistö, YLE!
Olette noudattaneet informaatio -sodassa NATOn puolesta onnistuneesti venäläisen propagandisti Panarin:n oppeja. Perille on mennyt kansaan ja poliitikkoihin, heh:
” Banaaliudestaan huolimatta juuri jatkuva toistaminen on ilmeisesti yhä propagandan keinoista tehokkain. Sanoman perille ajamisessa voidaan myös käyttää puolitotuutta, kontrastia, psykologista sokkia, mielipidemittauksia, assosiaatioiden luomista ja niin edelleen. Yleisölle voidaan tarjota ”myrkyllistä sandwichia”: se tarkoittaa, että ei valehdella, mutta sivuutetaan ”tarpeettomat” faktat”. Käytettävissä on myös metodi nimeltä ”sokeroitu sandwich”, jossa negatiivinen pihvi piilotetaan positiivisen aloituksen ja lopetuksen väliin.
https://timo-vihavainen.blogspot.com/2022/04/propagandan-vastaanotto.html
Voiko joku olla myöntämättä ettei juuri noita metodeja ole käytetty, ja yhä toistellaan …
Tosin naapurikin käyttää samoja keinoja, joten ’potut pottuina’.
Ilmoita asiaton viesti
”Tosin naapurikin…”
Meillä saa olla vapaasti mitä mieltä tahansa ja toistella vaikka putinilaista propagandaa, mistä tämäkin Kaution blogi on osoitus. Hänen jatkuva toistelunsa ei nyt vaan uppoa otolliseen maaperään.
Naapurissa sodan kutsumisesta sodaksi voi saada 15 vuotta linnaa. Täällä murhatuiksi joutuneiden ihmisten syyllistäminen johtaa korkeintaan vasta-argumenttiin keskustelussa. Vertaat nyt kahta täysin eri asiaa.
Mikä muuten on Nato-haukan vastapuoli? Kävisikö Kremlin-harakka?
Ilmoita asiaton viesti
Voi miten tyhmä ”Länsi” oli kun päästi Neuvostoliiton sortumaan. Nyt niitä aikoja voi kaipauksella muistella, kaikki oli ennakoitavissa ja järjestyksessä.
Venäjän tutkimuksen professori Timo Vihavainen: ”Muuten, Neuvostoliiton johto oli tuohon aikaan kyllä ideologisesti sangen suvaitsevainen ja Saksan kanssa 28.9. 1939 solmitun Raja- ja ystävyyssopimuksen jälkeen Molotov selitti, että länsivaltojen puheet sodasta hitleriläisyyttä vastaan haiskahtivat keskiaikaiselle uskonsodalle, jollaisista kansa oli aina eniten kärsinyt. Eihän aatteita voitettu sotimalla, vaan niiden menestyksen ratkaisi yhteiskuntien kilpailu.”
Nyt natsien haamujakin vastaan Venäjä käynnisti ”erikoisoperaation”.
Ilmoita asiaton viesti
– ”Toisaalta ollaksesi positiivisesti vapaa, sinulla tulisi olla kyky hallita tilannetta. Tässä mielessä et näytäkään enää niin vapaalta.”
Tavallaan totta, mutta epäolennaista, koska tuota kykyä hallita tilannetta, eli tässä tapauksessa lopettaa tupakointi, ei voi kukaan muu henkilölle antaa. Ajamista estävä tiesulku voidaan poistaa, rikkinäinen tie voidaan korjata, ja muut vastaavat ajamisen esteet voidaan muiden toimesta sekä asettaa että poistaa.
Tupakoinnin lopettamista ei voi tehdä kukaan muu kuin tupakoitsija itse. Se ei myöskään ole mahdotonta samassa mielessä kuin esimerkiksi poliisin tiesulun läpi ajaminen. Lukemattomat ihmiset ovat onnistuneet tupakoinnin lopettamisessa. Tupakanhimo ei rajoita vapautta. Siinä vain kyseinen henkilö (vapaasti) valitsee lähteä hankkimaan haluamaansa nautintoainetta.
Ilmoita asiaton viesti
Tupakoitsija voi olla myös ”huonossa uskossa”, eli kieltää tai on tietämätön vapaudestaan valita. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Silti, mielihalujen riippuvuuksien sun muiden ”henkimaailman hommien” sotkeminen vapauksiin on tahallista käsitteiden sekoittamista. Puhekielessä toki puhutaan ”nikotiinin orjista” ja vastaavista, mutta ne keskustelut kuuluvat psykologian eivätkä filosofian piiriin.
Tiivistettynä ”positiivinen vapaus” on vapautta johonkin ja ”negatiivinen vapaus” on vapautta jostakin (ulkopuolisesta pakosta). Jos risteyksessä yksi tie on suljettu mutta kaksi muuta vapaana, niin autoilijalla on ”positiivinen vapaus” valita kahden suunnan välillä, mutta hänellä ei ole ”negatiivista vapautta”, koska yksi mahdollinen vaihtoehto on tukittu.
Ilmoita asiaton viesti
”Me suomalaiset – tai ainakin rehellisimmät meistä – tiedämme varsin hyvin, että Suomi oli neutraalina ja EU:n ulkopuolisena valtiona länsimainen oikeusvaltio ja oikea demokratian mallimaa.”
Tuollaisen lauseen kirjoittaja ei taida olla se rehellisin kansalaisistamme. Vaatii älyllistä epärehellisyyttä kirjoittaa moista soopaa. Demokratian mallimaassa ei jätetä presidentinvaalia pitämättä, demokratian mallimaaksi ei voi kutsua maata, jossa presidentinvaaliehdokkaita pudotetaan ennen vaalia naapurivaltiolta tilatun nootin perusteella, demokratian mallimaan ministereitä ei hyväksytetä naapurimaan suurlähetystössä. Demokratian mallimaassa naapurimaan suurlähetystön henkilökuntaan kuuluvat tiedustelupalveluagentit karkoitettaisiin tai vähintään heidän kanssaan kieltäydyttäisiin keskustelemasta.
Ilmoita asiaton viesti
”Demokratian mallimaassa ei jätetä presidentinvaalia pitämättä”
Mutta siirrellään kuntavaaleja…
”demokratian mallimaaksi ei voi kutsua maata, jossa presidentinvaaliehdokkaita pudotetaan ennen vaalia naapurivaltiolta tilatun nootin perusteella”
Entäs mediapelin ja ikivanhojen jalasmökkijuttujen uudelleenvirittelyillä?
”demokratian mallimaan ministereitä ei hyväksytetä naapurimaan suurlähetystössä”
Toivottavasti voimme luottaa siihen, ettei ei minkään kaukaisemmankaan maan. SDP on ollut CIA:n rahahanoilla ja Wikileaksin mukaan Yhdysvaltain suurlähetystä on paimentanut suomalaisia poliitikkoja Naton kannalle.
https://yle.fi/uutiset/3-5321043
”Demokratian mallimaassa naapurimaan suurlähetystön henkilökuntaan kuuluvat tiedustelupalveluagentit karkoitettaisiin tai vähintään heidän kanssaan kieltäydyttäisiin keskustelemasta”
Joo. Milloin lakataan keskustelemasta Ruotsin, Viron ja Norjan diplomaattien kanssa?
Ilmoita asiaton viesti
Huono veto.
A) Vaalien siirto oli perusteltu ratkaisu, se ei ole demokratian halventamista toisin kuin se, että niitä ei pidetä.
B) Presidenttiehdokkaan torpppaaminen jalasmökillä ja mediapelillä? Ihan totta? Väyrynen näin väittää ja koska Paavo ei ole koskaan väärässä, niin tottahan se on…
C) Suomettuneisuuden pahimpina vuosina ei pelkästään hyväksytetty ministerilistoja tietyssä lähetystystössä vaan estettiin suuren puolueen mukanaolo hallituksissa vaalituloksesta välittämättä.
D) On yleisesti tiedossa, että NL:n ja Venäjän ylimitoitetun lähetystön väestä suurin osa oli/on tiedustelutehtävissä. Itänaapurin toiminta on aina tähdännyt Suomen poliittisen liikkumatilan keventämiseen toisin kuin länsimaiden.
Ilmoita asiaton viesti