Suomen ja Ruotsin kilpailukyky – case paperiteollisuus

Suomalaiset eurotieteilijät sanovat, että euro on tuonut vakautta Suomen talouteen. He selittävät kuutisen vuotta kestänyttä taantumaa mm. paperin käytön vähentymisellä ja siitä johtuvalla paperiteollisuuden rakennemuutoksella.

Ruotsin paperiteollisuudella pitäisi olla samat ongelmat.

Oheisesta kaaviokuvasta näkyy paperin viennin määrät Suomessa ja Ruotsissa 1990 luvulta vuoteen 2012. Suomen osalta on esitetty myös viennin arvot. Vienti on pudonnut kaksi miljardia euroa vuoden 2000 tasosta.

1990 luvulla Suomen paperiteollisuuden tuotanto oli kivunnut jo Ruotsin edelle. Sitten tapahtui kuin formulakisoissa. Suomi meni varikolle. Tankkiin laitettiin ensi kertaa euroja. Ruotsi kiitti, ja suhautti ulkokautta lentäen ohi.

Vuonna 2005 Suomen moottori yski jo pahasti. Bensa oli väärää oktaanilukua. Kahden kierroksen jälkeen kone leikkasi kiinni ja Ruotsi meni menojaan.

Ruotsissa yksikkötyökustannukset ovat korkeammat kuin Suomessa. Silti Ruotsissa paperin vienti kipusi 7500 tonnista 10500 tonniin eli kasvua syntyi 40 prosenttia.

Oheiset kaksi kuvaa kertovat, miten Suomen varikkokäynnin ja euron käyttöönoton jälkeen Saksa tempaisi ulkomaankaupassa Suomesta miljardiluokan niskalenkin.

Euroalue ei ole Suomelle optimaalinen valuutta-alue. Oma valuutta olisi optimaalisin. Yhteisvaluutta Ruotsin kanssa toisi vakautta ja kilpailukykyä sekä tekisi Suomesta Ruotsin tavoin houkuttelevan sijoituskohteen.

Lisää aiheesta kirjoituksessa Onko vika Suomessa vai eurossa? ja kolmen eurotieteilijän haastattelussa.

kimmosaarikko

Valtiotieteiden maisteri (sosiologi) ja Mensan jäsen.
Toiminut Turun yliopistossa opettajana ja tutkijana sekä Ylessä TV-ohjelmistojen suunnittelun ja toiminnan kehittämisen johdossa.
Minulle on ominaista C. Wright Millsin kaltainen "sociological imagination" ja kriittinen lähestymistapa yhteiskunnallisiin asioihin. Kirjoitukseni eivät aina sovellu tosikoille. Harrastan perhokalastusta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu