Gallup = Harha

Minä en luota kyselytutkimuksiin edes vaalien alla. Niin monet kerrat lopullinen tulos on poikennut gallupeista useita prosenttiyksikköjä, eli monin verroin ”virhemarginaalin” verran.

Täysin hyödyttömänä pidän galluppeja vaalien välillä! Mitä ihmeen väliä sillä on, mikä on jonkun puolueen oletettu kannatusprosentti juuri tänään? Prosenteilla on väliä vain sillä hetkellä, kun äänet on vaalien jälkeen laskettu.
Vaikka pidänkin galluppeja täysin hyödyttöminä, tuore väite pakotti pohtimaan. Ja kirjoittamaan.

Pääministeripuolue on sössinyt vähintään yhtä paljon kuin muutkin hallituspuolueet. Ellei enemmänkin. Siksi tuntuu järjenvastaiselta että demareitten kannatus olisi nyt parantunut.
Artikkelissa keksitään syitä, kuten että Persujen kannattajat olisivat siirtyneet odottavalle kannalle. Mutta sehän on normaalia, ei populistisella puolueella ole kuin osa kannattajista ”vakituisia”. Niin sanotut liikkuvat äänestäjät… ja ”nukkuvat” myös, kaipaavat onnistuneita tekoja. Sanahelinä ei heille riitä.
Sitä olisi myös vaikea uskoa, että yksikään ”duunari” palaisi demarien äänestäjäksi.

On kuitenkin vielä yksi mahdollinen syy, josta ei ole puhuttu mitään.
Ei kaikkia kyselytutkimuksia tehdä puhelimitse. Joten näistä tuoreista luvuista puuttuvat ne henkilöt, joita ei nyt ”karantteenin” takia turuilta ja toreilta tavoita!
Nimittäin iäkkäät ihmiset, jotka on määrätty kotiarestiin.
Ja minun mielipiteeni sanoo, etteivät (pien)eläkeläiset ole sen enempää demarien kuin kokoomuksenkaan äänestäjiä.

Kuten sanoin, gallup on vain kangastus, harhakuva.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu