Vankeinhoito Suomessa

KOSKA en yleensä ole samaa mieltä partisaanin (com) kirjoituksista, en laita linkkiä artikkeliin. Mutta sain tietoa (paikkaansapitävää?) että Kansan Uutisissa (tarvitsin partisaanin tiedon koska en lue tuota lehteä) olisi vasemmisto-opiskelijoitten vpj toivonut vankiloitten lakkauttamista Suomessa. Hänen utopiansa ehkä olisi, ettei ihmisiä rangaistaisi mistään??

Olen osittain samaa mieltä kanssaan vankiloitten lopettamisesta, mutta täysin erilaisella ratkaisulla!
Jo muinaisen Kreikan filosofit reilusti yli kaksi tuhatta vuotta sitten olivat sitä mieltä että lait ja määräykset nojaavat lopulta pelkästään rangaistuksen pelkoon. Eli, yhteiskuntajärjestyksen ja anarkian välissä seisovat ainoastaan poliisi ja rangaistuslaitos.

Ja ennenkuin kukaan alkaa sanoa vastaan, että jo pelkästään vapauden menetys on kova rangaistus…. jne. Vastaan ennaltaehkäisevästi.Korona on saanut monet tuntemaan, mitä on kotiaresti. Ensi kertaa koettuna kova juttu. Mutta tosi pientä lopulta.

KÖYHÄ, kuten minä, on kokenut paljon enemmän eristystä. Luonnossa liikkuminen ja kirjasto ovat suurinpiirtein ainoat aktiviteetit, joihin ei tarvita yhtään rahaa. Juuri nyt ei pääse edes kirjastoon, ja sää ei mukavin mahdollinen ulkoiluun.

Turkulaisena OLEN myös käynyt aivan ensimmäisellä Kakola-kierroksella, ja nähnyt että se linna ei ollut kiva asuinympäristö! Mutta ei mielestäni kuulu ollakaan. Siinä vankilassa säilytettiin kovan linjan pahiksia, joten en yhtään ihmittele miksi oli niin ”rankka” paikka.
Turun uusi vankila on puitteiltaan lepokoti verrattuna Kakolaan.

Mitä pohdin ”vanhasta” vankeinhoidosta Suomessa verrattuna nykyiseen, on… että missä vaiheessa lakattiin välittämästä rikoksen vakavuudesta verrattuna rangaistuksen laatuun??
Ennen oli sellainenkin instituutio kuin ”kuritushuone”. ”Isoille” pahantekijöille rangaistuksen kovuus teon mukaan.

Ja stadin lentokenttää omin käsin tekemään pääsivät isotkin herrat, jotka olivat kärynneet ratista. (EIVÄTKÄ vielä olleet ajaneet kenenkään yli!)
Muistaakseni silloin kukaan ei kieltänyt julkaisemasta myös nimiä. Olihan helppo nähdä ja valokuvata, ketkä tuohon yhdyskuntapalvelun esiasteeseen aamuisin hankkiutuivat.

Häpeärangaistuksellahan olisi toisinaan enemmän tehoa kuin ”istumisella”, mutta eihän rikollisten nimiä ja naamoja saa julkaista! Minusta typerää.

Nykyään rangaistaan sitä, joka uskaltaa lainrikkojan paljastaa somessa.

YHDYSVALLOISSA, jossa vankiloitten täyttymien on meitäkin isompi ongelma, on joissain osavaltioissa kokeiltu toisenlaista tapaa. Vangin omalla suostumuksella oikeuden antamaa tuomiota lyhennetään puoleen tai allekin, jos suostuu simputettavaksi! Silloin tuomio on vähintään ”kuritushuone”, ellei pahempikin.
En ota kantaa puolesta enkä vastaan, koska käytettävissäni ei ole tilastoja siitä, oliko tuosta käytännöstä HYÖTYÄ. Tarkoitan siis korjaavassa mielessä. Suomalainen ei välttämättä ymmärrä mitä tarkoitin äskeisellä lauseella. Jenkeissä kaikki vankeinhoitoon liittyvä on ”Correction”. Oikea tavoite, vankeustuomion pitäisi estää rikoksen uusiminen. KORJATA Asennetta.

Ja taas tullaan siihen mistä aloitin. Vain PELKO estää rikolliselle tielle palaamisen. Rangaistuksen tulisi olla pelkoa aiheuttava.
Jos rangaistukset olisivat pelkoa aiheuttavia, ehkä mietittäisiin lain rikkomista jo enne tekoa?

KUN Suomessa kaikki palvelut halutaan ulkoistaa, niin miksi ei vapausrangaistukset??
Aivan varmasti hyvin läheltä rajojemme toiselta puolelta löytyisi maita, jotka mielellään myisivät vankeinhoitoa palveluna. EDULLISESTI omaan kustannustasoomme verrattuna, JA Vankalla kokemuksella siitä, mitä tarkoittaa RANGAISTUS.

Herätänkin tällä lailla keskustelua vankeinhoidon kustannuksista/ rangaistusten kovuudesta/ …. ja lisään vielä pökköä pesään elleivät äärisuvaitsevaisilla ole JO verenpaine tapissa.

Siis:
Suomen kansalaiset, nekin jotka eivät ole syntyneet täällä, mutta ovat jo saaneet kansalaisuuden, ovat ”meidän ongelmamme” rikosten suhteen.

Olen käsittänyt, että SAADAKSEEN Suomen kansalaisuuden, tulee olla nuhteeton? Tarkoittaa, ei saa olla tehnyt rikoksia?
Sillä perusteella sanon että osa (en kommentoi prosentteja) rikollisuusongelmaamme poistuu sillä, että joka ainoa ei-Suomen-kansalainen poistetaan maasta välittömästi kun syyllistyy pienempäänkin lain rikkomiseen! Lisättynä elinikäisellä maahantulokiellolla.

Ja taas kerran ennalta-ehkäisen lapselliset kommentit sanomalla että jos palautus ei onnistu alkuperäiseen lähtömaahan, EU-säädökset todellakin antavat mahdollisuuden työntää tyyppi takaisin siihen maahan, josta Suomeen tuli!

Loppukaneettina se, että tottakai poliisi on turhautunut jos kiinni ottamansa rikollinen ei saa tuomiota ollenkaan, tai olemattoman lievän. Siksi tänä päivänä on turha edes kuvitella saavansa apua jos on tullut ryöstetyksi. (kadulla/auto/koti…)

Poliisiylijohto on valtioneuvoston painostuksesta lisäksi ohjannut poliisin (vajavaisia) resursseja kyttäämään ihmisten sometilejä, ettemme vain sano mitään ”sopimatonta”. Eli arvostele lainkäyttöä. Tai ennenkaikkea, emme syyllisty Rasismiin kommenteissamme.

Jotta persut eivät käytä hyväkseen näkemyksiäni, allekirjoitan tämän niin että en kelvannut Turun persujen kuntavaalilistalle 2021. En halua olla kaltaisenne.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu