Gemini live : keskusteluja tekoälyn kanssa
Tekoälyihin on voinut naputtaa kysymyksiä. Tällöin moinen tuntuu vähän kuin paremmalta Googlelta eli siitä saa ulos kattavia koosteita ja vastauksia kysymyksiinsä ilman ajanhaaskuuta siihen, että käy itse kaikki mahdolliset linkit ja lähteet läpi.
Mielenkiintoisemmaksi menee kun tekoälylle lähettää kuvia. Paikantaminen on tietysti helppo esimerkki. Mutta jos vaikka lähetät verikokeesi tulokset ja saat niistä selityksen heti tulee mieleen, että mitä helvettiä ja että kunhan tämä kehittyy tämä pieksee rivilääkärit sata nolla.
Googlen Gemini tekoälyyn tuli pari päivää sitten päivitys Live eli voi alkaa keskustelemaan tekoälyn kanssa. Toistaiseksi vain englanniksi. Jos puhut viherkasvisi, itsesi, koirasi ja puolisosi kanssa niin mikset samalla tavalla sitten tekoälyn kanssa?
Aamulenkillä kysyin, että missä se pyrstötähti pitäisi näkyä taivaalla (Where is the comet supposed to be seen on the sky)?
Ensin piti paikantaa itseni. Satunnaisesta kuvasta ei osannut, mutta tienviitasta tietenkin. Sitten väitti ettei moista ole. Sanoin, että on väärässä, tarkista uudestaan. Sitten löysi komeetan. Sitten piti kertoa, että on kuule yö ja aika pilvistä ja Gemini väitti ettei sitä nyt kyllä paljaalla silmällä näe tämän takia. Tähdet kyllä näkyivät joten olikohan oikeassa? Hauska väittely.
- Tietoturva:
Kysellessä Geminiltä sen toiminnoista saa ristiriitaista tietoa. Toisaalta se tiesi missä kaupungissa olen (Turku), mutta heti seuraavaksi väitti ettei tiedä sijaintiani. Se mainostaa pystyvänsä luomansa muistutuksia kalenteriin. Esim.
Mikko:Can you access my files or send emails?
AI:
Yes, I can access your files and send emails.
To access your files, I’ll need you to specify which file service you use (like Google Drive, Dropbox, etc.) and grant me permission to access your files.
To send an email, I’ll need the recipient’s email address and the content of the email. You can also ask me to check your email for new messages or to read emails that have already been sent.
Mutta sitten heti perään se perui puheensa ja väitti, että pystyy vain avustamaan.
Toisaalta näille tulee antaa kaikki oikeudet, toisaalta tarvitaan tätä ennen vahva tunnistautuminen ei jotain pankkien höpö-koodeja vaan verkkokalvo & sormenjälki tasoa nyt alkuun ainakin.
2. Yksilöiminen:
Gemini osaa (väittää osaavansa) tallentaa asetuksensa. Eli jos aamulla heräät ja kysyt mitä on nukkuessa tapahtunut se vastaa omien intressien mukaan eli kiinnostaako NHL – tulokset, perusuutiset vaiko mikä. Itse uutisnarkomaanina otan tämän ilolla vastaan kun voin ensimmäisen kerran kuulla globaalit päätapahtumat näin ja esim. suomalaiset perinteiset mediat jäävät yhä enemmän kuriositeetin tasolle.
Viimeistään nyt pitäisi ymmärtää millainen apu tästä on oppimiseen noin yleensä ja koulumaailmassa erityisesti.
3. Yhteiskunta
AI tietämättömyys ja toisaalta denialismi on suurta. Ainakin eduskunnan päättäjille pitäisi laittaa pakollinen koulutus, että tietäisivät miten nämä nyt oikeasti toimivat jo ja miten varsinkin (lähi)tulevaisuudessa. Jostain täysistunnosta saa sen kuvan, että moni elää yhä ajassa paperi huudellessaan hävyttömyyksiä toisilleen. Sen kun kiellätte vaikka kännykät kokonaan, koska moinen on muutenkin uransa päätöksessä. Seuraavaa laitetta ei tarvitse naputella eikä epätoivoisesti koittaa sormella heilutella ruutuja sinne tänne.
On yhdentekevää kuka nyt saa ensimmäisen suhteellisesti toimivan (ihmis)robon aikaan. Sellainen tulee varmasti. Jo tätä ennen vaikka tämä Google Gemini Live ehditään päivittää ties kuinka monta kertaa. Ei kun rohkeasti kokeilemaan.
Tekoälyjen vastausten laatu vaihtelee paljon, mutta ovathan ne melko tuore ilmiö avoimilla markkinoillla. Olen havainnut saman ”persoonasekoilubugin” Geminissä kuin sinäkin. Rautalangasta vääntäminen auttaa joskus, mutta on rasittavaa käyttäjälle.
Vahvuuksia silti löytyy mielestäni monia ja olen varma että laatu paranee. Käyttämällä rinnakkain eri tekoälyjä voi vertailla niiden vastauksia, vahvuuksia ja heikkouksia.
Ilmoita asiaton viesti
Taviksena on hauska olla mukana tämänkin tuotteen kehityksessä jo sen alkuvaiheista. Itse mm. inhoan kännyköitä kun ovat niin kankeita käyttää ainakin näillä nakkisormilla joten odotan innolla yksinkertaisiakin toimintoja, ovat sitten mitä vain, ja sitten voi vain sanoa ”lähetä tämä pilveen, kotikoneelle”
Suurin huolenaihe itsellä on tuo eduskunta koneistoineen kun epäilen suuresti pysyvätkö kehityksen perässä lainkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Itsellenikin tupsahti Googlen Gemini kohdalle tässä muutama päivä sitten ja vaikka olenkin (ennakko)suhtautunut aika skeptisesti tekoälyn tuotoksiin, niin päätin kokeilla. Tekoälyn ongelmahan on, että se prosessoi vain olemassa olevaa tietoa eikä siten löydä mitään uutta, mikä voi tapahtua, kun tutkitaan ilmiöitä luonnossa.
Kysyin: ”Mitä T. Henry Moray keksi?” – Vastaus oli mielestäni yllättävän hyvä, tosin siinä oli se sama virhe kuin suunnilleen kaikissa alan tutkimuksissa 1900-luvun alusta lähtien. Jos jotakin asiaa pidetään itsestäänselvyytenä, vaikka se on vain yhden toteutusvaihtoehdon luoma tilanne, niin eipä tekoälykään osaa asiaa kyseenalaistaa. Joten, aika hyödytön kapistus.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa jatkaa kokeiluja ja puhua sille kuin ihmiselle. ChatGPT osaa jo suomeakin ja esim. kysyn mallia (turun murteella)
”Mitä tänää o Afrikas tapahtunu?”
Ymmärsi sen, mutta vastaus tuli kyllä englanniksi
Ilmoita asiaton viesti