Ilmastonmuutos shokittaa talouden

Maanantai aamut alkavat parhaiten lukemalla YLE:n erikoistoimittajien juttuja. Nyt kuulemme miten ilmastonmuutos vaikuttaa talouteen.

https://yle.fi/uutiset/3-12062941

1)Raaka-aineista tulee pulaa. Koska sää on aina väärä oikein mitään raaka-aineita ei pystytä hankkimaan. On aina liian kuuma, kuiva, kylmä, sataa liikaa taikka liian vähän, tulvii taikka ei tulvi. Tällöin kotimainen tuotanto supistuu ja on pakko tuoda lisää kaikkea ulkomailta. Jää mysteeriksi tosin mistä jos tilanne on sama kaikkialla. Kun on kuivaa ja ei tuulee sähköäkään ei tule töpselistä  joten sitä on pakko tuoda Venäjältä. Aurinkovoimaa ei oteta huomioon , koska aurinko ei vaikuta ilmastonmuutokseen ja ydinvoima , noh , on ydinvoimaa.

2)Ilmastonmuutos aiheuttaa  talousshokkeja. Jos globaali ilmasto lämpenee vielä vaikka 0,2 astetta on talous helposti shokissa.

3)Ilmastonmuutos nostaa hintoja. Ja väärällä tavalla. Toisaalta myös laskee, mutta tekee senkin väärin. Ilmastonmuutos nostaa bensan hintaa tosin bensaa ei käytetä, mutta huonosti tässä käy.

4)Ilmastonmuutos erkaannuttaa alueita. Helsinki on hyvä alue, muu Suomi huonoa.

5)Ilmastonmuutos vaikuttaa verotukseen. Samoin kuin sään ääri-ilmiöt kasvavat myös ilmastonmuutoksen tuomat verotuksen äärimuodot. Ne iskevät ääriverotuksen kautta ääri-ihmisiin.

6)Ilmastonmuutoksen myötä tuottavuus kärsii. Moni kärsii maanantai aamuisin ilmastonmuutoksesta ja joutuu toteamaan pomolle, että tarvitsee saikkua.

7)Ilmastonmuutos iskee valtiontalouteen. ”Jos ilmaston lämpenemistä ei pysäytetä, maailman talousjättien ilmastoriskit näkyvät myös Suomessa, Marttinen ennakoi.” Syy ja seuraus.

8)Ilmastonmuutos pistää talouden mittariston uusiksi. Peruskaava on feministinen taloustiede + ilmastonmuutos = profit

9)Ilmastonmuutos iskee Suomen puumarkkinoille. ”Ääri-ilmiöt ovat yllättäviä” joten ei tästä sen enempää.

10)Ilmastonmuutos sumentaa talouden tulevaisuuden. ”talouden ennustaminen kehittyy ilmastonmuutoksen edetessä”. noniin.

->

Vaikka ilmastonmuutoksen tuoma kuva on synkkä ja toisaalta suomea silti kaikesta tästä seuraa, että hyvinvointi lisääntyy koska vihreä siirtymä lisää hyvinvointia.

 


 

Jos nyt on kuitenkin on yhä niin, että politiikka vaikuttaa talouteen päästökaupan ja kaikenlaisen vero-ohjauksen myötä. Velkamiljardeistakin voi olla jotain hyötyä talouden kannalta riippuen mihin valtio ne suuntaa. Vaikka kuinka uskoisi ilmastonmuutoksen kukaan ei tiedä miten se vaikuttaa globaaliin talouteen. Ihmiset käyvät kauppaa keskenään ei ilmasto.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu