Jättiyllätys metsätilastoissa
Taustaa.
”Yksityiset henkilöt omistivat verohallinnon aineiston perusteella vuoden 2016 lopussa yhteensä 344 000 vähintään kahden metsämaahehtaarin metsätilakokonaisuutta. Niiden keskikoko oli 30,5 hehtaaria ja metsänomistajien kokonaismäärä 620 000 henkilöä” (LUKE)
Tässä oli koronaa. Sitten inflaatiota ja Ukrainan sotaa. Joku viisas puhuu Putinin hinnoista. Kaikilla näillä on yhteistä, että ihmisillä on vähemmän rahaa käytettävissä kuin ennen. Jonkun viisaan mielestä tulisi tyytyä kohtaloonsa ja vain köyhtyä, leikata sitä mokkapalaansa pienempiin osiin, kurkata onko lompakossa sittenkin muutakin kuin reikä.
Tästä loistavasta neuvosta huolimatta moni talous on realisoinut varallisuutta muuten jo ihan laskujen maksuun. Kuten myynyt metsää. Yllätys, tätä ei kukaan olisi voinut aavistaa.
Meillä on myös valpas media joka kertoo siitä miten eu – suunnittelee Suomesta reservaattia. Jostain yllättävästä syystä tällaiset puheet ovat innoittaneet myös kotitalouksia myymään metsänsä. Perin merkillistä.
Nyt kun tilanne vain pahenee, inflaatio syvenee jne, metsää tullaan hakkaamaan kuin viimeistä päivää. Vain minä osaan tämän ennustaa, koska olen Einsteinin luokan nero ja ÄOni on 305.
Nyt kiireellä sitten sosialisoimaan Suomen metsät jottei tämä ennusteeni toteudu.
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/84ed6d02-0b47-4ae6-b15f-498220b2d328
Analyysi: Jättiyllätys metsätilastoista – tätä hallitus ei voi ohittaa
Jos joku ei hahmota summia niin suomalaiset omistavat metsää summalla jossa on monta nollaa. Mikäli sosialisointisuunnitelmat sisältävät jonkun idean siitä, että metsänomistaja saisi jonkun korvauksen mikäli eu tms metsän vie.
”Yksityishenkilöt omistavat 10,5 miljoonaa hehtaaria … Koko maassa metsämaan keskihinta on 2 895 euroa hehtaarilta, kun vastaava luku oli vuosi sitten 2 738 euroa. Yleisesti ottaen kalleinta metsä on Etelä-Suomessa, jossa tilan hinta on keskimäärin viisinkertainen verrattuna Lappiin.23 Sept 2018”
Puhutaan siis noin 30 miljardista eurosta.
Ilmoita asiaton viesti
Mistähän sosialisoinnista tässä puhutaan? Perinteisesti metsänomistaja on saanut metsämaastaan tuloja vain hakkuiden kautta. Jatkossa sitten mahdollisesti rinnalle voi tulla vaikka hiilivuokrajärjestelmä. Tällaistahan Syke on ehdottanut. Ja jo nyt metsänomistajat voivat tehdä sopimuksia hiilikompensointia tarjoavien yritysten kanssa. Metsänomistajan mahdollisuudet tulevaisuudessa lisääntyvät eivätkä vähene.
Ilmoita asiaton viesti
Vastassa metsänomistajalle on joko tämä ”mahdollisesti rinnalle voi tulla” – ajatus tulevaisuuden tulomallista taikka sitten ottaa varman päälle ja hakkaa metsänsä nyt kun rahaakin tarvitsee kun kaikki kallistuu inflaation myötä. Siksi nyt veikkaan, että tahti vain kiihtyy. Toisekseen monta metsänomistajaa miellyttää myös metsästään saama hyvä hinta.
https://www.sttinfo.fi/tiedote/kymmenen-prosentin-haamuraja-rikki-metsakiinteistojen-hinnat-nousivat-ennatyksellisen-paljon-vuonna-2021?publisherId=69818737&releaseId=69929002
Kymmenen prosentin haamuraja rikki – metsäkiinteistöjen hinnat nousivat ennätyksellisen paljon vuonna 2021¨
Metsätilojen hinnat nousivat 10,8 prosenttia vuonna 2021.
Ilmoita asiaton viesti
”ottaa varman päälle ja hakkaa metsänsä”
Minun mielestäni tuo ei ole varman päälle ottamista vaan lyhytnäköisyyttä.
Toinen juttu sitten on, että jos joku perii pienehkön metsäpalstan toiselta puolen Suomea, sen myyminen voi olla hyvinkin järkevää. Erityisesti jos edeltänyt sukupolvi on tehnyt näitä ”varman päälle” hakkuita eikä näinollen mainittavia tuloja ole odotettavissa kymmeniin vuosiin.
Ilmoita asiaton viesti
Varman päälle ottaminen tässä asiassa on kaukonäköisyyttä, koska EU aikoo näköjään kieltää Suomelta nykyisen metsätalouden.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä ongelma on ratkaistavissa erittäin helposti hakkuukiintiöillä. Eli aina kun halutaan kaataa metsää niin ilmoitus menemään ja vihreätä valoa heti kun on oma vuoro jonossa ja jonoa voidaan purkaa ilmoitusten saapumisjärjestyksessä automaattisesti. Luonnonvarakeskus sitten voi speksata monta hehtaaria kaadetaan vuodessa.
Hakkuista hinta voidaan sopia sitten kun on vihreätä valoa annettu. Ja päätöksen voi myös perua milloin haluaa jolloin jonosta poistuminen antaa vihreätä valoa seuraaville. Myönteinen päätös voi niinikään olla aikarajoitettu N kuukauden ajan että jono varmasti etenee.
Luonnollisesti metsän kaatamisesta saa helposti paremman hinnan, eli metsän arvo nousee kun siellä on se vuosikiintiö, eikä mikään myöskään estä myymästä metsäpalstaa pois jos haluaa realisoida metsiä ilman että kaataisi niitä.
Mekanismi yksinkertaisesti estäisi sen että kaikkia metsiä ei kaadeta samalla kertaa kun vähän polttoaineen hinta nousee.
Ilmoita asiaton viesti
Miten hyvin tiedetään se, että metsät päätyvät taivaalle, tai millä aikavälillä korjuu näkyy siellä?
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä sosialisoiminen tarkoittaa tätä. Metsähakkuiden myynnistä menee veroa 30%
Ja eikös se mennyt eu.ssa läpi että jos metsää on 15 ha tai yli on jätettävä hakkaamatta 20%
Ilmoita asiaton viesti