Koulunkäynnin karnevalisointi ja opettajan pakkopääoma

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000010106833.html

maksumuurin takana

”Tutkija istui lukuvuoden ysiluokan takarivissä. Sinä aikana hän näki, kuinka takarivi vänkäsi opettajan kanssa, hoiteli bisneksiä puhelimillaan ja oppi heikosti. Hän sanoo, että koulussa pitäisi pakottaa paljon enemmän.”

Ei silti tarvitse hesarin juttua lukea, kun väitöskirja löytyy netistä. Selasin sen läpi.

https://helda.helsinki.fi/server/api/core/bitstreams/6c9f0dd8-a9aa-40f8-957e-023f58c8bac3/content

Takarivin tekstikäytänteet
Leea Lakka

Jos selaukseni tiivistäisi olisi se, että opetus on karnevalisoitu läpän heitolla johon opettajakin enemmän tai vähemmän osallistuu. Tutkija on luonut uuden, hyvän käsiteen eli pakkopääoman.

Oma tulkintani ->

Moinen pakkopääoma oli ennen kaikilla auktoriteeteilla, vanhemmilla, vanhemmilla ihmisillä. Nykyään enää vain poliisilla ja ei heilläkään kaikilta osin. Poliisi ei heitä aina vain läppää vaan tarvittaessa käskyttää ja tätä sentään ihmiset tottelevat.

Varsinkin poikien suhteen tarvitaan pakkopääomaa, että he tekevät sen mitä sanotaan. Pakkopääoma tulee ansaita. Se on hyvin lyhyessä ajassa yhteiskunnassa menetetty.

Koulujen, opetuksen ja opettajien pakkopääoma on hävitetty Opetusministeriöiden virkamiesten ja lakien säätäjien, kansanedustajien ja koulu-uudistusten myötä(1). Opettajat noudattavat opetussuunnitelmia ja niiden uusia ohjeistuksia. Siksi nuo pisa – tulokset tulevat yhä vain laskemaan. Jos koulunkäynti koostuu vain kännykän selailusta ja jonkun tiktokin katselusta ei siinä paljoa opi.

Toisekseen inhottava lukea esimerkkiä väitöskirjasta, jossa poika on joutunut vaikeuksiin, kun on sanonut, että tytöt eivät pärjäisi SM – liigan jääkiekossa. Ja häntä joku woke – opettaja nöyryyttää faktan puhumisesta. Poika ei tätä ymmärrä minkään selityksen jälkeen enkä kyllä minäkään. Woke ei kuulu kouluihin ja sen vain syventää poikien ongelmia joihin pitäisi jollain ilveellä saada luoduksi se vielä minunkin kouluajoilta löytynyt opettajan auktoriteetti.

(1) Tulee tietysti huomioida perheissä tapahtuva kasvatus, mutta tämä ei ole yhteiskunnan vallassa ja turha koittaa tämän taakse piiloutua ja sivuuttaa / unohtaa kaikki hullut koulu-uudistukset inklusioineen, itseoppimisineen jne

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu