Muistisairaudet ja Turun tappo

Muistisairauksiin kuolee joka viides. Viime vuonna ylitettiin 10 000 menehtyneen raja. Ja tietysti useampi jos ajatellaan ikäihmisiä koska alle 65 – vuotiaita kuolee dementiaan vain poikkeustapauksissa, vain joku kymmenen ihmistä.

Muistisairaudet ovat olleet aina läsnä. Mies nimeltä Alois Alzheimer kirjoitti tutkimuksen muistisairaasta 50 – vuotiaasta naisesta vuonna 1906. Yksistään hänen nimeään kantava sairaus piinaa ihmisiä yhä.

Toista suurta tappajaa, syöpää, ei ole myöskään kukistettu. Paljon edistystä tällä saralla on kuitenkin tapahtunut. Silti muistisairaudet ovat monelle ihmeen etäisiä. Melko varmasti sen joku läheisesi saa.

Ihminen joka saa muistitestistä sairauden loppuvaiheessa nolla pistettä on taantunut sylivauvaksi. Hän on enää pelkkää tunnetta. Jos tunne on vihaa, kipua jota ihminen ei enää pysty muille kertomaan voi käydä pahimmassa tapauksessa kuin Turussa.

Isokokoinen mies on isokokoinen mies vanhuksenakin. Ja jos tämä mies on Alzheimer – psykoosissa on tilanne pahin mahdollinen.  Ei siinä hoitajamitoitukset auta. Tai auttaisi jos se tarkoittaisi muistisairaus yksikköihin mieshoitajaa mies kiintiöllä joka sekään ei mikään lopullinen ratkaisu olisi , mutta parempaakaan vaihtoehtoa ei ole sairauksia vastaan joille ei vieläkään ole toimivia hoitomuotoja ja lääkitseminen on arvailujen varassa koska asiakas ei osaa enää sanoa tuleeko jostain lääkkeestä parempi vai huonompi olo.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/ed8e2c8b-88d6-469f-9045-892b2d4b65c0

 

Turun surmayksikön tunteva hoitaja: Henkirikos hoivakodissa oli vain ajan kysymys – näin kaupunki vastaa”

+3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu