Rahahanoja Afganistaniin suljetaan

Afganistanin budjetti koostuu 70-80% länsimaisista lähteistä, länsimaisesta avusta. Bruttokansantuotteen paikallinen piirre on se, että siitä 1/4 on lahjuksia. Kun maan talouden lähtökohdat ovat tämän suuntaisia on helppo nähdä, että jos länsimainen raha alkaa kutistua, suorastaan loppuu, maan talous joutuu sekasortoon hyperinflaatioineen ja koko maa menee konkurssiin.

Jo ennen koronaa Afganistanin talouslukemat olivat huonommat kuin jopa Suomen. Oli inflaatiota, 25% työttömyyttä ja sen sellaista. Nyt tilanne on vielä huonompi. Ja USA, maailmanpankki, IMF jäädyttävät Afganistanin varoja. Jos ulkomaalaiset järjestöt jättävät maan monella loppuu työt. Ja niin edelleen.

EU kertoi eilen G7 – maiden kokouksen kuulumisia Von der Leyenin suulla. Eu projektit ja rahoitus maassa jatkuu. Täksi vuodeksi apu nelinkertaistetaan. Maastahan loppuu ruoka, lääkkeet kuukauden sisään ilman ulkomaiden apua.

Länsimaat ja Suomi muiden mukana ovat saaneet maan tähän jamaan. Täysin apuriippuvaiseksi lännestä. Erilaisia suunnitelmia on ollut miten apuriippuvaisuudesta päästäisiin eroon. Käytännössä ei ole saatu mitään aikaan tällä saralla.

Länsimaiden joukot vetäytyvät Afganistanista. Muutoin länsimaat eivät tätä voi tehdä, koska inhimillinen hinta olisi moninkertainen itse sotaan verrattuna. Tästä seuraa kaikenlaisia absurdeja skenaarioita joissa ilman armeijoiden apua pitäisi maahan saada yhä apua. Eli siis luottaa talibanien hyväntahtoisuuteen yhdessä maailman korruptoituneimmista maissa. Koko Afganistanista on saatu yksi ilkeä ongelma (wicked problem) joista mm. Eija – Riitta Korhola on puhunut. Ojasta allikkoon ja takaisin ja uudestaan ja uudestaan.

https://www.bbc.com/news/business-58325545

Afghanistan: World Bank halts aid after Taliban takeover

https://www.reuters.com/world/taliban-rule-presents-aid-agencies-with-moral-fiscal-dilemma-2021-08-24/

 

Taliban rule presents aid agencies with moral, fiscal dilemma

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu