Suomi, EU ja maailma

Yksi syy, miksi politiikka ja keskustelu on niin heikkotasoista, on se, kun sotketaan universaalia ja yksityistä samassakin lauseessa miten sattuu sekaisin.  Yksinkertaisimmillaan kyse on siitä, kun yksittäistapauksesta yleistetään ja yleistyksestä mennään yksittäistapauksiin. Ja sitten (näsä)viisastellaan.

Omaa kokemusta jostain asiasta ei voi yleistää niin, että se koskisi kaikki tapauksia.

Yleistys ei jotain matematiikkaa lukuun ottamatta koske jokaista yksittäistapausta (aina on poikkeuksia)

Suomi on yksittäistapaus maiden joukossa. Ja maana mikroskooppisen pieni. Suomen tekemiset tai tekemättä jättämiset eivät vaikuta maailman tasolla yhtään mihinkään (jonkun Kiinan ja USAn vaikuttavat) Silti Suomi luulee itsestään liikoja ja kuvittelee olevansa kokoaan suurempi. Johtuu tämä sitten omahyväisyydestä vai mistä on sinänsä yhdentekevää.  Tämän asenteen vaikutukset ovat joka tapauksessa erittäin negatiiviset maamme kannalta. Pienenä maana meidän tulisi aina koittaa vetää kotiinpäin eikä sahata omaa jalkaamme olemalla vaikka ainoa maa joka noudattaa ties mitä ”sääntöä” joka ei ole sääntö eikä mikään millekään muulle maalle.

Tuore esimerkki löytyy inflaatiosta. Olemme osa eu:ta. Inflaatiolukumme vaikuttaa toki maamme sisällä, mutta eu – alueen tasolla ei se merkitse mitään. Joku Saksa on iso talous joten sen tekemiset vaikuttavat keskuspankin, EKPn, linjauksiin.

Hesarilla näpsäkkä kirjoitus aiheesta.

https://www.hs.fi/talous/art-2000010462810.html

TAASKO meille suomalaisille kävi näin? Luokan kiltti oppilas on noudattanut sääntöjä, mutta joutuu silti kärsijäksi. Saksassa ja muualla Euroopassa on vietetty iloisia palkkajuhlia samaan aikaan kun Suomessa on tyydytty maltillisiin korotuksiin, jotta inflaatio ei kiihtyisi. Tästä huolimatta juhlien lasku on kuitenkin lankeamassa suomalaisille. Tuoreimmat tilastot nimittäin kertovat, että varsinkin Saksassa palkankorotuksia on jaettu niin hövelisti, että niiden takia euroalueen inflaatio laukkaa edelleen liian kovaa vauhtia. Tämä tarkoittaa sitä, että kun inflaatiota ei ole saatu kuriin, ei Euroopan keskuspankki voi laskea ohjauskorkojaan niin ripeään tahtiin kuin vielä hetki sitten kuviteltiin.”

Suomalainen kansanluonne on kyllä merkillinen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu