Työttömyysturvaleikkaukset, osatyökykyisyys ja osa-aikatyö

Työuran aikana saattaa alkaa vaikka niska tai selkä vaivaamaan monista eri syistä. Tällöin sitä aletaan ravaamaan lääkärillä. Tulee sairaslomia ja lääkärin lausuntoja. Työkyky ei ole kokonaan mennyt, mutta palautumisen takia voi tehdä enää esim. 50 – 60% täysistä tunneista.

On myös vapaaehtoista osa-aikatyötä jonka tekemiseen on myös monia eri syitä.

Nyt vuoden alusta hallitus lakkautti työttömyysturvan suojaosuuden eli tähän asti on voinut ansaita 300€/kk ilman että se vaikuttaa tukiin.

Osatyökykyisyys ei ole ilmoitusasia. Taustalla on lääkärin lausunnot vaivoista. Osa-aikatyö muutoin on vapaaehtoisista jos sen käsittää niin, että terve ihminen voisi kyllä tehdä täysiäkin tunteja. Jos täysiä tunteja ei ole tarjolla työttömyysturvaleikkauksissa voi nähdä positiivistakin sikäli jos ne patistavat työantajia tekemään kokopäivätyö sopimuksia.

Osatyökykyisiä on 65 000 työttömänä. 300 000 heistä on töissä. Jostain merkillisestä syystä hallitus rankaisee heitä. Osatyökykyinen on usein matalapalkka-aloilla joten tulot olivat jo valmiiksi huonot. Nyt niitä leikataan vielä lisää. Miksi? Meinaako hallitus, että tämä tulojen leikkaus saa aikaan ihmeparanemisia, halleluja?

Muilta osin työttömyysturvaleikkaukset, kuten ansiosidonnaisen leikkaaminen, ovat ymmärrettävissä. Eivät kivoja, mutta ymmärrettävissä. Työllistymiseen vaikuttaa tietysti vaikka mikä muukin tekijä kuten vaikka ikärasismi, mutta työkykyinen nyt teoreettisesti sentään voi aina työllistyä kokopäivätyöhön kun taas osatyökykyinen ei voi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu