USA:n Rahaa Kaikille – paketti (Omnibus Bill) ja velka

Massiivinen nivaska, 4155 sivua ja 1700 miljardia dollaria, lätkähti juuri USA:n senaattiin. Sellaista kohdetta ei olekaan jolle ei rahaa jaettaisi. Vain mielikuvitus on ollut rajana. Kukaan ei opusta edes ehdi lukea ennen kuin siitä päätetään saman tien, mutta lieneekö tällä väliä. Onko tällä mitään merkitystä meillä Suomessa?

Talouskeskustelu Suomessa on outoa. Jos joku on globaali niin talous. Kun USA luo tyhjästä keskuspankkirahaa 1700 miljardia dollaria lisää on sillä vaikutuksensa. Vaikea uskoa, että se esimerkiksi helpottaa maailmanlaajuista inflaatiota. USA tekee, taikoo ilmasta, itselleen kilpailukykyetua EU:ta vastaan. Jne.

Moni unohtaa, että Suomi on osa eu:ta ja  kuuluu euro-alueeseen aina kuin se agendaan sopii. Länsi velkaantuu vauhdilla ja tarkoituksella. Euro-alueella Belgian velkaralli on kovin, mutta siitäkään ei paljoa välitetä. Suomen velkaantumista kuuluu tarkastella suhteessa muuhun maailmaan, eu- ja euro-alueeseen. Suomen velkaantuminen ei ole ongelma ellei sitä tarkastella impiwaaralaisittain irrallisena osana muusta maailmasta jolloin toki Suomikin on velkaantunut paljon lisää viime aikoina ja tulee entisestään velkaantumaan.

Suomen on turha rimpuilla tässä todellisuudessa. Voitaisiin koittaa vaihteeksi hyötyä siitä. Lisää eu-paketteja joissa Suomi maksajana, ennallistamis- ja suojeluasetusta 30% molempiin Suomen pinta-alasta, Suomi vain vanhenee, inflaatiota lisää ja samalla koitetaan jollain ihmeellä säästää itsemme hengiltä? Miten tämä yhtälö toimisi?

Disclaimer:

Tietysti ei voi velkaantua ihan miten sattuu. Velkamäärän tulee olla jossain kontrollissa. Kuten tuossa USA:n paketissa oleellista on mihin sitä otetaan, miten se kohdennetaan. Tästä USA on varoittava esimerkki, koska demarien rahanjakaminen on mitä on.

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu