164 000 korkeakouluopiskelijaa saa lähipäivinä Kelalta kirjeen YTHS:n terveydenhoitomaksusta!
Kenen vastuulla on Kelan erilaisista etuuksista ilmoittaminen? Mikä on Kelan viestintästrategia? Jos etuuksista ei saa mitään tietoa, niin ei niitä osaa hakea.. 🙁
Onko Kelan tiedottaminen erilaisista etuuksista oikea-aikaista ja oikeaan osuvaa? Kuinka Kelan ja verottajan epäinhimillistä automaattista päätöksentekoa (esim. opintolainavähennys/-hyvitys) saadaan hyvän hallintotavan mukaiseksi? Ja erityisesti tässä nykyisessä tilanteessa, jossa meillä ei ole automaattista päätöksentekoa koskevia lakeja?
—
Vuoden alusta alkaen ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen opiskelijoille tulee maksettavaksi Kelan terveydenhoitomaksu
Keskisuomalainen-lehti uutisoi tänään 14.1.2021 ansiokkaasti Markus Matllarin artikkelilla siitä, että suurin osa korkeakouluopiskelijoista ei ole vielä maksanut uutta terveydenhoitomaksua.
Vuoden alusta myös ammattikorkeakoulujen opiskelijat ovat saaneet terveydenhoitoa YTHS:ltä ja siitä opiskelijan tulee maksaa 35,80 e lukukaudessa.
—
Terveydenhoitomaksut maksuun, vaikka palveluja ei käyttäisi
Kela perustelee asiaa siten, että terveydenhoitomaksu tulee maksaa, koska opiskelijoilla on oikeus käyttää YTHS:n palveluja. Maksu tulee maksaa, vaikka ei käyttäisikään YTHS:n palveluja.
Jos opiskelija opiskelee ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa ja jos opiskelija on ilmoittautunut läsnä olevaksi opintoihin, niin silloin maksu täytyy maksaa, jos opiskelee
- ammattikorkeakoulussa ammattikorkeakoulututkintoa
- tai ylempää ammattikorkeakoulututkintoa
- yliopistossa alempaa tai ylempää korkeakoulututkintoa
- Maanpuolustuskorkeakoulussa siviiliopiskelijana.
—
Maksut 2 kertaa vuodessa
Terveydenhoitomaksu maksetaan 2 kertaa vuodessa, mutta Kela ei lähetä maksuista laskua. Opiskelijan täytyy muistaa maksaa maksut oma-aloitteisesti. Opintotuen saaminen tai mahdolliset opiskelijan muut tulot eivät vaikuta maksuvelvollisuuteen.
Huomaa, että terveydenhoitomaksu tulee maksaa kevätlukukaudelta viim. 31.1.2021 – siis vain 2 viikon päästä. Maksun voi maksaa verkossa Kelan asiointipalvelussa.
KSML:n artikkelissa Markus Mattlar muistuttaa aiheellisesti vielä siitä, että Kela tulee perimään 35,80 euron suuruisen terveydenhoitomaksun päälle vielä 5 euron viivästymismaksun, jos maksua ei hoideta määräajassa. Ja jos opiskelija ei suorita maksua maksumuistutuksen jälkeenkään, Kela voi vähentää se opintorahasta.
Jäljet pelottavat
Kelan tiimipäällikkö Emmi Lehtonen KSML:n artikkelin mukaan kertoo, että ”Meillä ei aikaisemmin ole ollut veroluonteisia maksuja perittävänä, vaan olemme esimerkiksi perineet liikaa maksettuja etuuksia takaisin. Lehtosen mukaan maksusta on tiedotettu yhteistyössä korkeakoulujen kanssa. Lehtonen jatkaa, että ”Tässä vaiheessa ei pysty arvioimaan, kuinka hyvin tiedottamisessa ollaan onnistuttu. Mutta mahdollisimman hyvin olemme pyrkineet tähän varautumaan ja tästä viestimään.”
Tiimipäällikkö Emmi Lehtonen ei taida muistaa nyt sitä, miten Kela ilmoitti/ilmoittaa opiskelijoiden opintolainavähennysten (enimmäis-)määrät verottajalle, ja verottaja puolestaan huomioi nämä Kelan ilmoittamat summat opiskelijoiden maksamista opintolainavähennyksistä opiskelijan eduksi.
Nämä opintolainavähennysasiat eivät ole suinkaan menneet mallikkaasti, vaan opiskelijat ovat jääneet ihmettelemään isolta osalta puuttuvia verovähennyksiään. Selvittelyt ja oikeusprosessit näiden Kelan ilmoittamien verovähennysten kohdalta jatkuvat eri muutoksenhaku- ja oikeusinstansseissa..
🙂 Kiitos, Markus, tämän suurta opiskelijajoukkoa koskevan ”veroluonteisen maksun” perimisen muistuttamisesta!
—
Yhtä paljon pisteitä ei voi antaa Kelan viestintästrategiasta:
Opintolainavähennys ts. verovähennys ei aikanaan saanut edes yhden lauseen verran ”palstatilaa” Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulussa (nyk. Centria) 2009 vuonna – eikä yhtään enemmän Kelallakaan – kun itse tradenomiopiskelijana (AMK) aloitin omat amk-aikuisopiskeluni.
Edelleen nämä ”veroluonteiset” opintolainavähennykseni – siis ihan aidot ja oikeat verovähennykset – puuttuvat isolta osaltaan.. 🙁
Ja opintolainavähennyksen/-hyvityksen kun pitäisi motivoida opiskelijaa opintojen nopeuttamiseen..
Ottakaapa opiskelijat kantaa: Olisi hyvä saada tietää, onko Kelan viestintä edelleen yhtä ”niukkaa”..
”Näin maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun”
https://www.kela.fi/nain-maksat-korkeakouluopiskelijan-terveydenhoitomaksun
Ilmoita asiaton viesti
Jokin osa opiskelijoista lienee niin pienituloisia, että saavat toimeentulotukea. Missä määrin on sellaisia opiskelijoita, jotka kuvittelevat, että eivät voi saada toimeentulotukea koska eivät ole nostaneet opintolainaa?
Köyhälle 35€ maksettavaksi tammikuussa voi olla ”elämän ja kuoleman” kysymys. Fakta on, että kun toimeentulotuen perusosan määrä päätetty niin siihen ei ole sisältynyt tuota maksua. Maksuun kannattaakin opiskelijan hakea harkinnanvaraista toimeentulotukea siitä kunnasta jossa oleskelee.
Ilmoita asiaton viesti
Juhani, on totta, että opiskelijat hyvin heikosti tietävät heille kuuluvista eduista ja etuuksista.
Ja miten tämä toisen asteen -koulutusuudistus vielä muuttaa näitä etuus- ja tukiasioita lisää? Aika vähän on julkisuudessa näistä mitään kerrottu.
Olisikin hyvä, että Kelalla olisi sellainen ns. yleislaskuri, johon voisi tallentaa oman tilanteensa, perheenjäsenet, tulonsa ym. niin lopuksi Laske-komennolla ohjelma laskisi sen etuuden, mihin olet oikeutettu. Koskee yhtä lailla niin eläkeläisiä, työttömiä, sairaita jne.
Ilmoita asiaton viesti