Vapaaehtoisuutta sanktioiden, varoitusten ja keppipolitiikan sijasta

 

smileyTässä alla lyhennettynä 8.1.2018 avattu Aidosti palkitseva aktiivimalli -kansalaisaloite, joka on kolmessa viikossa kerännyt yli 2000 allekirjoittajaa:

 

Me, tämän kansalaisaloitteen laatijat, vaadimme HE 124/2017 kumoamista, ja esitämme puolestamme, että kumotun aktiivimallin tilalle vahvistetaan parannettu aktiivimallilaki, joka antaisi sen saman 4,65 % lisäyksenä aktiiviselle työttömälle työttömyyskorvausta korottaen, jos hän työllistyy joko palkkatyöhön tai sovittuun vapaaehtoistyöhön tai muuten osoittaa aktiivisuuttaan HE 124/2017 mukaisesti.

 

Tässä muutama esimerkki siitä, miten Aidosti palkitseva aktiivimalli -kansalaisaloitteemme mukainen laki toimisi eri tilanteissa:

 

1.) Jos työtön saisi palkkatyötä bruttona 250 euron edestä kuukaudessa, niin silloin hänen työttömyyskorvauksensa olisi normaali työttömyyskorvaus lisättynä 4,65 %:lla, koska suojaosuus "suojelee" lisätuloa 300 euroon saakka.

 

2.) Jos työtön saisi palkkatyötä 300 euron suojaosuuden päälle, niin silloin hänelle maksetaan työttömyyskorvaukset 4,65 % korotettuna, mutta soviteltuna työttömyyskorvauksena.

 

3.) Jos työtön (ilman virallista omaishoito- tai perhehoitosopimusta) hoitaa vaikka naapurin vanhaa tätiä sopimalla siitä kuitenkin oman kunnan sosiaalitoimen kanssa, niin silloin hän myös saa 4,65 % lisää sen kuukauden työttömyyskorvaukseensa, mutta ei muuta palkkaa tai korvausta tästä auttamistyöstä. Em. naapurin auttamistyöksi voidaan sosiaalitoimen kanssa sopia vaikka kerran viikossa kauppa-apuna toimiminen taikka aamulehden haku kaukana sijaitsevasta postilaatikosta. Autettava, työtön ja kunnan sosiaalityöntekijä sopivat tästä avusta yhteisessä tapaamisessa.

 

4.) Esimerkiksi yhdistyksessä tai seurassa kuukausittainen laskujen järjestely ja vienti kirjanpitäjälle tai jäsenkirjeiden jakaminen voisi tuoda myös tuon saman 4,65 % korotusta työttömyyskorvaukseen. Tästä rekisteröity yhdistys tai urheiluseura tms. antaisi kirjallisen todistuksen Kelalle sähköisesti.

 

yesAidosti palkitsevassa aktiivimallissa oman kunnan sosiaalitoimi olisi uusi yhteistyötaho ja toimija, joka tuntisi niin työttömän kuin autettavankin yksilöllisen tilanteen.

yesJa mikä parasta – näistä pienistä aktiivisuuden vapaaehtoisista poluista moni työtön pääsisi polulle, joka johtaisi lähihoitajaksi, kirjanpitäjäksi, talonmieheksi, kotipalveluyrittäjäksi tms. tai työtön innostuisi ko. alan opiskelusta.

yesMe, tämän kansalaisaloitteen laatijat, olemme vapaaehtoisia ja puolueettomia yksittäisiä kansalaisia, ja toivomme, että SAK, PAM, Insinööri- ja teollisuusliitto ym. tahot voisivat yhtyä kansalaisaloitteeseemme ja viedä sitä omalta osaltaan eteenpäin.

 

Ei lakkoja ja mielenosoituksia toreilla ja turuilla vaan tuetaan vapaaehtoisuutta sanktioiden, varoitusten ja keppipolitiikan sijasta! wink

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu