Kaavauudistus: Ei pyörää tarvitse keksiä uudelleen, jos ketjut on poikki!
Nyt kun kaavoitusta ollaan tänä keväänä kehittämässä ja uudistamassa parlamentaarisesti, pyydän kaikkia asiasta kiinnostuneita tutustumaan vuonna 2012 laadittuun
"Asemakaavaprosessin kehittäminen energiatehokkuuden näkökulmasta, Skaftkärr, Porvoo; Toukovuoren asemakaavoitus" -RAPORTTIIN 11.9.2012 alla:
https://media.sitra.fi/2017/02/23232233/Asemakaavaprosessin_kehitt%C3%A4…
Em. raportin loppupuolella todetaan "YLEISIÄ HUOMIOITA" (s. 31 – 32) näin:
"Toukovuoren asemakaava oli pilottihanke ja kaavan laatimisen yhteydessä voitiin tehdä perusteelliset energiatehokkuus- ja hiilijalanjälkilaskennat. Näin perusteellinen menettely ei ole mahdollista kaikissa asemakaavahankkeissa.
Tästä syystä on noussut esille tarve kehittää yksinkertaisia ja helppokäyttöisiä työkaluja kaavoittajien käyttöön asemakaavojen energiatehokkuustarkastelujen laatimiseen. Tällaisia hankkeita onkin jo vireillä.
Pilottiluonteesta riippumatta Toukovuoren asemakaavaprosessi eteni sujuvasti ja ”ylimääräiset” laskennat ja arvioinnit oli helppo sovittaa prosessiin mukaan.
Energiatehokkuusnäkökulma toi myös luontevalla tavalla uusia työkaluja ja periaatteita varsinaiseen suunnitteluun mukaan. Ratkaisujen energiatehokkuus ja hiilidioksidipäästömerkitys tuli selvitysten kautta selkeästi näkyväksi ja vaikutti ratkaisuihin.
Kaavan vaikutuksia arvioitaessa yhdeksi tutkittavaksi parametriksi otettiin kustannukset. Nähtiin tärkeäksi tutkia miten energiatehokkuutta lisäävät tekijät vaikuttivat toteuttamiskustannuksiin. Kustannuksia arvioitiin kaupungin ja asukkaan näkökulmasta. Mittavat energiatehokkuustoimenpiteet saattavat olla joissakin tapauksissa tehokkaita, mutta kustannuksiltaan epärealistisia. Ottamalla kustannukset huomioon oli mahdollista saavuttaa optimaalinen ratkaisu juuri kyseiselle alueelle.
Toukovuoren alueella energiatehokkuus näkyy kaupunkikuvassa monella tavalla, kuten rakennusmateriaaleissa, massoittelussa, rakennusten suuntauksessa, hulevesien käsittelyssä sekä ekopisteen sijoittamisessa. Kaavarungon myötä kaupunkirakenteeseen kytketyt joukkoliikennekatu ja pikapyörätie sekä tiivis rakenne ovat myös energiatehokkuudesta seuranneita elementtejä. Kaavarunkotyön ja asemakaavaprosessin myötä myös lämmitysjärjestelmä määrittyi perustellusti.
Kysymys asemakaavoituksen merkityksestä asukkaiden elämistottumuksia ohjaavana tekijänä on myös noussut keskusteluissa esille. Asemakaavoituksella voidaan tarjota edellytyksiä ekologiselle elämiselle esimerkiksi pyöräpaikkoja lisäämällä, laadukkaalla kevyen liikenteen reitistöllä, hyvän julkisen liikenteen mahdollistavalla joukkoliikennekaduilla tai pikapyörätiellä − vastuu ja päätösvalta on kuitenkin asukkaalla.
Porvoon Toukovuoren energiatehokas asemakaava, kaavaprosessin kehittäminen
Ympäristön asukkaiden ja tulevien asukkaiden kytkeminen suunnitteluun mukaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa voi lisätä alueen yhteisöllisyyttä, jolla on merkitystä esimerkiksi alueen omavaraisuuden kannalta. Yhteisöllisyyttä voi välillisesti tukea esimerkiksi toimivalla kaupunkirakenteella, joka antaa edellytyksiä kokoontumiseen sekä turvallisen kävelyympäristön muotoutumiseen. Toukovuoren projektissa tätä tavoitetta haluttiin edistää ns. sparrausryhmän avulla.
Onnistumisen kannalta keskeistä oli eri tahojen yhteistyö kaavaprosessin aikana, esim. kaupunkikehityksen Skaftkärr-työryhmä osallistui aktiivisesti kaavaprosessiin aivan kaavaprosessin alusta lähtien. Toteutuspuolen (kuntatekniikka, tontin luovutus, rakennusvalvonta, vesilaitos ja energialaitos) tiivis mukanaolo kaavoitusvaiheessa toi näiden osapuolien asiantuntemuksen projektin käyttöön ja antoi tehokkaat mahdollisuudet kaavan toteutukselle ja energiatehokkuustavoitteiden siirtymiselle myös käytäntöön. Toteutukseen liittyviä näkökulmia on esitetty Taulukossa 3.
Kaikilla kaavatasoilla (maakuntakaava, yleiskaava, asemakaava) ja rakentamisprosessin vaiheissa voidaan vaikuttaa alueiden energiatehokkuuteen.
Suunnitteluprosesseissa tulisi tiedostaa, miten energiatehokkuus voidaan eri suunnittelutasoilla ottaa huomioon ja miten alueiden erityispiirteet vaikuttavat energiatehokkuuteen.
Yksin kaavoituksen ja rakentamisen yhteydessä tehtävät ratkaisut eivät kuitenkaan riitä. Alueiden energiatehokkuuteen voidaan vaikuttaa merkittävästi sillä millaista painoarvoa sille asetetaan esimerkiksi kuntien maapolitiikassa, alueiden kehittämisperiaatteissa, energia- ja ilmastostrategioissa sekä kaikessa maankäyttöön ja rakentamiseen liittyvässä säädösohjauksessa.
Koko ajan kehittyvät teknologiat ja lisääntyvät tutkimustulokset avaavat uusia energiatehokkuutta parantavia mahdollisuuksia. Toukovuoren suunnittelutyössä pyrittiin sellaiseen asemakaavaan, joka ei sulje pois näitä tulevia uusia, kehittyviä ratkaisuja. Asemakaavan seurantavaiheen rooli korostuu kun alueiden toteutuksen aika on pitkä ja teknologiat ja ajattelutavat muuttavat käsitystä hyvästä rakentamisesta ja kestävästä kehityksestä."
******
Tällä kaikella yritän sanoa sitä, että ei kaavoitusta tule keksiä uudestaan, jos kuskilta puuttuu kartanlukukyky, nenän päällä roikkuvat kehnot silmälasit tai ketjut on poikki.
Nykyinen kaavoituskäytäntö on ihan hyvä, mutta sitä toteuttavat kuntien ja elyjen kaavoitusviranomaiset ovat sokeutuneet omaan itsemääräämisoikeuteensa normienpurun myötä ja sen mahdollistamana. Lisäksi LUOVA-virasto, viranomaisten puuttuva valitusoikeus ja tuleva maakuntamalli yhdessä vain pahentavat asiaa.
Ottakaapa kaikki nyt kantaa kaavoituksen kehittämiseksi alla olevan linkin kautta avautuvassa kyselyssä:
https://www.strategysignals.com/39884-32579-890@rakentamisen&aivoriihi
Näin voit vaikuttaa myös oman asuinalueesi kaavoitusta koskeviin kysymyksiin!
Lisää aiheeseen:
https://kuntalehti.fi/uutiset/tekniikka/kaavoitusjarjestelmaa-ja-maankay…
https://www.slideshare.net/Ymparistoministerio/kaavoituksen-ja-rakentami…
http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/160553/YMra_7_…
http://kirsiomp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250605-maankaytto-ja-rakennusla…
Ks. myös tämä:
http://www.ym.fi/mrluudistus
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kommentti Kirsi! Tätähän se homma on viranomaisilla.
”Tällä kaikella yritän sanoa sitä, että ei kaavoitusta tule keksiä uudestaan, jos kuskilta puuttuu kartanlukukyky, nenän päällä roikkuvat kehnot silmälasit tai ketjut on poikki”.
”Nykyinen kaavoituskäytäntö on ihan hyvä, mutta sitä toteuttavat kuntien ja elyjen kaavoitusviranomaiset ovat sokeutuneet omaan itsemääräämisoikeuteensa normienpurun myötä ja sen mahdollistamana. Lisäksi LUOVA-virasto, viranomaisten puuttuva valitusoikeus ja tuleva maakuntamalli yhdessä vain pahentavat asiaa”.
Tätä olen vuosikausia tuonut esiin, että laki on hyvä ja ”nykyinen kaavoituskäytäntö on ihan hyvä”.
Ongelmathan on siinä, että MRL-ja asetuksia ei noudateta viranomaistoiminnassa.
Ilmoita asiaton viesti
Olen miettinyt, että kun LUOVA-virastoa suunnitellaan perustettavaksi niin, että sieltä löytyisi 100 %:inen ammattitaito kaikkeen alla olevaan jokaisella viraston 18 paikkakunnalla, ja vieläpä joka kerta 100 %:lla päätösvarmuudella niin, että kaikki päätetty menee kerralla oikein, niin onpahan LUOVAN väelle asetettu varsin kohtuuton oikeassa olon vaatimus, kun inhimillisiäkään virheitä tai esteellisyysväitteitä ei saa sattua/tulla esiin, koska kollegalla ei ole valitusoikeutta. Onko Suomi enää oikeusvaltio tämän jälkeen?
Edellä kerrottu tulee hyvin esiin, kun katsotaan esimerkiksi, mitä 16.5.2017 voimaan astunut YVA-laki ”Laki ympäristövaikutusten arviointimenettelystä (252/2017)” kertoo.
Katso erityisesti lain 3 §, 4 §, 5 §, 6 § ja 34 §:
3 §
Lain soveltamisala ja arviointimenettelyn soveltaminen
Tätä lakia ja ympäristövaikutusten arviointimenettelyä sovelletaan hankkeisiin ja niiden muutoksiin, joilla todennäköisesti on merkittäviä ympäristövaikutuksia. Ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä arvioitavat hankkeet ja niiden muutokset luetellaan liitteessä 1.
Arviointimenettelyä sovelletaan lisäksi yksittäistapauksessa sellaiseen hankkeeseen tai jo toteutetun hankkeen muuhunkin kuin 1 momentissa tarkoitettuun muutokseen, joka todennäköisesti aiheuttaa laadultaan ja laajuudeltaan, myös eri hankkeiden yhteisvaikutukset huomioon ottaen, 1 momentissa tarkoitettujen hankkeiden vaikutuksiin rinnastettavia merkittäviä ympäristövaikutuksia.
Päätettäessä arviointimenettelyn soveltamisesta yksittäistapauksessa on sen lisäksi, mitä 2 momentissa säädetään, otettava huomioon hankkeen ominaisuudet ja sijainti sekä vaikutusten luonne. Päätöksenteon perustana olevista tekijöistä säädetään liitteessä 2. Hankkeen ominaisuuksista, sijainnista ja sen vaikutusten luonteesta voidaan antaa tarkempia säännöksiä valtioneuvoston asetuksella.
4 §
Suhde muuhun lainsäädäntöön ja muihin menettelyihin
Tätä lakia sovellettaessa otetaan huomioon, mitä hankkeesta ja sen ympäristövaikutuksista on muussa yhteydessä selvitetty, sekä sovitetaan yhteen tässä laissa ja muussa lainsäädännössä edellytetyt selvitykset.
Ympäristövaikutusten arviointiselostuksen käyttämisestä muun lain mukaisena selvityksenä säädetään erik-seen. Arviointiselostuksen käyttämisestä luonnonsuojelulain (1096/1996) 65 §:n mukaisena arviointina säädetään mainitun pykälän 4 momentissa.
5 §
Ympäristövaikutusten arviointi muun lain mukaisessa menettelyssä
Edellä 3 §:n 1 ja 2 momentissa tarkoitetun hankkeen tai toteutetun hankkeen muutoksen ympäristövaikutukset voidaan arvioida ympäristövaikutusten arviointimenettelyn sijaan muun lain mukaisessa menettelyssä, jos vaikutukset tulevat selvitetyiksi tämän lain 15–21, 23 ja 24 §:ssä tarkoitetulla tavalla. Arviointimenettelystä säädetään tällöin siinä laissa, jonka mukaisessa menettelyssä ympäristövaikutukset on mahdollista selvittää edellä tarkoitetulla tavalla.
Mitä 1 momentissa säädetään, ei sovelleta ydinenergialaissa (990/1987) tarkoitettuja ydinlaitoksia koskeviin hankkeisiin.
Hankkeesta vastaava voi tehdä yhteysviranomaiselle aloitteen ympäristövaikutusten arviointimenettelyn korvaamisesta muun lain mukaisella menettelyllä. Yhteysviranomainen ja muun lain mukaisesta menettelystä vastaava viranomainen voivat sopia ympäristövaikutusten arvioinnin toteuttamisesta muun lain mukaisessa menettelyssä, jos siihen on 1 momentissa säädetyt edellytykset.
6 §
Viranomaisten yhteistyö
Valtion ja kuntien viranomaisten sekä maakunnan liiton on oltava keskenään yhteistyössä ympäristövaiku-tusten arviointimenettelyn toteuttamiseksi ja sovittamiseksi hanketta koskevien muiden lakien mukaisiin menettelyihin.
34 §
Valitusoikeus arvioinnin puuttumisen tai puutteellisuuden perusteella
Sen lisäksi, mitä muutoksenhausta erikseen säädetään, elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksella on oikeus valittaa 3 §:ssä tarkoitettua hanketta koskevasta lupapäätöksestä sillä perusteella, että tässä laissa tarkoitettua ympäristövaikutusten arviointia ei ole suoritettu tai se on suoritettu olennaisilta osiltaan puutteellisesti.
Se, jolla muutoin on oikeus hakea lupapäätökseen muutosta valittamalla, voi valituksessaan vedota siihen, ettei ympäristövaikutusten arviointimenettelyä ole suoritettu tai se on suoritettu olennaisilta osiltaan puutteellisesti.
Liite 1
Hankeluettelo
Hankkeet, joihin sovelletaan ympäristövaikutusten arviointimenettelyä ovat:
1) eläinten pito:
kanalat ja sikalat, joissa kasvatetaan yli:
a) 85 000 kananpoikaa tai 60 000 kanaa;
b) 3 000 sikaa (paino yli 30 kg/sika); tai
c) 900 emakkoa;
2) luonnonvarojen otto ja käsittely:
a) metallimalmien tai muiden kaivoskivennäisten louhinta, rikastaminen ja käsittely, kun irrotettavan aineksen kokonaismäärä on vähintään 550 000 tonnia vuodessa tai avokaivokset, joiden pinta-ala on yli 25 hehtaaria;
b) kiven, soran tai hiekan otto, kun louhinta- tai kaivualueen pinta-ala on yli 25 hehtaaria tai otettava ai-nesmäärä vähintään 200 000 kiintokuutiometriä vuodessa;
c) asbestin louhinta tai laitokset, jotka käsittelevät ja muuntavat asbestia tai asbestia sisältäviä tuotteita;
d) uraanin louhinta, rikastaminen ja käsittely lukuun ottamatta koelouhintaa, koerikastamista ja muuta vastaavaa käsittelyä;
e) turvetuotanto, kun yhtenäiseksi katsottava tuotantopinta-ala on yli 150 hehtaaria;
f) yli 200 hehtaarin laajuisen, yhtenäiseksi katsottavan alueen metsä-, suo- tai kosteikkoluonnon pysyväis-luonteinen muuttaminen toteuttamalla uudisojituksia tai kuivattamalla ojittamattomia suo- ja kosteikko-alueita, poistamalla puusto pysyvästi tai uudistamalla alue Suomen luontaiseen lajistoon kuulumattomilla puulajeilla;
g) raakaöljyn tai maakaasun kaupallinen tuotanto;
3) vesistön rakentaminen ja säännöstely:
a) padot ja muut rakenteet, kun padottu tai varastoitu vesimäärä tai vesimäärän lisäys on yli 10 miljoonaa kuutiometriä;
b) tekoaltaat, kun padottu tai varastoitu uusi vesimäärä tai vesimäärän lisäys on yli 10 miljoonaa kuutiometriä;
c) vesistön säännöstelyhankkeet, jos vesistön keskivirtaama on yli 20 kuutiometriä sekunnissa ja virtaama- tai vedenkorkeusolosuhteet muuttuvat olennaisesti lähtötilanteeseen nähden;
d) veden siirto vesistöalueelta toiselle siirrettävän vesimäärän ylittäessä 3 kuutiometriä sekunnissa;
e) tulvasuojeluhankkeet, joiden hyötyala on vähintään 1 000 hehtaaria;
4) metalliteollisuus:
a) valimot tai sulatot, joiden tuotanto on vuodessa vähintään 5 000 tonnia;
b) rautatehtaat, terästehtaat, sintraamot, rautalejeerinkien valmistuslaitokset tai pasutuslaitokset;
c) muita kuin rautametalleja jalostavat metallitehtaat tai pasutuslaitokset;
5) metsäteollisuus:
a) massatehtaat;
b) paperi- tai kartonkitehtaat, kun tuotantokapasiteetti on yli 200 tonnia päivässä;
6) kemianteollisuus ja mineraalituotteiden valmistus:
a) raakaöljynjalostamot;
b) laitokset, jotka kaasuttavat tai nesteyttävät öljyliusketta, kivihiiltä tai turvetta vähintään 500 tonnia päi-vässä;
c) tekokuituja valmistavat tehtaat;
d) liuottimia tai liuottimia sisältäviä aineita käyttävät laitokset, joiden liuottimien käyttö on vähintään 1 000 tonnia vuodessa;
e) vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuudesta annetussa laissa (390/2005) tarkoitettuja vaarallisia kemikaaleja laajamittaisesti valmistavat tehtaat;
f) mineraalivillaa tai sementtiä valmistavat tehtaat;
7) energian tuotanto:
a) kattila- tai voimalaitokset, joiden suurin polttoaineteho on vähintään 300 megawattia;
b) ydinvoimalaitokset ja muut ydinreaktorit, mukaan lukien näiden laitosten tai reaktoreiden purkaminen tai käytöstä poistaminen, lukuun ottamatta halkeamis- ja hyötämiskelpoisten aineiden tuotantoon ja kon-versioon tarkoitettuja tutkimuslaitoksia, joiden suurin jatkuva lämpöteho ei ylitä yhtä kilowattia; ydinvoi-malaitokset ja muut ydinreaktorit lakkaavat olemasta tällaisia laitoksia, kun kaikki ydinpolttoaine ja muut radioaktiivisesti saastuneet elementit on pysyvästi poistettu laitosalueelta;
c) laitokset, joissa jälleenkäsitellään säteilytettyä ydinpolttoainetta;
d) laitokset, jotka on suunniteltu
– ydinpolttoaineen tuottamiseen ja isotooppirikastamiseen,
– säteilytetyn ydinpolttoaineen tai runsasaktiivisen jätteen käsittelyyn,
– säteilytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitukseen,
– ainoastaan radioaktiivisen jätteen loppusijoittamiseen tai
– ainoastaan säteilytettyjen ydinpolttoaineiden tai radioaktiivisen jätteen varastoimiseen muualla kuin tuotantopaikassa (suunniteltu pidemmäksi ajaksi kuin 10 vuodeksi);
e) tuulivoimalahankkeet, kun yksittäisten laitosten lukumäärä on vähintään 10 kappaletta tai kokonaisteho vähintään 30 megawattia;
8) energian ja aineiden siirto sekä varastointi:
a) öljyn tai muiden nesteiden kuin veden ja jäteveden kaukokuljettamiseen tarkoitetut runkoputket;
b) kaasuputket, joiden halkaisija on yli DN 800 millimetriä ja pituus yli 40 kilometriä;
c) vähintään 220 kilovoltin maanpäälliset voimajohdot, joiden pituus on yli 15 kilometriä;
d) öljyn, petrokemian tuotteiden tai kemiallisten tuotteiden varastot, joissa näiden aineiden varastosäiliöiden tilavuus on yhteensä vähintään 50 000 kuutiometriä;
e) laitokset, jotka on tarkoitettu hiilidioksidivirtojen talteenottoon geologista varastointia varten tämän hankeluettelon soveltamisalaan kuuluvista laitoksista tai muut laitokset, joissa talteen otetun hiilidioksidin kokonaismäärä on vähintään 1,5 megatonnia vuodessa;
f) hiilidioksidin kuljettamiseksi talteenottolaitoksilta varastointipaikoille tarvittavat putket, joiden halkaisija on yli DN 800 millimetriä ja pituus yli 40 kilometriä, mukaan luettuina niihin liittyvät paineenkorotusasemat;
g) hiilidioksidini geologinen varastointi lukuun ottamatta tutkimus-, kehittämis- ja testaustoimintaa, jossa varastoidun hiilidioksidin kokonaismäärä on alle 100 000 tonnia;
9) liikenne:
a) moottoriteiden tai moottoriliikenneteiden rakentaminen;
b) neli- tai useampikaistaisen, vähintään 10 kilometrin pituisen yhtäjaksoisen uuden tien rakentaminen;
c) tien uudelleenlinjaus tai leventäminen siten, että näin muodostuvan yhtäjaksoisen neli- tai useampikais-taisen tieosan pituudeksi tulee vähintään 10 kilometriä;
d) kaukoliikenteen rautateiden rakentaminen;
e) lentokenttien rakentaminen, kun pääkiitorata on vähintään 2 100 metriä pitkä;
f) pääosin kauppamerenkulun käyttöön rakennettavat meriväylät, satamat, lastaus- tai purkulaiturit yli 1 350 tonnin aluksille;
g) yli 1 350 tonnin aluksille rakennettavat kanavat, alusliikenteen sisävesiväylät tai satamat;
10) vesihuolto:
a) pohjaveden otto tai tekopohjaveden muodostaminen, jos sen vuotuinen määrä on vähintään 3 miljoonaa kuutiometriä;
b) suuret raakavesi- tai jätevesitunnelit;
c) yli 100 000 asukasvastineluvulle mitoitetut jätevesien käsittelylaitokset;
11) jätehuolto:
a) vaarallisen jätteen käsittelylaitokset, joihin vaarallista jätettä otetaan poltettavaksi, käsiteltäväksi fysikaa-lis-kemiallisesti tai sijoitettavaksi kaatopaikalle, sekä sellaiset biologiset käsittelylaitokset, jotka on mitoitettu vähintään 5 000 tonnin vuotuiselle vaarallisen jätteen määrälle;
b) muiden jätteiden kuin vaarallisen jätteen polttolaitokset tai fysikaalis-kemialliset käsittelylaitokset, joiden mitoitus on enemmän kuin 100 tonnia jätettä vuorokaudessa, sekä biologiset käsittelylaitokset, jotka on mitoitettu vähintään 20 000 tonnin vuotuiselle jätemäärälle;
c) yhdyskuntajätteiden tai -lietteiden kaatopaikat, jotka on mitoitettu vähintään 20 000 tonnin vuotuiselle jätemäärälle;
d) muiden kuin a tai c alakohdassa tarkoitettujen jätteiden kaatopaikat, jotka on mitoitettu vähintään 50 000 tonnin vuotuiselle jätemäärälle;
12) 1–11 kohdassa tarkoitettuja hankkeita kooltaan vastaavat hankkeiden muutokset.
Liite 2
Lain 3 §:n 3 momentissa tarkoitetut tekijät, joita käytetään päätettäessä ympäristövaikutusten arvioin-timenettelyn soveltamisesta 3 §:n 2 momentissa tarkoitettuun hankkeeseen
1. Hankkeen ominaisuudet
Hankkeen ominaisuuksia on tarkasteltava ottaen huomioon erityisesti:
a) koko hankkeen koko ja suunnitelma;
b) yhteisvaikutus muiden olemassa olevien ja/tai hyväksyttyjen hankkeiden kanssa;
c) luonnonvarojen, erityisesti maan, maaperän, veden ja luonnon monimuotoisuuden, käyttö;
d) jätteiden muodostuminen;
e) pilaantuminen ja haitat;
f) suuronnettomuus- ja/tai katastrofiriskit, jotka ovat varteenotettavia hankkeen kannalta, mukaan lukien ilmastonmuutoksen aiheuttamat riskit, tieteelliseen tietoon perustuen;
g) ihmisten terveydelle koituvat riskit (esimerkiksi veden tai ilman pilaantumisen johdosta).
2. Hankkeen sijainti
Hankkeen vaikutusalueella olevan ympäristön herkkyyttä on tarkasteltava ottaen huomioon erityisesti:
a) nykyinen ja hyväksyttyjen kaavojen mukainen maankäyttö;
b) alueen ja sen maanpinnan alaisten luonnonvarojen (myös maaperä, maa, vesi ja luonnon
monimuotoisuus) suhteellinen runsaus, saatavuus, laatu ja uudistumiskyky;
c) luonnonympäristön sietokyky.
3. Vaikutusten luonne
Hankkeen todennäköisesti merkittäviä ympäristövaikutuksia on tarkasteltava tämän liitteen 1 ja 2 kohdassa määritettyjen perusteiden perusteella ottaen huomioon:
a) vaikutusten suuruus ja alueellinen laajuus, kuten vaikutusten todennäköinen maantieteellinen alue ja väestömäärä, johon vaikutukset todennäköisesti kohdistuvat;
b) vaikutusten yleinen luonne;
c) rajat ylittävä vaikutus;
d) vaikutusten voimakkuus ja monitahoisuus;
e) vaikutusten todennäköisyys;
f) vaikutusten odotettu alkamisaika, kesto, toistumistiheys ja palautuvuus;
g) yhteisvaikutus muiden olemassa olevien ja/tai hyväksyttyjen hankkeiden vaikutusten kanssa;
h) mahdollisuus vähentää vaikutuksia tehokkaasti.
Ks. linkki suoraan lakiin:
https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170252
Ilmoita asiaton viesti
Toukovuoressa olisi riittänyt pelkkä taloudellinen energiatehokkuusnäkökulma yhdessä muiden tärkeiden kaavoitussynvinkkeleiden kanssa. Turha sotkea kaavoitukseen hiilijalanjälkeä tai ilmastostrategiaa, jotka oletetun hiilidioksidi-ilmastonmuutoksen vuoksi kuitenkin sen olemattomuuden vuoksi palautuvat siihen olennaiseen eli halvan energian riittävyyteen.
Hyvä ja eri elinten yhteistyötä eteenpäin kannustava kirjoitus. Pyörää ei tosiaan tarvitse jokaisella hallituskaudella keksiä uudelleen.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos, Jouni, realistinen näkökulma aiheeseen.
Ilmoita asiaton viesti