Ota silmillesi sote- ja maakuntauudistuksen silmälasit ja lue seuraava teksti:

 

Teepä alla oleva koe:

Ota silmillesi sote- ja maakuntauudistuksen silmälasit ja lue seuraava pätkä, mitä tulee mieleesi?

 – -"[Shakkipelin] tavoitteena on saattaa vastustajan kuningas torjumattoman uhkauksen alaiseksi. Tällaista pelin päättävää tilannetta kutsutaan shakkimatiksi tai yleisemmin matiksi (Sana shakkimatti tule persiasta "shah" tarkoittaa kuningas ja "mat" kuollut).

Tilannetta, jossa kuningasta uhataan, mutta tilanne ei ole matti, kutsutaan shakiksi. Kun kuningas on uhattuna, siirtovuorossa olevan pelaajan on torjuttava tämä uhkaus välittömästi joko

* siirtämällä kuningas naapuriruutuun, jossa se ei ole uhattuna,

* lyömällä uhkaava nappula tai

* siirtämällä jokin muu oma nappula uhkaavan nappulan ja oman kuninkaan väliin.

Jos mikään näistä ei ole mahdollista, kyseessä on siis matti ja peli on hävitty. Muutoinkaan kuningasta ei saa siirtää sellaiseen ruutuun, jossa se joutuisi välittömästi uhatuksi, eikä muuta nappulaa saa siirtää siten, että oma kuningas joutuisi shakkiin. Toisin sanoen kuningas ei saa olla shakattuna vastapelaajan ollessa siirtovuorossa.

Tilanteissa, joissa voittajasta ei ole enää epäselvyyttä, voi kaataa oman kuninkaansa merkkinä luovuttamisesta. Turnauspeleissä kuninkaan kaataminen ei kuitenkaan kuulu etikettiin, vaan luovutuksesta voi ilmoittaa muulla tavoin.

Shakkipeli päättyy pattiin, kun siirtovuorossa olevalla pelaajalla ei ole sallittuja siirtoja ja tilanne ei ole shakki. Pattitilanne on siis tasapeli." – –

Lähde:

http://www.shakkimatti.net/saannot.php

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu