Katso videoblogista "Valinnanvapauden tiedonhallintapalvelut"

 

Sosiaali- ja terveysministeriö 30.4.2018 [14.41]

Uutinen

Valinnanvapauslain luonnoksessa määritellään myös tiedonhallintapalveluista. Teknisiä ratkaisuja toteutetaan eri projekteissa. Sosiaali- ja terveysministeriön erityisasiantuntija Jari Porrasmaan kertoo toteutuksen tilanteesta.

Katso Jarin terveiset videolta:

https://youtu.be/OjWQD7lduFo

Tiivistetty tekstiversio videon sisällöstä

"Laissa on märitelty viisi erilaista palvelua. Valtaosan palveluista toteuttaa Kela, yhden toteuttaa VRK.

– Valinnanvapauden tietopalvelu tarjoaa kansalaisille näkymän siihen, millaisia sote-palveluita hänen alueellaan on ja se tukee asiakasta valinnassa. Sinne kerätään sote-keskusten yleistiedot, missä sijaitsee ja mitä palveluja niissä on. Tietoa rikastetaan myöhemmin myös laatutiedolla, joka voi sisältää vaikuttavuuteen, saatavuuteen ja asiakaskokemukseen liittyviä tietoja.

– Tietopalvelu toimii yhdessä valinnan toteutettavan palvelun kanssa. Sen toteuttaa Kela. Se tulee osaksi omakantaa. Asiakas pystyy siirtymään sujuvasti tietopalveluiden välillä. Asiakas tallentaa omakannassa valinnat. Valinnan voi tallentaa myös sote-keskuksessa tai järjestäjän luona ja tätä varten Kela tarjoaa myös käyttöliittymän, jota järjestäjä tai tuottaja voi hyödyntää.

– Kolmantena palveluna on tuottajanhallintapalvelu ja se valmistuu ensimmäisenä. Valmistumisen tavoiteaikataulu on tämä kesä. Tuottajat ilmoittavat sitä kautta järjestäjälle, mitä sote-keskuksia ja palveluja heillä on tarjolla. Kun sopimukset on laadittu ja allekirjoitettu, järjestäjä ilmoittaa tuottajahallintapalveluun, että tuottaja on hyväksytty maakunnan tuottajaksi.

– Neljäntenä palveluna on palvelutuotannon seurantapalvelu. Sen avulla voidaan seurata, mitä tuotannossa tapahtuu. Tämäkin nojautuu voimakkaasti Kanta-palveluihin. Kanta-palvelut ovat keskeinen tiedonvaihtokanava. Sitä kautta kerätään tietoa siitä, millä tavalla palvelu on toteutunut.

– Viimeisenä palveluna on yhteiskuntavastuun palvelu, johon kerätään tietoa tuottajien yhteiskuntavastuuvelvoitteiden hoitamisesta.

Kela hoitaa maksatusasiaa ja laskee kapitaatiokorvauksen käyttäen mallia, jonka THL luo. Kapitaatiokorvauksen lisäksi on suoritepohjaisia korvauksia ja kannuste/sanktiokorvauksia. Niitä määritellään yhteistyössä valinnanvapauden pilottien kanssa.

Kokemuksia saadaan jo käynnissä olevista palvelusetelikokeiluista. Esimerkiksi Keski-Uudenmaan kokeilussa on jo kokeiltu kannustekorvauksia.

Järjestelmien toteutukset tehdään ketterän kehityksen menetelmillä. Pari esijulkaisua on jo valmistunut. Kesällä valmistuu ensimmäinen tuotantokelpoinen julkaisu. Syksyllä valmistuu versio, jolla asiakkaat voivat tehdä valintoja.

Sosiaali- ja terveydenhuollon ATK-päivillä 21.5. on infotilaisuus digiasioista valinnanvapauden pilottiin mukaan tuleville maakunnille.

Toukokuun alussa 7.5. on infotilaisuus yksityisille tuottajille siitä, mitä valinnanvapauden tiedonhallintapalvelut yksityisellä puolella tarkoittavat ja miten heidän pitää valmistautua."

 

Lisätietoja

erityisasiantuntija Jari Porrasmaa, puh. 0295 163 381, etunimi.sukunimi@stm.fi

– Soten ja valinnanvapauden ICT-ratkaisut alueuudistus.fissä

http://alueuudistus.fi/digitalisaatio/sote

– Soten digimuutokseen liittyviä aineistoja

http://alueuudistus.fi/digitalisaatio/sote/aineistot

– Hallituksen esitys valinnanvapauslaiksi 8.3.2018

http://alueuudistus.fi/lakiesitys-3-2018

 

Alueuudistus | alueuudistus.fi | alueuudistus.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu