Haluatko vaikuttaa Suomen ja laajemmin EU-tason päätöksentekoon?
Mitä mahdollisuuksia EU meille tarjoaa?
Sinä voit vaikuttaa EU-politiikkaan ja Suomen EU-politiikkaan – jopa Suomen sisäiseen politiikkaan, esim. sote- ja maakuntauudistukseen. Keinoja ovat:
1. Eurooppalainen kansalaisaloite
2. Vetoomukset Euroopan parlamentille
3. Julkiset kuulemiset ja muu palaute
4. Keskustelutilaisuudet kansalaisille
5. Viralliset kantelut
6. Avoimuusrekisteri
—
1. Eurooppalainen kansalaisaloite
Tarvitaanko jossakin asiassa mielestäsi EU-lainsäädäntöä? Jos olet tätä mieltä, voit panna alulle eurooppalaisen kansalaisaloitteen, jolla pyydetään Euroopan komissiota tekemään asiasta lakiehdotus. Tarvitset aloitteellesi laajan kannatuksen: sen on saatava miljoonan EU-kansalaisen allekirjoitus.
Allekirjoittajia on saatava vähintään neljäsosasta EU-maita (7 maasta, kun EU:ssa on 28 maata). Eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta annettua asetusta ollaan parhaillaan tarkistamassa
2. Vetoomukset Euroopan parlamentille
EU:n kansalaiset ja EU:ssa asuvat henkilöt voivat tehdä vetoomuksen Euroopan parlamentille EU:n politiikkaan liittyvistä asioista, jotka koskevat heitä suoraan. Sama koskee yrityksiä, joiden päätoimipaikka on EU:ssa.
3. Julkiset kuulemiset ja muu palaute
Komission paremman sääntelyn ohjelma on avannut suurelle yleisölle uusia mahdollisuuksia osallistua EU:n päätöksentekoon:
– julkiset kuulemiset ja erilaiset palautemekanismit
– tilaa ilmoituksia sähköpostiisi. Voisiko jonkin EU-lain toimivuutta ja tehokkuutta parantaa?
Jos sinulla on ehdotuksia, voit lähettää niitä Kevennä sääntelytaakkaa -sivuston kautta.
SINAPSE-verkkoyhteisöt ovat asiantuntijoiden foorumi EU:n päätöksentekoon vaikuttamiselleen.
4. Keskustelutilaisuudet kansalaisille
Eri puolilla EU:ta järjestetään säännöllisesti kansalaiskuulemisia. Niissä kansalaiset voivat keskustella tärkeinä pitämistään asioista Euroopan parlamentin, komission ja muiden EU-elinten edustajien kanssa.
5. Viralliset kantelut
Voit toimia seuraavasti:
– tee kantelu Euroopan komissiolle, jos jokin EU-maa mielestäsi soveltaa EU:n lainsäädäntöä virheellisesti
– tee kantelu Euroopan oikeusasiamiehelle, jos jokin EU:n toimielin on mielestäsi toiminut lainvastaisesti tai tehnyt hallinnollisen virheen
– ilmoita Euroopan petostentorjuntavirastolle (OLAF) EU:n rahoitukseen tai EU:n toimielinten henkilöstön toimintaan liittyvistä petoksista
– ota yhteyttä Europe Direct -neuvontapalveluun, jos et ole varma, mille taholle osoittaa kantelusi.
6. Avoimuusrekisteri
Edustatko jotain organisaatiota tai toimitko itsenäisenä ammatinharjoittajana, joka pyrkii vaikuttamaan EU:n politiikan laadintaan ja päätöksentekoon? Rekisteröidy siinä tapauksessa EU:n avoimuusrekisteriin.
Lähde, katso tarkemmat tiedot täältä:
https://europa.eu/european-union/law/have-your-say_fi#vetoomukset_euroop…
EUROOPAN UNIONIN PERUSOIKEUSKIRJA
2012/C 326/02
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?ur…
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä, että julkaiset tällaisia listoja mahdollisuuksista.
Monet niistä ovat negatiivisia luonteeltaan: valita ja haasta, kantele tai pyydä faktaa.
Minä haluaisin edistää hyvää ajattelua ja selkeää perustelukäytäntöä, parempaa sopimisen kulttuuria ja yhteistoiminnallisuutta sekä keskustelevaa tiedettä,joista aiheista olen tehnyt paljon audiovisuaalisia esityksiä.
Voinko saada tätä järjen ja positiivisen tunteen menettelytapaa eteenpäin Euroopan elimien kautta?
Vai keskittyykö EU edelleen valtakysymyksiin ja auktoriteettiongelmiin? On hyvä huomata, kuinka perusteellisesti se eroaa edellä kuvaamastani fiksusta kehityksen periaatteesta, missä maailma on avoin hyville muutoksille (eikä suljettu).
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos, Erkki, kommentistasi.
Usein on niin, että ns. iso yleisö ei ”osta” suoraan sinun ”aatetta”, ”tuotetta”, ”palvelua” tms. vaikka se olisi kuinka hyvä ja hyvin serveerattu. Sen saman ison yleisön pitää ikään kuin itse löytää se ”neula heinäsuovasta”, silloin se on paljon palkitsevampaa ja aiheuttaa toivottua käytöstä – isommassa mittakaavassa.
Erkki, otapa hieman suostuttelevampi ote asioiden esitykseen: vertaile, pohdi, kysy, kärjistä, anna siimaa, analysoi, haasta, pyydä anteeksi, missaa välillä – osoita, että olet ihminen, joka myös epäröi. Sitä suuri yleisö kaipaa, vaikka se ei sitä sanokaan. Tämän kaiken sanoin kaikella ystävyydellä 🙂
Jatketaan harjoituksia! 😉
Ilmoita asiaton viesti
Olen tehnyt tuota kaikkea, paitsi pyydellyt anteeksi.
Ei tarvitse nöyristellä, jos on käyttänyt aikaansa ja varojaan yhteiseksi hyväksi vuosikausia. Koettakaa asettua keksijän asemaan.
Me uuden luojat olemme kärsimättömiä joskus. Jokaisen suomalaisen pitäisi ymmärtää mitä tarkoittaa antaumuksellinen paneutuminen jonkin suuren haasteen ratkaisemiseen. Ei se leikkiä ole. Eikä kukaan tavallinen virkamies voi siinä oppia antaa keksijälle ajatellen, että tämä on aivan surkea ajattelija, ja että tämä innovaattori olisi niin vähän luova, että häntä pitää alkeista asti opastaa.
Suuri yleisö on tässä uudessa ideassa takuulla väärässä, koska se ei tunne asioita. Suuri yleisö voisi olla kannustava. Toiseen kirjoitukseeni sain negatiivista palautetta sellaisilta, joilla ei aiheesta ole mitään omakohtaista tietoa.
Mistä sinä, Kirsi, tiedät paremmin mitä haasteita systeemiajattelun edistämisessä on? Miksi minun pitäisi epäröidä. En kosiskele yleisöä, vaan parhaita ajattelijoita, jos/kun sellaisia Suomesta löytyy.
Kehota vaikka Elina Lepomäkeä epäröimään sekä Hjallis Harkimoa ja Mikael Jungeria. Heidän esityksissään ei ole teoriaa, ja kaikki heidän visionsa perustuvat mielikuviin, jotka ovat mielipiteitä. Suosita heitä ajattelemaan vielä uudelleen, ja epäröimään? Älä minua opasta, koska varmuudella tiedän mitä olen tekemässä. Ymmärrätkö vihdoin tämän?
Ilmoita asiaton viesti
”Ihmisten voidaan nähdä menettelevän eri tavoin, kun he pyrkivät itselleen asettamiinsa tavoitteisiin, kunniaan ja rikkauteen. Toinen toimii varovaisesti, toinen siekailematta, toinen käyttää väkivaltaa, toinen viekkautta, toinen on kärsivällinen ja toinen aivan hänen vastakohtansa, ja kaikki voivat näillä eri tavoilla päästä päämääräänsä. Voidaan myös nähdä, kuinka kahdesta varovaisesta miehestä toinen pääsee pyrkimäänsä, toinen ei. Samoin voi kaksi eri tavoin toimivaa, vaikkapa varovainen ja siekailematon, menestyä aivan yhtä hyvin. Tämä ei johdu muusta kuin olosuhteista, jotka joko suosivat heidän toimiaan tai ovat niitä vastaan.”
-Niccolò Machiavelli
Ilmoita asiaton viesti
Jospa sinä Kirsi, vaatimattomammalla kokemustaustallasi, malttaisit olla sekaantumatta kokeneempien toimintatapaan tässä yhteiskunnassa, missä tietoa ja osaamista lopulta erittäin vähän arvostetaan, vaikka niin pitäisi. Ei kannata lainata Machiavelliä tähän.
Koska nyt tiedät muutaman fundamentalistin nimet, jotka tosiasiallisesti ovat ajamassa vain talouden etua ihmisarvon kustannuksella, vaikka muuta väittävät, kerro heille suoraan, että alkaisivat epäröidä kantaansa.
Systeemiajattelu on lateraalia ajattelua. Siinä siis otetaan huomioon vaihtoehtoisia tilanteita oletusarvoisesti. Ei minua siinä tarvitse opettaa. Jos katsot yhdenkin videoni, huomaat, että ajan kokonaisuuden ja meidän kaikkien etua.
Olisi silti maailman suurin ihme, että EU alkaisi tätä modernia ja fiksua ajattelutapaa suosimaan ja edistämään ihan korkeimmassa johdossaankin, missä sitä kaikkein eniten tarvittaisiin. En sitä odottanutkaan, että kirjoitin tästä aiheesta vähän huumorimielessä.
Kangistunut EU ja notkea kehittymisen konsepti ovat toistensa vastakohtia.
Ilmoita asiaton viesti
”Kaiken kaikkiaan: ihminen ei koskaan puhu itsestään ilman haittaa. Hänen itsesyytöksiään aina uskotaan, hänen itsekehuunsa ei koskaan.”
-Michel de Montaigne
Ilmoita asiaton viesti