Mistä kumpuaa istuvan hallituksen ja Kelan mielivalta omia nuoriamme kohtaan?

Tässä alla Suomenmaa-lehden uutinen tältä päivältä (8.6.2018):
https://www.suomenmaa.fi/?app=NeoDirect&com=6/3/383118/f4532a9554
Kela vaatii lukiolaisilta aktiivista kesätyönhakua ja opintolainan nostoa ennen toimeentulotuen myöntämistä
Jos yli 18-vuotias omillaan asuvan lukiolainen jää ilman kesätyötä, pitää hänen nostaa opintolainaa ennen kuin Kela myöntää hänelle toimeentulotukea.
Asian nosti esille Twitterissä Nuorisotutkimusseuran tutkimuspäällikkö Elina Pekkarinen, joka on saanut yhteydenoton tapauksesta, jossa lukiolaiselta vaadittiin 15–20 kesätyöpaikan hakemista, jotta tämä saisi toimeentulotukea.
– Luku on aivan hatusta vedetty, eihän tällaista velvoiteta edes työttömiltä, Pekkarinen ihmettelee.
Kelan etuuspäällikkö Marja-Leena Valkonen sanoo, ettei tällaisia määriä ole kirjattu heidän ohjeistuksiinsa.
– Esimerkiksi Pääkaupunkiseudulla ja isoimmissa kaupungeissa opiskelijaa tulisi ohjata hakemaan useampaa kesätyöpaikkaa. Lähtökohtaisesti tämä tarkoittaa noin viittä hakemusta, Valkonen sanoo.
Tarkkoja määriä ei ole kuitenkaan kirjattu ohjeistuksiin, vaan tilanteita arvioidaan tapaus- ja paikkakuntakohtaisesti.
Sosiaali- ja terveysministeriö on tehnyt vuonna 2013 oppaan toimeentulolakien soveltajille kuntien käyttöön.
Siinä sanotaan, ettei lukiolaisilta tulisi edellyttää lainanottamista, koska ylioppilastutkinto ei paranna opiskelijan työmarkkinavalmiuksia tai valmista ammattiin.
Kelan nykyinen toimintatapa on ristiriidassa oppaan kanssa, koska Kela haluaa kohdella kaikkia yli 18-vuotiaita samalla tavalla riippumatta siitä opiskeleeko opiskelija korkeakoulussa, ammattikoulussa tai lukiossa.
Myös korkeakoulussa ja ammattikoulussa opiskelevien pitää selvittää oikeus nostaa ensin opintolainaa ennen kuin he voivat saada toimeentulotukea.
Valkonen kertoo, ettei lainan ottamista edellytetä, jos se johtaisi kohtuuttomaan lopputulokseen.
Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi vakava sairaus, jonka takia opiskelija ei pysty elättämään itseään tai jos opiskelija on lastensuojelun jälkihuollossa.
Toimeentulotuen myöntämisessä käytetään myös tapauskohtaista harkintaa.
Lukiolaisten Liitto pitää tilannetta epäreiluna, koska lukiokoulutus ei paranna kenenkään työllistymismahdollisuuksia.
Siksi lukiolaisilta ei pitäisi heidän mielestään vaatia lainanottoa kuten ammattiin opiskelevilta tai korkeakouluopiskelijoilta.
Liiton puheenjohtaja Alvar Euro kertoo, että asia ei ole heille uusi.
– Olemme tehneet Kelan menettelystä jo puolitoista vuotta sitten kantelun oikeusasiamiehelle, ja odotamme edelleen ratkaisua asiasta, Euro kertoo.
Myös Pekkarisen mielestä tilanne on huolestuttava.
– Lukiolaiset asetetaan aikamoiseen velkavankeuteen. Auto- tai asuntolainan saaminen voi olla vaikeaa tulevaisuudessa, jos taustalla on iso opintolaina, Pekkarinen sanoo."
—
Mistä kumpuaa istuvan hallituksen ja Kelan mielivalta omia nuoriamme kohtaan?
Aktiivimallileikkuri, alle 30-vuotiaiden määräaikaiset sopimukset ilman eri perustetta, opintotukien ja -etuuksien kiristykset, tulevat viikoittaiset työhakemuspakot jne…
Arveleeko hallitus kepillä pelastettavan koko ajan heikentyvä syntyvyys ja nuorten näköalattomuus tulevaisuutta kohtaan?!
Jos tämä meno jatkuu, fiksut nuoremme muuttavat ulkomaille…
"Ei hätää", onhan meille aina tulossa nuoria maahanmuuttajia, joita voimme sitten kotiuttaa ja kouluttaa jälleen kalliisti…
– -”Yhteistyöllä pääsemme kilpailemaan, jos ei aivan Lontoon, ainakin Keski-Euroopan kasvukeskusten kanssa. Nyt vaarana on, että Suomesta tulee väliinputoaja, itsensä kilpailusta ulos säätelevä mallimaa, jolla on takanaan loistava tulevaisuus.” – –
Lähde:
”Käännetään aivovuoto!”
https://kumppaniblogit.uusisuomi.fi/tulevaisuuden-…
Ilmoita asiaton viesti
Menee vähän avaustekstin aiheesta sivuun, mutta tässä olisi uusi tutkimuksen aihe: Juha Sipilä oli Chempolis-nimisen yhtiön osakas ja neuvonantaja. Sipilä lainasi sijoitusyhtiönsä kautta Chempolikselle 750 000 euroa.
Pääministerinä Sipilä otti hallituskauden alussa hallintaansa omistajaohjausministerin tehtävät, mutta luovutti ne myöhemmin toiselle ministerille. Chempolis myytiin Fortumille. Osaako joku kertoa, onko Sipilä tämän järjestelyn kautta saanut takaisin lainaamansa rahat 750 000 euroa. Mainittu omistajaohjausministeri on tehnyt työnsä kustannustehokkaasti, jos rahat todella on saatu takaisin.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kysymys, ehkä joku osaa vastata.
Ilmoita asiaton viesti
Chempolista ei ole myyty Fortumille. Omistusjärjestelyjen jälkeen Fortum on kuitenkin Chempoliksen suurin omistaja mutta ei enemmistöomistaja.
Vasta aika näyttää, kuinka Chempoliksen ja sen teknologioiden lopulta käy. Nyt näyttää kuitenkin, että Intian tehdas toteutuu. Ilmeisesti olet sitä mieltä, että tutkimukseen ja kehitykseen perustuvaa yritystoimintaa Suomessa ei kannata edes yrittää? Ehkä Chempoliksenkin tekniikka kannattaisi myydä jonnekin muualle. Aivan kuten Säterin viskoosin valmistus…
JK. Niin, satuin huomaamaan tuossa reilu vuosi sitten, kuinka kiinalainen yhtiö pystytti viskoositehdasta Indonesiaan. Suurella todennäköisyydellä tekniikka on juuri sitä, mitä Valkeakoskella kehitettiin vajaa parikymmentä vuotta sitten. Ehkä jotain lisäkehitystä mutta perusajatukset ovat sieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Juho Joensuu. Kiitos tarkentavasta tiedosta. Tässä lisätietoa:
Lokakuussa 2016 Fortum julkaisi tiedotteen, jossa se kertoi sijoittaneensa Chempolikseen yli kuusi miljoonaa euroa. Valtionyhtiöstä tuli Chempoliksen suurin osakkeenomistaja 34 prosentin osuudella. Yksityinen sijoitusrahasto Taaleri sijoitti samaan aikaan yhtiöön neljä miljoonaa euroa, millä se sai Chempoliksesta 21 prosentin osuuden.
Uusien sijoittajien eli Fortumin ja Taalerin tultua mukaan omistajaksi Chempolikseen yhtiöllä oli vihdoin rahaa maksaa pois velkoja.
Tämän uutisen mukaan Sipilän Fortel Investin kautta myöntämän 750 000 euron lainan kohtalo jää “salassapitovelvollisuuden” piiriin
https://yle.fi/uutiset/3-9413976
Ilmoita asiaton viesti
Jatkan vielä blogin aiheeseen:
”Miltä työelämän tulevaisuus näyttää?
Työelämä ja työn vaatimukset muuttuvat. Perinteiset työelämän rajalinjat häilyvät; organisaatiot muuttavat muotoaan; jopa itse työn käsitettä määritellään uudelleen. Kehityksen moottorina toimivat digitalisaatio ja globalisaatio, mutta kyse on jostain paljon syvemmästä, joka vaikuttaa siihen, mitä tulevaisuuden työ on. Muutos tuo mukanaan uhkakuvia, mutta samalla uudet mahdollisuudet näyttäytyvät yhä selkeämmin. Ihminen nousee kaiken keskiöön – teknisten taitojen sijasta tärkeimmäksi menestystekijäksi osoittautuukin kyky toimia yhdessä toisten kanssa.”
Millaisia taitoja ja valmiuksia tulevaisuuden työelämässä myös nuoriltamme tarvitaan, ja olemmeko me suomalaiset siihen valmistautuneita?
”Tätä on selvitetty Ilmarisen Future Score -testillä. Yksilöiden ja yritysten työelämävalmiuksia mittaava testi kehitettiin osana Ilmarisen, Sitran ja Henkilöstöjohdon ryhmä Henry ry:n Tulevaisuuden työpaikka -hanketta, ja siihen on reilun vuoden aikana vastannut noin 7 500 suomalaista.
Osaamisen hyödyntämisessä parannettavaa
Työelämän muutos ei siis tapahdu joskus tulevaisuudessa, vaan tässä ja nyt. Ainoa keino pärjätä siinä on kehittää omaa osaamistaan, oppia uutta. Siksi onkin huolestuttavaa, että vain 45 prosenttia Future Score -testiin vastanneista kertoi tietävänsä, mitä osaamista pitäisi kehittää. Vieläkin huolestuttavampaa on se, ettei työpaikoilla osata hyödyntää osaamista. Vain 15 prosenttia vastaajista katsoi, että hänen työpaikallaan ihmisten osaamista hyödynnetään monipuolisesti. Vastauksiin sisältyy toisaalta myös iso potentiaali: osaamista on, mutta se on vielä vajaakäytössä. Tässä meillä työnantajilla on varmasti paljon parannettavaa.”
Tee Sinäkin Future Score -testi alla ja kommentoi tuloksia halutessasi täällä blogissani:
https://futurescore.ilmarinen.fi/
PS. tulokset saa näkyviin ilman yhteystietojen täyttämistä testin lopussa
Ilmoita asiaton viesti
Tätä siis tarkoitin blogitekstissä omia nuoriamme syrjivällä ”maahanmuuttopolitiikallamme”, ks. alla TEM:in sivuilta löytyviä materiaaleja…
1) TEM:in 19.3.2018 uutinen:
”Maahanmuuttajien työllistymistä nopeuttava kokeilu kiinnostaa kansainvälisesti
Työministeri Jari Lindström, kansliapäällikkö Jari Gustafsson ja Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen tutustuivat 19.3.2018 Kotouttamisen SIB-hankkeen toteuttamiseen Fazerilla yhdessä kansainvälisen mediaryhmän kanssa.
Kotouttamisen SIB -hankkeen tavoitteena on työllistää 2 500 maahanmuuttajaa Suomessa vuosien 2016–2019 aikana. Kokeilussa yhdistetään maahanmuuttajille suunnattu koulutus ja työ joustavalla tavalla sekä lisätään työssä oppimisen mahdollisuuksia.” – – (jatkuu alla olevassa linkissä)
http://tem.fi/artikkeli/-/asset_publisher/maahanmu…
—
2) Ja tässä toinen hyvin tilannettamme kuvaava…
”Tie kansainvälisen osaajan pitämiseen Suomessa käy puolison kautta,
Laura Lindeman Julkaisupäivä 22.3.2018 (Blogit TEM)
Suomalaisten yritysten, korkeakoulujen ja innovaatiotoimijoiden on voitava houkutella maailmalta parhaimpia tai potentiaalisimpia osaajia ollakseen alansa huippuja. Houkuttelun onnistuttua osaajista pitää myös pystyä pitämään kiinni. Tässä perheen viihtyminen on avainasemassa.
Tunnistetaan ensin tosiasiat. Kasvua ja kansainvälisiä markkinoita tavoittelevat suomalaisyritykset tarvitsevat enemmän osaajia kuin mitä Suomesta löytyy. Meillä on jopa kokonaisia aloja, joiden kasvu on vaarassa osaajapulan takia.
Miten yritykset sitten saisivat riveihinsä lisää osaajia? Kansainvälisen rekrytoinnin sujuvoittaminen on usein tarjottu ratkaisu, muttei yksinään riittävä. Kyse on nimittäin muustakin kuin osaajan saamisesta Suomeen ja yrityksen palvelukseen. Rekrytoinnin ja maahantulon prosessien lisäksi houkuttelussa on kyse maakuvaviestinnästä, työnantajakuvasta sekä koko perheen arjen asettautumisesta uomiinsa uudessa kotimaassa. Toimiakseen tämä kokonaisuus vaatii lukuisten eri toimijoiden yhteispeliä.” – – (jatkuu alla olevassa linkissä):
http://tem.fi/blogi/-/blogs/tie-kansainvalisen-osa…
—
Yhteenvetona edellisestä: keppiä omille nuorillemme ja porkkanaa maahanmuttaville nuorille!
Ilmoita asiaton viesti
Kuuntelin tänään Sipilän tunnin mittaisen Keskustan linja- ja nostatuspuheen, ja ajattelin, että jälleen nuorten asiat unohdettiin lähes tyystin:
Käytettiin runsaasti aikaa varhaiskasvatuksen ja koululaisten oppioikeuden esittelyyn, soten voimaanastumisen jälkeiseen vanhusten asioiden kuntoon laittoon sekä naisten kokemaan väkivaltaisuuteen, mutta nuorten asioista ei taidettu montaakaan lausetta sanoa.
Nykyisen hallituksen harjoittama keppipolitiikka erityisesti alle 30-vuotiaita omia nuoriamme kohtaan samaan aikaan kun koulutettuja maahanmuuttajia houkutellaan Suomeen on kestämätöntä katseltavaa.
Tätäkö tarkoittaa Keskustan ja erityisesti pääministerimme tänään lanseeraama ”ylisukupolvinen” politiikka tulevaisuudessa? Hyppäämme yhden sukupolven yli, omien nuortemme etujen, oikeuksien ja paremman pärjäämisen yli? Surkeaa politiikkaa, jota Keskusta tarjoaa meidän omille nuorillemme.
Eipä siis tarvitse kaukaa etsiä syytä Suomen jyrkästi alenevaan syntyvyyteen… Kuten jo totesin, onhan meillä pakolaiset ja kaikki työperäiset maahanmuuttajat…
Ilmoita asiaton viesti
Kauneus on katsojan silmässä. Sama varmaan pätee puheiden arviointiin. Pettynyt olen Sipilän puheeseen. Kakkaroitten (tai mitä ne leikkikalut on) kanssa pelleilemisen vois jo lopettaa.
Ilmoita asiaton viesti
Harri, ”Pääministeri Sipilän Chempolis-kuvioista tullut neljä kantelua oikeuskanslerille”, ks. alla:
https://yle.fi/uutiset/3-9397557
Siis ovatko nämä kantelut jo käsitelty? Millä tuloksin? En taida olla nyt ihan kartalla…
PS. tämä siis kommenttina nroon 8
Ilmoita asiaton viesti