Ota kantaa.fi -kyselyllä vaikutat metsiemme käyttöön, vastaa viim. 30.9.

Ota kantaa -kyselyssä pääset vaikuttamaan Suomen metsien käytön tulevaisuuteen – vastausaikaa 30.9.2018 asti
Sähköiseen Otakantaa.fi –palveluun on avattu kysely, johon vastaamalla voi osallistua keväällä 2018 käynnistettyyn Kansallisen metsästrategian päivittämiseen. Ota kantaa -kansalaiskysely on avoinna 30.9.2018 asti – itse päivitystyön on määrä valmistua vuoden loppuun mennessä.
Tällä hetkellä voimassa oleva, vuoteen 2025 ulottuva kansallinen metsästrategia laadittiin vuonna 2015. Sen strategiset tavoitteet ovat edelleen ajan tasalla mutta hankkeet, joiden avulla näihin tavoitteisiin aiotaan päästä, kaipaavat metsien eri käyttömuotoja edustavan metsäneuvoston mielestä päivittämistä. Päivitystyö käynnistettiin maaliskuussa ja työn on määrä valmistua joulukuussa.
Tuleva, päivitetty metsästrategia sisältää yhdeksän strategista hanketta, joiden aihepiirit ovat seuraavat:
- Metsätieto ja alustatalous
- Metsäalan vuorovaikutus ja viestintä
- Resurssitehokas ja kestävä metsänhoito
- Talousmetsien luonnonhoito ja metsäluonnon monimuotoisuus
- Ilmastonmuutoksen hallinta
- Metsätiet ja metsien saavutettavuus
- Luontomatkailu, luonnontuoteala ja luontoon perustuvat muut palvelut
- Osaaminen ja koulutus
- EU- ja kansainvälinen metsäpolitiikka
Ota kantaa -kyselyn kautta saatava palaute täydentää maa- ja metsätalousministeriön muuta kautta keräämää palautetta hankkeiden suunnitellusta sisällöstä. Palautetta kerätään eri näkökulmia edustavilta sidosryhmiltä ja tutkijoita sekä metsästrategiaan että yksityiskohtaisemmin myös metsien käsittelymenetelmiin liittyen.
Metsät ovat olennainen osa suomalaista identiteettiä, historiaa ja kulttuuria ja meille monesta eri näkökulmasta tärkeitä. Suomen hyvinvointia on kautta aikain rakennettu metsistä saatavalla tuotolla, ja luontoarvoiltaan monimuotoiset metsät tuottavat meille myös virkistystä ja monia muita hyötyjä.
Vastaamalla oheiseen kyselyyn pääset mukaan vaikuttamaan niihin keinoihin, joilla metsien kestävä käyttö varmistetaan myös tulevaisuudessa.
Linkki Ota kantaa -kyselyyn
Kansallinen metsästrategia 2025
Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriössä:
erityisasiantuntija Katja Matveinen, p. 029 516 2287, etunimi.sukunimi@mmm.fi
metsäneuvos Marja Kokkonen, p. 029 516 2444, etunimi.sukunimi@mmm.fi
Maa- ja metsätalousministeriön verkkopalvelu | mmm.fi | tiedotus@mmm.fi
Huomioitavaksi kaikille:
Ei ole tutkimuseettisesti oikein ja reilua, että em. Otakantaa.fi -kyselyn vastausvaihtoehdoissa ei ole lainkaan ”ei lainkaan tärkeä” tai ”ei tärkeä” kohtia, koska kyselyasteikon toisessa päässä on ”hyvin tärkeä” ja ”erittäin tärkeä”. Tällä kyselyllä ohjataan vastaamaan tietyllä tavalla. Olkaapa tarkkoina! Vastausaikaa vain 30.9. saakka.
Ilmoita asiaton viesti
Puiden salattu elämä, Kasvimaailman kuninkaiden tunteista ja viestinnästä
Peter Wohlleben
Metsässä tapahtuu ihmeellisiä asioita. Puut kommunikoivat keskenään. Ne suhtautuvat tunteellisesti jälkikasvuunsa ja naapuriin vanhuksiin. Siis vanhempiin puihin. Puilla on tunteet. Ja muisti. Ne tunnistava hyönteisen myrkyn ja saattavat varoittaa toisia puita siitä.
Metsänhoitaja Peter Wohlleben (s. 1964) kertoo uusista puihin liittyvistä tieteellisistä havainnoista samalla kun hän kuvaa omaa suhdettaan puihin ja luontoon. Suomalaisten verenperintönä on aina jonkinlainen suhde metsään, mutta kun luemme tämän kirjan, on metsään meneminen meillekin aivan muuta kuin mihin olemme tottuneet.
Kirjan käännösoikeudet myytiin lyhyessä ajassa yhdeksääntoista maahan, mm. Kanadaan ja Britanniaan, ja alkukielellään saksalla se oli yksi vuoden 2014 kirjasensaatioista. Saksassa kirjaa on myyty lähes 800 000 kappaletta ja maailmanlaajuisesti noin 1,5 miljoonaa kappaletta.” – –
PS. Varoitus:
Tämän kirjan luettuasi et ole enää entinen itsesi:
https://www.gummerus.fi/fi/kirja/9789512403462/pui…
Ilmoita asiaton viesti
Ihmettelen, että mitä tuo ilmastonmuutoksen hallinta listassa tekee? Toki metsät vaikuttavat ilmastoon ja etenkin niiden hupeneminen, mikä ihmisten toimesta on alkanut agraarikulttuurin alkuaikoina. Enkä nyt puhu hiilidioksidista, vaan metsistä.
Ilmoita asiaton viesti
Jouni, kai siinä tarkoitetaan metsänhakkuiden vaikutusta ilmastonmuutokseen. Suomi voi myös tukea metsitystä muualla maailmassa ja näin ehkäistä ilmastonmuutosta.
Joko vastasit kyselyyn?
Ilmoita asiaton viesti
Vastasinpa hyvinkin, tosin varsinaisiin asiakysymyksiin vain yhteen kohtaan laitoin ruksin, arvannet mihin.
Ilmoita asiaton viesti
Omistat metsää?
Ilmoita asiaton viesti
HUOM! TÄMÄ ON TÄRKEÄÄ JA AJANKOHTAISTA:
Tiedoksenne Lausuntopalvelu.fi -palvelussa juuri avattu lausuntopyyntö ”Luonnos ympäristönsuojelusta annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamiseksi (YSL ilmoitusmenettely):
https://www.lausuntopalvelu.fi/FI/Proposal/Partici…
Tällainen on erittäin vahingollista Suomen luonnolle, jos ympäristöluvat muuttuvat em. luonnoksen tavoin vain ilmoitusmenettelyksi. Laki astumassa voimaan jo 1.1.2019. Lausunnolle aikaa annettu vain 30.9.2018 saakka.
Katsopa myös samaan aihekokonaisuuteen:
http://kirsiomp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/259903-pa…
http://kirsiomp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/257783-ym…
http://kirsiomp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256875-eu…
http://kirsiomp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256482-ko…
http://kirsiomp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256780-tu…
http://kirsiomp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255375-su…
jne…
Ilmoita asiaton viesti
Martti, minulle meinasi käydä samoin. Mutta päätin antaa kuitenkin kommenttini kyselyyn.
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa olla melkoisen turha kysely. Vastauksia tullee sen verran paljon ja koska ne annetaan tekstimuodossa niin tuskinpa niitä nyt ajatuksella läpi luetaan.
Vastauksista varmaankin puolet on tullut henkilöiltä joilla ei ole mitään reaalimaailman käsitystä metsästä saatika sitten metsätaloudesta, joka sentään on erittäin merkittävä osa Suomen kansantaloutta. No olihan siellä joitain asiallisiakin näkemyksiä mutta turhan paljon mutu-tuntumaa koska ideologia sanoo niin. Sen vuoksi toivonkin että koko kysely on vain imagotemppu ja annetaan ammattilaisten hoitaa asia eikä sotketa siihen politiikkaa.
Vastasin siihen kyllä vaikka tuntuu että tuonkin ajan olisi kyllä voinut käyttää vaikka tutkimassa sitä metsäänsä.
Ilmoita asiaton viesti