Onko Suomen hallitus jatkossa ulkoministerin lapsenvahtina?

Kuuntelin "Pääministerin tuntia" radiosta tänään:
Aborttiasia on nyt toivottavasti loppuun käsitelty. Ja hyvä niin, koska henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että se on ihan kaikkien omana tykönään harkittava omantunnon asia ja näin sen täytyy olla myös yksityishenkilönä Timo Soinillakin omantunnon asiana.
Sitä en kuitenkaan hyväksy, että ulkoministeri Timo Soini omassa julkisessa blogissaan on kirjoittanut 14.9.2018 näin:
"ONKO SDP VÄSÄHTÄNYT?"
http://timosoini.fi/2018/09/onko-sdp-on-vasahtanyt/
Anteeksi ministeri Soini, mutta minusta tällainen kirjoitus on hyvin outo ja epätoivottava arvovaltaiselta ulkoministeriltämme.
Ei ole mikään ihme, että SDP tämän 14.9. blogikirjoituksen jälkeen teki ulkoministeri Timo Soinista välikysymyksen.
Tulee väistämättä mieleen, tilasiko ministeri Soini tällä blogikirjoituksella itselleen tämän luottamusäänestyksen, jossa sitten Sinisten puheenjohtajan suulla koko hallitus kaapattiin ministeri Soinin takuumieheksi?
Takaraivossa jatkuvasti ikävänä seikkana on kuitenkin se, onko hallituksemme jatkossa Soinin lapsenvahtina? Tai päätyykö hallitus piankin Sinisten kaappaamaksi uudelleen? Nähdäänkö jo piankin uusi luottamusäänestys Soinin ministerintoimista?
Miten seuraavalla kerralla Kokoomus ja Keskusta ohjaavat edustajiaan äänestämään Soinin – tai Sinisten luottamuksesta? Milloin kansanedustajamme saavat äänestää asiassa omantuntonsa mukaan?
Ovatko Kokoomus, Keskusta ja Siniset sopineet jo "Kolmen koplan" -hallitusneuvotteluissaan, että mikään ei voi tulla kaatamaan hallitusta ennen sote- ja maakuntauudistusäänestystä? Että homma viedään maaliin – tuli sitten, mitä tahansa.
Yhteiset politiikan pelisäännöt näissä luottamusäänestyksissä tulisi sopia pian parlamentaarisesti, jotta kansalaiset voisivat paremmin luottaa tähän Suomen poliittiseen päätöksentekojärjestelmään.
Nyt luottamus siihen on pahasti pakkasen puolella
—
Lue myös:
Talouselämä: Presidentti Niinistö moittii ulkoministeri Soinia aborttipuheista
Lähde:
https://yle.fi/uutiset/3-10346898
Tässä OKV:n lausunto Soinista tehdyissä kanteluissa:
https://www.okv.fi/media/filer_public/7a/70/7a70e4…
Em. OKV:n lausunnossa sanotaan (sivu 7/10), että – -”Laillisuusvalvonta voi ulottua myös ministerin varsinaisten virkatointen ulkopuoliseen menettelyyn, jos menettelyllä on oikeudellisesti merkityksellinen yhteys ministerin virkatoimiin. Esimerkiksi ministerin julkiset lausumat voivat tulla laillisuusvalvonnallisesti arvioitaviksi, jos lausumalla on oikeudellisesti merkityksellinen yhteys ministerin virka-asemaan tai virkatehtäviin. Menettelyn kuulumista laillisuusvalvonnan piiriin on tällöin arvioitava viime kädessä tapauskohtaisesti.”- –
Onko Soinin blogikirjoitukset myös em. arvioinnin kohde?
Mikä katsotaan ministerille sopivaksi blogikirjoitteluksi? Ilkka Kanerva sai lähteä kun hän vähän sekstaili tekstiviesteissään…
Missä menee ulkoministerin blogikirjoittelussa sopivuuden raja?
Pitäisikö siitä järjestää hallituksen luottamusäänestys…
Nuhteleeko hallitus näistä kirjoituksista nyt Soinia julkisesti, ettei se itse saa lähtöpasseja?
Paljon kysymyksiä, vähän oikeita vastauksia.
Ilmoita asiaton viesti
”Mikä katsotaan ministerille sopivaksi blogikirjoitteluksi?”. Tuohon lienee miljoonia oikeita vastauksia jos yleensä voidaan ministerille antaa oikeus kirjoittaa blogeja, Soinin kohdalla luulen että monet haluaisivat sen oikeuden häneltä evätä.
Minusta tärkeämpi kysymys on mikä katsotaan ministerille sopimattomaksi blogikirjoitukseksi. Onko esim. jonkin maan kehuminen sopimatonta :)?
Vallankin ulkoministerille.
Ilmoita asiaton viesti
Perustuslaki 60 § kuuluu seuraavasti:
”Valtioneuvosto:
Valtioneuvostoon kuuluu pääministeri ja tarvittava määrä muita ministereitä. Ministerien on oltava rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja Suomen kansalaisia.
Ministerit ovat virkatoimistaan vastuunalaisia eduskunnalle. Jokainen asian käsittelyyn valtioneuvostossa osallistunut ministeri vastaa päätöksestä, jollei hän ole ilmoittanut eriävää mielipidettään pöytäkirjaan merkittäväksi.”
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731
Ilmoita asiaton viesti
– Mitä tarkoitetaan ”Ministerien on oltava rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja Suomen kansalaisia”? Millä mittarilla mitattuja?
– ”Ministerit ovat virkatoimistaan vastuunalaisia eduskunnalle.” Tämän vuoksi jokaisen kansanedustajan tulisikin saada äänestää omantuntonsa mukaan eikä ryhmäkurin alaisena omassa eduskuntaryhmässään omatuntoaan vastaan.
Jos oikein saivarrellaan, niin em. lause tarkoittaa nykyisellään enemmänkin sitä, että ”Ministerit ovat virkatoimistaan vastuunalaisia eduskuntaryhmille”.
Ilmoita asiaton viesti
”Millä mittarilla mitattuja?”
Ma luulen vahvasti että hygroskooppia siinä tarkoitetaan vai voisiko se olla kaleidoskooppi.
Ilmoita asiaton viesti
Erkki, sinäpä sen sanoit 😉
Minusta tämä Saarikon lausuma kertoo rehellisesti koko tilannekuvan Soinin luottamusäänestyksestä:
– -”Kokoomuslaisten toiminta on herättänyt keskustassa voimakasta kiukkua. Esimerkiksi perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) on pitänyt epäreiluna sitä, että kokoomuslaiset ovat ”livenneet hallituksessa yhteisesti sovitun ulkopuolelle” ja hakeneet oikeutusta toiminnalleen myös ”itsensä ulkopuolelta”. – –
https://www.is.fi/politiikka/art-2000005838643.html
Ilmoita asiaton viesti
Edellä olevassa kommentissa Saarikko alleviivaa juuri sitä, että Kokoomus, Keskusta ja Siniset ovat sopineet alkuperäisissä ”Kolmen koplan” -hallitusneuvotteluissaan, että mikään ei voi tulla kaatamaan hallitusta ennen sote- ja maakuntauudistusäänestystä. Että homma viedään maaliin, tuli mitä tuli.
Halusiko Soini kokeilla näitä em. kassakaappisopimuksia yhden kerran – entäpä jos hän testaa niitä toistamiseen?…
Ilmoita asiaton viesti