Valtakunnallisten METSO-luonnonhoitohankkeiden rahoitushaku 31.12.2018 asti

Valtakunnallisten METSO-luonnonhoitohankkeiden rahoitushaku on avattu
Maa- ja metsätalousministeriö on avannut tämän syksyn rahoitushaun valtakunnallisille luonnonhoidon kehittämishankkeille. Metsien ympäristönhoitoa ja biologisen monimuotoisuuden ylläpitämistä tukevien hankkeiden avulla edistetään Etelä-Suomen metsien monimuotoisuusohjelma METSOn tavoitteita ja käytännön toteutusta talousmetsissä. Rahoitushakemusten tulee olla ministeriössä viimeistään 31.12.2018.
Kehittämishankkeiden rahoittamiseen on käytettävissä vuosittain yhteensä noin 300 000 euroa. Vuonna 2019 on tarkoitus käynnistää 1–2 hanketta, joita varaudutaan rahoittamaan myös vuosina 2020–2021, jos valtion talousarviossa osoitetaan niille tarvittavat määrärahat. Myöhemmin voidaan neuvotella vielä 1–2 hankkeen käynnistämisestä vuoden 2020 alusta.
Hankehaussa on kolme teemaa, joiden aihepiiristä esityksiä voi tehdä. Lisäksi voi esittää hankkeita, joissa jalkautetaan aiemmissa METSO-hankkeissa kehitettyjä ja tunnistettuja hyviä käytäntöjä ja toimintamalleja.
Hankehaun teemat ovat:
• Yhteisiä hyötyjä luonnonhoidosta. Luonnonhoidon toimenpiteillä voidaan monimuotoisuuden turvaamisen lisäksi edistää parhaimmillaan myös esimerkiksi vesien tilaa tai ilmastonmuutoksen hillintää ja siihen sopeutumista. Hankkeissa tulee pyrkiä luonnonhoidon eri keinojen ja tavoitteiden yhteensovittamiseen ja käytännön luonnonhoitomenetelmien kehittämiseen.
• Luonnonhoidon kehittäminen jatkuvassa kasvatuksessa. Myös jatkuvaan kasvatukseen perustuvassa metsänhoidossa tarvitaan luonnonhoitoa, jotta luontoarvojen säilyminen ja parantuminen voidaan varmistaa. Hankkeissa voidaan keskittyä joko luonnonhoidon menetelmien kehittämiseen tai monimuotoisuuden kannalta tärkeiden metsäisten luontotyyppien huomioon ottamiseen jatkuvassa kasvatuksessa.
• Mitä ympäristötukisopimuksen jälkeen? Monimuotoisuudelle tärkeät arvokkaat elinympäristöt ja metsien rakennepiirteet tulisi pystyä säilyttämään, vaikkei ympäristötukisopimusta uusittaisikaan tai vaikka metsätalouden harjoittamista jatkettaisiin uudelleen määräaikaisen ympäristötukisopimuksen jälkeen. Hankkeissa tulee kehittää suosituksia päättyneiden ympäristötukisopimuskohteiden luonnonhoitoon sekä metsäammattilaisille että yksityisille metsänomistajille.
Tarkemmat tiedot hankehausta sekä hakuohjeet löytyvät maa- ja metsätalousministeriön verkkosivuilta.
Käynnissä olevat luonnonhoidon kehittämishankkeet (metsonpolku.fi)
Aiemmat luonnonhoidon kehittämishankkeet
Lisätietoja:
Vanhempi tutkija Kaisu Aapala, Suomen ympäristökeskus SYKE, p. 0295 251 052, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
Neuvotteleva virkamies Ville Schildt, maa- ja metsätalousministeriö, p. 040 7210 687, etunimi.sukunimi@mmm.fi
Lähde:
https://mmm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/valtakunnallisten-metso-luonn…
2005: – – ”Tietämättömyytemme johtaa uusiin ongelmiin. Emme voi soveltaa tietoa, jota ei ole olemassa. Esimerkiksi suuri osa tunnetuista lääkeaineista on peräisin luonnosta. Jos emme tunne maapallon lajistoa, emme myöskään voi tutkia lajien sisältämiä mahdollisuuksia ihmiskunnalle.
Pienen ajatusleikin avulla myös monet luonnonsuojelua koskevat peruskysymykset saavat uuden ulottuvuuden: miten suojella, jos emme tiedä mitä suojella?” – – (E. Sääksjärvi)
https://www.ts.fi/mielipiteet/paakirjoitukset/1074…
—
2002: ”Maailman eliölajiston tutkimus on vasta alkutaipaleellaan. Kukaan ei vielä tiedä edes suunnilleen, paljonko lajeja on olemassa.” (E. Sääksjärvi)
”Kuinka monta lajia ehtisikään hävitä ennen kuin niistä tiedetään yhtään mitään?”
https://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/ma…
—
Talousmetsissä ns. puupelloissa ei ole luonnon rikasta monimuotoisuutta. Säilyttäkäämme siis aitoja luonnonmetsiä tuleville sukupolville!
Katso video:
http://www.metsonpolku.fi/fi-FI
”METSO on vapaaehtoista metsiensuojelua – korvausta vastaan
METSO on yksityisille metsänomistajille suunnattu vapaaehtoinen ohjelma, jonka kautta voi suojella ja hoitaa metsiensä luontoarvoja – turvata luonnon monimuotoisuuden säilymistä. Suojelusta maksetaan korvaus puuston arvon perusteella. Tutustu eri vaihtoehtoihin ja pyydä arviota oman metsäsi soveltuvuudesta METSO-kohteeksi. Yhteydenotto ei velvoita sinua mihinkään.”
Ilmoita asiaton viesti
Paljon on korjattavaa metsän monimuotosen käytön korvaamiseksi metsän omistajille.
Helsingin yliopiston ympäristöekonomianprofessori Markku Ollikainen ja Luonnonvarakeskuksentutkimusprofessori Jussi Uusivuori esittivät uudenlaisen hiilikorvauksen käyttöönottoa metsänomistajille.
Luin tästä Yle uutisista joten se on aivan julkinen mutta jostakin syystä kovin vaisusti muutoin muissa medioissa kerrottu.
Kun Jyväskylän korkeudellä metsän kasvu on 4 kiinto-m3 ha niin 100 ha-rille olisi hiilinielukorvaus metsänomistajalle noi 10000 € vuosi.
Jokamiehen oikeuskin aiheuttaa kuluja metsänomistajalle mutta OK kunhan metsässä liikkuu taiten ja jokamiehenoikeutta ei käytetä liiketoimintaan.
Vaihtoehtoisesti hiilinielukorvauksen voisi korvata puun myyntiveron poistolla.
Ilmoita asiaton viesti
Seppo, tarkoititko tätä? Ks. alla
https://yle.fi/uutiset/3-9827921
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitin juuri tätä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä metsäverotusta voisi tosiaan uudistaa ja yksinkertaistaa – jollakin tavalla. Verotuksesta hyvä kooste alla:
https://www.metsakeskus.fi/sites/default/files/toi…
Luulenpa, että perijäsukupolvet eivät sen takia aktiivisesti ota kantaa metsäkeskusteluissa suuntaan tai toiseen, koska he kokevat, että metsiin liittyvät hoito-, kasvatus- ja verotuskäytännöt ovat sen verran monimutkaisia ja asiantuntijuutta vaativia, että he ovat alttiina vain ääripäistä löytyville ratkaisuille: joko avohakkuut tai ”annetaan metsän vaan kasvaa”.
Metsänomistajuus ja siitä seuraavat oikeudet ja velvollisuudet pitäisi saada selkeään kestävin periaattein laadittuun pakettiin, jotta sen voisi ”myydä” nuorille metsäperijöille. Ollikaisen suunnitelmissa voisi olla ihan itua, sitä kannattaisi jalostaa.
Avohakkuita en kuitenkaan voi kannattaa laajassa mitassa. Jatkuvankasvatuksen menetelmät ja sitä koskeva verotus käyttöön!
Ilmoita asiaton viesti