Kehtaako joku vielä ihmetellä, miksi syntyvyys on Suomessa jyrkässä laskussa?
Kuvittele, että olet suomalainen nuori ja juuri perustamassa perhettä, mutta luet alla olevat rivit
”Syrjäseutujen "rupuasunnoille" ehdotetaan romutuspalkkiota –Tutkija: miljoona asuntoa väärässä paikassa. Vuokraturvan Timo Metsola ehdottaa vanhojen talojen romutuspalkkiota muuttotappiopaikkakuntien halvaantuneen asuntokaupan elvyttämiseen.”
https://yle.fi/uutiset/3-10044762
Aktiivimalli kauhistuttaa työelämän kehittäjää: "Eniten huolestuttavat pitkäaikaistyöttömät"
https://yle.fi/uutiset/3-10002322
”Finanssivalvonta kiristää asuntojen lainakattoa – kesästä alkaen ostajalla on oltava 15 prosenttia omaa rahaa, Finanssivalvonta (Fiva) kiristää asuntolainojen saamisen ehtoja.”
https://www.rakennuslehti.fi/2018/03/finanssivalvonta-kiristaa-asuntojen…
”Hallitus päätti: Alle 30-vuotiaan määräaikaisuuden perusteet poistetaan” [ei toteutunutkaan, onneksi!]
https://www.verkkouutiset.fi/hallitus-paatti-alle-30-vuotiaan-maaraaikai…
”Yrittäjät kiittelevät hallituksen aikeita heikentää irtisanomissuojaa – Työntekijän luonne ei aina selviä koeaikana. Hallitus pyrkii vauhdittamaan työllisyyttä madaltamalla irtisanomisen suojaa alle 20 työntekijän firmoissa.”
https://yle.fi/uutiset/3-10157640
”Onko korkojen nousu nurkan vai korttelin takana?”
https://www.taloustaito.fi/koti/onko-korkojen-nousu-nurkan-vai-korttelin…
Perhevapaauudistusta ei toteuteta tällä vaalikaudella. Hallituspuolueiden puheenjohtajat kokoontuivat illalla käsittelemään jumiutuneita perhevapaauudistusneuvotteluita.”
https://yle.fi/uutiset/3-10071629
”EU:n maataloustukien leikkaus voi iskeä ilmoitettua kovemmin – Brysselissä ihmetellään epäselviä lukuja. Komissio puhuu 5 prosentista, meppien mukaan leikkaus voisi olla 15 prosentin luokkaa.”
https://yle.fi/uutiset/3-10221616
”Aktiivimalli 2:lle rankkaa kritiikkiä työmarkkinajärjestöiltä – Johtanee hyvin tulkinnanvaraisiin päätöksiin"
https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/681786-aktiivimalli-2lle-rankk…
”Ei vakituista työtä eikä omaa asuntoa – elämän epävarmuus uhkaa nuorten aikuisten terveyttä.”
https://www.iltamakasiini.fi/artikkeli/674077-ei-vakituista-tyota-eika-o…
”Miksi syntyvyys Suomessa laskee? – 9 selitystä”
https://www.kaksplus.fi/perhe/minun-tarinani/syntyvyys-suomessa-laskee-9…
”Muuttohaluiset ovat jumissa syrjäseudulla, sillä asuntokauppa ei käy – suvun vanhaa taloa ei haluta enää edes kesämökiksi”
https://yle.fi/uutiset/3-10317748
”Sijoitusasunnoissa muhii iso riski – vaaran merkit ovat jo ilmassa”
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/sijoitusasunnoissa-muhii-iso-riski–v…
”Käykö asuntotuotanto jo liian kovilla kierroksilla? Muutamassa kaupungissa vaara ylituotannosta”
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/kayko-asuntotuotanto-jo-liian-kovilla…
”Kuka maksaa jättimäiset taloyhtiölainat? Hypon Ari Pauna uskoo, että asuntosijoittajat karkaavat ennen lyhennysten alkua”
https://www.talouselama.fi/uutiset/kuka-maksaa-jattimaiset-taloyhtiolain…
Nuorten huoli ilmastonmuutoksesta kasvanut jyrkästi – "Nuoret ovat paljon tietoisempia kuin aiemmat sukupolvet tuossa iässä"
https://yle.fi/uutiset/3-10346864
Maahanmuuton voitto EU:n ulkopuolelta muuttaneista
Suomen saama muuttovoitto koostui lähes täysin EU:n ulkopuolelta tulleista muuttajista vuonna 2017. Muutto muista kuin EU-maista tosin vähentyi edellisestä vuodesta ja myös muutto EU:n ulkopuolisiin maihin oli vähäisempää. Maahanmuuton netto EU:n ulkopuolisesta muutosta väheni 14 249:ään edellisen vuoden 15 716:sta.
https://www.stat.fi/til/muutl/2017/muutl_2017_2018-10-30_tie_001_fi.html
—
Voisimmekohan tehdä jotakin näille asioille? Voisiko seuraava hallitus tehdä näille asioille jotakin?
Jos ennen vanhaa (50-90luvulla) olisi ollut tietoa saatavalilla kuten nyt (Interenet/uutiset), miten paskasti maa makaa, niin veikkaan ettei silloinkaan oltaisiin jaskettu tehdä lapsia…
Nythän sinä et muuta näe kuni Leikkauksia/huonoa työttömyys tilannetta, ja työttömiä joka puolella! Ei ihme jos aivot heittää lapsi haaveet nurkkaan, ja ihmiset jäävät odottamaan parempia aikoja joita ei tule!
Ilmoita asiaton viesti
Jos 1963 olisi tiedetty kuinka hyvin asiat tulevat olemaan 2018, niin mitä…..
Ilmoita asiaton viesti
Petri, kyllä tulloinkin osattiin ajatella, mutta ajateltiin, että onhan tässä vielä aikaa ja matkaa jäljellä – itsellä ja omilla lapsilla.
Ihminen kuin ei näe juuri omaa nokkaansa pidemmälle. Ikävä totuus.
(Hups hyppäsi vähän väärään kohtaan, kun yritin vastata Petrille)
Ilmoita asiaton viesti
Vakaa toimeentulo molemmilla ja kohtuuhintainen asunto. Kun nuo edellytykset täyttyvät, niin lapsiakin tulee ja kotimainen kysyntäkin saattaa kasvaa. Hallitusta ei taida tuo sen vähempää kiinnostaa.
Ilmoita asiaton viesti
Hallitusta kiinnostaa ensisijaisesti osinko- ja korkotuotot. Myös veronalennukset ovat lähellä sydäntä. Tavan ihmiset aiheuttavat kuluja, joita pitää tietenkin vähentää ja leikata.
Ilmoita asiaton viesti
– – ”Sipilä painottaa, että ihmisten elämänvalintoihin ei tietenkään politiikalla pystytä eikä haluta vaikuttaa.” – –
https://www.suomenmaa.fi/?app=NeoDirect&com=6/3/43…
—
Aikamoinen sammakko pulahti nyt pääministerin suusta. Mihin sitä politiikkaa; hallitus-, politiikka- tai vaaliohjelmia – jopa varjobudjetteja – tarvitaan, jos ei siihen, että niillä halutaan vaikuttaa ihmisten elämänvalintoihin?
Onko meillä siis 200 kansanedustajaa valittuna vain huvin vuoksi? Viihdyttämään meitä ja antamaan aiheita kirjoitella tänne US:ään?
Ilmoita asiaton viesti
”Tulevaisuuspolitiikka – mitä se on, ja mikä on tulevaisuusvaliokunnan rooli?”
Pääministeri Sipilän tervehdyspuhe eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan 25-vuotisjuhlakokouksessa (Valtioneuvoston viestintäosasto 16.11.2018 10.35)
Puhe
https://vnk.fi/artikkeli/-/asset_publisher/paamini…
—
Mikä on Tulevaisuusvaliokunta?
”Tulevaisuusvaliokunta käsittelee tulevaisuuden kehitykseen vaikuttavia tekijöitä, tulevaisuuden tutkimusta ja teknologiakehityksen vaikutuksia. Tulevaisuusvaliokunta ei yleensä käsittele lakiehdotuksia. Valiokunnan toimialaan kuuluvat muun muassa valtioneuvoston tulevaisuusselonteko sekä lausunnot pyynnöstä muille valiokunnille niiden toimialan asioista tulevaisuutta koskevin osin sekä valiokuntaan lähetettyjen muiden valtiopäiväasioiden valmistelu.” – –
https://www.eduskunta.fi/FI/lakiensaataminen/valio…
Ilmoita asiaton viesti
Ei, Kirsi, minä en usko että syntyvyys syntyisi lehtiotsikoista.
Ilmoita asiaton viesti
Kai, eipä kai…
Mutta, entäpä jos lehtiotsikot kertoisivat, että puolue x lupaa nostaa lapsilisät kaksinkertaisiksi ensi vaalikaudella? Uskoisin, että tuo puolue olisi takuuvarmasti seuraavassa hallituksessa ja tässä myönteisessä ilmapiirissä lapsiakin ehkä lähtisi sikiämään enemmän… Ainakin syntyvyyden lasku loppuisi.
Ohjataan vaikka ne Orpon palkkatuet lapsilisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Kosketuspintasi moderneihin nuoriin aikuisiin näyttää kadonneen. Minusta nuorten lastentekoharrastuksen esteenä on parisuhteeseen sitoutumiseen liittyvät ongelmat ja yksilökeskeiset tavoitteet.
Lapsia tehdään jossain vaiheessa, mutta ensin keskitytään matkusteluun, voitaisiin asua vaikka jossain ulkomailla ja sitten keskittyä uraan. Jotakuinkin näin sanaili moderni nuori, umpirakastunut nainen suositussa nuorison tv-sarjassa.
Lasten tekeminen on nykymaailmassa jostain luopumista. Ennenhän lapsettomuus on koettu sellaiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kai, siinä suhteessa taidat olla oikeilla jäljillä, että kun lapsentekoa lykätään reilusti, niin sitten kun niitä haluattaisiin, niitä ei sitten saadakaan.
Myös tämä:
– – ”Suomalaiset miehet syrjäytyvät siis vauhdilla. Tällä on suuri vaikutus syntyneiden lasten määrään ja siihen, että yhä useampi mies jää kokonaan ilman lapsia.
Väestöliiton mukaan vain perusasteen suorittaneista 40−45 vuotiaista miehistä 35 prosenttia on lapsettomia. Ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneista heitä on vain 22 prosenttia. Saman ikäisillä naisilla koulutus ei juuri korreloi lapsettomuuden kanssa.
–Miehet syrjäytyvät perheellistymisestä. Tällä hetkellä 20−29 vuotiaista miehistä melkein 87 prosenttia on vailla lasta. Tämä on todella korkea luku, Väestöliiton johtaja Anna Rotkirch sanoo Talouselämälle.” – –
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/245785-syntyvyys-…
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka lapsentekoa lykätäänkin myöhemmälle iälle, kaikki eivät sellaiseen silloinkaan ryhdy. Ei ole sopivaa kumppania tai elämäntilanne on vääränlainen. Lapsen saaminen ei ole lapsenhankkimisen este kuin muutaman prosentin osalla. Tärkeämmät syyt ovat muualla.
20-29 -vuotiaiden miesten vertailuluku on korkea, muttei nykypäivänä edes yllätä. Onhan keskimääräinen ensisynnyttäjä-äidin keski-ikä nykyisin jo yli 29 vuotta ja ensimmäisen lapsen syntymän aikaan isien keski-ikä jo yli 31 vuotta.
https://www.stat.fi/til/synt/2016/02/synt_2016_02_…
Ilmoita asiaton viesti
Taloudellisilla seikoilla on joku minimaalinen vaikutus toki mutta jos nyt muistetaan, että homo sapiens on ollut olemassa jo ennen hyvinvointivaltiota ja tästä huolimatta jatkanut sukua niin syypäitä tähän on kai olleet sellaiset asiat kuin vietti, vanhuuden turva ja joku perhemalli. Näistä vain ensimmäinen on enää olemassa ja sekin hoidetaan ehkäisyllä monessa tapauksessa.
Sinänsä nykykehitys on vain hyvä kun ihmisiä on liikaa ja työt hoitaa automaatio ja robotiikka. Jos joku kovasti halajaa vaikka maahanmuuttajia niin otetaan sitten maahanmuuttajarobotteja Japanista.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta tulisi ensin päivittää Suomen hyvinvointivaltio 2020-luvulle: mitä palveluita yhteiskunnan varoilla me tarvitaan ja mitä ei? Vasta sitten meidän tulee miettiä, miten me se katetaan?
Kouluttamalla suomalaisia paremmin vai ottamalla halvalla työntekijöitä ulkoa?
Arvovalinta.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä Kirsin kommentti oli jo pieni askel systeemiajattelun suuntaan. Olen kirjoittanut siitä monta kirjaa, viimeksi tekoälyyn liittyen.
Systeemin tulee löytää identiteettinsä, omat arvonsa, mitä kautta syntyy intentionaalisuus:aikomus toimia, kuten kirjoitit toisin sanoin. Määrittelin kirjassani vastuullisen tekoälyn, Responsible AI, näillä keinoin.
Sama koko Suomelle, lasten hyväksi?
Ilmoita asiaton viesti
Erkki, puoluejohtajistamme eniten systeemiajattelun suuntaan menee Halla-aho:
”Suomessa väki harmaantuu ja vauvat vähenevät – Yle kysyi kaikilta puoluejohtajilta, mitä asialle pitäisi tehdä”
– – ”Perussuomalaisten mielestä myöskään työperäisen maahanmuuton lisääminen ei ole ratkaisu. Mallia Halla-aho lähtisi hakemaan Japanista, jossa heikon väestönkasvun ongelmia pyritään ratkaisemaan maahanmuuton sijaan lisäämällä tehokkuutta yhteiskunnassa.
– Meidän pitää lisätä yhteiskunnan toimintojen tehokkuutta esimerkiksi automatisaation avulla. Väestönkasvua itsessään ei voi pitää minään tavoitteena.
Halla-ahon mielestä olennaisinta on, että heikkenevän väestönkasvun Suomi ei lähde lisäämään julkisia menoja epäonnistuneella maahanmuutolla.” – –
https://yle.fi/uutiset/3-10511908?utm_source=newsl…
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä että jotain mallia katsotaan, mutta ei sekään systeemiajattelua ole, että tehokkuutta lisää, koska tuottaa lisää työttömyyttä. Eikö sen pitäisi olla selvää?
Lisää kekseliäisyyttä tarvitaan ja se rakenneuudistus, sekä luovuutta ja oppimisen halua. Ekonomisteille ei ole siihen kykyjä.
Lukekaa kirjastani. En jaksa tänne kaikkea selittää.
Ilmoita asiaton viesti
Luulen kuitenkin, että suuri syy ettei lapsia synny, on lisääntymisbiologiset ongelmat. Ympäristölääketieteelliset tutkimukset mm. suomalaismiesten siittiöluvusta osoittavat, että miesten hedelmällisyysluku on romahtanut 1990-luvun alusta. Tuolloin suomalaiset olivat maailman hedelmällisempiä ja Keski-Euroopassa huono tilanne. Nyt olemme samassa luokassa muiden eurooppalaisten kanssa. Jos lopulta on tästä kyse mitään ei voi enää tehdä lyhyellä tähtäimellä. Kemikalisaatio on niin laajaa ja sen vaikutuksia on vaikea ennustaa.
Ilmoita asiaton viesti
Täyttä roskaa. Syntyvyyden laskun syy ei ole lisääntymisfunktion patologia. Laatuspermaa on koko helvetin maa pullollaan. Miljardeja ja miljardeja siittiöitä, jotka kykenevät hedelmöittämään munasolun.
Syntyvyyden laskun merkittävin yksittäinen selittävä tekijä on raskauden ehkäisy.
Ilmoita asiaton viesti
Harvoin olen Virkkulan kanssa samaa mieltä. Nyt, kun olen, sellainen pitää kirjoittaa ylös.
Raskauden ehkäisy on syntyvyyden laskun perussyy.
Mikä selittäisi sen, että raskauden ehkäisyä näytetään jatkettavan läpi elämän nykypäivän Suomessa niin, että suuri osa näyttää elävän koko elämänsä lapsettomina?
Ilmoita asiaton viesti
Yle.fi 7.7.2017:
– – ”Tutkijat eivät olleet uskoa lukuja – lapsia syntynyt alkuvuonna ennätysvähän. Tutkijat pitävät alkuvuoden aikana tapahtunutta syntyvyyden laskua poikkeuksellisena. Suurin pudotus tapahtui huhtikuussa.
Lapsiperheet kaipaavat rahan sijasta joustoja
Syntyvyyteen on yritetty vaikuttaa muun muassa lisärahalla ja lapsibonuksilla. Anna Rotkirch kertoo, että kun näitä keinoja on tutkittu, on selvinnyt, että niillä on syntyvyyteen saatu vain hetkellisiä piikkejä.
– Pitkällä tähtäimellä tehokkainta on laaja perhepoliittinen paketti, joka tarjoaisi rahan sijaan enemmän joustoja, enemmän mahdollisuuksia yhdistää erilaisia elämäntilanteita hyvään ja tuettuun vanhemmuuteen. Rahalla voi saada jonkin yksittäisen kunnan lapsiluvun pomppaamaan, mutta se tarkoittaa vain sitä, että ne, jotka hankkisivat lapsen muutenkin, ajoittavat lapsen hankkimisen siten, että saavat lapsibonuksen, Rotkirch sanoo.
– Väestöliiton perhebarometreissä pienten lasten vanhemmat kaipaavat juuri eniten joustoa elämäänsä. Ne kaipaavat sitä jopa enemmän kuin rahaa, Rotkirch jatkaa.
Perhevapaista keskustelu junnaa paikallaan
Rotkirch pitää perhevapaiden pituuteen keskittyvää soutamista ja huopaamista ylimitoitettuna. Rotkirch muistuttaa, että tänä päivänä syntyvä lapsi elää noin satavuotiaaksi ja tekee elämänsä aikana töitä noin 60 vuotta.
– Jos sitten elämänkulun aikana saa kaksi lasta ja haluaa hoitaa niitä kotona vaikkapa kaksi vuotta, niin minä en näe, että se olisi koko elämän kulun kannalta kovin suuri ongelma, Rotkirch sanoo.
– Paljon suurempi haaste on se, miten saadaan ihmiset hankkimaan toivomansa määrä lapsia silloin, kun se on vielä mahdollista, Rotkirch tiivistää.”
https://yle.fi/uutiset/3-9707111
—
Tämä uutinen oli siis jo yli vuosi sitten. Miksi siis ei käyty tätä julkista kiivasta keskustelua syntyvyydestä jo silloin?
Tuodaanko tämä asia sopivasti vasta nyt, jotta sillä voidaan perustella, miksi ulkolaisen työvoiman saatavuusharkinta pitää poistaa?
Kannattaisi olla nyt hyvin tarkkoja tulevan irtisanomislain ja saatavuusharkinnan poiston yhteisvaikutuksista: Kikyn avulla saatiin palkat kohtuullisiksi ja kirittyä kilpailukykyä kiinni naapureihin nähden, ja nyt kun olisi palkankorotusten aika, laaditaan irtisanomislaki ja poistetaan ulkolaisen työvoiman saatavuusharkinta: suomalaiset mukamas ”epäkurantit” työntekijät irtisanotaan – usein iäkkäät korkeapalkkaiset – ja korvataan matalapalkkaisilla ulkolaisilla työntekijöillä.
Reilua, vai mitä?
Ilmoita asiaton viesti