Avoimuutta EU:n päätöksentekoon! Missä uusi delegoitujen säädösten rekisteri?
Suomi on jo vuoden myöhässä! Rekisteri julkiseksi ja käyttöön myös Suomessa:
"Euroopan komission lehdistötiedote 13.12.2017: "Tiistaina 12. joulukuuta verkossa avattu uusi rekisteri helpottaa delegoituina säädöksinä annettujen EU:n päätösten löytämistä ja niiden käsittelyvaiheiden seuraamista.
Jotta kansalaiset ja intressitahot voisivat seurata tätä EU:n päätöksentekomenettelyä nykyistä paremmin, Euroopan parlamentti, neuvosto ja Euroopan komissio ottavat käyttöön uuden yhteisen verkkopohjaisen rekisterin, josta jokainen voi helposti hakea delegoituja säädöksiä käyttämällä hakuperusteena tiettyä aihealuetta tai perussäädöstä.
”Tässä yhteydessä toteutamme jälleen komission paremman sääntelyn agendaa sekä yhdessä parlamentin ja neuvoston kanssa antamaamme sitoumusta parantaa lainsäädäntöä Euroopan kansalaisten hyväksi. Tämän uuden verkkopohjaisen rekisterin myötä EU:sta tulee avoimempi. Rekisteri antaa mahdollisuuden tutustua prosessiin, jota käytetään hyväksyttäessä politiikkatoimiemme täytäntöönpanossa tarvittavia teknisiä sääntöjä”, selitti Euroopan komission ensimmäinen varapuheenjohtaja Frans Timmermans.
Euroopan parlamentin puhemies Antonio Tajani totesi, että rekisterin välityksellä kansalaiset pystyvät seuraamaan delegoituja säädöksiä koskevaa päätöksentekoprosessia. ”Delegoidut säädökset vaikuttavat usein teknisiltä, mutta ne saattavat olla myös poliittisesti arkaluonteisia. Rekisteri on vastaus parlamentin jo pitkään esillä pitämään vaatimukseen tuoda EU:n päätöksenteko lähemmäs kansalaisia ja tehdä näin EU:n toimielinten toiminnasta ja lainsäädännöstä avoimempaa”, Tajani sanoi.
EU-asioiden varaministeri Matti Maasikas totesi neuvoston puheenjohtajavaltiona toimivan Viron puolesta, että EU:n päätöksentekoprosessista on tehtävä kansalaisten kannalta helpommin lähestyttävä. ”Olen iloinen siitä, että tänään avatun uuden rekisterin välityksellä kuka tahansa voi entistä helpommin seurata delegoitujen säädösten hyväksymismenettelyä. Tämä vastaa tavoitettamme tehdä EU:n toimielinten toiminnasta avoimempaa” , Maasikas sanoi.
Uusi toimielinten yhteinen delegoitujen säädösten rekisteri tarjoaa kattavasti tietoa näihin säädöksiin liittyvän menettelyn eri vaiheista. Käyttäjät voivat tehdä rekisteristä hakuja ja seurata delegoitujen säädösten käsittelyn etenemistä komission suunnitteluvaiheessa laatimasta luonnoksesta aina Euroopan unionin virallisessa lehdessä julkaistavaan lopulliseen säädökseen. Rekisteri antaa tietoja myös delegoituihin säädöksiin liittyvän menettelyn vaiheista parlamentissa ja neuvostossa sekä tällaisten säädösten valmisteluun osallistuvien komission asiantuntijaryhmien työstä. Se lisää päätöksenteon avoimuutta, koska sen ansiosta kaikki delegoituihin säädöksiin liittyvä olennainen tieto on helposti saatavissa yhdestä paikasta. Käyttäjät voivat myös tilata ilmoituksia tietyn delegoidun säädöksen käsittelyn etenemisestä.
Delegoiduilla säädöksillä täydennetään tai muutetaan EU:n lainsäädäntöä. Niitä annetaan usein seuraavilla aloilla: talous, maatalous, ympäristö, kansanterveys, sisämarkkinat ja kauppa. Ne kuuluvat johdettuun oikeuteen, ja niitä käytetään esimerkiksi päivitettäessä lainsäädäntöön sisältyviä teknisiä vaatimuksia. Euroopan parlamentti ja neuvosto valtuuttavat komission laatimaan ja toimittamaan niille luonnoksia delegoiduiksi säädöksiksi. Niillä on oikeus hylätä komission laatima luonnos.
Tausta
EU:n kolme toimielintä sopivat 15. maaliskuuta 2016 paremmasta lainsäädännöstä tehtävästä toimielinten välisestä sopimuksesta Euroopan komission ehdotuksen perusteella, joka esitettiin toukokuussa 2015 hyväksytyssä EU:n paremman sääntelyn agendassa. Toimielinten välinen sopimus muuttaa koko päätöksentekosykliä kuulemisista ja EU-säädösehdotusten vaikutustenarvioinneista lähtien aina säädösten hyväksymiseen, täytäntöönpanoon ja arviointiin asti. Sopimuksessa toimielimet sitoutuivat perustamaan viimeistään vuoden 2017 loppuun mennessä yhteisen delegoitujen säädösten erityisrekisterin, josta saa tietoa jäsennellysti ja käyttäjäystävällisessä muodossa. Näin lisätään avoimuutta, helpotetaan suunnittelua ja mahdollistetaan delegoidun säädöksen kaikkien eri vaiheiden seuranta. Tämä sitoumus pannaan täytäntöön tänään avatun rekisterin myötä."
Lisätietoja
Delegoitujen säädösten rekisteri
Toimielinten välinen sopimus paremmasta lainsäädännöstä
Delegoitujen säädösten rekisteriä koskeva esite
IP/17/5221
Lisätietoa tiedotusvälineille:
- Natasha BERTAUD (+32 2 296 74 56)
- Tim McPHIE (+ 32 2 295 86 02)
Lisätietoa yleisölle: Europe Direct -palvelu, puh. 00 800 67 89 10 11 tai sähköposti
Lähde:
http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-5221_fi.htm
—
Kuulemiset
Julkisissa kuulemisissa voit kertoa mielipiteesi EU:n uusien aloitteiden soveltamisalasta, painopisteistä ja lisäarvosta tai arvioida nykyistä politiikkaa ja säädöksiä.
Tästä alla olevasta linkistä EU:n julkisiin kuulemisiin, joiden toivoisi olevan myös useammin suomen kielellä:
https://ec.europa.eu/info/consultations_fi
EU:n virallisessa lehdessä:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/PDF/?uri=OJ:L:2016:123:FU…
TOIMIELINTENVÄLISET SOPIMUKSET EUROOPAN PARLAMENTIN, EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTON JA EUROOPAN KOMISSION VÄLINEN TOIMIELINTEN SOPIMUS PAREMMASTA LAINSÄÄDÄNNÖSTÄ TOIMIELINTEN VÄLINEN SOPIMUS tehty 13 päivänä huhtikuuta 2016, paremmasta lainsäädännöstä EUROOPAN PARLAMENTTI, EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO JA EUROOPAN KOMISSIO, jotka ottavat huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 295 artiklan, sekä katsovat seuraavaa:
– – (6) Toimielimet katsovat, että tavoitetta paremmasta lainsäädännöstä voidaan edistää julkisella kuulemisella ja sidosryhmien kuulemisella, voimassa olevan lainsäädännön jälkiarvioinnilla ja uusien aloitteiden vaikutusten arvioinnilla.
(7) Neuvottelujen helpottamiseksi tavallista lainsäätämisjärjestystä noudatettaessa ja Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 290 ja 291 artiklan soveltamisen helpottamiseksi tässä sopimuksessa vahvistetaan periaatteet, joiden mukaisesti komissio kokoaa kaiken tarvittavan asiantuntemuksen ennen delegoidun säädöksen hyväksymistä.
(8) Toimielimet toteavat, että tavoitteisiin unionin lainsäädännön yksinkertaistamisesta ja sääntelytaakan keventämisestä olisi pyrittävä rajoittamatta perussopimuksissa määritettyjen unionin poliittisten tavoitteiden saavuttamista tai sisämarkkinoiden eheyden turvaamista.
(9) Tällä sopimuksella täydennetään seuraavia parempaa lainsäädäntöä koskevia sopimuksia, julistuksia ja lausumia,joihin toimielimet ovat edelleen täysin sitoutuneet:” (jatkuu alla)
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/PDF/?uri=CELEX:32016Q0512(01)&from=EN
Lähde: FI 12.5.2016 Euroopan unionin virallinen lehti L 123/1
Edellä oleva teksti löytyy kokonaan täältä (valitse kieleksi FI):
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?ur…
Ilmoita asiaton viesti
Edellä on kerrottu, että – – ”(8) Toimielimet toteavat, että tavoitteisiin unionin lainsäädännön yksinkertaistamisesta ja sääntelytaakan keventämisestä olisi pyrittävä rajoittamatta perussopimuksissa määritettyjen unionin poliittisten tavoitteiden saavuttamista tai sisämarkkinoiden eheyden turvaamista.”
—
Maankäytössä, rakentamisessa ja kaavoituksessa on normien purussa ja kaavoituksen sujuvoittamisessa menty jo tuon kohdan yli: kuntalaisten perusoikeudet eivät enää toteudu puuttuvien kuulemisten ja kuntien itsemäärämisoikeuden vuoksi.
Mm. Kokeilulaki* (ks. seuraava kommentti) on ollut ja on edelleen täysin EU:n oikeuden ja kansallisen perustuslakimme vastainen. Sen turvin on kuitenkin kaavoitusta sujuvoitettu 10 suurimmassa kaupungissa ja saatu kaupungistuminen jo siihen pisteeseen, että koko Suomen hyvinvointi ja omavaraisuus on uhattuna. Jos julkiset sähköiset kuulutukset vielä tulevat kaavoitukseen ja maankäyttöön sekä LUOVA-virasto, tilanne on kestämätön kuntalaisten ja kansalaisten kannalta.
Yhtenä vakavana esimerkkinä tästä Suomen kansalaisten täydellisestä ohittamisesta on nyt ilman eduskunnan päätöstä ”allekirjoitettu” GCM-sopimus.
Ulkoministeriön johtavan asiantuntijan Renne Klignen mukaan ”GCM-kompaktissa on 23 tavoitetta. Ne liittyvät esimerkiksi siirtolaisten ja heidän perheidensä suojeluun, oikeuksiin ja parempiin elin- ja työoloihin. Kompaktin tavoitteena on lisäksi parantaa kansainvälisten maahanmuuttoprosessien hallintaan liittyvää tietojenkäsittelyä sekä torjua taloudellisista, ympäristöön liittyvistä ja poliittisista syistä johtuvaa pakotettua siirtolaisuutta. Yhtenä pointtina on myös integroidun, turvallisen ja koordinoidun rajavalvonnan tavoitteiden korostaminen.
Myös siirtolaistaustaisten työntekijöiden hyväksikäytön, ihmiskaupan ja syrjinnän torjuminen ovat kompaktin ytimessä.” – –
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/ef647c46-254…
—
Ilmoita asiaton viesti
*= viittaus edellisessä kommentissa:
21.12.2010/1257
Laki kevennettyjen rakentamis- ja kaavamääräysten kokeilusta
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2010/20101257
Ilmoita asiaton viesti
Sivu 5: – – ”Julkinen kuuleminen ja sidosryhmien kuuleminen ja palaute
19. Julkinen kuuleminen ja sidosryhmien kuuleminen ovat erottamaton osa tietoon perustuvaa päätöksentekoa ja lainsäädännön laadun parantamista. Komissio järjestää ennen ehdotuksensa hyväksymistä avoimia ja läpinäkyviä julkisia kuulemisia ja varmistaa, että mahdollisimman laaja osallistuminen on näitä kuulemisia koskevien menettelysääntöjen ja määräaikojen puitteissa mahdollista, sanotun kuitenkaan rajoittamatta komission ehdotuksiin Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 155 artiklan 2 kohdan* mukaisesti sovellettavia erityisjärjestelyjä. Komissio kannustaa erityisesti pk-yritysten ja muiden loppukäyttäjien suoraa osallistumista kuulemisiin. Osa niistä järjestetään julkisina verkkokuulemisina. Julkisten kuulemisten ja sidosryhmien kuulemisten tuloksista tiedotetaan viipymättä molemmille lainsäädäntövallan käyttäjille, ja ne julkistetaan.” – –
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/PDF/?uri=CELEX:32016Q0512(01)&from=EN
– siirrä em. osoite google-kenttään, tai hae alta FI-kielivalinnalla:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?ur…
Ilmoita asiaton viesti
*Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 155 artiklan 2 kohta löytyy alla olevasta linkistä ”EUROOPAN UNIONIN TOIMINNASTA TEHDYN SOPIMUKSEN KONSOLIDOITU TOISINTO”:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/PDF…
Katso erityisesti sivulta 114 alkaen ”X OSASTO SOSIAALIPOLITIIKKA” 151 artikla ja siitä eteenpäin.
Ilmoita asiaton viesti