Sinua saadaan jahdata, jos olet "köyhä kuin kirkonrotta"

"Näin TE-virkailijan uusi bonus laukeaa: +1061,24 €, jos pitkäaikaistyötön saa töitä", ks. alla:
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/267630-nain-te-virkailijan-uusi-bonus-l…
Tehdäänpä vertailu:
Kun pitkäaikaistyötön aktivoituu Aktiivimalli I:llä, niin hän saa pitää nykyisen suuruisen työmarkkinatuen. Jos tämä pitkäaikaistyötön ei aktivoidu Aktiivimalli I:llä, häneltä veloitetaan 4,65 % hänen työmarkkinatuestaan.
Hetemäen mallissa TE-virkailija saa 1,5 viikon palkan aktivoidessaan pitkäaikaistyöttömän, ja jos TE-virkailija ei onnistu aktivoimaan pitkäaikaistyötöntä, niin häntä ei siitä sakoteta vaan hän saa pitää nykyisen palkkansa.
Reilua vai mitä?
Eli sillä, jolla on jo työtä ja rahaa, niin hän saa aktivoinnista lisää rahaa, mutta ei menetä mitään nykyiseen verrattuna, jos ei aktivoinnissa onnistu. Ja se, jolla ei ole työtä eikä juurikaan rahaa – eli on työtön – saa vielä lisäloven siihen pieneen työmarkkinatukeensa, jos ei aktivoidu toisten "pillin mukaan".
Tässä asiassa ei voida puhua ihmisten oikeudenmukaisesta kohtelusta – ei ensinkään.
Huono idea
—
Ajatus lähti ihan omille teilleen…
Köyhä kuin kirkonrotta:
https://www.kirjastot.fi/kysy/mista-tulee-sanonta-koyha-kuin?language_co…
"Sille, jolla on, annetaan…"
http://www.kotisatama.net/fi/raamattujasana/viikonsana/sana.php?paivays=…
Rauhallista Joulua!
Miten vaikuttaisi liikenneturvallisuuteen, jos liikennettä valvova poliisi saisi ”bonarit” jokaisesta kirjoittamastaan sakosta tai paranisiko rikostutkinnan tuloksellisuus, jos jokaisesta selvitetystä rikoksesta saisi erillisen tulospalkkion? Tehostuisiko verovirkailijan työnteko vastaavilla bonuksilla? Entäpä ammattisotilaat?
Valtionhallinnossa virkamiesten bonukset ja tulospalkkiot ovat olleet melko lailla tuntematon käsite. Niitä ovat saaneet käytännössä ainostaan ulosotto- ja haastemiehet.
Pidän bonuksia hyvinkin arveluttavina. Niilä on työn tekemistä motivoiva vaikutus, mutta vain silloin, jos kaikilla on mahdollisuus ansaita niitä.
Edelleen bonusten vaikutusaika on rajallinen. Ne motivoivat aikansa, mutta sen jälkeen tuloksellisuus taas laskee, ellei bonuksia lisätä.
Rahallista joulua kaikille!
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa myös huomioida, että bonukset johtavat usein myös selviin vääristymiin. Tuskin avaan väärin, että työllistämiseenkin tällaisia ilmaantuisi. Ainakin on selvää, että muut työt kärsisivät.
Ilmoita asiaton viesti
Jos kehitys on tosiaan tämä, niin seuraavaksi opinto-ohjaajat ja muut kuraattorit alkavat vaatia ylimääräisiä bonuksia siitä, että he saattavat nuoren opinpolun päähän.
Toivottavasti vastaavasti vanhustyöntekijöiden kohdalla ei aloiteta soveltaa tätä bonusmallia…
Ilmoita asiaton viesti
Esimerkeistäsi nähdään, että nykyiset bonusjärjestelmät ovat mätiä. Ennen oli selvä asetelma. Töitä tehtiin aika- tai sitten suoritepalkalla. Joskus niitä myös sekoitettiin, mutta ei koskaan niin. että molemmat olisivat olleet samaan aikaan täysimääräisiä.
Kyllä johtajilta ja kaikilta muiltakin pitää vaatia, että palkka riittää työn tekemisen motiiviksi. Muuten kaikki asiat pyrkivät vääristymään pahanpäiväisesti. Näissä asioissa tulevat aina heti mieleen Liliuksen poskettomat miljoonavedätykset.
Ilmoita asiaton viesti