Yhdeksi vaaliteemaksi ulkomaalaistaustaisten 1. ja 2. polven asukkaiden elinolot
Ulkomaalaistaustaiset ensisynnyttäjinä samanikäisiä kuin suomalaistaustaiset – mutta synnyttävät enemmän lapsia
– – "Ulkomaalaistaustaisia synnyttäjiä pääkaupunkiseudulla joka neljäs
Ulkomaalaistaustaisten synnyttäjien määrä Suomessa on noussut viime vuosina tasaisesti ulkomaalaistaustaisten määrän muutenkin kasvaessa. Ensimmäisen polven ulkomaalaistaustaisia on Suomen väestöstä vajaat 6 prosenttia.
Lapsen synnyttäneistä heitä oli kuitenkin 13 prosenttia vuonna 2017. Uudellamaalla heitä oli kaikista synnyttäjistä 22 prosenttia ja pääkaupunkiseudulla 26 prosenttia.
Maahanmuuttajataustaisten suomalaisia nuorempi ikärakenne näkyykin esimerkiksi ns. hedelmällisyysikäisten, eli 15–49-vuotiaiden, naisten määrässä.
Suomalaistaustaisista naisista 39 prosenttia oli hedelmällisyysikäisiä vuonna 2017. Sen sijaan ensimmäisen polven ulkomaalaistaustaisista naisista hedelmällisyysikäisten osuus oli peräti 68 prosenttia.
Kokonaishedelmällisyysluku edelleen hieman korkeampi maahanmuuttajilla
Jos syntyvyyttä tarkastellaan kokonaishedelmällisyysluvun avulla, havaitaan myös eroja suomalais- ja ulkomaalaistaustaisten välillä. Kokonaishedelmällisyysluku kertoo, kuinka monta lasta nainen synnyttäisi elämänsä aikana, jos syntyvyys pysyisi laskentavuoden tasolla.
Suomessa asuvien ensimmäisen polven ulkomaalaistaustaisten kokonaishedelmällisyysluku oli 1,92 vuonna 2017, kun taas suomalaistaustaisten oli 1,45 (kuvio 7).
Ero näiden lukujen välillä pienentyi vuosien 1990 ja 2009 välillä, mutta 2010-luvun kuluessa se on alkanut vähitellen kasvaa. Tähän viimeisimpään kehityskulkuun on lähinnä syynä suomalaistaustaisten kohdalla jyrkästi laskenut syntyvyys viime vuosina, ei kasvanut syntyvyys ulkomaalaistaustaisilla.
Koko väestön tasolla syntyvyys on Suomessa laskenut nyt jo seitsemänä vuonna peräkkäin, ja keskustelu ilmiön taustalla olevista syistä on ollut runsasta. Syntyvyyden lasku ei ole kuitenkaan niin selvästi koskenut ulkomaalaistaustaisia." – –
Kuvio 7. Kokonaishedelmällisyysluku suomalaistaustaisilla ja 1. polven ulkomaalaistaustaisilla 1990–2017
Lähde kuvaan: Tilastokeskus, Syntyneet, Väestörakenne
Lähde kuvaan: Tilastokeskus, Syntyneet, Väestörakenne
Lähde koko tekstiin (lue koko artikkeli alla):
http://www.stat.fi/tietotrendit/artikkelit/2018/ulkomaalaistaustaiset-en…
—
Suomen tulee pikaisesti jo miettiä 1. ja 2. polven ulkomaalaistaustaisten äitien ja lasten kohdalta mm. seuraavia asiakokonaisuuksia: äitiysneuvonta, perhepäivähoito, päiväkoti-, koulutus- sekä opiskelumahdollisuudet, armeija, työnsaanti ja asuminen – ja kaikissa eri kulttuuritaustoissa.
Näitä em. yhteisiä asioita tulisi miettiä ensin, ennen kuin päätämme vastaanottaa enemmän pakolaisia ja työn perässä Suomeen muuttavia ulkomaalaistaustaisia.
Tulossa olevien eduskuntavaalien yhdeksi pääteemaksi tulee nostaa, onko vauhdilla ikääntyvä Suomi valmis kaikkeen edellä kerrottuun?
Miten priorisoimme palvelut: asetammeko "omat" vanhuksemme vai ulkomaalaistaustaiset lapset jonossa ensimmäisiksi?
Eli äitien ja lasten vastakkainasettelu vaaliteemaksi? Joidenkin lapsentekoa on kontrolloitava enemmän kuin joidenkin toisten?
Ilmoita asiaton viesti
Esa, kiitos kommentoinnistasi. Mahdoitkohan lukea ihan tarkasti, mitä blogitekstissä sanottiin? Luitko mm. tämän:
– – ”Ulkomaalaistaustaisten synnyttäjien määrä Suomessa on noussut viime vuosina tasaisesti ulkomaalaistaustaisten määrän muutenkin kasvaessa. Ensimmäisen polven ulkomaalaistaustaisia on Suomen väestöstä vajaat 6 prosenttia.
Lapsen synnyttäneistä heitä oli kuitenkin 13 prosenttia vuonna 2017. Uudellamaalla heitä oli kaikista synnyttäjistä 22 prosenttia ja pääkaupunkiseudulla 26 prosenttia.” – –
En todellakaan tarkoittanut asettaa vastakkain äitejä ja lapsia. En siteeraamassani tekstissä asettanut vastakkain ns. ”omia” eli kantasuomalaisia tai ulkomaalaistaustaisia äitejä ja lapsia. Esa, minähän kirjoitin nimenomaan, että ”asetammeko ”omat” vanhuksemme vai ulkomaalaistaustaiset lapset jonossa ensimmäisiksi?”
Kirjoituksen esiin noston kautta tarkoituksenani oli tuoda esiin se, että Suomessa tulisi käydä laaja arvokeskustelu siitä, mihin Suomea ollaan jatkossa kehittämässä, ja mitkä väestöryhmät asetetaan etusijalle, kun valintaa joudutaan joka tapuksessa tekemään, jotta resurssit riittäisivät kaikille.
On otettava huomioon, että jos suunta on tämä, niin esimerkiksi pääkaupunkiseudun päättäjistä voi 20 vuoden päästä olla 1/4 ulkomaalaistaustaisia ja he totta kai kehittävät pääkaupunkiseutua – ja koko Suomea – omista kultuurisista näkökohdistaan katsoen.
Tarkoitukseni on vain kertoa, että kun teemme valintoja, niin tulee osata myös nähdä niiden kaikki seuraukset. Mitä päätöksiä nyt teemmekin, meidän tulee tiedostaa päätöstemme seuraukset.
Ilmoita asiaton viesti
Tänne asumaan hyväksytyillä ihmisillä on lainmukaiset oikeudet ja velvollisuudet. Perustuslaki velvoittaa yhdenvertaiseen kohteluun. Uudellamaalla ja kaupungeissa ei vieroksuta ’uussuomalaisia’ niin, että pidettäisiin jotenkin kamalana, että hekin saavat osallistua päätöksentekoon. Kuntavaaleissa saavat äänestää kirjoilla olevat ulkomaalaisetkin, eduskuntavaaleissa Suomen kansalaiset.
Vanhusten ja ulkomaalaistaustaisten lasten vastakkainasettelun maalailu on rasistista kuvittelua. Minäpä kuvittelen vuorostani: vanhusten asema voi tulokkaiden ansiosta jopa parantua, sillä monet tulevat kulttuureista, joissa iäkkäitä sukulaisia arvostetaan, eikä hylätä hoitolaitoksiin tai yksinäisyyteen.
Ilmoita asiaton viesti
Esa, kiitos jälleen kommentistasi. On arvokasta, että me täällä US:ssa harrastetaan tätä ”maalailua” – suuntaan ja toiseen. Ja jopa kärjistäen.
Tätä toivoisin myös meidän päättäjillemme myös tulevaisuudessa ja tulevan varalle. Ja tulossa olevat vaalikeskustelut ovat siihen oivallinen areena.
Kaikkein heikoin tilanne on se, että me ikäänkuin hyväuskoisena tehdään mielessämme se valinta, että ”nyt me otetaan tänne paljon lisää taitavia koodareita ulkomailta, jotta saadaan pidettyä Suomen kilapilukyky hyvänä tulevaisuudessa”.
Ihan totta, näin me saadaan varmasti niitä taitavia koodareita ulkomailta, mutta samalla me saadaan siinä kuormassa myös paljon erilaisia ulkomaalaistaustaisten vaatimuksia, joissa on erilainen taustavire kuin meillä kantasuomalaisilla.
Ja eihän tuossakaan mitään pahaa vielä ole, mutta jos me ikäänkuin ohitamme kaiken sen hupenevien resurssien uusjaon, joka on väistämättä tulossa myöhemmin kohdallemme, niin siinä kohtaa olemme tehneet itsellemme vääryyttä. Silloin me kaikki kärsimme, kun olemme asettaneet eri väestöryhmät toisiaan vastaan venyttämään yhteisiä eurojamme ihan soikeiksi.
Eivät ne koodarit (siis kärjistäen) tyydy vain työntekoon, vaan tottakai he aloittavat muokata tästä Suomen maasta itselleen mahdollisimman sopivan paikan asua osallistumalla aktiivisesti päätöksentekoon ja valitsemalla itselleen omia kansanedustajiaan.
Jää vaan nähtäväksi, millaiseksi he Suomen tulevaisuudessa muovaavat? Näin siis väistämättä käy, koska syntyvyys on ulkomaalaistaustaisilla jo nyt huomattavasti korkeampaa kuin kantasuomalaisilla.
Esa, toivottavasti sait nyt juoneni päästä kiinni 😉
Ilmoita asiaton viesti
’Jo nyt’ on kyllä aika hölmösti sanottu ulkomaalaistaustaisten syntyvyydestä, sillä hyvin äkkiä se lapsiluku siitä alenee lähemmäs uuden kotimaan lukemia, ensin lähemmäs oman viiteryhmän lukuja – jotka nekin ovat slemmat kuin entisen kotimaan.
Onhan jo nyt niin, että muualta tulleet alkavat vaatia kaikenlaista oman kulttuurinsa mukaista uusilla asuinseuduillaan. Esimerkiksi Pornaisissa kouluissa ja päivähoidossa joudutaan kuulemaan alueelle joukoittain muuttaneiden lestadiolaisten erikoisia vaatimuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Esa, kerrot nyt toisessa kappaleessasi ehkä samasta ilmiöstä kuin Petri Honkonen (kesk) alla:
”Keskustan Honkonen: Uskonnonvapaus uhattuna kouluissa – ”Suomen ilmapiiri on muuttunut todella erikoiseksi ja tunkkaiseksi”, ks. alla Suomenmaan artikkeli:
https://www.suomenmaa.fi/keskusta-nyt/keskustan-ho…
PS. se ”jo nyt” oli minulta huonosti ilmaistu – tarkoitin siis kasvavaa eroa kantasuomalaisiin synnyttäjiin verrattuna ts. että ero on vaan kasvava, koska kantasuomalaisten syntyvyys on alentunut jyrkemmin
Ilmoita asiaton viesti
Ei kouluissa ole mitään muuta uskonnonvapausongelmaa kuin se, että kaikki eivät vieläkään (edes kouluissa) supostu hyväksymään tai edes tajua, että sen on yhteisesti eduskunnassa päätetty olevan sekulaari paikka, jonka toimintaan uskonnonharjoitus ei kuulu. Ei uskontotunneille eikä juhliin. Ketään ei sa pakottaa uskonnonharjoitukseen osallistumaan, ei edes kirkon jäseniä tai opettajia. Ja sovittelevana detaljina on sitten säädetty, että yksi tai kaksi perinteistä juhlaohjelmaa, joilla on uskonnollinen tausta eivät tee juhlista uskonnonharjoitusta.
Ääriliikkeet, jotka vaativat, että lapsi koulussa ei saa katsoa elokuvaa, osallistua tonttujen piiritanssiin tai piirtää ympäristöopin tunnilla eläimiä tai saada seksuaalikasvatusta pitää sivistysyhteiskunnassa laittaa ruotuun. Lapsen oikeus tietoon ja sivistykseen on tärkeämpi oikeushyve kuin vanhempien oikeus ahtaiden ja vahingollisten näkemystensä toteuttamiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Rasismi -sanan käyttö pane ajattelemaan, ettet osaa ajatella.
Sanallista lahjakkuutta perinyt ymmärtää, ettei kyse ole mistään rasismista, jos kukin kansakunta haluaa edistää oman kansansa hyvinvointia ja tuntee vastuuta läheisistään.
Suomeen tulleet kymmenet kansalliset ryhmät eli finlänraret haluavat edistää omien kansallisten ryhmiensä hyvinvointia riippumatta vaikutuksesta suomalaisten hyvinvointiin.
Jos kaikki tuo on rasismia, niin miksi sangen monet haluavat lisätä rasististen ryhmien lukumäärää Suomessa? Eikö heillä ole kaikki inkkarit kanootissa? Vai ovatko katalia kansallisvaltiovihamielisiä tyyppejä?
Ilmoita asiaton viesti
Miksi ihmeessä pitää vinkua aina, jos selvää rasistia sanoo rasistiksi? Jos kohtelee ihmistä ryhmänsä edustajana ja lataa suhtautumisensa kielteisillä ennakkoluuloilla, niin on kyllä sitä ihtiään.
Kuka hullu ajattelee niin, että pitää jonkun kansallisen ryhmän etua edistää? Ei se mikään sivistynyt hyve ole. Yleensä ihmiset kyllä toimivat lähimpiensä hyväksi ja esim. naapurustossa (kylät, rappukäytävät jne) ei todellakaan pidetä asiallisena, jos jotkut jätetään kielen tai taustan takia ulkopuolelle. Hyvin moni on myös niin sivistynyt, että kykenee ajattelemaan lähipiiriään laajempiakin ihmisjoukkoja myötämielisesti ja toivoo heille hyvää. Vain 8-9% äänestäjistä toivoo pahaa, onneksi heitä ei kukaan fiksu halua merkittäviin päättäviin asemiin.
Ilmoita asiaton viesti
”Kuka hullu ajattelee niin, että pitää jonkun kansallisen ryhmän etua edistää? Ei se mikään sivistynyt hyve ole.”
Lienet tietoinen, että Folktinget saa siihen toimintaan joka vuosi puoli miljoonaa euroa valtion tukea. Romanit, somalit ja muut saavat vähemmän.
Siis kysyn, miksi haluat lisää niitä ryhmiä maahan, jotka ovat mielestäsi rasistisia?
Haluatko Suomessa oleville kansallisille ryhmille pahaa?
Vai haluatko pahaa vain suomalaisten kansalliselle ryhmälle?
Kansallisvaltiovihamielisissä piireissä liikkuu juuri niitä, jotka tahtovat vahingoittaa kansallisvaltiotamme siinä määrin, ettei sitä enää rankattaisi kansainvälisissä vertailuissa valtakuntien valioksi niiden seikkojen perusteella, mitä Suomi tarjoaa kansalaisilleen.
Kansallisvaltiovihamieliset piirit vihaavat muitakin kansallisvaltioita, ei ainoastaan Suomea. Mutta kansallisvaltiovihamielisistä sanoista tai teoista ei ole vielä säädetty rangaistuksia, vaan vihaajat toimivat siellä ja täällä kuin tyhjää vaan. Jopa maan ministeri saattaa olla kansallisvaltiovihaa pullollaan, vaikka välillä ilmoja päästeleekin.
Kansallisvaltiovihan lähteitä voi etsiä täältä:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Richard_Coudenhove-K…
Ilmoita asiaton viesti
Hyvää taustoitusta kokonaisuuksien hallintaan täällä:
http://www.tilastokeskus.fi/til/vaerak/2017/01/vae…
Ilmoita asiaton viesti
Hesarista saimme juuri lukea, että alhainen syntyvyys koskee vain kantasuomalaisia ja länsimaisen kulttuurin juurilta saapuneita. Tämähän tarkoittaa, että syntyvyys on suurin islamilaisesta maailmasta tulleilla. Koska heitä humanitaarisen maahanmuuton vuoksi tänne eniten tulee. Joten meidän on mietittävä miten priorisoidaan tulevaisuudessa vääjäämättä väheneviä resursseja hyvinvoinnin jakamisessa, koska on jo kolmannesvuosisadan ajan nähty, että huoltosuhteen parantajiksi heistä ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä vielä yksi poiminta Tilastokeskuksen sivuilta:
– -”Hedelmällisyys on varsin korkea niillä naisilla, joiden varsinaisessa taustamaassakin (=vanhempien syntymämaa, tai jos tieto puuttuu, henkilön oma syntymämaa) hedelmällisyys on korkea.” – –
– -”Korkea kokonaishedelmällisyysluku oli mm. somalialais-, turkkilais- ja irakilaistaustaisilla.” – –
Lähde:
http://www.stat.fi/tup/maahanmuutto/perheet/syntyv…
Ilmoita asiaton viesti