Kuinka vanhat hoivabisnesrakenteet voidaan purkaa sote- ja maku-uudistuksessa?

 

"KSML selvitti: Jyväskylän demarivaikuttajat pyörittävät isoja rahoja hoiva- ja vuokratalobisneksessä

Kaupunki on demarivetoisten yhtiöiden suurasiakas.

Demareiden liiketoimet nousivat otsikoihin marraskuun alussa, kun Ylen MOT-ohjelma kertoi, että Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) tarkastus oli tuonut esiin väärinkäytöksiä Jyväskylän Hoivapalvelut ry:ssä ja sen pääosin omistamassa kiinteistöyhtiö Säynätsalon Iltatuulessa.

Keskisuomalainen selvitti, millainen demarivaikuttajien hoiva- ja vuokrabisneskeskittymä on, ja mitkä yritysten johdossa olevien poliitikkojen kytkökset ovat Jyväskylän kaupunkiin.

Jyväskylän suhteet työväenyhdistyksiin ja demaritaustaiseen liiketoimintaan muodostavat monimutkaisen verkoston. Niin kauas kuin tilastot yltävät, Jyväskylä on ollut demarien vahva linnake. Vähintään neljännes valtuustopaikoista on ollut ainakin vuodesta 1976 lähtien puolueen hallussa. Valta murtui vasta viime kuntavaaleissa, kun vihreät ottivat rökälevoiton.

Kuntapolitiikasta tutut demarivaikuttajat toimivat myös yhtiöissä, jotka tarjoavat kaupungille tiloja tai palveluita. Jyväskylän Hoivapalveluyhdistyksen puheenjohtajana toimii SAK:n Länsi-Suomen aluejohtaja, kaupunginvaltuutettu ja kaupunkirakennelautakunnan puheenjohtaja Ahti Ruoppila (sd.). Sen tytäryhtiön Jyvässeudun Hoivapalvelut Oy:n toimitusjohtaja on entinen demarien Keski-Suomen piirin toiminnanjohtaja, kaupunginvaltuutettu Jari Blom (sd.). Laukaan demareiden sihteeri Kalevi Virtanen toimii Hoivapalvelut Oy:n puheenjohtajana.

Ruoppila kiistää, että yhtiöllä silti olisi mitään kytköksiä demareihin.

– Meillä ei ole minkäänlaista suhdetta, ei sosiaalidemokraatteihin, keskustaan, kokoomukseen eikä mihinkään muuhunkaan puolueeseen, Ruoppila sanoo.

Myöskään minkäänlaista rahallista tukea poliitikoille ei yrityksestä ole Ruoppilan mukaan herunut eikä heru.

Jyväskylän kaupunki on Hoivapalveluyhdistyksen suurasiakas. Kaupunki osti konsernilta vanhuspalveluita, kuten palveluasumista, omaishoidon tukipalveluita ja kotihoitoa viime vuonna noin viidellä miljoonalla eurolla. Konserni voitti kaupungin ostot kilpailutuksissa.

Kaikkiaan Jyväskylä käytti viime vuonna rahaa vanhuspalveluiden ostopalveluihin ja palveluseteleihin liki 19 miljoonaa euroa, joten summasta reilu neljännes meni Hoivapalveluyhdistykselle. Lasten päivähoitoa ja esiopetusta on lokakuun loppuun mennessä tänä vuonna ostettu yhteensä noin 1,3 miljoonalla eurolla.

Kaupunki toimii myös demarivetoisten yhtiöiden vuokranantajana ja toisaalta vuokralaisena. Jyväskylän Tilapalvelu maksaa Jyväskylän Nuoriso- ja Palveluasunnot Oy:lle (JNP) vuokria lähes miljoona euroa vuodessa. Lisäksi kaupunki toimii Kypärämäen työväenyhdistyksen vuokralaisena."

Lue myös *) 2. kommenttina oleva: Demaritaustainen Jyväskylän Nuoriso- ja Palveluasunnot joutui ARAn boikottiin – syynä lainvastaiset lainat omistajayhdistykselle

Lähde (tekstin tummennukset omia):

Keskisuomalaisen verkkolehti 24.11.2018

Tekstin valokuva Risto Aalto. "Demarivaltuutetut Tarja Viikari (vas), Ahti Ruoppila, Jari Blom, Jukka Hämäläinen ja Simo Halttunen tutkivat Savelan kaavamuutoskarttaa Jyväskylän kaupunginvaltuustossa." (Leikatussa kuvassa ei ole Tarja Viikaria.)

Jyväskylän hoiva- ja vuokrabisneksessä tuntuu menevän puurot ja vellit sekaisin… Entäpä sama sitten sote- ja maku-uudistuksen tullessa?….surprise Mahtaakohan kukaan ottaa enää selvää?…

Miten lie muualla Suomessa?

 

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu