Kuinka vanhat hoivabisnesrakenteet voidaan purkaa sote- ja maku-uudistuksessa?
"KSML selvitti: Jyväskylän demarivaikuttajat pyörittävät isoja rahoja hoiva- ja vuokratalobisneksessä
Kaupunki on demarivetoisten yhtiöiden suurasiakas.
Demareiden liiketoimet nousivat otsikoihin marraskuun alussa, kun Ylen MOT-ohjelma kertoi, että Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) tarkastus oli tuonut esiin väärinkäytöksiä Jyväskylän Hoivapalvelut ry:ssä ja sen pääosin omistamassa kiinteistöyhtiö Säynätsalon Iltatuulessa.
Keskisuomalainen selvitti, millainen demarivaikuttajien hoiva- ja vuokrabisneskeskittymä on, ja mitkä yritysten johdossa olevien poliitikkojen kytkökset ovat Jyväskylän kaupunkiin.
Jyväskylän suhteet työväenyhdistyksiin ja demaritaustaiseen liiketoimintaan muodostavat monimutkaisen verkoston. Niin kauas kuin tilastot yltävät, Jyväskylä on ollut demarien vahva linnake. Vähintään neljännes valtuustopaikoista on ollut ainakin vuodesta 1976 lähtien puolueen hallussa. Valta murtui vasta viime kuntavaaleissa, kun vihreät ottivat rökälevoiton.
Kuntapolitiikasta tutut demarivaikuttajat toimivat myös yhtiöissä, jotka tarjoavat kaupungille tiloja tai palveluita. Jyväskylän Hoivapalveluyhdistyksen puheenjohtajana toimii SAK:n Länsi-Suomen aluejohtaja, kaupunginvaltuutettu ja kaupunkirakennelautakunnan puheenjohtaja Ahti Ruoppila (sd.). Sen tytäryhtiön Jyvässeudun Hoivapalvelut Oy:n toimitusjohtaja on entinen demarien Keski-Suomen piirin toiminnanjohtaja, kaupunginvaltuutettu Jari Blom (sd.). Laukaan demareiden sihteeri Kalevi Virtanen toimii Hoivapalvelut Oy:n puheenjohtajana.
Ruoppila kiistää, että yhtiöllä silti olisi mitään kytköksiä demareihin.
– Meillä ei ole minkäänlaista suhdetta, ei sosiaalidemokraatteihin, keskustaan, kokoomukseen eikä mihinkään muuhunkaan puolueeseen, Ruoppila sanoo.
Myöskään minkäänlaista rahallista tukea poliitikoille ei yrityksestä ole Ruoppilan mukaan herunut eikä heru.
Jyväskylän kaupunki on Hoivapalveluyhdistyksen suurasiakas. Kaupunki osti konsernilta vanhuspalveluita, kuten palveluasumista, omaishoidon tukipalveluita ja kotihoitoa viime vuonna noin viidellä miljoonalla eurolla. Konserni voitti kaupungin ostot kilpailutuksissa.
Kaikkiaan Jyväskylä käytti viime vuonna rahaa vanhuspalveluiden ostopalveluihin ja palveluseteleihin liki 19 miljoonaa euroa, joten summasta reilu neljännes meni Hoivapalveluyhdistykselle. Lasten päivähoitoa ja esiopetusta on lokakuun loppuun mennessä tänä vuonna ostettu yhteensä noin 1,3 miljoonalla eurolla.
Kaupunki toimii myös demarivetoisten yhtiöiden vuokranantajana ja toisaalta vuokralaisena. Jyväskylän Tilapalvelu maksaa Jyväskylän Nuoriso- ja Palveluasunnot Oy:lle (JNP) vuokria lähes miljoona euroa vuodessa. Lisäksi kaupunki toimii Kypärämäen työväenyhdistyksen vuokralaisena."
Lue myös *) 2. kommenttina oleva: Demaritaustainen Jyväskylän Nuoriso- ja Palveluasunnot joutui ARAn boikottiin – syynä lainvastaiset lainat omistajayhdistykselle
Lähde (tekstin tummennukset omia):
Keskisuomalaisen verkkolehti 24.11.2018
Tekstin valokuva Risto Aalto. "Demarivaltuutetut Tarja Viikari (vas), Ahti Ruoppila, Jari Blom, Jukka Hämäläinen ja Simo Halttunen tutkivat Savelan kaavamuutoskarttaa Jyväskylän kaupunginvaltuustossa." (Leikatussa kuvassa ei ole Tarja Viikaria.)
—
Jyväskylän hoiva- ja vuokrabisneksessä tuntuu menevän puurot ja vellit sekaisin… Entäpä sama sitten sote- ja maku-uudistuksen tullessa?…. Mahtaakohan kukaan ottaa enää selvää?…
Miten lie muualla Suomessa?
*) Tässä blogitekstissä olevan linkin sisältö kokonaan maksumuurin vuoksi:
”Demaritaustainen Jyväskylän Nuoriso- ja Palveluasunnot joutui ARAn boikottiin – syynä lainvastaiset lainat omistajayhdistykselle
Jyväskyläläinen merkittävä vuokrataloyhtiö Jyväskylän Nuoriso- ja Palveluasunnot (JNP) Oy on joutunut Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn boikottiin. ARAn rahoitusylitarkastaja Mikko Laakson mukaan ARA ei toistaiseksi käsittele JNP Oy:n lainahakemuksia. ARA on suuri yleishyödyllisten asuntojen rahoittaja.
Demarivaikuttaja Pertti Reinikaisen vetämä yleishyödyllinen vuokrataloyhtiö JNP Oy rakennuttaa ja vuokraa asuntoja. Yhtiö omistaa 54 asuinkiinteistöä, joissa oli viime vuoden lopussa 961 valmista asuntoa.
ARAn päätös johtuu siitä, että JNP Oy on lainannut omistajayhdistykselleen eli JNP ry:lle lainvastaisesti noin 264 000 euroa. Asia käy ilmi ARAn tarkastuskertomuksista. ARA teki tarkastuksen yhtiön toimintaan vuosina 2013–2015 sekä 2016.
[Kuva tekstissä: Lutakon Leidi -kiinteistön kolme nuorisoasuntokäyttöön saneerattua huoneistoa olivat vastoin ARAn sääntöjä liikehuoneistona eli yrityskäytössä. Tilanne muuttui kesällä 2017 kun Teeleidi muutti pois tiloista Kramsunkadulle.]
Summasta 240 000 euroa on ARAn tarkastuskertomuksen mukaan lainattu kesällä 2015 ja loput jo aiemmin. Sisäiset lainat ovat Laakson mukaan korkotukilain vastaisia.
Vuoden 2017 tilinpäätöksessä lainaa oli vielä maksamatta takaisin 130 000 euroa.
– Tämän vuoksi ARA on tehnyt helmikuussa 2018 päätöksen, että niin kauan, kun lainoja ei ole kokonaisuutena maksettu takaisin, emme käsittele JNP Oy:n uusia lainahakemuksia, Laakso kertoo.
JNP Oy:n sekä JNP ry:n puheenjohtaja Pertti Reinikainen vastasi Keskisuomalaiselle sähköpostilla, että tilapäislaina oli otettu Ainola-projektiin. Reinikainen lupaa, että laina maksetaan takaisin, ja sen saldo on nyt 60 000 euroa. Hänen mukaansa ARAn päätöksellä olla käsittelemättä JNP Oy:n lainahakemuksia ei ole merkitystä yhtiölle.
ARAlle tuli vuoden 2017 alussa mahdollisuus lykätä yhteisön lainahakemuksen käsittelyä, mikäli yhtiö on rikkonut korkotukilakia.
– Tämä JNP:n tapaus on sen jälkeen toinen kerta, kun näin tehdään, Laakso kommentoi.
Ensimmäinen kerta koski julkisuudessa ryvettynyttä Nuorisosäätiötä.
Laakson mukaan sisäinen lainan antaminen yhtiöstä omistajayhdistykselle ei ole täysin poikkeuksellista, mutta melko harvinaista.
– Monelta osin tämä saattaa johtua tietämättömyydestä ja osin piittaamattomuudesta. Tämä ei ole verokikkailua, vaan sitä, että laitetaan rahaa sinne, missä sitä tarvitaan, sanoo Laakso.
Ensimmäisessä tarkastuksessa ARA huomautti JNP Oy:tä myös siitä, että sen hallituksessa oli liian vähän jäseniä.
Joulukuusta 2014 kesäkuun alkuun 2015 yhdistyksen ja yhtiön hallituksessa oli puheenjohtaja Reinikaisen lisäksi kummassakin vain yksi jäsen, SDP:n ex- kansanedustaja ja entinen Jyväskylän kaupunginvaltuutettu Reijo Laitinen.
Yhtiöjärjestyksen mukaan yhtiön hallituksessa tulee olla 3–7 jäsentä. Hallitusta täydennettiin kolmella jäsenellä kesäkuussa 2015.
Ensimmäisessä ARAn tarkastuksessa kävi ilmi myös, että Schaumanin Puistotiellä sijaitsevan Lutakon Leidi -kiinteistön kolme nuorisoasuntokäyttöön saneerattua asuntoa oli vuokrattu liiketiloiksi vastoin ARA-säännöksiä.
Kohteelle oli saatu aravalainaa sekä RAY:n avustusta. Asuntojen käyttötarkoituksen muuttamiseen ei ollut ARAn lupaa. Asunnot oli vuokrattu Teeleidi-yritykselle.
Asian tultua esiin tarkastuksessa JNP Oy haki Jyväskylän kaupungilta ja RAY:lta lupaa vuokraukselle muuhun kuin asuinkäyttöön, ja luvat myönnettiin määräaikaisena 30.6.2017 saakka.
Tämän jälkeen ARA olisi voinut karhuta takaisin osan aravalainasta, mikäli asuntoja ei olisi otettu takaisin asumiskäyttöön. Teeleidi joutui tämän vuoksi muuttamaan pois tiloista kesällä 2017.
[Kuva tekstissä: ARAn tietojen ja JNP:n vuoden 2017 tilinpäätöksen mukaan nykyisin kolme asuntoa ovat asuinkäytössä.
Osoitteessa Heinämutka 12 sijaitsee JNP:n omistama kiinteistö. ARAn vuonna 2016 tekemän tarkastuksen mukaan talon asukkaiksi oli otettu myös muita kuin erityistä tukea asumiseensa tarvitsevia nuoria. Kuva: Tiina Mutila Kuva: Tiina Mutila]
Tuoreimmassa tarkastuksessa ARA totesi huomattavia puutteita myös JNP:n asukasvalinnassa. Tarkastuskertomuksen mukaan JNP Oy oli ottanut tarkastettuun seitsemään asuinkohteeseen vääriä asukkaita.
Kohteet olivat saaneet korkotukilainan lisäksi erityisryhmien investointiavustusta, jolloin asukkaiksi olisi pitänyt valita kyseisiä erityisryhmiä.
Osittain sääntöjen vastaiset asukasvalinnat koskevat kiinteistöjä osoitteissa Häkkisentie, Heinämutka 12, Myllyjärventie 2, Sorvaajantie 2 A-F, Sorvaajantie 2 G-H, Kultalakintie 3 sekä Polttolinja 7.
– Nämä asunnot olivat esimerkiksi mielenterveyskuntoutujien tai erityistä tukea tarvitsevien nuorten asunnoiksi tarkoitettuja, mutta ilmeisesti koska tarpeeksi vuokralaisia näistä ryhmistä ei saatu, oli otettu asukkaiksi muitakin. Meiltä pitäisi ensin hakea lupa tällaiseen järjestelyyn, mutta näin ei ollut tehty, Laakso kertoo.
Reinikainen vastasi Keskisuomalaiselle sähköpostilla, että JNP:llä on erityisryhmien asuntoja määrällisesti yhtä paljon koko asuntokannasta kuin varsinaisesti nimetyissä erityiskohteissa. Hänen mukaansa yhtiön muusta asuntokannasta on osoitettu vastaava määrä asuntoja kyseisille kohderyhmille, jolloin asukasvalinnat on tehty normaalin käytännön mukaisesti muista asunnonhakijoista. Viime vuonna asukasvalinnoissa toteutettiin Jyväskylän kaupungin etukäteisvalvonta ARA-rahoitteisille kohteille.
JNP Oy on toimittanut ARAlle kesäkuussa 2017 hakemuksen ”asuntorakenteen monipuolistamisesta ja erityisryhmien asuttamisen suunnitelman”. Se tarkoittaa, että asuntoja saisi vuokrata eri ryhmille kuin mitä investointiavustusta haettaessa oli ilmoitettu.
– Asian käsittely ARAssa on kesken. Jos seurauksia tulee, ne ovat yleensä avustusten takaisinperintöjä, kertoo Laakso.
ARA on rahoittanut edellä mainittujen kiinteistöjen rakentamista noin 19,4 miljoonalla eurolla. Summasta erityisryhmien investointiavustuksia, joihin mahdollinen takaisinperintä voisi kohdistua, on noin 4,9 miljoonaa euroa.
JNP:hen liittyvillä epäkohdilla ei ole Laakson mukaan rikosoikeudellisesti merkitystä, eli tutkintapyyntöä JNP:hen liittyen ei ole tehty.
JNP ry perustettiin 1991. Jyväskylän kaupunki antoi hankkeeseen omapääomaosuuden.
Perustajina alkuperäisessä yhdistyksessä (nuorisoasunnot ry) olivat kaupungin nuorisotyöntekijät, jotka halusivat helpottaa asuntojen löytymistä nuorille aikuisille.”
Ilmoita asiaton viesti
Tällaistako me tullaan jatkossa lehdistä sitten lukemaan? Päätöksiä kuntien omistamista tytäryhtiöistä tehdään salattuna pienessä piirissä osakeyhtiölain turvin? Sulle mulle -politiikkaa ennen ja jälkeen sote-uudistuksen? Tässä yksi esimerkki Jyväskylästä:
”Jyväskylän vasemmisto vastustaa rajusti Totalin myyntiä – ”Kaupunki toimii kuten valtio, kaikki tuottava myydään kertavoittojen nimissä”
Jyväskylän kaupungin tytäryhtiö Total Kiinteistöpalvelut Oy:n myyntipäätös ei syntynyt yksimielisesti Jyväskylän kaupunginhallituksessa. Hallitus teki päätöksen koko osakekannan myynnistä 430 000 eurolla SOL Palvelut Oy:lle äänin 8–3, yksi tyhjää. Kauppaa vastustivat sosialidemokraatit ja vasemmistoliitto.
– Total Kiinteistöpalvelut on saatu yhtiönä kuntoon ja se tuottaa kaupungille voittoa. Kaupunki toimii tässä kuten valtio, kaikki tuottava myydään kertavoittojen nimissä, sanoo hallituksen jäsen Jukka Hämäläinen (sd.), joka teki vastaehdotuksen kaupan hylkäämisestä.
Kauppaa vastaan äänestivät Hämäläisen lisäksi hallituksen jäsenet Tuulikki Väliniemi (sd.) ja Eila Tiainen (vas.). Sd-ryhmän kolmas jäsen Mervi Hovikoski jääväsi itsensä, koska hän on Total Kiinteistöpalvelut Oy:n hallituksen varapuheenjohtaja.
Vastustajat jättivät päätökseen eriävän mielipiteensä.
Siivous- ja kiinteistöhuoltopalveluja tuottava tytäryhtiö vaitaa omistajaa. Kuva: Sami Saarenpää Kuva: Sami Saarenpää
Vuonna 2007 perustetun Total Kiinteistöpalvelut Oy:n liikevaihto on nykyisin noin 7,5 miljoonaa euroa ja työntekijöitä on noin 200. Kolmen viimeisen vahvistetun tilinpäätöksen mukaan tilikauden tulos on ollut keskimäärin noin 32 000 euroa. Liikevaihto on ollut laskevalla käyrällä ja henkilöstöä on viime vuosina myös irtisanottu.
Työntekijät saivat tietää myynnistä tiistaina, kun osakeyhtiölain mukaisesti salassa valmisteltu asia tuotiin julkisuuteen. Yhtiön henkilöstö ja sopimukset siirtyvät yhtiön mukana SOLille. Toimitusjohtaja Ismo Kukkonen kertoo, että henkilöstön reaktiot olivat monenlaiset.
Pääluottamusmies Mikko Nyman kertoo, että myös innostusta on ilmassa, sillä iso konserni tarjoaa urapolkuja paremmin kuin kaupungin omistama yhtiö.
– Työt eivät kuitenkaan tule kiinteistöalalla loppumaan, toteaa Nyman.
Kotimainen SOL Palvelut Oy työllistää noin 9 000 henkilöä, joista Jyväskylän seudulla lähes 500. SOLin liikevaihto oli vuonna 2017 noin 182 miljoonaa euroa ja tilikauden tulos 756 000 euroa. Emo-konserni Solemo Oy:n liikevaihto oli vuonna 2017 noin 312 miljoonaa euroa ja tilikauden tulos lähes 11 miljoonaa euroa.
Jyväskylän kaupunki ostaa lähes kaiken siivous- ja kiinteistöhuollon neljältä eri palvelutuottajalta mukaan lukien Totalilta, joka osallistuu kaupungin kilpailutuksiin samoilla ehdoilla kuin muutkin markkinoilla toimivat yritykset. Tilapalvelu-liikelaitos hankkii siivousta noin 6,5 miljoonalla ja muita kiinteistönhuoltopalveluja noin 1,8 miljoonalla eurolla vuodessa.
Totalin osuus siivouksesta on nykyisillä sopimuksilla vajaat kolmannes ja kiinteistöhuollosta noin puolet. Totalilta ostetaan palveluja yhteensä 2,75 miljoonalla eurolla vuodessa. Muita sopimuskumppaneita ovat siivouksessa SOL ja ISS Palvelut Oy sekä kiinteistöhuollossa Totalin lisäksi ISS ja RTK-Palvelu Oy.
SOLin ja Totalin yhteen laskettu osuus kaupungin siivouksen ostopalvelusopimuksista nousee nykyisestä kolmasosasta 65 prosenttiin. Seuraava kilpailutus järjestetään viimeistään ensi vuonna.
Kiinteistöjohtaja Mikko Lepo arvioi, että tilaajan eli kaupungin näkökulmasta kauppa ei vaaranna tehokasta kilpailutusta. Kilpailutuksiin sekä siivouksen että kiinteistönhuollon osalta on osallistunut viimeisimmissä kilpailutuksissa viisi palvelutuottajaa.
Total Kiinteistöpalvelut Oy:n myyntihanke virisi kesällä 2017, jolloin valtakunnallinen toimija esitti kaupungille ostohalukkuutensa. Kaupunki halusi neuvotella useamman toimijan kanssa ja teetti selvityksen Inspira Oy:llä. Lopulta ostotarjoukset pyydettiin kolmelta kiinnostuneelta viime lokakuussa, mutta määräaikaan mennessä tarjouksen teki vain SOL Palvelut Oy.”
Lähde: KSML verkkouutiset 23.1.2019 (maksumuurin takaa)
Ilmoita asiaton viesti
Terveysbisnes on sairasta. Laadukasta vanhustenhuoltoa ja bisneksen tekemistä on vaikea yhdistää. Ei ehkä pitäisi yrittääkään. Pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta on maailman paras juuri siksi että terveydenhuolto ja koulutus ovat julkisen sektorin hommia. Laadulla on tekijänsä, samoin bisneksellä. Ja ne ovat eri tekijät. Tätä se vastuunkanto sitten on. Tulokuningatar kantaa vastuunsa jättämällä tehtävänsä. Seuraavaa irtisanoutumista odotellessa. Attendo?
Ilmoita asiaton viesti
Ks. alla ”Vaikuttava valvonta osana sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta”:
https://tietokayttoon.fi/documents/10616/3866814/2…
Liite 1. Haastatellut asiantuntijat [tässä tutkimuksessa]
Hanna Ahonen, sosiaalineuvos, Valvira
Satu Helin, toiminnanjohtaja, Vanhustyön keskusliitto
Tarja Holi, johtaja, Valvira
Riitta Husso, lakimies, Valvira
Eija Hynninen-Joensivu, sosiaalihuollon johtava ylitarkastaja, sosiaalihuoltoyksikön päällikkö, Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Tapani Hämäläinen, ylilääkäri, vastuuyksikön johtaja, HUS
Aino Närkki, johtava elinkeinoasiantuntija, Sosiaalialan työnantajat
Päivi Opari, erityisasiantuntija, SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry
Riitta-Leena Paunio, Eduskunnan oikeusasiamies (2002–2009)
Sirkka Sivula, johtava lakimies, Kehitysvammaisten Tukiliitto ry
Maarit Sulavuori, vs. osastopäällikkö, sosiaali- ja terveysvirasto, Helsingin kaupunki
Merja Tepponen, kehitysjohtaja, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri
Juha Tuominen, johtava ylilääkäri, Terveystalo
Ilmoita asiaton viesti