Kaksi kärpästä yhdellä iskulla: työttömät auttamaan vanhuksia Aktiivimallissa

Olisiko nyt sopiva aika ottaa käyttöön "Aidosti palkitseva aktiivimalli"?
Ks. alla:
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2810
– – "Aidosti palkitsevassa aktiivimallissa" tulisi yhdeksi aktiivisuuden osoitukseksi hyväksyä jo hyväksyttyjen HE 124/2017 lakiesityksessä esiteltyjen tapojen lisäksi se, että työtön tarjoaa apuaan vapaaehtoisesti oman lähiomaisen, esimerkiksi kotona asuvan vanhuksen, tai oman lähinaapurinsa avuksi oman kunnan sosiaalitoimen hyväksymin perustein. Myös pienimuotoinen vapaaehtoistyö yleishyödyllisessä yhdistystoiminnassa – tai vaikka urheiluseurassa – takaisi samat 4,65 %:lla korotetut työttömyyskorvausperusteet. Nyt tarvitaan aidosti luovia ja kannustavia osallistamisen ja osallistumisen tapoja. Edellä kuvatulla tavalla tämä "Aidosti palkitseva aktiivimalli" paikkaisi Suomen EU-tasollakin usein arvosteltua heikkoa työttömyysturvan tasoa ja se turvaisi inhimillisellä tavalla apua tarvitsevien ihmisarvoista elämää sekä tukisi terveellä tavalla kaikkien Suomen kansalaisten omanarvontuntoa – olemmehan aidosti kaikki samassa veneessä!" – –
Suomi tarvitsisi niin paljon muutakin:
Oman hoivaministerin, vanhusasiainvaltuutetun ja ihan oikeat hoitoalaa velvoittavat lait, eikä mitään suosituksia.
Samalla kun lakiin tulee velvoittavana kirjaus hoitajamitoituksesta sankitioineen, niin siihen tulee laittaa myös määräys siitä, että koulutetut hoitajat eivät tee siivoojille, tiskaajille tai laitosmiehille/ talonmiehille kuuluvia töitä.
Lakiin laitetusta velvoittavasta hoitajamitoituksesta ei ole mitään hyötyä, jos edelleen sallitaan hoitajien käyttö muuhun kuin heidän koulutustaan vastaavaan työhön. Jos hoitajilta siis j ä ä a i k a a y l i – niin tottakai he silloin voivat tehdä muitakin töitä kuten esim. siivousta. Mutta vain siinä tapauksessa.
Näin hoitotyön arvostus nousisi – myös hoitajan palkan tulisi vastaavasti nousta – ja tulevaisuudessakin nuoret haluaisivat hakeutua hoitoalalle.
Tätä ei saisi sanoa ääneen – mutta sanonpa kuitenkin – otetaan niitä työperäisesti Suomeen tulevia maahanmuuttajia näihin hoitotyön avustaviin tehtäviin ts. siivoojiksi ja talkkareiksi.
Perussuomalaisten Jiri Keronen teki aikoinaan mainion ehdotuksen, jota kannattaa harkita edelleen.
Monelle vanhukselle yksinäisyys on yksi arkisen elämän suurista haasteista.
http://herrakeronen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/19329……
Ilmoita asiaton viesti
Vuosi sitten eli 15.1.2018 blogini täällä US:ssa oli: ”Aidosti palkitseva aktiivimalli” yhdistää työttömät ja vanhukset, ks. alla
http://kirsiomp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249160-ai…
Ilmoita asiaton viesti
Johanna, linkittämäsi Kerosen ehdotus ei löydy enää. Mutta kertomasi yksinäisyys helpottuisi myös ”Aidosti palkitsevan aktiivimallin” myötä – niin työttömän kuin vanhuksenkin. Jälleen kaksi kärpästä 😉 – yhdellä iskulla!
Ilmoita asiaton viesti
”Oikeusasiamies ja Ihmisoikeuskeskus jatkavat vanhusten oikeuksien valvonnan tehostamista (31.1.2019 Alma Talentin toimitus)
Eduskunnalta lisävoimavaroja valvontaan.
Eduskunta lisäsi ikäihmisten oikeuksien toteutumisen valvonnan ja edistämisen tehostamiseksi oikeusasiamiehen toimintamenoja 250 000 eurolla. Määrärahoilla on palkattu kaksi vanhusten oikeuksien asiantuntijaa.
* Lisätään tarkastuksia
Lisävoimavarat käytetään vanhusten hyvän hoidon, hoivan ja arvokkaan kohtelun tehostettuun valvontaan, erityisesti ympärivuorokautista hoivaa tarjoavissa asumispalveluyksiköissä ja laitoksissa. Tarkastuksia tehdään myös erilaisiin erityisen vaikeahoitoisten vanhusten hoitoyksiköihin.
Lisäksi valvotaan kotihoidon saatavuutta, riittävyyttä ja laatua.
* Seurataan epäkohtailmoitusten käsittelyä
Tarkastuksilla jatketaan sen valvomista, miten henkilökunta on ohjeistettu ilmoittamaan hoidon puutteista, miten ilmoitukset käsitellään ja miten ilmoittajia suojellaan.
* Tiedotetaan mahdollisuudesta kannella oikeusasiamiehelle
Vanhusten oikeuksien toteutumisen edistämiseksi tehostetaan tiedottamista siitä, mihin ikäihmiset, heidän omaisensa ja läheisensä voivat olla yhteydessä havaitessaan puutteita, laiminlyöntejä tai kaltoinkohtelua.
* Valvonnan valvontaa tehostetaan
Ylimmän laillisuusvalvojan tarkastuksilla valvotaan vanhusten kohtelua. Samalla saadaan tietoa sen valvomiseksi, ovatko kunnat, aluehallintovirastot ja Valvira huolehtineet niiden vastuulle kuuluvasta valvonnasta.
* Lisätään asiantuntijayhteistyötä
Valvontaa tehostetaan lisäämällä yhteistyötä ulkopuolisten asiantuntijoiden kanssa valvonnan suuntaamisessa ja menetelmien kehittämisessä. Oikeusasiamiehen tarkastuksilla käytetään aiempaa enemmän ulkopuolisia asiantuntijoita.
* Järjestetään työpajoja valvontaviranomaisten, tutkijoiden ja järjestöjen kanssa valvonnan kehittämiseksi.
* Oikeusasiamies valvoo perusoikeuksien toteutumista
Oikeusasiamiehen tehtävä on valvoa, että jokainen ikääntyvä henkilö saa perustuslaissa turvatut välttämättömän hoivan ja huolenpidon sekä riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut. Lisätään laajakantoisten vanhusten perus- ja ihmisoikeuksien toteutumisen kannalta merkittävien rakenteellisten kysymysten oma-aloitteista laillisuusvalvontaa.
* Ihmisoikeuskeskus
Ihmisoikeuskeskuksessa seurataan ikäihmisten oikeuksien toteutumista ja edistetään niitä koskevaa koulutusta ja tutkimusta yhteistyössä muiden ikäihmisten oikeuksien edistämistyötä ja vanhustutkimusta tekevien tahojen kanssa. Lisäksi tiedotetaan näihin kysymyksiin liittyvistä teemoista.
Lähde: eduskunnan oikeusasiamiehen tiedote”
Ks. alla (päivitetty 30.1.2019):
https://www.oikeusasiamies.fi/fi_FI/-/oikeusasiami…
Ilmoita asiaton viesti