Uskaltavatko ja osaavatko kunnat kilpailuttaa vanhus- ja vammaispalveluita?
"MAO:388/18
Taivassalon kunta – Taivassalon kunnan kotihoidon, kotisairaanhoidon, tehostetun palveluasumisen ja vanhainkotipalvelut
ASIAN TAUSTA
Taivassalon kunta on ilmoittanut 18.11.2017 julkaistulla sekä 1.12.2017 ja 5.12.2017 korjatulla hankintailmoituksella neuvottelumenettelyllä puitejärjestelynä toteutettavasta Taivassalon kunnan kotihoidon, kotisairaanhoidon, tehostetun palveluasumisen ja vanhainkotipalveluiden palveluhankinnasta 10–15 vuoden sopimuskaudelle.
Taivassalon kunta on 12.12.2017 tekemällään päätöksellä sulkenut Pihlajalinna Terveys Oy:n tarjouskilpailusta ja samana päivänä tekemällään erillisellä päätöksellä valinnut ehdokkaat neuvottelumenettelyyn.
Hankinnan ennakoitu arvonlisäveroton kokonaisarvo on hankintailmoituksen mukaan ollut noin 21.000.000 euroa.
Hankintasopimusta ei hankintayksikön ilmoituksen mukaan ole allekirjoitettu." – – (ks. koko teksti alla)
https://www.markkinaoikeus.fi/fi/index/paatokset/hankintaasiat/hankintaa…
HUOMAA
Päätöksestä on valitettu. Päätöksen lainvoimaisuustiedot tulee tarkistaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta.
—
1. Kuvan lähde (aukeaa vain tilaajille; sorry, en ole tilaaja)
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/kuntien-sarjakilpailutus-rassaa-hoiva…
2. kuvan lähde: Ammattibarometri
https://www.ammattibarometri.fi/kartta2.asp?vuosi=18ii&ammattikoodi=5321…
”Kunnat kilpailuttavat huonosti palvelujaan
Yle Uutisten artikkeliarkisto (25.5.2003, klo 13:53; päivitetty 9.6.2008 klo 18:49)
– – ”Lehto pelkää, että kilpailuttaminen voi johtaa hoivapalvelujen tuottajien ketjuuntumiseen ja kansainvälistymiseen, jolloin tilaajan on vaikea ylläpitää suhdetta palvelun tuottajaan.” – –
Lähde:
https://yle.fi/uutiset/3-5144403
—-
Pelko ei ollut todellakaan turha…
Ilmoita asiaton viesti
Vai olisiko parempi edelleen ratkaista kilpailutus arvalla? Näin oli vielä 10 vuotta sitten, ks. HS 2.9.2009 (Kaisu Moilanen):
”Espoo valitsee arvalla Kuusikodin palvelut
Hoivapalveluiden kilpailuttaminen pakotti erikoiseen ratkaisuun
Espoon kaupunki turvautuu erikoiseen keinoon vanhusten hoivakodin palveluiden järjestämisessä.
Kuusikodin palveluista on meneillään kilpailutus, jonka voittaja ratkaistaan arvonnalla. Arvontaan osallistuu kolme tasaväkistä tarjousta tehnyttä yritystä.
Kuusikodin palveluista tällä hetkellä vastaavan MedOnen toimitusjohtaja Pertti Karjalainen myöntää yrityksen osallistuneen meneillään olevaan kilpailutukseen ja suoriutuneen kolmen parhaimman joukkoon.
Mikäli MedOnea ei suosi arpaonni, voi hoivakodin hoitohenkilökunta vaihtua.
Karjalainen pitää tilannetta hämmentävänä. ”Mikäli häviämme, miten selitämme potilaille tämän tilanteen ja sen, että se perustuu arpaan.” Useat Kuusikodin vanhuksista kärsivät muistihäiriöistä ja tarvitsevat jatkuvaa hoitosuhdetta.
Tilanne on Espoon kaupungille kiusallinen, myöntää vanhusten palvelujen johtaja Jaakko Valvanne.
”Olisin mieluusti suonut, että nykyinen palveluntuottaja olisi jatkanut. Olemme olleet heidän palveluihin tyytyväisiä, ja tietenkin se olisi ollut asukkaiden kannalta parempi, mutta kilpailutuksen pelinsäännöt eivät mahdollista tätä”, Jaakko Valvanne sanoo.
Arvonnalla Espoo pyrkii välttämään oikeusjuttuja. ”Laki ei sano mitä tasatilanteessa tulisi tehdä, paitsi on oltava tasapuolinen. Arvonta jos joku on tasapuolinen tapa ratkaista asia”, Espoon strategisen hankintatoiminnan johtaja Timo Martelius sanoo. ”Perusperiaate on se, että hyviä kokemuksia vanhasta tuottajasta ei saa laittaa tarjouskilpailun ratkaisijaksi.” ”Jos emme olisi ilmoittaneet arvonnasta, olisimme tällaisessa tasatilanteessa aikamoisen riskin edessä, että joku häviäjä vie tämän markkinaoikeuteen”, Martelius sanoo ja muistuttaa, että loppusuoralla ovat joka tapauksessa yhtä laadukkaat tarjoukset.
”Lopputulos on joka tapauksessa hyvä, mihin tahansa se arpa osuukin.” Asia ratkeaa torstain arvonnassa, jonne kaikki osapuolet on kutsuttu.
”En tiedä miten se arvonta edes käytännössä järjestetään, kun en ole ikinä ollut tällaisessa, että onko siellä sitten poliisi paikalla vai lottokone”, Karjalainen hymähtää.
Arvonnan yksityiskohtia Espoon kaupungilta ei suostuta paljastamaan.
Valvanne vakuuttaa, että tilaisuudessa otetaan huomioon asian vaatima arvokkuus.
”On suunniteltu pieteetillä, että kaikki varmasti tapahtuu mahdollisimman oikein. Ei mennä pimeään huoneeseen ja nosteta hatusta jotain.”
Ilmoita asiaton viesti
Tiesitkö, että ”Eläkettä saavan hoitotuen tarkoitus on tukea vammaisen tai pitkäaikaisesti sairaan eläkkeensaajan jokapäiväistä elämää, toimintakykyä, kuntoutusta ja hoitoa.
Siihen voi olla oikeus henkilöllä, joka on kokopäiväisesti eläkkeellä ja jolla on vamma tai pitkäaikainen sairaus.” (kela.fi, lue koko teksti alla)
https://www.kela.fi/elaketta-saavan-hoitotuki
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä tuore linjaus Häkkäseltä:
– – ”Kuntapäättäjien pitäisi ottaa kovat sopimussakot käyttöön. Jos ei saa sopimuksen mukaista laatua kotikunnan vanhuksille, tulee lasku jättää maksamatta ja periä automaattinen sopimussakko. Sosiaali- ja terveysministeriön kannattaisi tehdä valtakunnallinen ohjeistus näistä.” – –
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/271659-oikeusmini…
Ilmoita asiaton viesti
Uusi kansalaisaloite – käykääpä allekirjoittamassa:
”Ikäihmisten ympärivuorokautisen hoidon henkilöstömitoituksen vähimmäismäärä on kirjattava lakiin”
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3835
Ilmoita asiaton viesti
Tässä vielä hyvä kooste ”Iäkkäiden ihmisten palveluja ja etuuksia koskevaa lainsäädäntöä”:
https://stm.fi/lainsaadanto/iakkaat-ihmiset
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Kirsi taas. On hienoa, että tuot näitä asoita julkisuuteen. Toivottavasti jaksat ja ehdit kirjoittaa myös muualle näistä, sillä valitettavasti US ei ole niin laajalle levittäytynyt foorumi, että se tavoittaisi isoja massoja.
Ilmoita asiaton viesti
Irma, kiitos. Jakakaa tietoa ahkerasti eteenpäin 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Levitetään kyllä, vaikka aina välillä tuskastun, kun ihmisisä ei kiinnosta muu, kuin kauniiden kuvien jakaminen fb:ssä. Vasta sitten, kun isku kolahtaa omaan nilkaan, herätään valittamaan, eikä useinkaan ymmärretä, että tätähän sitä on jokaisissa vaaleissa kerjätty ja jos ymmärretäänkin, niin ei sitten tiedetä, mitä asioille voisi/pitäisi tehdä.
Ilmoita asiaton viesti
”Julkiset hankinnat
Julkiset hankinnat ja velvoite kilpailuttamiseen
Julkisella hankinnalla tarkoitetaan kaikkia ns. hankintayksikön tekemiä ostoja. Hankinta tarkoittaa, että omana organisaationa tuottamisen sijaan tarvittavat tavarat ja palvelut ostetaan tai vuokrataan, tai teetetään urakalla ulkopuolisella. Hankintalaki velvoittaa hankintayksikön julkaisemaan hankinnasta tarjouspyynnön Hilma-palvelussa, mikäli hankinnan arvo ylittää kansalliset kynnysarvot.
Hankintojen kilpailuttamisvelvoite koskee muitakin: kenestä tahansa tulee hankintayksikkö, jos hankinnan tekemistä varten saadaan julkista tukea yli puolet hankinnan arvosta. Kynnysarvojen alle jäävissä ns. pienhankinnoissa hankintayksiköiden tulee noudattaa hankintalain avoimuutta, tasapuolisutta ja syrjimättömyyttä hankinnan kokoon nähden suhteellisessa laajuudessa. Tarjouspyyntöä Hilmassa ei pienhankinnoissa ole pakko julkaista.
Hankintoja on kolmenlaisia: Pienimmästä suurimpaan lueteltuna ne ovat
1. pienhankinnat,
2. kansalliset hankinnat, sekä
3. EU-hankinnat.
Hankintayksikön on julkaistava hankintailmoitus hankinnan koon edellyttämässä laajuudessa, ja hankinnan luonteen mukaisella EU-vakiolomakkeella ja viitenimikkeistöllä (CPV)
Julkisten hankintojen kansalliset kynnysarvot
Kynnysarvot ovat:
– Tavara- ja palveluhankinnat 60 000 euroa
– Käyttöoikeussopimukset/palvelut 500 000 euroa
– Terveydenhoito- ja sosiaalipalveluiden 400 000 euroa
– Rakennusurakat 150 000 euroa
– Käyttöoikeusurakat 500 000 euroa
– Suunnittelukilpailut 60 000 euroa
– Muut eritykset palveluhankinnat 300 000 euroa
Käyttöoikeussopimus tarkoittaa karkeasti ottaen sitä, että hankintayksikkö tarjoaa puitteet, mutta tuotto kertyy hankintayksikön sijaan asiakkailta. Esimerkiksi oikeus järjestää koulussa valokuvaus, pitää kahvilaa kunnan uimahallissa tai toimia piirinuohoojana ovat käyttöoikeuksia.” – – (jatkuu alla)
https://www.yrittajat.fi/yrittajan-abc/yritystoimi…
Ilmoita asiaton viesti
Tervetuloa HILMAn sivuille!
https://www.hankintailmoitukset.fi/fi/
Ilmoita asiaton viesti
Hei, katso alla olevasta ammattibarometri oman alueesi työvoiman tilanne:
https://www.ammattibarometri.fi/posterivalinta.asp
Onpa erikoista, Keski-Suomen alueella on ylitarjontaa lähihoitajista!!! Houkutelkaa nyt ihmeessä nämä hoitajat pian jollakin porkkanalla ympäri Suomen puuttuville vanhushoivan paikoille, ks. alla:
https://www.ammattibarometri.fi/kartta2.asp?vuosi=…
Ilmoita asiaton viesti
Tässä yksi aito esimerkki HILMA-palvelusta:
Kaavin vanhusten yöhoidon kilpailuttamisesta HILMA-palvelun kautta
https://www.hankintailmoitukset.fi/fi/notice/view/…
”Kaavin kunnan vanhuspalvelujen asiakkaiden yövuorojen aikana tarvitsemat yksilölliset hoito- ja huolenpitopalvelut, kuten perushoito, avustaminen välttämättömissä toiminnoissa ja hygienia- ja turvapalvelut.”
Em. HILMA-palvelussa oleva yleisluontoinen palvelukuvaus ei vielä kerro riittävästi, millaista hoitopalvelua ollaan hakemassa ja kilpailuttamassa. Tarkempi kuvaus on piilotettu salasanojen taakse. Miksi näin? Eikö julkiset hankinnat ja niiden kilpailutukset voisi olla avoimesti esillä yksityiskohtineen, jotta kuntalaiset ja omaiset voisivat ottaa niihin myös kantaa?
Kuka osaisi ottaa kantaa?
Ilmoita asiaton viesti
Suomen terveyspalvelut hupi vai ”hubi”?…
Taloustaitolehti 8.2.2019:
https://www.taloustaito.fi/blogit/kati-nyman/suomi…
Ilmoita asiaton viesti
Vanhusten kotihoidon tilannetta ei ole nyt juurikaan uutisoitu viime päivinä, pörriäiset vievät nyt kaiken mediahuomion.
Katso aito hankintailmoitus HILMA-palvelussa Laukaan kunnan kohdalla (vastausaikaa 1 kk):
https://www.hankintailmoitukset.fi/fi/notice/view/…
– – ”Laukaan kotihoito hankkii asiakkaan palvelutarpeen mukaista asiakaslähtöistä kotihoidon palvelua Leppävesi – Vihtavuori -alueella kahden (2) vuoden puitesopimuksella ja yhdellä (1) optiovuodella. Hankinnan tavoitteena on saada palvelun tuottaja, joka tarjoaa vaikuttavaa kotihoitoa, joka mahdollistaa asiakkaan toimintakyvyn ylläpitämisen ja vahvistamisen ja sitä kautta asiakkaan omassa kodissa selviytymisen mahdollisimman pitkään. Palvelussa otetaan huomioon asiakkaiden erilaiset palvelutarpeet ja sen mukaiset palveluhenkilöstön ammattitaito- ja resurssivaatimukset.
Arvioitu kokonaisarvo, arvo ilman alv:tä: 825000.00 EUR
– – ”Kotiin tuotettavilla palveluilla tarkoitetaan asiakkaan kotona selviytymisen kannalta riittäviä kotiin järjestettäviä sosiaali- ja terveyspalveluita. Kotihoito sisältää sosiaalihuoltolain 19 §:n ja 20 §:n ja terveydenhuoltolain 25 §:n tarkoittaman kotisairaanhoidon. Kotihoitoa järjestetään asiakkaan luona tehtävin kotikäynnein, joita toteutetaan asiakkaan hoito- ja palvelusuunnitelman mukaisin palveluin. Kotihoidon palvelu sisältö muodostuu aina asiakaskohtaisesti. Alueella on noin 50 asiakasta ja palvelun tuottamiseen on käytetty noin 4100 henkilötyötuntia vuosittain.” – –
– -”Sopimuksen, puitejärjestelyn tai dynaamisen hankintajärjestelmän kesto: 1.5.2019 – 30.4.2021” – –
—
Tässä hankintasopimuksessa yksi vanhus saa päivässä hoitopalvelua vajaan 23 euron hintaan per päivä (+ alv).
Miten tuolla 23 eurolla katetaan kaikki vanhuksen tarvitsema hoito? Kuinka käytännössä varmistetaan, että edellä esitetyssä hankintasopimuksessa todella myös kartoitetaan asiakaskohtainen tarve; ja miten seurataan, että sovittu hoito toteutuu?
Jos tämä on kuntien osto-osaamisen taso Suomessa, niin voi todella sanoa, että sitä saa, mitä tilaa: jos ostaa alimitoitettua palvelua, niin saa alimitoitettua palvelua.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikesta tästä lukemastani ja omakohtaista kokemuksistanikin voin vetää vain sen johtopäätöksen, että kuntien, yhtälailla kuin kaikkien julkisen sektorin hankinnoista vastaavien henkilöiden pitäisi olla näihin hankintoihin päitevöittävän koulutuksen saaneita ja kokeneta, jo alalla meriitinsä ansainneita ihmisiä ja joiden sidokset tavaran toimittajiin olisi tarkistettava niin, että luotettavuus voitaisi taata aukottomasti.
Usein ne hankinnat kuitenkin hoitaa hekillö, jolla tätä osaamista ei ole, sillä vaikka hän olisi miten korkeasti koulutettu, niin se ei takaa, että hän olisi pätevä suorittamaan hankintoja.
JA TÄSSÄKIN PERÄÄNKUULUTTAISIN MYÖS SITÄ MONESTI KAIPAAMAANI VASTUUN KANTOA, eli näille ostajille pitäisi ehdottomasti sälyttää myös taloudellinen vastuu tekemisistään.
Se on tässäkin hommassa taas nähty, että sopivin ei aina ole pätevin, niin kuin virkamiesten kohdalla tuppaa olemaan. ei siellä tarvitse osata, kunhan taskussa on oiean värinen jäsenkirja.
Ilmoita asiaton viesti