Malmin kentästä Uudenmaan Elyn 26.6.2019 antama rakennussuojelupäätös

Malmin kenttä

 

Virallinen lehti 48/25.6.2019, sivulla 23:

Hallintolain 62 §:n mukainen yleistiedoksianto

Malmin lentoaseman rakennuksista ja lentokenttäalueesta tehdystä rakennussuojelupäätöksestä Malmin lentoaseman ystävät ry on tehnyt 9.10.2015 esityksen Helsingissä sijaitsevan Malminlentoaseman suojelemiseksi rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain (rakennusperintölaki, 498/2010) säännösten nojalla.

Uudenmaan ELY-keskus on tehnyt suojeluesityksestä 26.6.2019 rakennussuojelupäätöksen.

Tiedoksisaannin katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta Virallisessa lehdessä.

Asiaa hoitaa ylitarkastaja Henrik Wager, puh. 029502 1473209375

https://www.virallinenlehti.fi/fi/journal/pdf/2019048.pdf

yes Katso Uudenmaan Ely-keskuksen 26.6.2019 päätös täältä:

https://www.ymparisto.fi/fi-FI/Elinymparisto_ja_kaavoitus/Yhdyskuntarake…

 

Hs.fi 27.6.2019:

”Ely-keskus antoi lopullisen linjauksensa: Malmin lentokenttää ei tarvitse suojella rakennusperintölailla

– – ”Ely-keskuksen uusi päätös on käytännössä toisinto edellisestä. Siinä todetaan, ettei lentoaseman säilyminen nykymuodossaan muodosta niin tärkeää yleistä etua, että se tulisi suojella rakennusperintölailla.

Malmin lentokenttää ei ole osoitettu lentotoimintaan maakunta- ja yleiskaavoissa, eikä käyttötarkoituksen suojelu ole mahdollista rakennusperintölain nojalla, Uudenmaan ely-keskus kirjoittaa päätöksessään.

Lentokentän rakennetun kulttuuriympäristön arvot on turvattu Helsingin yleiskaavassa. Kaavatasoinen suojelu on Ely-keskuksen näkemyksen mukaan riittävä. Yleiskaava ohjaa asemakaavoitusta, jossa lentokentän arvokkaat rakennukset määrätään säilytettävän nähtävyyskäytössä.

Vireillä olevissa asemakaavoissa säilytetään myös avoimia näkymiä ja muistumia kiitoteistä.

Uudenmaan ely-keskus päätti viime kesänä, ettei Malmin lentoaseman rakennuksia ja kiitoratoja tarvitse suojella. Ympäristöministeriön mukaan ely-keskus ei tässä päätöksessään ollut ottanut tarpeeksi huomioon rakennusperintölakia.

Ympäristöministeriön huhtikuinen päätös hätkähdytti virkamiehiä ja poliitikkoja kahdesta syystä.

Sipilän hallitus erosi maaliskuun alussa. Palauttamispäätöksen teki siis viikkoa ennen eduskuntavaaleja toimitusministeriö, joka yleensä hoitaa vain juoksevia asioita.” – –

– – ”Uudenmaan ely-keskuksen ylitarkastaja Henrik Wager sanoo, että he ovat nyt päätöksessään perustelleet laajemmin sitä, että suojeluväline tulee maankäyttö- ja rakennuslain valtakunnallisista alueidenkäyttötavoitteista – ei rakennusperintölaista.

Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet on viimeksi päivitetty pari vuotta sitten, joten Malmin lentoaseman statuksen muuttuminen lähivuosina ei ole todennäköistä. Jopa 25 000 asukkaan asuinalueen rakentaminen lentokentän alueelle on määrä alkaa 2020-luvulla.

Onko valtiolla enää mahdollisuutta vaikuttaa Malmin lentoaseman tulevaisuuteen?

”En osaa muista viranomaisista sanoa, mutta maankäytön puolesta siellä ei ole lentotoiminta sallittua”, Henrik Wager sanoo.

Ely-keskuksen päätöksellä on 30 päivän valitusaika. Ensimmäinen valitusaste on ympäristöministeriö.”

https://www.hs.fi/paivanlehti/27062019/art-2000006154938.html

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu