Aikooko Suomi pitää lupauksensa EU-komissiolle eli implementoida potilasdirektiivin sote-uudistuksen yhteydessä?
Karkaavatko osaavat suomalaiset lääkärit ja pienet sote-firmat ulkomaille sote-uudistuksen jälkeen?
—
Suomen Yrittäjät (SY) on huolissaan Suomen terveys- ja sairaanhoitopalveluiden saatavuudesta sekä yksityisten terveyspalveluja tarjoavien tahojen pysymisestä Suomessa sekä sote-alan yleisestä työllistämiskyvystä
SY velvoituttaa, että EU:n potilasdirektiivi tulee Sotessa implementoida asianmukaisesti: ”Euroopan komissio on jo vuonna 2015 käynnistänyt rikkomusmenettelyn, koska se katsoo Suomen implementoineen potilasdirektiivin virheellisesti potilaalle maksettavan korvauksen määräytymisen osalta. Komissio katsoo, että suomalaiselle potilaalle tulisi korvata toisessa EU-valtiossa annetun hoidon kustannukset siihen enimmäismäärään asti, joka vastaavan hoidon tuottamisesta olisi aiheutunut Suomen julkisessa terveydenhuollossa. Suomen valtio on luvannut EU:n komissiolle, että potilasdirektiivin virheellinen implementointi korjataan sote-uudistuksen yhteydessä.”
SY tähdentää, että ”Hallituksen sote-lakiesityksiin ei kuitenkaan sisälly luvattua muutosta. On selvää, että potilasdirektiivin implementoinnin korjaamisella on merkittäviä vaikutuksia terveyspalvelumarkkinoiden toimintaan Suomessa. Komission edellyttämän direktiivin kansallisen implementoinnin yhteydessä Suomen on varmistettava, että palvelutarjoajia kohdellaan samalla tavalla sijaintimaasta riippumatta.”
SY muistuttaa, että ”Suomi ei ole ryhtynyt toimenpiteisiin potilasdirektiivin implementoinnin korjaamiseksi komission edellyttämällä tavalla, eikä potilasdirektiivin implementoinnin korjaamista ole huomioitu lainkaan esityksessä. Tätä voidaan pitää merkittävänä ongelmana vaikutusten arvioinnin näkökulmasta.
SY:n käsityksen mukaan ”sote-uudistusta valmisteltaessa tulisi huomioida myös potilasdirektiivin implementoinnin korjaamisen vaikutukset terveyspalveluiden kysyntään Suomessa. Tilanne on huolestuttava, koska nykytilanteessa ei nähdä, miten sote-järjestelmän toimivuus kotimaassa ja sisämarkkina-alueen yksityisten palvelutarjoajien yhdenvertainen kohtelu ovat saavutettavissa samanaikaisesti.
SY vaatii, että ”EU:n potilasdirektiivi pitää käsitellä sote-uudistuksen yhteydessä ja se tulee implementoida asianmukaisesti”, ja jatkaa omassa 26.2.2021 lausunnossaan, että ”Ei saa syntyä tilannetta, että suomalainen voi hakea ulkomailta hoitoja julkisen sektorin asiakasmaksulla sekä julkiselta että yksityiseltä palveluntuottajalta, mutta kotimaassa ei. On olemassa aito riski, että Suomen valtio joutuu korvausvastuuseen siitä, että se ei ole implementoinut EU:n potilasdirektiiviä oikein.”
SY:n mielestä ”potilasdirektiivin oikea täytäntöönpano ei voi enää odottaa. Potilasdirektiivi on implementoitava kansalliseen lainsäädäntöön valmistelussa olevan sote-uudistuksen yhteydessä muuttamalla lakia rajat ylittävästä terveydenhuollosta. Lakia rajat ylittävästä terveydenhuollosta on uudistettava niin, että suomalaisella on oikeus saada korvauksia tarvitsemastaan hoidosta samoin perustein kotimaasta ja muista EU-maista. Korvauksen suuruuteen ei saa vaikuttaa se, hankkiiko hän kyseisen hoidon julkiselta vai yksityiseltä palveluntuottajalta.”
Ks. alla oleva linkki taustatiedoksi ja lähteeksi, jonka kautta pääset alkuperäisten lähteiden lisäksi myös Suomen Yrittäjien 26.2.2021 alkuperäiseen, Lausuntopalvelu.fi -palvelussa tallennettuun, Sote100-lausuntoon:
—
Keskustelua tulisi nyt käydä myös alla olevasta aiheesta:
”LPY: Sote-uudistus ajamassa pk-yrityksiä ahdinkoon” (Lääkäripalveluyritykset ry 10.3.2021, 14:33)
”Hallituksen sote-esitys on uhka alan pk-yrityksille ja pienille toimipaikoille. Niiden toimintaa ollaan lainsäädännöllä vaikeuttamassa merkittävästi. Vaarana on, että osalle toiminta käy kannattamattomaksi ja ne joutuvat lopettamaan toimintansa. Lääkäripalveluyritykset ry:n (LPY) mukaan tämä heikentäisi palveluiden saatavuutta erityisesti maakuntakeskusten ulkopuolella.” – –
https://www.epressi.com/tiedotteet/terveys/lpy-sote-uudistus-ajamassa-pk-yrityksia-ahdinkoon.html
Ilmoita asiaton viesti
—
”Sote-uudistukseen liittyvän ”Sote100”-lakiluonnoskokonaisuuden lausuntopalautteet on koottu lausuntoyhteenvedoksi”
https://stm.fi/-/sote-uudistukseen-liittyvan-sote100-lakiluonnoskokonaisuuden-lausuntopalautteet-on-koottu-lausuntoyhteenvedoksi
Ilmoita asiaton viesti
Kuten kaikki muutkin terveydenhuollon ongelmat tämäkin olisi ratkaistavissa äärimmäisen yksinkertaisesti Pelkistetyllä Sotella. Siinä olisi vapaus käyttää mitä tahansa hyväksyttäviä terveyspalveluja, joista saisi suorakorvauksen julkisen puolen omakustannushinnan mukaan.
Jäisi sitten nähtäväksi haluavatko ihmiset maksaa yritysten voittoja tai pystyisivätkö yritykset oikeasti kustannustehokkuuteen, josta voittoakin jäisi. Tällaisessa tilanteessa valtiolle syntyvät kustannukset olisivat aina hallinnassa siitäkin riippumatta, että julkiseen terveydenhuoltoon joudutaan sijoittamaan kysyntää vastaavasti lisää resursseja. Olen kuitenkin havainnut, etteivät yritykset ole näin avoimesta ja sääntelemättömästä kilpailusta kiinnostuneita. Vaikka ne varmasti saavat asiakkaikseen ihmisiä, jotka haluavat itse määrätä terveydenhoidostaan, vapaa kilpailu todennäköisesti tekisi kuitenkin rahan vuolemisen massoilta mahdottomaksi.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomen hallituksen toimet EU-tuomioistuinasioissa ja EU-rikkomusasioissa”
https://um.fi/suomen-hallituksen-toimet-eu-tuomioistuinasioissa-ja-eu-rikkomusasioissa
Ilmoita asiaton viesti
—
Sivu 22:
4.2 SEUT 258 ARTIKLAN MUKAISET PERUSTELLUT LAUSUNNOT
4.2.1 Unionin oikeuden virheellistä soveltamista koskevat perustellut lausunnot
1. Perusteltu lausunto 29.4.2016 (2015/4179); Potilaiden oikeuksien soveltaminen rajat ylittävässä terveydenhuollossa Komissio katsoo, että Suomessa käyttöönotettu korvausmalli, jonka mukaan ilman ennakkolupaa toisesta EU-tai ETA-valtiosta tai Sveitsistä haetun terveydenhuollon kustannukset korvataan sairausvakuutuslain mukaisesti (nk. kela-korvaus), on potilasdirektiivin 2011/24/EY vastainen.
Komission mukaan kustannukset pitäisi korvata siten, että potilaan maksettavaksi jäisi sama summa, jonka hän olisi maksanut kyseisestä hoidosta Suomen julkisessa terveydenhuollossa.
Suomi kiisti vastauksessaan (28.6.2016) komission väitteet ja katsoi, että Suomen järjestelmä on potilasdirektiivin mukainen. Suomi totesi, että koska terveydenhuoltojärjestelmiä ei ole EU:ssa harmonisoitu, potilasdirektiiviä tulee tulkita ottaen huomioon kunkin kansallisen järjestelmän rakenne ja erityispiirteet. Tämä merkitsee, että toisesta EU-maasta haettu hoito on rinnastettava Suomessa yksityissektorilta haettuun hoitoon.” – –
https://um.fi/documents/35732/48132/suomen_hallituksen_toimet_eu_tuomioistuinasioissa_ja_eu_rikkomusasioissa_1_1__30_6_2016.pdf/03d39979-d057-9ca6-fc7c-2dd703e37729?t=1528827186772#search=%22potilasdirektiivi%22
Ilmoita asiaton viesti
—
Ks. myös
”Terveydenhuolto muissa EU-maissa – potilaiden oikeudet”
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/HTML/?uri=LEGISSUM:sp0002
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä meidät tavalliset mattimeikäläiset on pidetty ihan ”tietomotissa” näiden asioiden suhteen:
”Terveydenhoitoa yli rajojen”
https://ec.europa.eu/health/cross_border_care/overview_fi
Ilmoita asiaton viesti
Lisää lähteitä:
Bryssel 21.9.2018
COM(2018) 651 final
KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE
potilaan oikeuksien soveltamisesta rajatylittävässä terveydenhuollossa annetun direktiivin 2011/24/EU toiminnasta
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/HTML/?uri=CELEX:52018DC0651&from=EN
—
HUOM!!
Jäsenvaltioiden oli määrä saattaa direktiivi osaksi kansallista lainsäädäntöään viimeistään 25. lokakuuta 2013.
Ilmoita asiaton viesti