AOK Puumalainen: ”Toimeentulotuen hakijan velvollisuus ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi” (11.4.2023 OKV/3065/10/2021)
Mistä voi tietää, onko ensisijaisesti sairas, köyhä vai ”vain” työtön? Vai näitä kaikkia yhtä aikaa? Kuka sen kertoo, jos omat voimat on kaikki loppu?
–
”Toimeentulotuen hakijan velvollisuus ilmoittautua työttömäksi
työnhakijaksi” (11.4.2023 OKV/3065/10/2021, OKV/3065/10/2021-OKV-5)
– – ”Lähtökohtaisesti oikeus työttömyysturvaan syntyy sekä ilmoittautumalla työvoiman käytettävissä olevaksi työttömäksi, kokoaikatyötä hakevaksi työnhakijaksi ja pitämällä työnhaku keskeytyksettä voimassa, että hakemalla työttömyysetuutta. Voimassa olevan 2 a §:n mukaan henkilöllä ei ole velvollisuutta olla työnhakijana tilanteessa, jossa hänet on todettu työttömyysturvalain 3 luvun 3 §:n 1 momentin mukaisesti työkyvyttömäksi. Työkyvyttömänä pidetään siten edellä mainitun sääntelyn mukaan henkilöä, joka saa sairausvakuutuslain (1224/2004) mukaista sairauspäivärahaa tai osasairauspäivärahaa tai kansaneläkelain (568/2007) mukaista työkyvyttömyyseläkettä tai kuntoutustukea taikka täyden työkyvyttömyyden perusteella maksettavaa etuutta jonkin muun lain nojalla. Työkyvyttömänä pidetään myös henkilöä, joka on todettu sairausvakuutuslain tai kansaneläkelain mukaisesti työkyvyttömäksi, vaikka etuutta ei ole hänelle myönnetty. Lain 2 a §:ssä ei ole sääntelyä niistä tilanteista joissa hakijalla työkyvyttömyydestä huolimatta voisi olla oikeus työttömyysturvalain 3 luvun 3 §:n 3 momentin nojalla työttömyysturvaan.
Kelan mukaan käytännössä itsenäisen aseman antaminen erilliselle 4 kohdalle johtaisi siihen, että asiakas voisi halutessaan jättäytyä viimesijaiselle tuelle toistaiseksi ilman velvollisuutta olla työttömänä työnhakijana hankkimalla yksittäisen lääkärin lausunnon, joka saattaa olla sisällöltään aikaisempaan, työkyvystä hankittuun laajaankin selvitykseen nähden päinvastainen tai perustua pintapuoliseen arvioon työkyvystä. Mainittu tulkinta on sosiaaliturvajärjestelmän sekä yksittäisen asiakkaan näkökulmasta erittäin ongelmallinen eikä se ole looginen toimeentulotukilain 1 § ja 2 §:n sääntelyn kanssa.
On myös hyvä huomata, että asiakkaalla, joka on saanut enimmäisajan sairausvakuutuslain mukaista päivärahaa ja jonka edelleen on katsottu olevan terveydellisistä syistä kykenemätön työhönsä, voi olla oikeus sairauspäivärahaan sen jälkeen, kun hän on ollut työttömänä työnhakijana kaksitoista kuukautta. Pahimmillaan asiakkaalle voisi siis myöhemmin koitua oikeudenmenetyksiä.
Kelan näkemyksen mukaan sääntelyn voi katsoa olevan ristiriidassa perustuslain 19 §:n 1 ja 2 momenttien välisen porrasteisuuden kanssa. Sääntelyä tulisi muuttaa siten, että toimeentulotuen viimesijaisuutta kirkastetaan ja siten että 2 a § olisi kokonaisuutena looginen sekä sisäisesti että toimeentulotukilain 1 § ja 2 §:n kanssa. Esimerkiksi henkilön, jolla on pelkästään lääkärinlausunto työkyvyttömyydestä ei tulisi voida vapautua velvollisuudesta pyrkiä turvaamaan elantonsa työttömyysturvaa asianmukaisesti hakemalla, ellei hänen kohdallaan täyttyisi muut lain 2 a §:n kriteerit, joiden nojalla työnhakuvelvollisuus voisi sulkeutua pois.
Lainsäädännön ei tulisi mahdollistaa tilannetta, jossa hakija voi millä tahansa hankkimallaan lääkärinlausunnolla ohittaa ensisijaisen työkykyjärjestelmän etuineen ja siihen sisältyvine asiantuntijaharkintoineen ja valita jääkö hän täyden perustoimeentulotuen varaan määräajaksi tai toistaiseksi vai hakeeko hän ensisijaista työttömyysturvaetuutta, johon sisältyy työnhakua sekä työnhakijaa tukevia palveluita ja hakijaa aktivoivia toimenpiteitä.
Edellä kuvattu lainsäädännön epätarkkuus nähdään perustavanlaatuisena ongelmana toimeentulotuen tarkoitus ja rooli etuusjärjestelmissä huomioiden. Lain 2 a §:n 1 momentin 4 kohdan irrottaminen muusta toimeentulotukilain kokonaisuudesta tarkoittaisi myös merkittävää poikkeusta sosiaaliturvajärjestelmän kokonaisuudesta ja heikentäisi ensisijaisten etuuksien merkitystä. Menettely voidaan nähdä myös asiakkaan kokonaisedun vastaisena, koska asiakas ohjautuisi pois ensisijaisten työ- ja toimintakykyä turvaavien järjestelmien piiristä ja asiakkaan mahdollisuudet siirtyä pois sosiaaliturvalta heikentyisivät. Erityisesti nuorten henkilöiden osalta ei voida pitää toimeentulotuen viimesijaisuuden mukaisena mahdollistaa pysyvä toimeentulotukiasiakkuus ja siten tukea nuoren passivoitumista kokonaan pois työnhausta tai kuntouttavista toimenpiteistä.” – –
—
Em. AOK Puumalaisen päätös päättyy näin:
– – ”Kela on lisäselvityksensä mukaan tuonut toimeentulotukilain uudistamisen yhteydessä esiin, että asiakkaan oikeuksista ja velvollisuuksista tulisi säätää laissa. Erityisen tärkeänä tämä nähdään viimesijaisen tuen ehtoja määriteltäessä. Tämän vuoksi toimeentulolain toimeenpanijalle on osin epäselvää, mikä merkitys lisäselvityksessä selostetuille ministeriön ohjeissa oleville tai lainvalmistelumateriaaliin tehdyille kirjauksille voidaan lainsäädännön rinnalla lopulta antaa. Kelan näkemyksen mukaan toimeentulotukilakiin tulisi tehdä kokonaisuudistus ja tässä yhteydessä tulisi tarkastella 2 a §:n selkeyttämistä ja erityisesti sen toimeentulotuen viimesijaisuutta korostavaa roolia.
Toimeentulotukilain 2 a §:n 1 momentin 4 kohta on sanamuodoltaan yksiselitteinen eikä sellaisenaan sopusoinnussa Kelan esittämien näkökohtien kanssa.
Pidän kuitenkin Kelan esittämiä näkökohtia toimeentulotukijärjestelmän tavoitteista ja johdonmukaisuudesta huomionarvoisina sekä kuvausta voimassaolevan toimeentulotukilainsäädännön tulkinnanvaraisuuden aiheuttamista ongelmista merkittävänä. Toimeentulotukijärjestelmän ja asiakkaan oikeuksien ja velvollisuuksien kannalta keskeisen säännöksen soveltaminen nojaa Kelassa järjestelmää kokonaisuudessaan koskeviin tavoitetulkintoihin, itsessään tulkinnanvaraisiin lain esitöihin ja ministeriön oikeudellisesti sitomattomaan ohjausasiakirjaan. Tätä ei voi pitää järjestelmän toimivuuden, Kelalle kuuluvan tehtävän tuloksellisen suorittamisen eikä asiakkaiden oikeusturvan ja palveluiden asianmukaisuuden kannalta tyydyttävänä. Tulkinnanvaraisuus on tullut esille myös oikeuskanslerille tehdyissä kanteluissa. Soveltamisen tulisi perustua selkeään ja toimeentulotukilainsäädännön kokonaisuuteen yhteensopivaan lain säännökseen.
Edellä esitetyn perusteella pidän perusteltuna lainsäädännön selkeyttämistä. Erityisesti perusoikeuksia keskeisesti turvaavan ja myös hallinnossa laajasti sovellettavan toimeentulotukilainsäädännön tulisi olla tarkkaa ja johdonmukaista sekä asiakkaalle ymmärrettävää.
Lähetän päätökseni ja Kelan 9.3.2023 päivätyn lisäselvityksen sosiaali- ja terveysministeriölle toimeentulotukilain ja erityisesti sen 2 a §:n uudistamis- ja muutostarpeen arvioimiseksi. Pyydän ministeriötä ilmoittamaan mahdollisista toimenpiteistään ja suunnitelmistaan viimeistään 30.9.2023.
Tämä asiakirja on allekirjoitettu sähköisesti.
Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen
Esittelijäneuvos Irma Tolmunen”
Ilmoita asiaton viesti
—
Perustuslaki
19 §
Oikeus sosiaaliturvaan
Jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon.
Lailla taataan jokaiselle oikeus perustoimeentulon turvaan työttömyyden, sairauden, työkyvyttömyyden ja vanhuuden aikana sekä lapsen syntymän ja huoltajan menetyksen perusteella.
Julkisen vallan on turvattava, sen mukaan kuin lailla [oma tummennus] tarkemmin säädetään, jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut ja edistettävä väestön terveyttä. Julkisen vallan on myös tuettava perheen ja muiden lapsen huolenpidosta vastaavien mahdollisuuksia turvata lapsen hyvinvointi ja yksilöllinen kasvu.
Julkisen vallan tehtävänä on edistää jokaisen oikeutta asuntoon ja tukea asumisen omatoimista järjestämistä.”
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731
Ilmoita asiaton viesti
—
Kun em. tarvittavat lait puuttuvat, kuten AOK Puumalainen kertoo 11.4.2023 päätöksessä (OKV/3065/10/2021, OKV/3065/10/2021-OKV-5), niin eikö silloin tulee noudattaa perustuslakia seuraavasti:
”20 §
Vastuu ympäristöstä
Vastuu luonnosta ja sen monimuotoisuudesta, ympäristöstä ja kulttuuriperinnöstä kuuluu kaikille.
Julkisen vallan on pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus terveelliseen ympäristöön sekä mahdollisuus vaikuttaa elinympäristöään koskevaan päätöksentekoon. [oma tummennus]
21 §
Oikeusturva
Jokaisella on oikeus saada asiansa käsitellyksi asianmukaisesti ja ilman aiheetonta viivytystä lain mukaan toimivaltaisessa tuomioistuimessa tai muussa viranomaisessa sekä oikeus saada oikeuksiaan ja velvollisuuksiaan koskeva päätös tuomioistuimen tai muun riippumattoman lainkäyttöelimen käsiteltäväksi.
Käsittelyn julkisuus sekä oikeus tulla kuulluksi, saada perusteltu päätös ja hakea muutosta samoin kuin muut oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin ja hyvän hallinnon takeet turvataan lailla.
22 §
Perusoikeuksien turvaaminen
Julkisen vallan on turvattava perusoikeuksien ja ihmisoikeuksien toteutuminen.”
Ilmoita asiaton viesti
—
”Perustuslaki
7 §
Oikeus elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen ja koskemattomuuteen
Jokaisella on oikeus elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen.
Ketään ei saa tuomita kuolemaan, kiduttaa eikä muutoinkaan kohdella ihmisarvoa loukkaavasti.
Henkilökohtaiseen koskemattomuuteen ei saa puuttua eikä vapautta riistää mielivaltaisesti eikä ilman laissa säädettyä perustetta. Rangaistuksen, joka sisältää vapaudenmenetyksen, määrää tuomioistuin. Muun vapaudenmenetyksen laillisuus voidaan saattaa tuomioistuimen tutkittavaksi. Vapautensa menettäneen oikeudet turvataan lailla.”
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731
Ilmoita asiaton viesti
—
Miten tietosuojarikkomuksen ja lainvastaisen vihamielisen teon kohteeksi joutunut voi tietää olevansa uhri? Onko Vastaamon 30 – 40 000 tietosuojarikoksen kohteeksi joutuneelle ”uhrille” kerrottu ja turvattu heidän lailliset oikeudet – myös ”uhridirektiivin” mukaisesti?
Kuka vastaa terveys- ja sosiaalihuollossa tehtyjen potilastietojen tietoturvarikoksista, -rikkomuksista, luvattomista potilastietojen katseluista ym. lainvastaisuuksista, jos niiden vuoksi syntyy näiden vihamielisten toimien kohteeksi joutuneelle potilaalle ts. ”uhrille” vahinkoa?
Ja erityisesti tilanteessa, jossa tarvittavat lait puuttuvat, ja jossa ei edes ”uhri” tiedä, onko hän viranomaisten mielestä ”vain” sairas, ”vain” työtön vai ”vain” köyhä?
Miten näissä tilanteissa – joihin ei löydy tarvittavaa sääntelyä laista – korvataan mahdolliset vahingonkorvaukset, ansio- tai yrittäjätulojen ym. ansioiden menetykset? Työterveyden menetys?
Ks. – – ”Mikä on rikosuhridirektiivi?
Direktiivi 2012/29/EU (”uhridirektiivi”) säätää rikoksen uhrien oikeuksista koskien heille annettavaa tietoa, tukea ja suojelua sekä heidän osallistumistaan rikosoikeudellisiin menettelyihin. Uhridirektiivissä on 32 EU:n jäsenvaltioita velvoittavaa artiklaa jaettuna kuuteen lukuun.
Suomessa ehdotusten mukainen direktiivin täytäntöönpano on tuonut mukanaan muutoksia lainsäädäntöön, mutta vaikuttaa uhrin asemaan merkittävästi myös muilla tavoilla. Pääosa lakimuutoksista astui voimaan 1.3.2016.
Direktiivit ovat yksi EU-lainsäädännön muoto. Yleensä kansallinen täytäntöönpano vaatii lainsäädännön muokkaamista niin, että sen sisältö vastaa direktiivin sisältöä. Lisäksi täytäntöönpanoon voi liittyä muuta direktiivin vaatimien toimenpiteiden toteuttamista. EU:n komissio seuraa direktiivien täytäntöönpanoa jäsenmaissa.” – –
https://www.riku.fi/palvelut/ohjaa-asiakkaasi-rikun-palveluun/mika-on-rikosuhridirektiivi/
Ilmoita asiaton viesti
—
KKO:2023:26
Oikeudenkäyntimenettely – Oikeudenkäynnin kesto – Oikeudenkäynnin viivästymishyvitys
Asianomistaja
– – ”7. A:n mukaan hänellä on ollut tarve saada nopeasti julkinen vahvistus siitä, että hänellä ei ollut asiassa vaatimuksia rikollisryhmään kuulunutta vastaajaa kohtaan. Oikeudenkäynnin kestolla on siten ollut hänelle yhtä suuri merkitys kuin vastaajalle. Näin ollen hyvityslain tulkinta, jonka mukaan hän ei olisi oikeutettu hyvitykseen oikeudenkäynnin viivästyessä, loukkaisi hänelle perustuslain 6 §:ssä taattua oikeutta yhdenvertaiseen kohteluun ja 21 §:ssä taattua, Euroopan ihmisoikeussopimuksen 6 artiklan edellyttämää oikeutta saada asiansa käsitellyksi asianmukaisesti ja ilman aiheetonta viivytystä.
8. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on katsonut ihmisoikeussopimuksen 6 artiklan soveltamisen edellytykseksi siviilioikeudellisten vaatimusten kohdalla, että kysymys on aidosta ja vakavasta erimielisyydestä tai kiistasta, joka koskee todellista kansallisessa oikeudessa tunnustettua oikeutta, ja että oikeudenkäynnin lopputuloksen on oltava sanotun oikeuden kannalta välittömästi ratkaiseva (Grzęda v. Puola, 15.3.2022, kohdat 257–258).” – –
https://korkeinoikeus.fi/fi/index/ennakkopaatokset/kko202326.html#
—
KKO:2023:24
Vahingonkorvaus – Julkisyhteisön korvausvastuu
Laillisuusperiaate
Poliisi
– – ”26. Vahingonkorvauslain 5 luvun 1 §:n mukaan, kun vahinko on aiheutettu julkista valtaa käytettäessä, käsittää vahingonkorvaus hyvityksen myös sellaisesta taloudellisesta vahingosta, joka ei ole yhteydessä henkilö- tai esinevahinkoon.
27. A:n mukaan hänelle on aiheutunut poliisin menettelystä 4 865 euron määräinen vahinko, koska ilman poliisin ilmoitukseen perustunutta ulosmittausta hän olisi voinut käyttää kysymyksessä olevat varat elämiseen tai laittaa ne säästöön, kunnes hänen ulosottovelkansa olisivat vanhentuneet. Valtio on kiistänyt, että A:lle olisi aiheutunut vahinkoa.
28. Lähtökohtana vahingonkorvausasioissa on, että korvausta vaativan tulee näyttää toteen korvauksen edellytykset kuten se, että vahinkoa on aiheutunut. Vastapuolella ei vaatimuksen torjuakseen ole velvollisuutta osoittaa, ettei vahinkoa ole aiheutunut (KKO 2022:18, kohta 14 ja KKO 2017:17, kohta 21).
29. Vahingonkorvausoikeuden yleisten periaatteiden mukaan vahingonkorvauksen tulee olla täysi korvaus niin, että vahingon aiheuttajan on korvattava vahinkoa kärsineelle vahingosta aiheutunut menetys kokonaisuudessaan. Vahingonkorvauksella vahinkoa kärsinyt pyritään näin asettamaan siihen asemaan, jossa hän olisi, jos vahinkoa ei olisi tapahtunut (KKO 2022:18, kohta 15 ja siinä viitatut ratkaisut).
30. Korvauksen määrittämisen ei tule johtaa siihen, että vahinkoa kärsinyt saa etua korvauksesta ja päätyy vahinkotapahtuman korvaamisen kautta parempaan asemaan kuin missä tämä olisi ollut ilman aiheutunutta vahinkoa (ns. rikastumiskielto). Vahinkoa kärsineelle mahdollisesti tullut varallisuuden lisäys tai aiheutunut säästö on siten otettava huomioon vähennyksenä täyden korvauksen määrää laskettaessa (KKO 2022:18, kohta 17 ja KKO 2019:9, kohta 17).” – –
https://korkeinoikeus.fi/fi/index/ennakkopaatokset/kko202324.html
Ilmoita asiaton viesti
—
KKO:2023:26
Oikeudenkäyntimenettely – Oikeudenkäynnin kesto – Oikeudenkäynnin viivästymishyvitys
Asianomistaja
– – ”8. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on katsonut ihmisoikeussopimuksen 6 artiklan soveltamisen edellytykseksi siviilioikeudellisten vaatimusten kohdalla, että kysymys on aidosta ja vakavasta erimielisyydestä tai kiistasta, joka koskee todellista kansallisessa oikeudessa tunnustettua oikeutta, ja että oikeudenkäynnin lopputuloksen on oltava sanotun oikeuden kannalta välittömästi ratkaiseva (Grzęda v. Puola, 15.3.2022, kohdat 257–258).” – –
Ks. alla:
In the case of Grzęda v. Poland:
6.1 Given the conditional nature of the violation of the Convention found in the instant case, based upon the pleadings of the Government, and given that the Grand Chamber is unsure whether access to a court has really been excluded in the domestic law, it is not clear whether the respondent State has to take any general measures whatsoever to implement this judgment.
6.2. The judgments of the Court produce erga omnes effects. The instant judgment is based upon the implicit assumption that Article 6 grants access to a court empowered to review and invalidate legislative measures touching upon judicial independence and impartiality. If I understand the reasoning correctly, all High Contracting Parties should then put in place not only a mechanism of judicial review of primary and secondary legislation in matters touching upon judicial independence and impartiality but also open access to such review for judges.
Konekäännös edellisestä:
6.1 Ottaen huomioon tässä tapauksessa todetun yleissopimuksen rikkomisen ehdollisen luonteen, joka perustuu hallituksen pyyntöihin ja koska suuri jaosto on epävarma siitä, onko oikeussuojakeino todellakin kielletty kansallisessa lainsäädännössä, se ei ole onko vastaajavaltion ryhdyttävä yleisiin toimenpiteisiin tämän tuomion täytäntöönpanemiseksi.
6.2. Yhteisöjen tuomioistuimen tuomioilla on erga omnes -vaikutuksia. Käsiteltävänä oleva tuomio perustuu implisiittiseen olettamukseen, että 6 artiklassa annetaan mahdollisuus saattaa asia tuomioistuimeen, jolla on valtuudet tarkastella ja mitätöidä oikeudellisia toimenpiteitä, jotka koskevat tuomioistuimen riippumattomuutta ja puolueettomuutta. Jos ymmärrän perustelun oikein, kaikkien korkeiden sopimuspuolten pitäisi sitten ottaa käyttöön primaari- ja sekundaarilainsäädännön oikeudellisen valvonnan mekanismi oikeudellisen riippumattomuuteen ja puolueettomuuteen liittyvissä asioissa, vaan myös tuomareille avattava tällainen valvonta.
—
7.1. Initially, individual rights were understood as entitlements protecting individuals against acts of public authorities. A person could claim individual rights against public power but could not claim individual rights while exercising public power. Under the traditional approach, as stated above, judicial independence is a matter of institutional arrangements: the separation of powers and a system of checks and balances in inter-institutional relations.
Under the Court’s case-law, Article 6 has begun to apply to public law disputes between holders of State power, implicitly transforming them into a matter of private interest. Some holders of public power may now cumulate, in respect of the same actions or situations, the advantages of both public power and individual rights, acting as both power-holders and right-holders (see, in particular, my separate opinions appended to the judgments in Baka v. Hungary [GC], no. 20261/12, 23 June 2016; Szanyi v. Hungary, no. 35493/13, 8 November 2016; Selahattin Demirtaş v. Turkey (no. 2), no. 14305/17, 20 November 2018; and Broda and Bojara, cited above). If – with the development of the case-law – judicial independence becomes more and more an individual right of a judge, then the exercise of judicial power and judicial discretion become protected by human rights. The fundamental distinction in modern law between the individual and State organs is blurred and thus the whole concept of individual rights is called into question. As a result, the rule of law is eroded. The instant judgment contributes to enhancing this tendency.
7.2. Secondly, the instant case shows that the erosion of the rule of law at the domestic level may contaminate – in many different ways – the rule of law at the supranational and international level. The instant judgment has been rendered without duly taking into account procedural justice, and the reasoning fails to comply with the methodological rigour required under the rule of law. Moreover, the Court has avoided addressing overtly the most fundamental issue put forward by the applicant, namely the question whether Article 6 encompasses access to a court empowered to review and invalidate primary legislation.
7.3. This judgment is not an example of best practice in implementing and upholding the rule of law.
Konekäännös edellisestä:
7.1. Aluksi yksilön oikeudet ymmärrettiin oikeuksiksi, jotka suojelevat yksilöitä viranomaisten toimilta. Henkilö saattoi vaatia yksilöllisiä oikeuksia julkista valtaa vastaan, mutta ei voinut vaatia yksilöoikeuksia käyttäessään julkista valtaa. Perinteisessä lähestymistavassa, kuten edellä todettiin, oikeuslaitoksen riippumattomuus on kysymys institutionaalisista järjestelyistä: vallanjaosta sekä valvonnan ja tasapainon järjestelmästä toimielinten välisissä suhteissa.
Yhteisöjen tuomioistuimen oikeuskäytännön mukaan 6 artiklaa on alettu soveltaa valtion vallanhaltijoiden välisiin julkisoikeudellisiin riita-asioihin, jolloin ne on implisiittisesti muutettu yksityistä etua koskeviksi asiaksi. Jotkut julkisen vallan haltijat voivat nyt kumuloitua samojen toimien tai tilanteiden osalta sekä julkisen vallan että yksilön oikeuksien edut toimiessaan sekä vallanhaltijoina että oikeudenhaltijoina (ks. erityisesti erilliset mielipiteeni, jotka ovat liitteenä tuomiot Baka v. Unkari [GC], nro 20261/12, 23. kesäkuuta 2016; Szanyi v. Unkari, nro 35493/13, 8. marraskuuta 2016; Selahattin Demirtaş v. Turkki (nro 2), nro 14305/ 17. 20. marraskuuta 2018 ja Broda ja Bojara, siteerattu edellä). Jos – oikeuskäytännön kehittyessä – tuomioistuimen riippumattomuus tulee yhä enemmän tuomarin yksilön oikeudeksi, ihmisoikeuksilla suojataan tuomiovallan käyttöä ja harkintavaltaa. Modernin oikeuden perustavanlaatuinen ero yksilön ja valtion elinten välillä hämärtyy ja näin ollen koko yksilön oikeuksien käsite kyseenalaistetaan. Seurauksena on, että oikeusvaltio on murentunut. Välitön tuomio vahvistaa osaltaan tätä taipumusta.
7.2. Toiseksi esillä oleva tapaus osoittaa, että oikeusvaltion rapautuminen kansallisella tasolla voi saastuttaa – monin eri tavoin – oikeusvaltion ylikansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Käsiteltävänä oleva tuomio on annettu ottamatta asianmukaisesti huomioon prosessuaalista oikeudenmukaisuutta, ja perustelut eivät noudata oikeusvaltion edellyttämää metodologista kurinalaisuutta. Lisäksi yhteisöjen tuomioistuin on välttynyt käsittelemästä avoimesti hakijan esittämää perustavaa laatua olevaa kysymystä, nimittäin kysymystä siitä, kattaako 6 artikla oikeuden saattaa asia tuomioistuimeen, jolla on valtuudet tarkistaa ja mitätöidä primaarilainsäädäntö.
7.3. Tämä tuomio ei ole esimerkki parhaista käytännöistä oikeusvaltioperiaatteen täytäntöönpanossa ja ylläpitämisessä.
Application nro 43572/18
https://hudoc.echr.coe.int/eng#{%22appno%22:[%2243572/18%22]}
Ilmoita asiaton viesti
—
Ks. esim. Vastaamon tietosuojarikoksen uhreja koskevaan asiaan liittyen Alma Talentin uutiskirje alla:
”Euroopan tietosuojaneuvostolta lopulliset versiot kolmesta ohjeesta – aiheina rekisteröidyn tarkastusoikeus, johtavan valvontaviranomaisen määrittäminen ja tietoturvaloukkausilmoitukset”
https://www.almatalent.fi/juridiikan-ja-talouden-uutiset/euroopan-tietosuojaneuvostolta-lopulliset-versiot-kolmesta-ohjeesta-aiheina-rekisteroidyn-tarkastusoikeus-johtavan-valvontaviranomaisen-maarittaminen-ja-tietoturvaloukkausilmoitukset/?utm_source=Juridiikan+ja+talouden+uutiskirje&utm_medium=email&utm_campaign=Juridiikan+ja+talouden+uutiskirje
Ilmoita asiaton viesti
–
Guidelines 01/2022 on data subject rights – Right of access
Version 2.0
Adopted on 28 March 2023
https://edpb.europa.eu/system/files/2023-04/edpb_guidelines_202201_data_subject_rights_access_v2_en.pdf
Ilmoita asiaton viesti
—
Po. blogitekstissä viitattu 2 a § alla:
30.12.1997/1412
Laki toimeentulotuesta
2 a § (23.3.2023/411)
Velvollisuus ilmoittautua työnhakijaksi
Toimeentulotukea hakeva 17–64-vuotias henkilö on velvollinen ilmoittautumaan työnhakijaksi työvoimapalveluiden järjestämisestä annetussa laissa (380/2023) tarkoitetulla tavalla, ellei hän:
1) ole työssä palkansaajana tai yrittäjänä;
2) opiskele päätoimisesti;
3) ole työttömyysturvalain (1290/2002) 3 luvun 3 §:n 1 momentissa tai 4 §:n 1–6 kohdassa tarkoitettu henkilö;
4) ole laitoshoidon tai lääkärin toteaman sairauden vuoksi esteellinen vastaanottamaan työtä; tai
5) ole muun edellä mainittuihin verrattavan hyväksyttävän syyn vuoksi esteellinen vastaanottamaan työtä.
Jos toimeentulotuen hakija ei ilmoittaudu työnhakijaksi työvoimaviranomaiseen, toimeentulotuen perusosan suuruutta voidaan alentaa hänen osaltaan noudattaen, mitä tämän lain 10 §:ssä säädetään.
L:lla 411/2023 muutettu 2 a § tulee voimaan 1.1.2025. Aiempi sanamuoto kuuluu:
2 a § (30.12.2002/1294)
Velvollisuus ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi
Toimeentulotukea hakeva 17–64-vuotias henkilö on velvollinen ilmoittautumaan työttömänä työnhakijana työvoimatoimistoon, ellei hän:
1) ole työssä palkansaajana tai yrittäjänä;
2) opiskele päätoimisesti;
3) ole työttömyysturvalain (1290/2002) 3 luvun 3 §:n 1 momentissa tai 4 §:n 1–6 kohdassa tarkoitettu henkilö; (21.12.2016/1278)
4) ole laitoshoidon tai lääkärin toteaman sairauden vuoksi esteellinen vastaanottamaan työtä; tai
5) ole muun edellä mainittuihin verrattavan hyväksyttävän syyn vuoksi esteellinen vastaanottamaan työtä.
Jos toimeentulotuen hakija ei ilmoittaudu työvoimatoimistoon työnhakijaksi, toimeentulotuen perusosan suuruutta voidaan alentaa hänen osaltaan siten kuin tämän lain 10 §:ssä säädetään.”
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1997/19971412
—
Ks. myös em. 2 a §.ssä mainittu (23.3.2023/380)
”Laki työvoimapalveluiden järjestämisestä” alla olevasta lähdelinkistä:
149 §
Voimaantulo
Tämän lain voimaantulosta säädetään erikseen lailla.
Tämä laki on voimassa L:n 383/2023 mukaisesti 1.1.2025 alkaen. 12, 13, 15 ja 16 § ovat voimassa 1.4.2023 alkaen. 113 § on voimassa 31.12.2033 saakka.
HE 207/2022, TyVM 26/2022, EV 332/2022
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2023/20230380
Ilmoita asiaton viesti