Avaatko Sinä ”Asumisoikeussopimusten irtisanomisen mahdollisuus on poistettava lakiluonnoksesta” -kansalaisaloitteen?

Hei ASO-asukkaat tai ASO-asukkaiksi parhaillaan hakevat!
Kuka ja/tai ketkä yhdessä lähtisivät avaamaan kansalaisaloitteen teemalla ”Asumisoikeusopimusten irtisanomisen mahdollisuus on poistettava lakiluonnoksesta” (Lausuntopalvelu.fi)
Edellä oleva lainaus on Kristiina Andersinin lausunnosta 11.06.2020
Asia: VN/5985/2019
Asumisoikeuslain uudistus
Osallistu kuulemiseen 15.7. mennessä Lausuntopalvelu.fissä klikkaamalla yllä olevaa linkkiä! 🙂
Itse jätin tänään Lausuntopalvelu.fi -palvelussa alla olevan lausunnon:
Kannatan annettua lausuntoa ”Asumisoikeusopimusten irtisanomisen mahdollisuus on poistettava lakiluonnoksesta” (lainaus on Kristiina Andersinin 11.06.2020 lausunnosta (VN/5985/2019)/ Asumisoikeuslain uudistus).
Muutos asumisoikeussopimusten irtisanomisesta uusin perustein ja tulevaisuudessa voidaan tehdä vain tuleviin aso-sopimuksiin, ei nykyisiin voimassa oleviin aso-asumisoikeussopimuksiin.
Aso-numerojärjestelmän mahdollinen uudistus on tehtävä huolellisesti eri sidosryhmiä kuullen.
Ko. lakiuudistuskokonaisuudesta tulee kuulla laajempia kansalaispiirejä kuin vain nyt jakelulistalla esillä olevia tahoja.
Ilmoita asiaton viesti
Et sitten huomannut, että olen kommentoinut sinne:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/petrioseppala/asumisjarjestelyjen-on-parasta-olla-yksinkertaiset/
———-
Tässä olisi aika kattavasti kerätty tietoja.
Näyttää siltä, että tämä alkuperäinen asumisoikeusasuntojen lakimuutos ei olekaan unohdettu vaan sitä on jatkettu. Mutta pitää pitää mielessä, että tämä on vain lausuntokierroksella ja lakiluonnos, ei varsinainen esitys.
Ihmetyttää, että ketkä tahot siellä taustalla ovat lobanneet asiaa eteenpäin jatkamiseksi? Eläke- ja Vakuutusyhtiötkö ne lobbailevat vaiko SAY eli Suomen asumisoikeusyhteisöt ry? On tuossa myös mainintaa vanhassa 2017-lausuntokierroksella olleita lausuntoja ja kommentteja, että pankit ovat olleet haluttomampia rahoittamaan mutta enemmän kiinnostuneita, jos asumismuotoa muutettaisiin.
Tästä linkistä voi lukea lisää:
https://asumisoikeus.wordpress.com/lakiuudistus/
——-
On vähän hankalaa tehdä kansalaisaloite jostakin olemattomasta laista. Se voidaan tehdä, jos jostain syystä lakiluonnoksesta tulee esitykseksi ja kyseisiä kohtia ei ole poistettu.
Ilmoita asiaton viesti
Hmmm…oli tuon vaikuttamisen muoto kansalaisaloite tai jokin muu, olisi outoa, jos kansalaiset ja asianosaiset eivät saisi lausua valmisteilla olevasta laista.
Juuri näinhän nuo lobbarit ovat tehneet, joiden pukinsorkka näkyy lakiluonnoksessa.
Outoa olisi demokratia, jos vain hyväveli/sisarkunnalla olisi vaikuttamisen mahdollisuus. Juuri asian valmisteluvaiheessa pitää tuoda näkemykset esille, jo byrokratiassa kulkevaan pykäläkokoelmaan vai olla paljon vaikeampaa puuttua, se vaatii mm. formaaleja valituskanavia ja -muotoja ja ajoitusta.
Ilmoita asiaton viesti
Sen voi tehdä vaikka kanteluna, että tuollaisia kohtia ei voi olla virallisia kanavia pitkin. Jos se muuttuu lakiesitykseksi, sitten on mustaa valkoisella ja sitten kansalaisaloitteeseen perustelut ja korjaustoimenpiteet, jolloin voidaan estää lain voimaan astumisen, joka olisi tarkoitus sillä uudistuksella saada 1.1.2022.
Ilmoita asiaton viesti
Topi, kiitos kommentistasi 🙂
Kansalaisaloitteella voi vaikuttaa lainsäädäntöön
”Äänioikeutettu Suomen kansalainen voi tehdä kansalaisaloitteen. Kansalaisaloitteella ehdotetaan uutta lakia, muutosta olemassaolevaan lakiin tai olemassaolevan kumoamista”. Näin asiasta sanotaan netissä kansalaisaloite.fi -palvelun etusivulla.
Voisihan sitä kai tehdä kansalaisloitteen tässä asiassa siten, että allekirjoittajat esittävät muutosta olemassaolevaan lakiin (ja erityisesti mahdollisen tulevan uudistuksen yhteydessä) siten, että voimassaoleviin aso-sopimuksiin ei voida tehdä taannehtivasti tällaisia merkittäviä aso-asiakkaan omistusoikeutta ja elinikäistä asumisoikeutta koskevia sopimusperiaatteellisia muutoksia.
Harrilla hyvät näkökohdat siitä, että nimenomaan lain valmisteluvaiheessa asiaan tulee pystyä vaikuttamaan 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Aihe kiinnostaa minua kyllä, kansalais-aloitteen tasollakin. Täytynee blogata oma laajempi näkemykseni aso-lain kehittämisestä.
Ilmoita asiaton viesti