Bää-bää-pääministeri, täällä yksi boo-boo-boomeri, joka haluaisi osallistua omaa asuinaluetta koskevaan päätöksentekoon!

—
VUOROVAIKUTUS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINNISSA Case study: Gasum Oy (2016)
Opinnäytetyössä s. 68 – 69 kerrotaan, että ”Yleisesti YVA-menettelyn ja siihen liittyvän vuoropuhelun tarkastelu toi esille myös kysymyksen hankkeesta vastaavan asemasta vuoropuhelun mahdollistajana. On selvää, että kaikilla toimijoilla, jotka YVA-menettelyjä läpikäyvät ei ole yhtäläistä osaamista, eikä resursseja.”
- Opinnäytetyön tekijälle ”Heräsi kysymys, miten tämä vaikuttaa osallistumiseen ja YVA:n vaikuttavuuteen? Tarvittaisiinko YVA:ssa mahdollisesti enemmän ohjeistusta siihen, miten hankkeesta vastaavien tulisi tai kannattaisi toimia, osallisten tasavertaisen kohtelun vuoksi (mikä on myös YVA-lain lähtökohtana)? Lisäksi yleisellä tasolla pohdintaa aiheutti vuorovaikutuksen ja osallistumisen käytännön mahdollisuudet.”
- Opinnäytetyössä kyselyyn vastanneiden keski-ikä ja mediaani olivat lähellä 60 ikävuotta. Tällainen ikäjakauma on opinnäytetyön laatijan mukaan YVA-menettelyn osallistujien keskuudessa yleinen. Ja siksi hän esittääkin kysymyksen, että ”Jos YVA-menettelyyn osallistujat ovat kaikki jo keski-iän ylittäneitä, ovatko YVA:n osallistumismahdollisuudet osallistumisen ja yhdenvertaisuuden puolesta riittävän nykyaikaiset?”
- Ja tämä oli siis vuonna 2016 ja tämän suuntaisia viitteitä oli ollut vuoden 2015 julkaistussa YVA-yhteysviranomaistoiminnan kehittämistä koskevassa raportissa, jossa oli suositeltu uusien kuulemis- ja vuorovaikutusmenetelmien käyttöönottoa hankkeesta vastaavalle sekä sähköisen osallistumistavan kehittämistä (Ympäristöministeriö 2015, 31, 34.). – –
VUOROVAIKUTUS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINNISSA, Case study: Gasum Oy
HAMK, Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opinnäytetyö, Biotalouden liiketoiminnan kehittäminen, Visamäki, kevät 2016, Minna Tontti
—
Hankevalmistelussa ja YVA-menettelyissä suuren yleisön – ja yleisön, jota asia koskee – kannalta katsoen on nyt menty jo liian pitkälle vain sähköisten palvelujen kautta tehtäväksi tiedottamiseksi ja vuoropuheluksi, josta boomerit lähes automaattisesti blokkautuvat ulos.. 🙁
—
Ympäristöministeriön raportteja 8 | 2 0 1 5
YVA-yhteysviranomaistoiminnan kehittäminen
työryhmän raportti
https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/153636/YMra_8_2015.pdf;sequence=1
”Ympäristöministeriö asetti 3.10.2012 työryhmän YVA-menettelyn yhteysviranomaistoiminnan yhtenäistämiseksi ja kehittämiseksi. Työryhmän alkuperäinen toimikausi oli 6.10.2012–31.12.2013. Työryhmälle myönnettiin jatkoaikaa 31.12.2014 saakka.
Työryhmän tehtäviin on kuulunut käsitellä yhteysviranomaistoiminnan ajankohtaisia haasteita, kuten esimerkiksi YVA-menettelyn ja vaikutusselvitysten laadunvarmistusta, yhteysviranomaisten välisen yhteistyön kehittämistä, toimivuusarvioinnin tuloksia ja kehittämisehdotuksia, ELY-uudistuksen vaikutuksia ja hankkeiden yhteisvaikutusten arviointia. Työryhmän tehtäviin on kuulunut myös kehittää vuodesta 2004 käytössä ollutta YVA-tukiaineistoa osana hyvää käytäntöä sekä sitä, kuinka yhteysviranomaisen toiminnalla voitaisiin nykyistä paremmin edistää tuulivoimalahankkeiden YVA- ja kaavoitusmenettelyiden yhteensovittamista.
Lisäksi työryhmän tuli tarkastella sitä, kuinka YVA-menettelyihin sisältyvässä vuorovaikutuksessa voidaan nykyistä paremmin antaa kansalaisille selkeä kuva hankkeen edellyttämistä menettelyistä ja niihin sisältyvistä osallistumismahdollisuuksista.
Työryhmän puheenjohtajana toimi vuoden 2013 loppuun ympäristöneuvos Saara Bäck ja tämän jälkeen neuvotteleva virkamies Seija Rantakallio ympäristöministeriöstä. Työryhmän jäseninä olivat Uudenmaan elinkeino- liikenne- ja ympäristökeskuksesta ylitarkastaja Päivi Blinnikka 31.12.2013 saakka ja tämän jälkeen ylitarkastaja Pirkko Kekoni, Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta yksikön päällikkö Riitta Turunen, Kaakkois-Suomen elinkeino- liikenne- ja ympäristökeskuksesta ylitarkastaja Antti Puhalainen, Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta erikoissuunnittelija Anni Panula-Ontto-Suuronen, Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta ylitarkastaja Tuukka Pahtamaa, Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta erikoistutkija Hannu Luotonen, Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta ylitarkastaja Leena Ivalo, työ- ja elinkeinoministeriöstä neuvotteleva virkamies Jaana Avolahti ja ympäristöministeriöstä neuvotteleva virkamies Lasse Tallskog.
Työryhmän sihteereinä toimivat johtava asiantuntija Jorma Jantunen Suomen ympäristökeskuksesta, ylitarkastaja Egon Nordström ympäristöministeriöstä (23.1.2013 saakka) ja ylitarkastaja Minna Torkkeli ympäristöministeriöstä (1.11.2014 lähtien).
Työryhmään kuuluivat pysyvinä asiantuntijoina erityisasiantuntija Pekka Hokkanen työ- ja elinkeinoministeriöstä (3.8.2014 saakka Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen tutkimuspäällikkö) ja erityisasiantuntija Nunu Pesu ympäristöministeriöstä, jonka sijaisena toimi erityisasiantuntija Leena Ruokanen ympäristöministeriöstä 26.3.2014 alkaen.
Työryhmää avustivat 1.6.2014 lähtien toimialajohtaja Mattias Järvinen ja suunnittelupäällikkö Riitta Kojo sekä asiantuntija, DI Rolf Nyström FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy:stä.
Työryhmä kokoontui kymmenen kertaa. Työryhmä kuuli kokouksessaan 4.11.2014 asiantuntijoina johtaja Erkki Kantolaa Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta, yleiskaavapäällikkö Anita Pihalaa Nurmijärven kunnasta (Kuntaliiton edustajana), asiantuntija Heidi Lettojärveä Energiateollisuus ry:stä (Elinkeinoelämän keskusliiton edustajana), johtaja Jaana Tyynismaata Pöyry Finlandista (SKOL ry:n edustajana) ja erityisasiantuntija Tapani Veistolaa Suomen luonnonsuojeluliitosta. Työryhmä kiittää kaikkia valmisteluun osallistuneita.
Saatuaan työnsä valmiiksi, työryhmä luovuttaa raporttinsa YVA-yhteysviranomaistoiminnan kehittämisestä kunnioittaen ympäristöministeriölle.
Helsingissä 29.1.2015
Seija Rantakallio
Pirkko Kekoni
Riitta Turunen
Antti Puhalainen
Anni Panula-Ontto-Suuronen
Tuukka Pahtamaa
Hannu Luotonen
Leena Ivalo
Jaana Avolahti
Lasse Tallskog
Jorma Jantunen
Minna Torkkeli
Pekka Hokkanen
Leena Ruokanen”
—
Onko meillä nyt suunnitellun kaltainen YVA-menettely ja YVA-lainsäädäntö?
Osiltaan on ja osiltaan ei ole. Se ei ole EU:n YVA-direktiivin ja Ympäristötietodirektiivin mukainen kaikelta täytäntöönpanoltaan ja Suomi onkin saanut siitä ”muikkareita” EU:lta.
Suomi on luvannut laittaa nämä YVA-lait kuntoon tämän vuoden loppuun mennessä.. Tiimalasiassa hiekka valuu.. 😉
Me tarvitsemme MRL:n uudistuksen, johon nämä YVA-lait linkittyvät – sanoivatpa Suomen C-21 -kaupunginjohtajat mitä tahansa!
Ilmoita asiaton viesti
—
Numerointi oma lisäys:
s. 9:
– – ”Eri toimijoiden roolit YVA-lainsäädännössä:
1) Ympäristöministeriö vastaa YVA-lain täytäntöönpanon yleisestä ohjauksesta ja seurannasta sekä arvioinnin yleisestä kehittämisestä ja muut ministeriöt vastaavasti täytäntöönpanon ohjauksesta ja kehittämisestä omilla toimialoillaan.
2) Ympäristöministeriö myös huolehtii ympäristövaikutusten arviointiin liittyvistä kansainvälisistä tehtävistä.
3) Suomen ympäristökeskus huolehtii ympäristövaikutusten arviointiin liittyvästä koulutuksesta, tiedotuksesta ja tutkimuksesta, tallentaa ja pitää saatavilla laaditut arviointiohjelmat ja arviointiselostukset ja yhteysviranomaisten niistä antamat lausunnot sekä seuraa ja kerää kokemuksia YVA-säännösten soveltamisesta.
4) ELY-keskus ohjaa ja valvoo arviointimenettelyn täytäntöönpanoa alueellaan ja toimii yhteysviranomaisena.
5) Työ- ja elinkeinoministeriö toimii yhteysviranomaisena ydinenergialaissa (990/1987) tarkoitettuja ydinlaitoksia koskevissa hankkeissa.
6) Hankkeesta vastaava on YVA-lain mukaan vastuussa ympäristövaikutusten arviointiohjelman ja -selostuksen laatimisesta ja vaikutusten selvittämisestä sekä näistä aiheutuneista kustannuksista. Myös tiedottamisen, kuulemisen ja valtioiden rajat ylittävien vaikutusten arviointia tarvittavien käännösten kustannuksista vastaa hankkeesta vastaava. Hankkeesta vastaava palkkaa pääsääntöisesti konsultin hoitamaan YVA-menettelyyn liittyviä tehtäviään.
7) YVA-laissa on osallistumisen määritelmässä lueteltu muita YVAan osallistuvia tahoja: osallistumisella tarkoitetaan hankkeesta vastaavan, yhteysviranomaisen, muiden viranomaisten ja niiden, joiden oloihin tai etuihin hanke saattaa vaikuttaa, sekä yhteisöjen ja säätiöiden, joiden toimialaa hankkeen vaikutukset saattavat koskea, välistä vuorovaikutusta ympäristövaikutusten arvioinnissa.” – –
https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/153636/YMra_8_2015.pdf;sequence=1
Ilmoita asiaton viesti
—
”Norjalainen tuulivoimayritys hävisi korkeimmassa oikeudessa saamelaisille – 151 valmista turbiinia saatetaan purkaa”
– – ”Korkeimman oikeuden tuomareiden mukaan ministeriön myöntämät luvat rakentaa ja käyttää turbiineja ovat mitättömiä, koska ne rikkovat kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskevaa kansainvälistä yleissopimusta.
Sopimuksen artiklassa 27 sanotaan muun muassa, että etnisiin vähemmistöihin kuuluvilta henkilöiltä ei saa kieltää oikeutta yhdessä muiden ryhmänsä jäsenten kanssa nauttia omasta kulttuuristaan, tunnustaa ja harjoittaa omaa uskontoaan tai käyttää omaa kieltään.”
Korkeimman oikeuden mukaan perinteinen saamelaisten poronhoito on suojeltavaa kulttuuria.” – –
https://demokraatti.fi/norjalainen-tuulivoimayritys-havisi-korkeimmassa-oikeudessa-saamelaisille-151-valmista-turbiinia-saatetaan-purkaa/
—
Mikä on vastaava tilanne Suomessa saamelaisten porohoitoalueille suunniteltujen mm. tuulimyllypuistojen ja kaivoshankkeiden kohdalla?
Ilmoita asiaton viesti
Edelliseen liittyen:
8/1976
Kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskeva KANSAINVÄLINEN YLEISSOPIMUS
”27 artikla
Niissä valtioissa, joissa on kansallisia, uskonnollisia tai kielellisiä vähemmistöjä, tällaisiin vähemmistöihin kuuluvilta henkilöiltä ei saa kieltää oikeutta yhdessä muiden ryhmänsä jäsenten kanssa nauttia omasta kulttuuristaan, tunnustaa ja harjoittaa omaa uskontoaan tai käyttää omaa kieltään.”
https://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/1976/19760008/19760008_2
Ilmoita asiaton viesti
—
”Suomalaisen energiayhtiön jättimäinen tuulipuistohanke jäissä: Norjalaisten into tuulivoimaan on hyytynyt”
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/suomalaisen-energiayhtion-jattimainen-tuulipuistohanke-jaissa-norjalaisten-into-tuulivoimaan-on-hyytynyt/8105730#gs.frynln
—
”ILO 169:n ratifiointiin liittyviä näkökohtia”
https://jounikitti.fi/suomi/maaoikeudet/ilonakokohtia.html
Ilmoita asiaton viesti