EU:n tuomioistuin: Kesähakkuita tulee rajoittaa eläinten pesintöjen turvaamiseksi
Kiinnitän huomion uutiseen eu-tuomioistuimen tuoreesta päätöksestä, jolla tulee olemaan merkittävät myönteiset vaikutukset Suomen luontoon ja erityisesti tehtäviin avohakkuisiin:
”EU:n tuomioistuin: Kesähakkuita tulee rajoittaa eläinten pesintöjen turvaamiseksi”
—
UNIONIN TUOMIOISTUIMEN TUOMIO (toinen jaosto)
4 päivänä maaliskuuta 2021
Ennakkoratkaisupyyntö – Ympäristö – Direktiivi 92/43/ETY – Luontotyyppien sekä luonnonvaraisen eläimistön ja kasviston suojelu – 12 artiklan 1 kohta – Direktiivi 2009/147/EY – Luonnonvaraisten lintujen suojelu – 5 artikla – Metsätalous – Kiellot suojeltujen lajien suojelemiseksi – Suunniteltu päätehakkuu – Alue, jolla esiintyy suojeltuja lajeja
Yhdistetyissä asioissa C-473/19 ja C-474/19
– – ”Tuomiossaan 4.3.2021 EU-tuomioistuin tuki luonto- ja lintudirektiivejä sekä niiden eläinten pesimäaikaisen turvan vaatimuksia. Muun muassa pesiä ja munia ei saa tahallisesti hävittää ja vahingoittaa, eikä lintuja tahallisesti häiritä erityisesti lisääntymis- ja jälkeläisten kasvatusaikana. Tuomion mukaan tämä koskee myös metsätaloutta.
”Edellytämme nyt, että Suomessakin seurataan EU:n tuomioistuimen tulkintaa kesähakkuissa ja muussa vastaavassa maankäytössä”, toteaa Luonnonsuojeluliiton ympäristöjuristi Matti Kattainen.” – –
https://www.epressi.com/tiedotteet/ymparisto-ja-luonto/eun-tuomioistuin-kesahakkuita-tulee-rajoittaa-elainten-pesintojen-turvaamiseksi.html
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä päätös. Kesähakattun leimikon puu on osin vientikelvotonta ja myydään kotimaan markkinoilla. Kotimaan rakentajatkin haluaisivat mieluusti sitä parempaa talvella kaadettua laatua omaan rakentamiseensa.
Ilmoita asiaton viesti
Metsä uudistuu paremmin luontoa säästävillä pienhakkuilla, joissa kaadetaan vain suuria puita, eikä koko metsää kerralla.
Metsän pohjan repiminen ei toimi kunnolla ainakaan pohjoisessa.
Ilmoita asiaton viesti
Ennenvanhaan kun hakkuut tehtiin metsurityönä, niin hakkuut loppuivat keväällä ja metsurit ryhtyivät taimenistutustöihin. Kesäkuussa oli raivaussahat käytössä taimikonhoitotöissä ja elokuullakin niitä töitä riitti metsureille, kunnes syksyllä alkoivat harvennushakkuut ja lumien sekä kantavien kelien tultua päätehakkuut.
Nykyisin velkaisten koneyrittäjien vehkeiden korot ja lyhennykset juoksevat kesälläkin ja niin ollen kantavilla pohjilla koetetaan pysyä hengissä yrittäjinä. Metsureiden ammattikunnan hävittyä taimia istuttavat ja raivaussahaa käyttävät pääosin jopparifirmojen ulkomailta tuomat halpatyöläiset.
Vaikka aiemmin metsätaloudessa tehtiin paljon virheitä, niin ainakin tuo työnkierto oli paremmin järjestetty. Nykymeno ei ole kestävää eikä luonto kiitä.
Ilmoita asiaton viesti
Martti, kiitos hyvästä analyysistä. Tunnut tuntevan asian 🙂
Ilmoita asiaton viesti