Hallituksen kehysriihessä tulee kiireellisenä turvekeskustelussa käsitellä rahkasammaleen nostoa koskeva nykyinen ja tuleva sääntely
Rahkasammaleen nosto uhkaa viimeisiä luonnontilaisia soita Suomessa.
—
Katso uusin Jyväskylän ylioppilaslehti Jylkkäri
Siinä on erinomainen artikkeli ja haastattelu Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitoksen opettaja Saana Kataja-ahon haastattelusta sekä artikkeliin on kerätty tietoa Suomen luonnonsuojeluliiton Pirmanmaan ja Keski-Suomen piirin asiantuntijoilta.
Artikkeli nostaa keskusteluun lähes täysin piilossa pidetyn rahkasammaleen noston, johon ei tarvita ympäristölupaa ja joka voidaan sallia vain maanomistajan luvalla.
Pirkanmaan luonnonsuojeluliitto on esittänyt ympäristöministeriölle rahkasammaleen noston asettamisen kiireellisenä luvanvaraiseksi. Ympäristöministeriö on aloittanut aiheesta käytävän keskustelun jo vuonna 2017.
—
Mitä asialle nyt kuuluu?
”Ympäristöministeriön vastaus ei osoita keinoja luvattoman pintaturpeen noston suitsimiseksi”
- Rahkasammalen nosto voimassa olevien lakien mukaan suoraan edellytä minkään ympäristölain mukaista ennakollista lupa– tai ilmoitusmenettelyä (!)
—
- Ennakollisen lupamenettelyn sijaan korjuuseen tulevat sovellettavaksi tapauskohtaisen harkinnan perusteella
- luonnonsuojelulaki (1096/1996),
- vesilaki (587/2011),
- ympäristönsuojelulaki (527/2014),
- metsälaki (1093/1996),
- maankäyttö–ja rakennuslaki (132/1999) sekä
- jätelaki (646/2011).
- Viranomaiset voivat puuttua rahkasammaleen nostoon jälkikäteisin käskyin, kielloin ja velvoittein, joita voidaan tarpeen mukaan tehostaa uhilla.
—
- Helmi–ohjelman puitteissa voidaan ELY–keskusten ja maanomistajien kesken keskustella soidensuojelun täydennysehdotukseen sisältyneiden soiden vapaaehtoisesta suojelusta sekä muiden arvokkaiden soiden suojelusta
- Ympäristöministeriö on selvittämässä parhaillaan ohjauskeinoja, joilla rahkasammaleen korjuutoiminnan ympäristövaikutuksia voidaan ehkäistä.
- Näistä selvityksistä ympäristöministeriön tuleekin pian antaa julkisuuteen tietoja sekä sammaleen korjuulle tulee antaa tarkemmat valtakunnalliset ohjeet ja valmisteltava kiireellisenä lait.
– – ”Mikäli rahkasammalen nosto jatkuu sääntelemättä vielä vuosien ajan, lukumäärältään vähäisiksi käyneet parhaimmat suojelemattomat luonnontilaisen kaltaiset suot ehditään pilata pintaturpeen keruulla.
Ympäristöministeriön vastauksessa myönnetään, että rahkasammalbiomassan noston vaikutuksia ei tunneta. Varovaisuusperiaatteen mukaisesti rahkasammalen keruu ilman säätelyä tulisikin välittömästi kieltää ja asettaa toiminta ennakollisen lupamenettelyn piiriin. Suomen kansainväliset sitoumukset ja myös voimassa oleva hallitusohjelma edellyttävät luonnon monimuotoisuuden turvaamista ja erityisesti suoluonnon osalta Suomella on erityisvastuita biodiversiteetin turvaamisessa.
Koska rahkasammaleen keruussa suosta irrotetaan myös suon pintakerroksen vähän maatunutta kasvualustaksi soveltuvaa turvetta (30‒50 cm), vaatii kyseinen toiminta siten jo voimassa olevan lainsäädännön perusteella ympäristöluvan. Näin ei ole kuitenkaan tapahtunut. Ympäristönsuojelulain valvontaviranomaisena toimivat ELY-keskukset eivät ole edellyttäneet kyseiseltä turvetuotannon toteutustavalta ympäristölupaa.” – –
https://www.sll.fi/pirkanmaa/2020/11/23/ymparistoministerion-vastaus-ei-osoita-keinoja-luvattoman-pintaturpeen-noston-suitsimiseksi/
Ilmoita asiaton viesti
—
Ks. Helmi-ohjelmasta alla:
”Suomessa lähes puolet luontotyypeistä ja 12 % lajeista on uhanalaisia. Tavoite pysäyttää luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen.”
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kirsiomp/suomessa-lahes-puolet-luontotyypeista-ja-12-lajeista-on-uhanalaisia-tavoite-pysayttaa-luonnon-monimuotoisuuden-heikkeneminen/
Ilmoita asiaton viesti
—
Ks. myös ”Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto” (JTF)
– – ”Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto (JTF) on koheesiopolitiikan uusi rahoitusväline, jonka tarkoituksena on tukea alueita, joille ilmastoneutraaliuteen siirtyminen aiheuttaa vakavia sosioekonomisia haasteita. JTF-rahaston avulla voidaan panna helpommin täytäntöön Euroopan vihreän kehityksen ohjelma, jonka tavoitteena on tehdä EU:sta ilmastoneutraali vuoteen 2050 mennessä.” – –
https://www.europarl.europa.eu/factsheets/fi/sheet/214/oikeudenmukaisen-siirtyman-rahasto-jtf-
—
.. Olisiko tässä JTF:ssä ”villakoiran ydin” Saarikon ”oikeudenmukaisuudelle” turpeen kohdalla? Sillä saisi kaksi kärpästä – vai ihan kolmeko kärpästä – yhdellä iskulla? Turve, JTF ja EU:n elpymispaketti samalla kertaa hyväksytyksi?
Ks. Annika Saarikon avoin kirje turpeesta ja oikeudenmukaisuudesta
Suomen Keskusta r.p. 18.4.2021, 09:49
https://www.epressi.com/tiedotteet/politiikka/annika-saarikon-avoin-kirje-turpeesta-ja-oikeudenmukaisuudesta.html
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kirsiomp/hallitusohjelmalla-luodaan-alue-ja-tai-teemalahtoisesti-sopimusperustaisuuteen-ja-kumppanuuteen-perustuva-aluekehittamisen-toimintamalli/
Ilmoita asiaton viesti