Helsingin hao on Sevesco III -direktiivin perusteella linjannut 390 m suojavyöhykkeen asuinrakennusten ja suuronnettomuusvaaran välille
Kuvassa Laukaan avovankila, nykyinen Jyväskylän vankila (2019). Kuva: Ulla Jylhä/ Jyväskylän alakaupungin asukasyhdistys ry.
—
Taustaa tämän blogin varsinaiseen aiheeseen
Jyväskylän alakaupungin asukasyhdistys ry on raivokkaan Rise-avovankilakohun jälkeen lopettanut toimintansa. Kymmeniä vuosia ansiokkaasti toimineen asukasyhdistyksen päätoimialue oli Jyväskylän alakaupungissa Tourujokilaakso – Tourula, Puistola ja Kangas.
Laukaan avovankila ts. Jyväskylän vankila tuotiin v. 2019 – 2020 Seveso III -direktiivin ja MRL:n asemakaavoja ohjaavan kaavan käyttötarkoituksen ja 25.11.2016 lainvoiman saaneen Jyväskylän yleiskaavan vastaisesti nykyiseen sijaintiinsa Ramoninkatu 4:ään.
Näin tapahtui ja Rise-avovankilakampus toteutettiin Jyväskylään luonnon monimuotoisuusarvoiltaan rikkaan Tourujoen ranta-alueelle ja vain 20 metriä junaradasta ja läheisen Jyväskylän päärautatieaseman lähelle, jossa myös varastoidaan Äänekosken biotuotetehtaalle meneviä räjähdysvaarallisia junavaunuja.
Hankkeen hankekaava ja avovankilahanke toteutettiin väkivalloin asukkaiden, naapureiden ja asianosaisten suuresta vastustuksesta huolimatta.
Laukaan avovankila (Jyväskylän vankila) nousi nykyiselle sijainnilleen kesällä v. 2020, vaikka muutoksenhakijat olivat vedonneet ko. sijaintipaikan korkeaan suuronnettomuusriskiin ja hankkeen tuomisesta Jyväskylän yleiskaavan vastaisena Kehä Vihreän -viheralueelle ja -reitille ja Luontodirektiivin liitteen IV -vastaisesti liito-oravien elinvoimaiseen lisääntymis- ja levähdyspaikkaan ja Metsälain 10 §:n mukaiseen suojeltavaan rantalehtoon..
—
Ks. Hallinto-oikeus ei sallinut kerrostalorakentamista Valion tehtaan suojavyöhykkeelle
– – Suomessa lainsäädäntö huomioi muun muassa Euroopan unionin neuvoston niin kutsutun Seveso III -direktiivin. Osittain asuinkäyttöön muutettavaksi suunniteltu kerrostalo sijaitsee Valion Pitäjänmäen tehtaan Seveso-laitoksen niin sanotulla konsultointivyöhykkeellä, noin 390 metrin etäisyydellä laitoksesta. – –
—
Kun nyt seurataan päivittäin Ukrainan ja Venäjän välistä ”droonisotaa”, niin ei ole vaikeaa päätellä, että Jyväskylän vankilan toiminta tulisi siirtää pikaisesti muualle ja miettiä ko. rakennusryhmälle turvallisempi uusi ei-vuorokautinen käyttötarkoitus, jossa ei siis asuta ja majoituta ympärivuorokautisesti, kuten nykyisessä avovankilassa.
Nykyinen Rise-avovankilan asemakaavakin tällä hetkellä määrää, että vain 20 % tontin kokonaiskerrosneliöistä voi olla asuinkäytössä (!)
—
Tulee selvittää ja valtuustossa päättää, olisiko tässä nyt hyvä Jyväskylän uuden Poliisi- ja/oikeuslaitoksen paikka?
Tai oiva uusi sijainti keskisuomalaisten taiteilijoiden ja käsityöläisten toimitaloksi?
Ks. Pitkäkatu 25:n kulttuurimiljöö kuuluu kaupunkilaisille -adressi: Me allekirjoittaneet vaadimme, ettei Pitkäkatu 25:n tontille sallita täydennysrakentamista, vaan että tontin nykyinen rakentamiskielto pidetään voimassa.
—
Itse kannattaisin nykyisen avovankilan rakennusryhmän antamista taiteilijoiden, käsityöläisten, kirjailijoiden ja mikroyrittäjien käyttöön alueen kulttuuri- ja perinnehistoriaa kunnioittaen.
Voisikohan Ramoninkatu 4:n rantaan saada rakentaa vielä vaikkapa pienen vuokrattavan yleisen rantasauna-/kahvilan – ja Jyväskylän keskustasta puuttuvan minigolfkentänkin! 😉
Nyt kaikki ideoimaan! 🙂
—
”Uudella asetuksella pelisäännöt vapaaehtoiselle ekologiselle kompensaatiolle” Ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 1.9.2023 13.18
Tiedote
”Kesäkuun alussa voimaan astuneessa luonnonsuojelulaissa säädetään vapaaehtoisen ekologisen kompensaation menettelystä ja hyvittämisen kriteereistä. Ympäristöministeriön asetuksen tavoitteena on varmistaa, että heikennysten hyvittäminen on luontevaa ja käytettävyys mahdollisimman yksinkertainen.
Käytettävyydellä tarkoitetaan sitä, että ekologisella kompensaatiolla täysimääräisesti hyvitetään hankkeesta luonnolle aiheutuvat haitat ja vastaavuuden arviointi silti on mahdollisimman yksinkertainen.” – –
Lähde:
https://valtioneuvosto.fi/-/1410903/asetus-vapaaehtoisesta-ekologisesta-kompensaatiosta-hyvaksytty
—
Kuinka Tourujokivarressa Rise-avovankilakampukselle v. 2019 aiheutettu liito-oravametsän täystuho nyt kompensoidaan?
Jykia Oy:n 150 000 euron vakuusummastako, joka oli Laukaan avovankilahankkeelle v 2019 maksettu?
Missä ne Jykia Oy:n takuusumman varat nyt ovat? Laukaan avovankila, siis nykyisin Jyväskylän vankila, on siirtynyt näiden kerrottujen vaiheiden jälkeen valtion omistukseen.
Istuttaako valtio Ramoninkatu 4:stä hakatun liito-oravametsän kompensoivan metsän toisaalle?
YM:n 1.9.2023 tiedotteen mukaan asetus astuu voimaan 15.9.2023.
Ilmoita asiaton viesti
—
Ympäristöministeriön asetus vapaaehtoisesta ekologisesta kompensaatiosta Ympäristöministeriön päätöksen mukaisesti säädetään luonnonsuojelulain (9/2023) 101 §:n 3 momentin ja 103 §:n 7 momentin nojalla seuraavasti:
https://ym.fi/documents/1410903/39422803/ymp%C3%A4rist%C3%B6ministeri%C3%B6n+asetus+vapaaehtoisesta+ekologisesta+kompensaatiosta.pdf/9139e6b7-8ac2-2c29-b665-5d1d49e47ea9/ymp%C3%A4rist%C3%B6ministeri%C3%B6n+asetus+vapaaehtoisesta+ekologisesta+kompensaatiosta.pdf?t=1693561199251
Ilmoita asiaton viesti
—
”Heikennyksen hyvittäminen
Heikennyksen hyvittämisessä on 5 vaihetta:”
https://ym.fi/heikennyksen-hyvittaminen
Ilmoita asiaton viesti
—
Luontoarvoja myydään ja ostetaan..
https://www.luontoarvot.fi/
Ilmoita asiaton viesti
—
”Hallinto-oikeus ei sallinut kerrostalorakentamista Valion tehtaan suojavyöhykkeelle”, 10.10.2022 10:00:23
https://www.sttinfo.fi/tiedote/hallinto-oikeus-ei-sallinut-kerrostalorakentamista-valion-tehtaan-suojavyohykkeelle?publisherId=69817948&releaseId=69953799
– – ”Hallinto-oikeus ei katsonut suojaetäisyyttä riittäväksi
Helsingin hallinto-oikeuden päätös pohjautuu muun muassa maankäyttö- ja rakennuslain sekä -asetuksen vaatimuksiin terveellisestä ja turvallisesta elinympäristöstä. Säädösten mukaan harkittaessa rakennushankkeen sijoittumista ja rakennuspaikan soveltuvuutta on huolehdittava riittävistä suojaetäisyyksistä, jotta voidaan torjua vaarallisista aineista aiheutuvaa suuronnettomuusvaaraa.
Suomessa lainsäädäntö huomioi muun muassa Euroopan unionin neuvoston niin kutsutun Seveso III -direktiivin. Osittain asuinkäyttöön muutettavaksi suunniteltu kerrostalo sijaitsee Valion Pitäjänmäen tehtaan Seveso-laitoksen niin sanotulla konsultointivyöhykkeellä, noin 390 metrin etäisyydellä laitoksesta.
Ammoniakkiriskejä kartoittanut Gaia Consulting totesi selvityksessään, että Sentnerinkuja 2:een ei voida sijoittaa uutta kerrostaloasutusta. Tukes ja Helsingin pelastuslaitos pitivät asuinrakentamista tietyin edellytyksin mahdollisena, mutta lausunnoissa ei täysin suljettu pois potentiaalista onnettomuusriskiä kyseisessä kohteessa. Turvallisuustarkasteluihin liittyvät epävarmuudet huomioon ottaen hallinto-oikeus katsoi, ettei asuntorakentamisen lisääminen kaavassa määritellylle etäisyydelle Valio Oy:n laitoksesta luo lain tarkoittamia edellytyksiä terveelliselle ja turvalliselle elinympäristölle.
Korkein hallinto-oikeus voi vielä myöntää valitusluvan
Helsingin kaupunginvaltuusto on myös aiemmin pyrkinyt sijoittamaan asuinkerrostaloja lähelle Valion Pitäjänmäen laitosta. Vuonna 2004 hyväksytyssä niin sanotussa Kolikkokujan asemakaavassa asuinkerrostaloja olisi sijoittunut lähimmillään noin 170 metrin etäisyydelle Valion laitoksesta. Helsingin hallinto-oikeus kumosi vuonna 2005 kyseisen valtuuston päätöksen ja korkein hallinto-oikeus saattoi oikeuden päätöksen vuonna 2006 lainvoimaiseksi.
Myös Helsingin hallinto-oikeuden tuoreesta päätöksestä on mahdollista valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.”
Päätöstilaukset: Maarit Avellan, viestintäasiantuntija, tietopyynnot.helsinki.hao@oikeus.fi
Päätös: H5577/2022
Diaarinumero: 25696/2021
—
Eikö me pikaisesti tarvittaisi EU-tasoinen ennakkoratkaisupäätös, jotta suuronnettomuusvaaraa aiheuttaville toiminnoille määriteltäisiin kaikkia tahoja sitovasti koskevat suojaetäisyydet?
Ei voi olla kenenkään edun mukaista eikä PL 20 § – 22 § mukaista se, että asiaa pallotellaan hallinto-oikeuksien välillä ja muutoksenhakijat maksavat ”viulut”..
Ilmoita asiaton viesti
—
”Yritysten merkitys luontokadon hillitsemisessä ja luontopositiivisuuden lisäämisessä on kasvanut – haastetta ei ratkaista ilman yhteistyötä, Maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 1.9.2023 9.51
Uutinen
Kansainvälinen luonnonvaraverkosto kokoontui keskustelemaan Kunming-Montrealin biodiversiteettitavoitteiden toimeenpanosta. Yksityisen sektorin sitoumuksia havainnollistettiin rahoitusalan, konsultoinnin, ruokaketjun ja metsäalan esimerkkien valossa. Niin Suomessa kuin globaalisti suuntaus on sama: asiakkaat kirittävät yrityksiä ja edelläkävijäyritykset päättäjiä ottamaan biodiversiteetin huomioon.” – –
https://valtioneuvosto.fi/-/1410837/yritysten-merkitys-luontokadon-hillitsemisessa-ja-luontopositiivisuuden-lisaamisessa-on-kasvanut-haastetta-ei-ratkaista-ilman-yhteistyota
Ilmoita asiaton viesti
(Lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset)
DIREKTIIVIT
EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI 2012/18/EU,
annettu 4 päivänä heinäkuuta 2012, vaarallisista aineista aiheutuvien suuronnettomuusvaarojen torjunnasta sekä neuvoston direktiivin 96/82/EY muuttamisesta ja myöhemmästä kumoamisesta
(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)” – –
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/PDF/?uri=CELEX:32012L0018
Ilmoita asiaton viesti
—
– – (21) ”Århusin yleissopimuksen mukaisesti yleisön tehokas osallistuminen päätöksentekoon on tarpeen, jotta yleisö, jota asia koskee, voi ilmaista ja päätöksentekijät voivat ottaa huomioon ne kannat ja huolenaiheet, joilla voi olla merkitystä päätöksenteossa; siten lisätään päätöksenteon vastuullisuutta ja avoimuutta sekä yleisön tietoisuutta ympäristökysymyksistä ja tukea tehdyille päätöksille.” – –
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/PDF/?uri=CELEX:32012L0018
Ilmoita asiaton viesti