Hukkajoki-case: Toimiiko Suomi eu-jäsenmaana oikein, kun se salaa ympäristö- ja luonnonsuojelun paikkatietoja?

 

Toimiiko Suomi eu-jäsenmaana oikein, kun se salaa ympäristö- ja luonnonsuojelun paikkatietoja?

Mitä sanoo asiassa EU? Ja Ympäristötietodirektiivi?

Entä INSPIRE?

Ks. ym.fi

Hukkajoen raakku-uutisointiin ja blogitekstissä mainitsemaani YVA-lakien epädemokrattiseen em. sääntelyyn liittyvänä, huomasin uutisen, jossa sanotaan, että ”Tietyille viranomaisille ehdotetaan uusia tiedonsaantioikeuksia rakennetun ympäristön tietojärjestelmään, Ryhtiin” (oma linkki lisätty tässä kohdin)

– – ”Uusia tiedonsaantioikeuksia ehdotetaan lisättäväksi Maanmittauslaitokselle, Aluehallintovirastolle, Elinkeino- liikenne- ja ympäristökeskuksille, Kehittämis- ja hallintokeskukselle, Ruokavirastolle, Tilastokeskukselle, Verohallinnolle ja Museovirastolle sekä museolaissa tarkoitetuille alueellisille vastuumuseoille. Tiedonsaantioikeuksia on ennestään jo puolustusministeriöllä, Puolustusvoimilla, Digi- ja väestötietovirastolla, pelastusviranomaisilla sekä Hätäkeskuslaitoksella. Uudet oikeudet varmistavat, että välttämättömät tiedot pysyvät viranomaisten saatavilla jatkossakin.” – –

Lähde

Joissakin tapauksissa myös esim. luonnonsuojeluyhdistysten tulisi saada nämä ympäristöä ja luonnonsuojelua koskevat salatut tiedot, jotta he voivat suorittaa omaa tehtäväänsä eli luonnon ja ympäristön suojelua.

Myös yrittäjien ja yrittäjiksi aikovien tulisi mahdolliselle suojelualueelle yritystoimintaa suunnitellessaan saada näitä nyt salattuja ympäristö- ja luonnonsuojelutietoja, jotta he voivat perustellusti valmistella omaa yritystoimintaansa ko. suojelualueelle tai sen läheisyydessä (huom. erityisesti rajatut suoja-alueet, mm. pohjavesialueet); ja jotta he voivat samalla varoa aiheuttamasta tietämättään vahinkoa omalla yritystoiminnallaan monimuotoiselle ja uhanalaiselle luonnolle.

Mitä sanotaan salattujen ympäristö- ja luonnonsuojelutietojen ja salattujen paikkatietojen kohdalla ns. Ympäristötietodirektiivissä, eu-tasoisena ja kaikkia jäsenmaita koskevana?

Voidaanko nämä ympäristö- ja luonnonsuojelun tiedot ylipäätään salata yksittäisiltä kansalaisilta, yrittäjiltä tai luonnonsuojeluyhdistyksiltä?

Esim. vesilaitosten ja niihin liittyvät vesijohto- ym. järjestelmät ja niiden sijainnit ovat ihan eri juttu, ja ne voidaan – ja tuleekin – salata.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu