Huom! ympäristöministeriö: Tiedättekö, että Jyväskylän Tourujoella on 3,1 ha LS-alueita, joiden suojelu ohitetaan täysin!
K-S Ely:n ympäristölakimies Tarja Kangasmaa ja YM: Puretaanko Joutsan Perttulanojan ja Jyväskylän Tourujoen LS-alueet rakentamisen alta? (Lähde: US 9.1.2021)
—
Mietin 9.1.2021 US:n blogissani kommentoija Markku Likitalon kanssa yhdessä sitä tilannetta, mitä tapahtuu kun/jos Lohikosken voimalapato Tourujoen keskipaikkeilta puretaan? Miten Makkaramutkassa sijaitsevien LS-alueiden silloin käy? Hukkuvat veden alle? Tai kuivuvat hellekesinä?
Tourujoen luonnonsuojelualueen luontopolun taulussa nro 6. kerrotaan mm. näin:
Tourujoen säännöstelyehdot
– Palokkajärven pinta pysyy välillä 94,40 – 93,50 m
– vrk-juoksutus on vähintään 17 000 m3 (= 0,2 m3/s)
– joessa ja sen varsilla ei aiheuteta vältettävissä olevia vahinkoja
Tourujoen vesistön valuma-alueen laajuus on runsas 360 km2. Määrästä vesialaa on 7 % ja rantaviivaa vesillä on 274 km. Joessa virtaa vettä yleensä 1-4 m3/s, kevään tulvahuipun aikaan jopa 30 m3/3. (Ympäristötoimi 2012).
—
Tehdäänkö Tuorujoen ainutlaatuisesta meanderoivasta uhanalaisesta joesta ja luontotyypistä ja sen LS-alueista vain tutkijoiden koelaboratorio?
—
Ks. Tourujoen kunnostuksen seurantasuunnitelma
Jyväskylän yliopisto
Bio- ja ympäristötieteiden laitos 2018 (Johanna Salmelin, Jukka Syrjänen ja Heikki Hämäläinen)
Seurantasuunnitelmassa kerrotaan, että seurannan ”tarkoituksena on arvioida kunnostuksen vaikutuksia Tourujoella ja erityisesti kunnostuksen tavoitteiden toteutumista”.
Seurannassa tultaisiin tarkkailemaan ”kunnostuskohteen tilaa ennen ja jälkeen kunnostuksen ja verrataan joen tilaa ekologisen tilan luokittelun periaatteiden mukaisesti samaa jokityyppiä edustaviin, mahdollisimman luonnontilaisiin vertailujokiin”.
Edelleen seurantasuunnitelmassa kerrotaan, että ”Tourujoen vesivoimalaitoksen lyhytaikaissäännöstely on vaikuttanut Tourujoen yläpuolisten järvien vedenkorkeuteen. Lyhytaikaissäännöstely seuraa siitä, että voimalan ainoan turbiininrakennusvirtaama oli noin 5–10 m3 s-1, eli suurempi kuin joen keskivirtaama. Siten turbiini voi käydä jatkuvasti vain tulva-aikana. Muulloin se täytyi pysäyttää useita kertoja vuorokaudessa, jotta Palokkajärvi ehti täyttyä. Voimalaitoksen ohittavasta tulvauomasta vettä pitää juoksuttaa kuitenkin läpi vuoden 0,2–0,3 m3 s-1, jotta uomassa virtaa vesi aina edes vähän. Voimalaitoksentoiminta päättyi laiterikon vuoksi suunniteltua aiemmin, vuonna 2018. Nopeasti muuttuvat virtaamaolosuhteet aiheuttavat ongelmia joen eliöstölle, mutta säännöstelyllä on saattanut olla vaikutuksia myös Palokka- ja Tuomiojärvien rantavyöhykkeen ekologiseen tilaan, ja kunnostukseen liittyvä säännöstelyn purku voi siten vaikuttaa niiden rantaeliöstöön. Koska kunnostuksella on todennäköisesti vaikutuksia erityisesti Tuomio- ja Palokkajärvien vedenkorkeusvaihteluun säännöstelyn loppuessa ja vedenkorkeuden vaihtelun palautuessa luontaiseksi, olisi hyvä seurata ainakin toisen järven rantojen eliöstöä ennen ja jälkeen kunnostuksen.”
—
Kuka kantaa riskin Tuomiojärven Natura-lintuvesien kuivumisesta?
Mietin, miten tulee käymään Tuomiojärvellä olevien Eerolan- ja Rautpohjanlahden Natura-lintuvesien? Eikö niistä olekaan kukaan nyt huolissaan?
ks. Eerolanlahti – Rautpohjanlahti:
FI0900033 Eerolanlahti – Rautpohjanlahti SAC/SPA
—
Tourujokikunnostus vai -temmellys?
Ja K-S:n maakuntakaava sen kun vaan ”rullaa”.. Meno on kuin Willissä Lännessä.
LSSAVI on avannut vesilain mukaisen Tourujokikunnostuksen jo 2 vuotta sitten (4.1.2019), joka on jämähtänyt muistutusvaiheeseen. Muistutuksiin ei ole annettu vastineita.
Samaan aikaan Jyväskylän kaupunki on irroittanut Kankaansillan siltahankkeen omaksi vesilain mukaiseksi lupaprosessikseen, erilliseksi muusta Tourujokikunnostuksesta, ja perusteluna on ilmoitettu, että jos koko Tourujokikunnostuksesta valitettaisiin, niin Kankaansillan uusiminen voisi kuitenkin alkaa LS-alueiden likeisyydessä?
Mitenhän se olisi mahdollista, koska kaikki Kankaansillan uusimisen vaikutukset läheiselle 3,1 ha:n LS-alueelle ja läheiselle Taulumäen pohjavesialueelle ovat tutkimatta tässä vesilain mukaisessa kuulemisessa, kuten muussakin Kankaan vanhan paperitehdasalueen rakentamisessa tai rakennusperinnönsuojelussa, uuden parkkihallin suunnittelussa jne.. jne..
Ja kaikelle tällekö K-S Ely-keskus (ja LSSAVI) antaa jälleen luvan – kuten 1.4.2019 aprillipäivänä, jolloin puut Rise-avovankilapampuksen alta kaatuivat samalla kun K-S Ely-keskuksen ympäristölakimies katsoi muualle ja ei ollut huomaavinaankaan liito-oravametsän laitonta puiden kaatoa; toisin sanoen metsälain suojelua nauttivan pienialaisen rantalehdon puidenkaatoa, josta ei ollut tehty maisematyölupahakemusta, ei metsäilmoitusta, ei poikkeuslupa- eikä poikkeamispäätöshakemusta, ei aloittamisoikeus- tai ympäristölupahakemusta kuulemisineen, eikä se noudattanut 1.1.2017 voimaan astunutta Jyväskylän uudistettua rakennusjärjestystä rantarakentamiselle..
Eräs yksityiskohta avovankilahankkeen kohdalta, joka tulee tutkia suurennuslasilla
Rise-avovankilakampuksen liito-oravien asuinreviirin pelastamisesta oli jätetty 19.3.2019 2 kpl Luonnonsuojelulain 57 § ja 57 a §:n mukaisia vireillepanoja K-S Ely-keskukselle.
K-S Ely-keskus kirjoitteli 1.4.2019 kaikessa rauhassa em. vireillepanoon omaan päätöstään, kun puut liito-oravametsässä avovankilakampukselta samana päivänä jo kaatuivat.. 🙁
Ja tässäkö ei ollut ympäristöministeriön mielestä mitään lainvastaista (annettu 23.12.2020 VN/2882/2019-YM-77)? Tai edes siinä, että vain toiselle vireillepanijoista annettiin päätös tuona aprillipäivänä?
Mitenhän LSL:n 57 §:n vireillepanijoiden tasa-arvoinen kohtelu mahtoi tässä kohtaa toteutua.. Väkisinkin tulee ajatelleeksi, että ”Jos ihminen ei estä tällaista hanketta, niin sen voi estää merikotka tai kampela”
—
Ks. erityisesti Jyväskylän alakaupungin asukasyhdistys ry:n muistutus Tourujoki II 14:064 -asemkaavamuutoksen ehdotusvaiheen nähtävillä olon aikana (21.2.–23.3.2018):
– – ”Maakuntakaava ei ole lainvoimainen, toisin kuin Keski-Suomen maakuntahallitus on todennut, koska Tourulan, Kankaan ja Torujokivarren kohdalta on tehty valitus. Keski-Suomen maakuntakaava ei perustu kaavan merkittävien vaikutusten arviointeihin, Natura-arviointeihin, eikä siinä ole otettu huomioon ympäristöministeriön maakuntakaavavalmistelussa olevia korjausvaatimuksia. Tourujoki II -asemakaavamuutosalue on Kankaan tärkein rakentamattomana säilytettävä alue. Kaavaselostuksen mukaan alueelle ei tule uudisrakentamista, joten sitä koskevat merkinnät, joissa rakentaminen mahdollistetaan kartalla ko[h]dassa Muuntamon ja Valkoisen talon alueet, on poistettava.
Useita arvokkaita kulttuurihistoriallisia suojelukohteita sisältävä kaavamuutosalue rajautuu rauhoitettuun luonnonsuojelualueeseen, jonka arvoa on huomattavalta osalta jo tuhottu vastarannan rakentamisella.” – –
http://www2.jkl.fi/kaavakartat/14_064/14_064_yhtveto_ev_ltk3.pdf
Ilmoita asiaton viesti
—
”Keski-Suomen maakuntakaava lainvoimaiseksi 28.1.2020”
https://keskisuomi.fi/keski-suomen-maakuntakaava-lainvoimaiseksi-28-1-2020/
—
Korkeimman hallinto-oikeuden päätös on nähtävillä Keski-Suomen liiton internet-sivuilla osoitteessa:
https://keskisuomi.fi/wp-content/uploads/sites/3/2020/08/26108-Tiedoksi_KHO_paatos.pdf
—
Ks. 15.5.2020 annettu KHO:2020:53 -vuosikirjapäätös alla. Vrt. tilanteeseen Tourujoella K-S maakuntakaavan ”rullatessa”..
– – ”Maakuntakaava perustuu kysymyksessä olevilta osin kaavan tarkkuustaso huomioon ottaen maankäyttö- ja rakennuslain 9 §:n kannalta riittäviin selvityksiin ja täyttää lain 28 §:n 3 momentissa säädetyt luonnonarvojen vaalimista koskevat edellytykset.” – –
https://www.kho.fi/fi/index/paatokset/vuosikirjapaatokset/1589361142704.html
—
K-S:n uudistettu maakuntakaava ei perustu riittäviin MRL:n 9 §:n mukaisiin selvityksiin Tourujoella. Tämä oli Jyväskylän alakaupungin asukasyhdistys ry:n alkuperäinen ja yksi tärkeimmistä valitusperusteista, jolla asukasyhdistys valitti avovankilakaavasta ensin Hämeenlinnan hao:oon ja haki sen jälkeen valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta.
KHO ei myöntänyt valituslupaa (t. 5503/2018), vaikka asiassa oli mukana myös täysin ilmeisiä virheitä (avovankilahanketta ei kilpailutettu laillisesti ja tästä syystä muutoksenhaku ohjattiin hallinto-oikeuteen, kun se olisi pitänyt käsitellä Markkinaoikeudessa); ja toinen ilmeinen virhe oli se, että avovankilahanke tuotiin Jyväskylän 11/2016 hyväksytyn yleiskaavan vastaisesti Kehä Vihreän -reitille ja viheralueeksi merkitylle alueelle.
Ja mikä ilmeistä myöskin: avovankila ei lähi- eikä kaukomaisema- eikä kaupunkikuvaltaan sovellu lainkaan RKY-alueiden naapuriin ja esim. Schaumanin kulttuuri- ja rakennustaiteellisesti arvokasta linnaa vastapäätä. Missä ovat olleet kaikkien paikallisten kuin valtionkin museoviranomaisten silmät?!
Ilmoita asiaton viesti
Ks.vertailuksi tilanne Espoon Tapiolassa. HS maksumuurin takana:
”Uusien talojen ulkonäkö ahdistaa vaalitun pientaloalueen asukkaita Espoossa – Nyt kaupunki ryhtyy poikkeuksellisiin toimiin
https://www.hs.fi/kaupunki/espoo/art-2000007725271.html
—
Ilmoita asiaton viesti
Jatkoa edelliseen viestiini:
– – ”Ennakkoluulottoman toteutuksensa ansiosta Tapiolan puutarhakaupunki on jo 1960–luvulta lähtien tunnustettu kaupunkisuunnittelultaan ainutkertaiseksi helmeksi paitsi Suomen, myös koko maailman asuinalueiden joukossa. Tätä kuvaa sekin, että Tapiola on yksi Ympäristöministeriön vuonna 1994 valitsemista Suomen 27 kansallismaisemasta.
Nykypäivänä Tapiola on tärkeä palveluiden ja kulttuurin keskus Etelä-Espoossa, ja kuuluu Museoviraston määrittelemiin valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen (RKY) alueisiin. Tapiolan kehitys on 2000-luvun alusta asti ollut vahvassa murroksessa länsimetron rakentamisen myötä (ks. Tapiolan kehittämisprojekti 2000-2020), mikä on nostanut monessa asukkaassa esiin huolta alueen tulevaisuudesta.
Voidaanko Herzenin alkuperäistä visiota soveltaa puutarhakaupungin rakentamisessa vielä nykypäivänäkin? Miten Tapiolaa tulisi kehittää tulevaisuudessa?
Vuodesta 1956 toiminut asukasyhdistys Tapiolan Kilta ry pyrkii vastaamaan näihin kysymyksiin yhdessä asukkaiden ja päättäjien kanssa.” – –
https://www.tapiolankilta.fi/tapiola/tapiolan-historia/
Ilmoita asiaton viesti
”Hallituksen esitys Eduskunnalle tiedon saannista, yleisön osallistumisoikeudesta sekä muutoksenhaku- ja vireillepano-oikeudesta ympäristöasioissa tehdyn yleissopimuksen hyväksymisestä ja laiksi sen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta sekä laeiksi eräiden ympäristön käyttöön vaikuttavien hankkeiden käsittelystä lunastusmenettelyssä ja ydinenergialain muuttamisesta”
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsitys/Documents/he_165+2003.pdf
Ilmoita asiaton viesti